Pregătiți-vă pentru cea mai frumoasă perioadă a anului, Crăciunul! Nici nu am intrat în sezonul rece și deja am început să fac planuri pentru luna decembrie, mai ales pentru perioada sărbătorilor. Voi nu sunteți la fel? Mă gândesc la decorațiunile pentru sufragerie, la planul de rețete speciale pentru Crăciun, dar mai ales la idei de activități cu copiii pe care să le faceți în luna decembrie.
Am ales cele mai simpatice activități pentru copi de Crăciun pe care să le facți acasă, dar și activități care implică să ieșiți afară în aer liber.
De la activități de arts&crafts până la picnicuri interioare și plimbări la Târgul de Crăciun, fiecare zi aduce o nouă aventură pe care să o trăiți cu cei mici. Si, astfel puteți să vă faceși propiul Calendar de Advent cu activități.
Aveți nevoie de:
- răbdare
- lipici
- culori acrilice nebunatice
- pensule
- recipiente de sticlă
- fetru
- foarfecă
- un strop de magie și recunoștință pentru timpul pe care-l petreceți împreună cu copiii.
Pentru că cei mici chiar sunt pretențioși, cele 24 de zile până la Crăciun vor fi însoțite de 24+ activități, să aveți de unde filtra idei drăguțe, creative și practice. Vă recomand să le notați pe bilețele și să le adăugați într-un borcănaș sau o cutie frumos decorată de Crăciun și să extrageți zilnic un bilețel, iar activitatea să fie o surpriză pentru toți membrii familiei.
1. Experiment drapelul tricolor
Prima zi din luna decembrie coincide cu Ziua Națională a României, iar pentru a sărbători cum se cuvine această zi vă propunem o activitate pe care o găsiți și în articolul nostru dedicat Zilei Naționale.
Provocarea este să realizați un tricolor lichid folosind următoarele:
- colorant alimentar roșu
- ulei
- alcool sanitar
- un borcan
Umpleți o treime din borcan cu apă în care adăugați colorant roșu, apoi continuați cu umplerea următoarei treimi cu ulei, iar la final, foarte lent adăugați alcoolul sanitar. Un experiment pentru copii pe cinste care dă startul unei activități distractive chiar în confortul casei voastre.
2. Fulgi de zăpadă din hârtie
Una dintre cele mai accesibile și facile idei de activitate pe care le puteți pune în practică este să creați fulgi de zăpadă din hârtie. Împăturiți, decupați și colorați (dacă preferați fulgi cu modele originale); un tutorial detaliat ca să creați fulgi haioși găsiți chiar aici. Folosiți hârtie în mai multe culori, iar fulgii realizați îi puteți folosi ca decorațiuni pe care să le folosiți în bradul sau casa voastră.
3. Galaxy Jar strălucitor
Creați o mică galaxie chiar în casa voastră, cei mici vor fi încântați de rezultatul acestei activități, dar mai ales de procesul creativ. Aveți nevoie de:
- un borcan sau o sticlă mai încăpătoare
- vată
- colorant alimentar
- sclipici
- vopsea fosforescentă glow in the dark
- apă
Introduceți vata în partea de jos a recipientului ales, hidratați apoi vata cu apă, ca mai apoi să folosiți câțiva stropi de colorant alimentar, vopsea fosforescentă și sclipici. Continuați până umpleți toată sticla. Bucurați-vă de produsul final și denumiți într-un mod original propria voastră galaxie!
4. Brăduț din fetru
Achiziționați materiale din fetru – verde pentru brad și alte culori pentru decorațiunile pe care le veți confecționa- și o bandă velcro cu scai. Faceți un desen în forma bradului, decupați-l, iar apoi treceți la pasul următor: creați globuri, steluțe sau orice formă doriți. Lipiți banda velcro pe formele efectuate și începeți să împodobiți micul brad. O activitate care vă pune imaginația la contribuție și skill-urile de desen/decupaj.
5. Rețete de decembrie. Turtă dulce sau prăjiturele
Gătitul împreună cu copiii este mereu o idee bună, iar rețetele specifice iernii dau culoare oricărei sesiuni de gătit. Vă recomandăm rețeta aceasta de turtă dulce pe care să o decorați cât mai colorat, nu uitați să-i creați pe celebrii Gingerman. Aveți nevoie de:
- făină
- unt
- miere
- 1 ou
- bicarbonat de sodiu
- condiment pentru turtă
- zahăr
6. Lectură cu tematica Crăciunului
Ce altă lectură este mai potrivită în preajma sărbătorilor de Crăciun, dacă nu o carte cu această tematică? Rândurile pe care le citiți copiilor prind rapid contur în mintea lor și îi poartă pe culmi nebănuite ale imaginației. O dorință de Crăciun ascunde umor și învățături folositoare la vârsta copilăriei. O carte despre prietenie, dorințe și Crăciun, toate redate în aventurile lui Theodore.
