Al treilea puseu de creștere la bebeluși are loc în jurul celei de-a 12-a săptămâni de viață. Această fază, cunoscută și sub numele de puseul de creștere de la 3 luni, este adesea deosebit de stresantă pentru părinți, deoarece bebelușul prezintă adesea simptome deosebit de intense. Prin urmare, veți găsi mai jos câteva informații și sfaturi despre cum să vă descurcați cu bebelușul dvs. în această perioadă.
Când începe puseul de creștere de la 3 luni?
Al treilea puseu de dezvoltare începe în jurul celei de-a 12-a săptămâni de viață a bebelușului, motiv pentru care mai este numit și puseul de 3 luni. Cu toate acestea, timpul poate fi, de asemenea, decalat înainte sau înapoi cu 1-2 săptămâni. Este de obicei intens, dar de scurtă durată (de la câteva zile la o săptămână).
În cazul copiilor născuți prematur, se ia în considerare vârsta corectată.
Fiecare bebeluș este individual și se dezvoltă în ritmul său propriu. În timp ce unii bebeluși doresc în primul rând să își antreneze abilitățile motorii, alții se concentrează pe abilitățile lor de vorbire și limbaj. Fiecare bebeluș se dezvoltă diferit, iar acest lucru spune ceva și despre viitorul caracter al micului miracol. Puseele de creștere, chiar dacă sunt solicitante pentru părinți, sunt o bună ocazie de a vă cunoaște mai bine micuțul și de a-i încuraja preferințele și abilitățile individuale.
Cât durează puseul?
Puseul de 3 luni durează de la câteva zile, până la o săptămână. Deci, dragi părinți, respirați adânc: este doar o fază și, de obicei, una destul de scurtă!
Puseul bebelușului meu a durat 5 zile. Însă 5 zile cu somn fragmentat în părți minuscule nu îi fac bine nici unei mame. Am rugat-o pe mama mea să vină să mă ajute, iar în timp ce ea era afară cu fata la plimbare, eu încercam să dorm. Dacă nu adormeam de la oboseală, măcar stăteam cu ochii închiși și întinsă în pat.
Care sunt semnele puseului de 3 luni?
Simptomele celui de-al treilea puseu de creștere sunt:
- Plâns și văicăreală crescute, de asemenea crize de țipete;
- Nevoie puternică de apropiere, atașament;
- Modificări ale apetitului și ale comportamentului de consum de lapte (de exemplu, consumul neliniștit de lapte, greva suptului, foame mai mare sau mai mică);
- Oboseală crescută;
- Probleme de somn.
Copilul meu nu dormea. Se trezea mult mai des decât de obicei și cerea sân. Stătea ore întregi la sân și plângea uneori în timp ce sugea. Atunci mi-am dezvoltat unele obiceiuri prin care să o liniștesc: i-am compus un cântecel pe care i-l cântam până când adormea; o mângâiam pe păr și o țineam în brațele mele ca și cum s-ar fi aflat înapoi în pântec; mă plimbam cu ea prin casă, cu capul ei pe umărul meu. Poate că atunci au funcționat prea puțin, însă obiceiurile dezvoltate în acea perioadă s-au dovedit în timp folositoare, iar acum reușesc să îi calmez tantrumurile tot prin ele.
Ce abilități dezvoltă copilul în timpul acestui puseu?
Puseul de la 3 luni este extrem de epuizant pentru creierul copilului. Se întâmplă atât de multe încât copilul este adesea dezechilibrat emoțional pentru câteva zile. Următoarele achiziții sunt deosebit de relevante în timpul acestui puseu de creștere:
- Interacțiunea socială și comunicarea: bebelușul învață să interpreteze și să reacționeze la semnalele celeilalte persoane chiar mai activ și mai intens;
- Recunoașterea ritmurilor: copilul dumneavoastră recunoaște regularitățile și tiparele, de exemplu ritualurile din rutina zilnică și din timpul somnului, și se adaptează la acestea. Așadar, acum este momentul în care obiceiurile joacă un rol din ce în ce mai important;
- Abilitățile motorii ale degetelor și de prindere: sunt antrenate și îmbunătățite în continuare;
- Bebelușul își antrenează vocea cu diferite sunete și zgomote;
- Capul se poate ține întotdeauna mai bine: poziția culcat este o poziție importantă.
Limbajul fetiței mele a devenit mai divers după acest puseu. I-am introdus ritualuri de somn, precum cântecelele, ceea ce ne-a ajutat foarte mult în anii care au urmat. A început să întindă mâna după fața noastră și să ne imite fețele, parcă. Totul se schimbase la felul cum comunicam între noi și nu numai din punctul ei de vedere. Acest puseu de creștere a fost ca și cum o poartă largă se deschisese, iar eu vedeam acum un copil vioi, care mă recunoaște și care îmi vorbește. În ciuda oboselii, a fost un moment frumos, care a marcat trecerea la o nouă etapă din viața bebelușului meu, dar și a mea, ca mamă.
Ce pot face părinții în timpul acestui puseu?
