În timp ce multe alte etape de dezvoltare durează doar de la câteva zile până la o săptămână, puseul de creștere de la 6 luni este o adevărată provocare: durează adesea 4-6 săptămâni și este, prin urmare, cea mai lungă dintre toate etapele de dezvoltare. Contrar a ceea ce sugerează numele, aceasta începe adesea încă din a 14-a sau a 15-a săptămână de viață. Atunci când simptomele sunt cele mai severe, vârful de creștere a fost atins (adesea în jurul celei de-a 19-a săptămâni) și apoi, de obicei, lucrurile se liniștesc din nou.
Semne tipice pentru puseul de 6 luni
- Modificări ale somnului (dificultăți de adormire sau oboseală crescută);
- Starea de spirit: bebelușul dvs. este probabil prost dispus în această perioadă, starea de spirit se poate schimba adesea surprinzător de repede și pot apărea plânsete și văicăreli mai pronunțate;
- Atașamentul și nevoia de apropiere devin adesea din nou mai puternice.;
- Creșterea sau scăderea apetitului.
Chiar dacă al 4-lea puseu de creștere durează mai mult, simptomele sunt similare cu cele pe care le cunoaștem deja de la celelalte pusee. Toate aceste schimbări sunt legate de faptul că noile evoluții îl provoacă pe copil și creierul se restructurează. Ca urmare, obiceiurile și ritmurile sunt perturbate și trebuie reorganizate.
Care sunt achizițiile puseului de la 6 luni?
Bebelușul înțelege deja din ce în ce mai multe conexiuni între situații și comportamente. Recunoaște procese și secvențe de activități, de exemplu atunci când mănâncă sau se joacă.
- Se dezvoltă permanența obiectului:
Aceasta înseamnă că bebelușul începe să realizeze că o jucărie poate continua să existe chiar dacă nu mai este vizibilă. Astfel, se poate întâmpla ca el să aștepte cu entuziasm până când scoateți o jucărie pe care ați ascuns-o. Puteți încuraja această abilitate ascunzând obiectele în moduri și locuri diferite din când în când. Cucu-bau este, de asemenea, un joc popular în această perioadă: vă ascundeți fața în spatele mâinilor și apoi vă îndepărtați mâinile în timp ce îi zâmbiți copilului dumneavoastră. Sau vă puteți ascunde (pentru doar câteva secunde) în spatele unei uși, al unui dulap sau similar. Dar faceți acest lucru doar dacă bebelușului dvs. îi place – dacă plânge, este mai bine să rămâneți la ascunderea jucăriilor și a obiectelor de zi cu zi pentru moment.
- Abilitățile motorii sunt antrenate
Mulți bebeluși învață acum să se întoarcă de pe spate pe burtă și invers.
- Prinderea este acum și mai bună și mai bine direcționată.
- Vorbirea bebelușului dvs. face, de asemenea, pași mari:
Bebelușul dvs. începe să înțeleagă din ce în ce mai multe cuvinte și să ”bolborosească” mai mult singur. Încurajați-l răspunzând la “vorbăria” lui într-un mod prietenos și atent. Spuneți-i pur și simplu ce vedeți, ce vă vine în minte sau ce credeți că încearcă să vă spună bebelușul. Acest lucru creează dialoguri frumoase care întăresc legătura.
- În plus, bebelușul dvs. va dori acum să ducă la gură lucrurile pe care le apucă pentru a le putea examina mai atent.
Acordați acum o atenție sporită pentru a vă asigura că micuțul dvs. nu introduce în gură obiecte otrăvitoare sau altfel periculoase.
Experiența părinților cu privire la acest puseu
Mulți părinți au sentimentul în timpul puseului că: “Această etapă nu se termină niciodată!” De fapt, mulți experimentează această fază ca pe cea mai grea perioadă, deoarece copilul este atât de agitat, tensionat și solicitant. Starea de spirit a copilului pare să se schimbe din oră în oră sau chiar mai frecvent, iar ca părinți abia dacă aveți ocazia să respirați adânc. Și pentru că această fază stresantă din toate punctele de vedere durează câteva săptămâni, se poate simți ca și cum acest act de echilibrare devine o stare permanentă. La toate acestea se adaugă oboseală acumulată de-a lungul celor 6 luni.
Prin urmare, este foarte important să ne amintim că această perioadă, chiar dacă este mai lungă, va trece și ea. Poate fi util să țineți un mic jurnal: Ce lucuri noi au apărut în ziua respectivă? Acest lucru ajută la recunoașterea unei progresii și, uneori, puteți vedea și conexiunile pentru a evalua ce ar putea ajuta. Dar, mai presus de toate, păstrarea unui jurnal îi ajută pe părinți să realizeze că timpul trece! Prima, a doua, a treia… săptămână din această fază dificilă a trecut deja!
Discuțiile cu alți părinți, în persoană sau online, pot fi, de asemenea, de sprijin, pentru că îți dai seama că nu ești singurul pe punctul de a înnebuni. Alții simt la fel și există părinți care îmi reamintesc din nou: va trece!
Tocmai pentru că perioada durează atât de mult, este important ca părinții să ia o pauză. Faceți cu rândul și, dacă sunteți singuri sau dacă nu este suficient să faceți cu rândul, vedeți cine vă mai poate sprijini: bunicii, prieteni, nașii?
Cel de-al patrulea episod este sever, atât din punctul de vedere al stresului, cât și al duratei sale. Dar partea bună este că, odată ce l-ați depășit, ați scăpat de cel mai greu puseu de creștere! Acesta este urmat de al cincilea puseu în jurul celei de-a 26-a săptămâni și de al șaselea în jurul celei de-a 37-a săptămâni, ambele pusee fiind de obicei mai scurte și mai ușoare.
Chiar și acum, la 2 ani și 5 luni, fata mea trece printr-un puseu de creștere. Ele vor tot fi până când se va face mare, așa că nu am ce face decât să mă bucur că achiziționează noi și noi abilități, iar eu mă voi înțelege din ce în ce mai ușor cu ea. Adevărul este că puseele de creștere pot fi obositoare, însă sunt și atât de necesare nouă, părinților. Diferența dintre copilul dinainte de puseu și cel de după puseu este, uneori, enormă, și ne face viața mult mai ușoară. Înarmați cu multă înțelegere și făcând exerciții pentru a ne antrena răbdarea, putem trece peste aceste faze luându-le ca atare și trăind fiecare clipă așa cum este ea, fără așteptări.
Pentru că puseul de creștere de la 6 luni este mai puternic decât celelalte pusee și are o durată mai lungă, el ne va obișnui să reacționăm mai bine la cele care urmează. Priviti-le, așadar, ca pe un câștig, mai degrabă decât ca pe un chin, și bucurați-vă împreună cu cel mic de noile sale achiziții.