7. Reni DIY
Am găsit aceste modele simpatice de reni pe care îi puteți reproduce foarte ușor și care îi implică activ pe cei mici în activitatea de arts&crafts. Aveți nevoie doar de:
- Bețe lemn pentru arts&crafts
- Șnur
- Ochișori mobili
- Pom pom, pentru năsucul roșu al lui Rudolph
- Lipici
Formați un triunghi din bețișoarele de lemn, după care înfășurați ață peste triunghiul format. Mai apoi lipiți accesoriile necesare: ochii și năsicul, et voilà! Ați creat un ren ideal de agățat în pomul de Crăciun!
Găsiți mai multe idei de decorațiuni în articolul nostru cu decoratiuni de făcut cu copiii.
8. Coroniță de brad decorativă
Puteți achiziționa o coroniță de brad pe care să o decorați cu conuri de brad, portocale (deshidratate la cuptor), panglici și bețișoare de scorțișoară pe care le lipiți cu pistolul de lipit cu silicon. Acest decor este ideal de agățat pe ușă, cât și ca decor pentru masă.
9. Film de Crăciun. Klaus
În funcție de vârsta copilului, alegeți un filmuleț cu o durată potrivită, pentru copilașii puțin mai mari vă recomandăm filmul Klaus. Un film despre un poștaș, gesturi de bunătate și un meșteșugar de jucării. Urmăriți povestea adorabilă a acestora și scrieți-ne cum vi s-a părut!
10. Figurine de ipsos
Achiziționați forme de ipsos (reni, moși, sanie, braduți etc) și material special pentru a vă face propriile voastre forme, ca mai apoi să le pictați după bunul plac. Pentru copii va fi un procedeu interesant și îi va ține captivați. Puteți crea câteva forme pentru a le face cadou celor dragi chiar de Crăciun.
11. Creați felicitări pentru cei dragi
Culoare, lipici și mesaje vizuale pentru cei mai dragi membri ai familiei. Lăsați imaginația să zburde și pregătiți din timp felicitări ca să le dăruiți bunicilor sau prietenilor, de sărbători.
12. Indoor picnic
Știu că picnicurile exterioare au farmecul lor, iar vara este anotimpul ideal să le organizați, dar pregătiți câteva gustări, un ceai sau o ciocolată caldă, stingeți becul și porniți luminițele de Crăciun ale bradului. Începeți o serie de povestioare la lumina bradului și degustați din bunătățile pregătite. Veți crea amintiri foarte plăcute pentru cei mici! Purtarea pijamalelor de Crăciun este obligatorie.
13. O sesiune de poze cu accesorii de Crăciun
Copiii adoră să se pozeze…cu accesorii hilare, căutați cordeluțe, pălării de Grinch, costume de Crăciuniță și începeți să pozați. Imprimați pozele pe hârtie și creați un album special de Crăciun. Veți avea amintiri memorabile, dar vă veți și distra pe cinste!
14. Carte de activități Usborne
Rezervați o zi, sau câteva, pentru a rezolva exercițiile ingenioase din cartea de activități Usborne. Fiecare pagină conține elemente tematice, exerciții interactive și stickere pe placul copiilor, cei mici nu vor putea lăsa cartea din mână de dragul acestora! Mai puneți muzică tematică pe fundal și alăturați-vă la sesiunea de activități dedicate sărbătorilor de iarnă.
15. Armata de gnomi
Gnomii au câștigat teren în ultimii ani printre decorațiunile de Crăciun, mofturoși, dar simpatici se află în casele multora. Creează gnomii tăi personali, iar copiii vor avea o armată de mici mofturoși pregătiți de role-play.
Aveți nevoie de:
- conuri de brad
- fetru
- om poms, pentru năsicul gnomilor
- lipici sau pistol de lipit cu silicon
- vopsea albă
16. Pietre pictate în Moș Crăciun
Porniți la o vânătoare de pietre prin parc, adunați-le pe cele mai netede. Urmați modelul de mai sus și începeți să pictați fața lui Moș Crăciun folosind culori acrilice. Porniți la o vânătoare de pietre prin parc, adunați-le pe cele mai netede și profitați din plin de timpul petrecut împreună cu cei mici.