Deoarece creierul copilului se schimbă atât de mult în timpul acestei perioade de creștere, stimulii și impresiile externe ar trebui reduse pe cât posibil. Aceasta înseamnă: destul de puține întâlniri și activități interesante. În schimb, este recomandabil să petreceți mult timp cu copilul în camere familiare, dar și timpul petrecut afară (în zone mai liniștite) ajută la procesarea numeroaselor schimbări. Muzica liniștită și mult contact fizic sunt, de asemenea, adesea eficiente în contracararea agitației și tensiunii crescute.
Părinții se pot sprijini reciproc acordându-și timp liber (având pe rând grijă de copil, astfel încât celălalt să poată lua o pauză și să-și reîncarce bateriile).
Când vine vorba de hrănire, este recomandabil să fiți deosebit de relaxată: nu vă încăpățânați să respectați intervalele și ritmurile obișnuite, ci orientați-vă în funcție de apetitul copilului dumneavoastră. Rămâneți relaxată dacă bebelușul dvs. bea doar puțin, deoarece digestia sa poate fi puțin perturbată în acest moment, deoarece psihicul și intestinele sunt strâns legate.
Întindeți bebelușul pe burtă pentru câteva minute din când în când în timpul zilei pentru a-i antrena poziția capului și toate abilitățile motorii. Stați la distanță în fața capului său și arătați-i o jucărie pentru a-l motiva să ridice capul.
Folosiți diverse obiecte și jucării de zi cu zi pentru a vă încuraja copilul să apuce.
Chiar dacă somnul nu mai era așa cum ne obișnuiserăm, pentru nici unul dintre noi, am reușit, cumva, să trecem și peste această perioadă frumos. Mama mă ajuta cu plimbările, iar soțul stătea seara cu ea. În timpul acesta, făceam ceva pentru mine. De obicei, dormeam. În restul zilei, îmi adaptam programul în funcție de nevoile bebelușului. Dacă era agitată, o puneam pe burtică. Dacă plângea, o puneam la piept. Dacă se juca, mă jucam și eu cu ea. A fost un moment în care viața mea personală s-a redus la doar o oră pe zi și în care am trăit doar pentru copil. Poate că a fost momentul când ne-am atașat cel mai mult, dar și în care am putut să mă diferențiez, în mine, între femeie și mamă. De atunci, îmi păstrez obiceiul de a avea o oră pe zi pentru mine, indiferent ce.
Somnul bebelușului
Recunoașterea ritualurilor joacă un rol special în puseul de 3 luni. De aceea, aceasta este și o anumită perioadă de tranziție când vine vorba de ritualurile de somn. Mulți bebeluși adorm în timp ce mănâncă în primele săptămâni de viață și acest lucru este complet natural.
De la al 3-lea puseu, însă, bebelușii percep din ce în ce mai mult aceste rutine ca fiind modele fixe și importante, iar acest lucru poate duce mai devreme sau mai târziu la probleme: dacă un bebeluș poate adormi doar în timp ce este alăptat la sân sau la biberon, el solicită adesea acest ajutor pentru somn frecvent și noaptea. Acest lucru poate face ca bebelușul să se trezească inutil de des în timpul nopții dintr-un somn ușor și, de asemenea, să trezească părinții, deoarece presupune că poate continua să doarmă doar cu ajutorul laptelui.
Sunetele albe, precum uscătorul de păr, aspiratorul sau ploaia, oferă bebelușului siguranță, amintindu-i de sunetele din uter, și au un efect calmant. Mi-au fost de mare folos în timpului puseului de creștere pentru a liniști bebelușul.
Din acest motiv, perioada din timpul sau imediat după al treia puseu este adesea un moment bun pentru a lucra la acest punct: Continuați să căutați oportunități specifice de a vă face copilul să doarmă fără lapte. Nu-l treziți intenționat, ci vedeți unde apar oportunități, de exemplu hrănindu-l în mod conștient într-o cameră luminoasă și plină de viață în timpul zilei și poate menținându-l treaz puțin prin interacțiune (este suficient să exersați acest lucru o dată sau de două ori pe zi la început). Apoi, ajutați-vă bebelușul să se calmeze prin îmbrățișare și prin apropierea de corpul dumneavoastră, chiar și într-o cameră întunecată. De îndată ce este relaxat și pe cale să adoarmă, puneți-l în pătuțul său și mângâiați-l scurt.
Uneori, bebelușul este prea tensionat pentru noi ritualuri în timpul fazei de 12 săptămâni. În acest caz, merită să așteptați 1-2 săptămâni și apoi să încercați din nou.
Puseele de creștere sunt mici perioade după care totul devine mai ușor în ceea ce privește creșterea copilului. Ușor, ușor, le vom da uitării și ne vom aduce aminte cu plăcere de ele dacă vom ști să luăm fiecare moment ca atare și să scoatem ce e mai bun din el. Citind și informându-ne, vom ști să urmărim achizițiile noi și să ajutăm copilul să se dezvolte.Poate că nici un alt sfat nu este mai bun într-un puseu de creștere decât acela în care vi se spune să dormiți atunci când doarme copilul. O mamă fericită înseamnă și un copil fericit, iar lipsa somnului îi poate agita pe amândoi.