Urmați modelul de mai sus și începeți să pictați fața lui Moș Crăciun, formele diverse ale pietrelor vor face ca fețele moșului să fie variate și adorabile.
17. O ieșire la patinoar
O ieșire în aer liber cu patinele îi pune în mișcare pe copii, iar într-o zi din decembrie pregătiți patinele și porniți spre cel mai apropiat patinoar pentru o distracție pe cinste în familie! Dacă nu aveți un patinoar în apropiere puteți ieși să faceți o plimbare pentru a admira decorațiunile de Crăciun.
18. Brăduț din paste
Decupați o folie cartonată în forma unui brăduț, colorați pastele pe care vreți să le folosiți, ca mai apoi să le lipiți pe brăduțul vostru. Nu uitați de ornamente, așa că folosiți și paste în forme mai micuțe care pot fi folosite pe post de globuri sau decorațiuni pentru brăduț.
19. Sortează jucării și donează
Sertarele cu jucării se aglomerează în fiecare casă, iar de cele mai multe ori sunt pline cu jucării pe care copiii nu le mai folosesc deloc. În preajma Crăciunului sortați jucările pe care nu le mai folosiți și care sunt într-o stare bună, căutați asociații care strâng astfel de articole pentru a le oferi celor care au nevoie.
O idee de activitate prin care îi învățați pe cei mici că sărbătorile de iarnă sunt și despre a oferi, nu doar despre a primi cât mai multe cadouri.
20. O plimbare în parc
Îmbrăcați-vă bine și ieșiți la o plimbare în parc, pregătiți o porție generoasă de ceai pe care să-l păstrați în termos și de care să vă bucurați pe vremea friguroasă din decembrie. Oricât ați fi de ocupați, nu excludeți o ieșire în aer liber, cei mici adoră timpul petrecut afară indiferent de anotimp.
21. Învățați un cântec de Crăciun împreună
Căutați o colindă care să fie o noutate atât pentru părinți, cât și pentru copii. Dacă sunteți la curent cu toate piesele românești de Crăciun, nu ezitați să căutați cântecele sau colinde în alte limbi, cu această ocazie copiii învață cuvinte noi în altă limbă.
22. Scrisoare pentru Moșul
Momentul mult așteptat de toți copiii, în care își compun lista de dorințe și cadouri. Vă recomandăm să acordați timp acestei activități, să colorați și să decorați scrisoarea Moșului cât mai drăguț.
23. Căsuță din turtă dulce
Mai sus v-am recomandat să gătiți turtă dulce, în special pe omuleții Gingerman. Ei bine, acum este timpul să le gătiți și creați acestora o căsuță simpatică. Aici aveți o rețetă delicioasă de turtă dulce.
24. Ziua DA
Am rezervat o zi în care Da-ul să fie principalul răspuns pe care să-l oferiți copiilor, dacă cerința este rezonabilă, bineînțeles. În preajma Crăciunului faceți acest experiment și bucurați-vă de reacția celor mici.
25. Fișe de colorat de Crăciun
Descărcați fișele noastre cu tematica Crăciunului și începeți să colorați…împreună. Cei mici adoră ca părinții să se implice alături de ei la desenat/colorat.
26. Clătite de Crăciun
Cui nu-i plac clătitele? Slabe șanse să fiți în această categorie, având în vedere diversitatea de toppinguri cu care pot fi asortate. Pentru clătitele de Crăciun vă sugerăm să optați pentru multe fructe și bombonele.
27. O vizită la Târgul de Crăciun
Când aveți timp, vizitați târgul de Crăciun organizat în orașul dumneavoastră sau în orașele din apropiere, veți simți cu adevărat magia sărbătorilor datorită decorațiunilor, luminițelor, a bradului împodobit și a cântecelor de Crăciun care înfrumusețează această atmosferă.
28. Urmăriți-l pe Moș Crăciun
Accesați site-ul reindeercam.com să-l vedeți live pe Moș Crăciun și pe renii lui. Copiii vor fi cu adevărat fascinați!
Descărcați Calendarul nostru Advent de mai jos și începeți să achiziționați toate articolele necesare. Ca un back-up plan vă recomandăm să aveți salvate idei de rețete interactive, mașinuțe sau păpuși pentru un role-play improvizat, dacă veți avea zile foarte încărcate și nu veți putea desfășura activitățile noastre. Spor la treabă!