Calculator data nașterii

Data ultimei menstruații*

Durată ciclu menstrual*

Calculator Data Nașterii - Calculator Sarcină - Clubul Copiilor

Ești însărcinată, felicitări! Unul dintre primele lucruri pe care multe mămici (dar și mulți tătici) doresc să le afle, după un test pozitiv de sarcină, este data nașterii copilului. Acest lucru poate fi aflat folosind un calculator de sarcină, un instrument care oferă informații relativ fidele privitoare la eventuala dată a nașterii copilului. Aflarea datei de naștere a copilului este importantă nu doar pentru a planifica din avans lucrurile, ci și pentru a putea avea în vedere un scenariu anticipativ a ceea ce urmează. Îți poți calcula cu ușurință data nașterii folosindu-te de un astfel de calculator sarcină, pe care ți-l punem la dispoziție gratuit.

Cu ajutorul acestui instrument vei afla care este vârsta sarcinii tale și data PROBABILĂ, așadar nu exclusivistă, a momentului în care vei naște. Trebuie să ai mereu în vedere faptul că aceste calcule sunt estimative, chiar dacă destul de apropiate de adevăr, și nu toți bebelușii văd lumina zilei exact în data pe care a indicat-o calculatorul de sarcină. La sfârșit, vom aborda și modalități mult mai fidele de a preconiza vârsta sarcinii, respectiv momentul în care bebelușul se va naște. Până atunci, haide să aflăm mai multe despre cum funcționează un astfel de calculator sarcină și pe ce anume își bazează principiul de estimare a vârstei sarcinii și momentului nașterii.

Calculator data nașterii – ce este și cum funcționează acesta?

Un calculator de sarcină este un instrument practic, dar nu cu relevanță medicală, care ar putea oferi informații importante privitoare la momentul în care se va naște copilul, respectiv la vârsta actuală a sarcinii (numărul de săptămâni). Foarte mulți viitori părinți apelează la acesta pentru a afla momentul în care vor primi în familie noul membru – viitorul copil. Un calculator sarcină calculează momentul sarcinii și vârsta acesteia având în vedere mai mulți factori relevanți, cum ar fi:

  • Data la care a avut loc ultima menstruație (prima zi în care a început menstruația);
  • Durata medie a ciclului menstrual (este foarte important de știut că, în general, durata medie ar trebui să fie aproximativ aceeași de la lună la lună și ciclul menstrual să fie regulat – în cazul în care nu este, calculatorul de sarcină nu oferă informații viabile);
  • Data la care a avut loc concepția.

Calculatorul de sarcină funcționează după un principiu matematic relativ simplu, și astfel ajută la calcularea vârstei gestaționale (numărul de săptămâni ale sarcinii actuale), respectiv ajută și la estimarea momentului în care va avea loc nașterea și bebelușul va fi adus pe lume. Din acest motiv, este important să se cunoască în special data ultimei menstruații. În funcție de aceasta, se aplică o formulă matematică:

  • Data ultimei menstruații – 3 luni + 7 zile = data la care vei naște;
  • De exemplu: să spunem că ultima menstruație a început pe data de 8.12.2023. Scădem 3 luni și obținem 8.09. Adăugăm 7 zile și obținem 15.09. Bineînțeles, vom adăuga 1 an, deoarece sarcina urmează să evolueze după momentul concepției. Astfel, folosind acest calculator sarcină, obținem data estimativă a nașterii: 15.09.2024. Aceasta nu este fixă, însă este probabil ca bebelușul să se nască în jurul acestei zile;
  • Estimarea momentului nașterii folosind data ultimei menstruații este cea mai uzuală.

Folosindu-ne de prima zi a ultimei menstruații, putem calcula numărul de săptămâni de sarcină (vârsta gestațională actuală). Vârsta sarcinii este egală cu diferența dintre ziua actuală (ziua în care folosești acest calculator de sarcină) și data ultimei menstruații (prima zi a acesteia). Însă, cel mai adesea se calculează folosindu-se data ultimei menstruații și atât, deoarece foarte puține femei cunosc exact momentul concepției. Din acest motiv, calculatorul de sarcină are în vedere în special prima zi în care a avut loc ultima menstruație.

Calculator sarcină - care este utilitatea acestuia?

Chiar dacă nu are viabilitate clinică, fiind doar un instrument de aproximare a datei nașterii, un calculator de sarcină te poate ajuta să identifici momentul în care copilul tău se va naște. Drept urmare, te va ajuta foarte mult să poți urmări evoluția sarcinii, pe săptămâni, ajutându-te astfel să te informezi cât mai eficient în ceea ce privește dezvoltarea și creșterea copilului. Vei putea să afli momentul în care sexul copilului poate fi identificat prin ecografie, când este necesar să faci ecografiile trimestriale, analizele de sânge, urină și eventuali anticorpi, Rh-ul și altele. Este foarte important, astfel, ca datele să fie introduse cu acuratețe, astfel încât rezultatul oferit prin folosirea unui calculator sarcină să fie cât mai fidel realității.

În medie, o sarcină durează 266 de zile, adică 38 de săptămâni, de la fertilizare până la naștere. Cu toate acestea, foarte puține mămici pot preciza momentul exact al ovulației și al fertilizării, așa că medicii și moașele folosesc prima zi a ultimei menstruații ca un ghid atunci când calculează data nașterii. Începutul menstruației este întotdeauna și începutul unui nou ciclu în care poate fi conceput un copil.

calendar-chinezesc-1

Folosind prima zi a ultimei menstruații ca punct de plecare pentru a calcula data nașterii, o sarcină durează cu două săptămâni mai mult în termeni pur matematici: o medie de 280 de zile, adică celebrele 40 de săptămâni. Primele două săptămâni dinaintea ovulației și a fecundării reușite sunt luate în calcul, chiar dacă nu sunteți, teoretic, încă însărcinată. Într-un ciclu normal de 28 de zile, ovulația are loc în a 14-a zi a ciclului; prin urmare, fertilizarea poate avea loc cel mai devreme din acest moment.

Cât de fidele realității sunt rezultatele oferite de un calculator de sarcină?

  • Doar aproximativ 4% din toți copiii se nasc exact la data prevăzută;
  • 90% dintre copii se nasc cu două săptămâni înainte sau două săptămâni după data calculată pentru naștere și, prin urmare, sunt considerați ca fiind născuți la timp;
  • Aproximativ 9% din toți copiii se nasc prematur;
  • Nașterea după a 42-a săptămână de sarcină este foarte rară în zilele noastre (aproximativ 1%), deoarece, de obicei, se recomandă să se realizeze inițierea artificială a travaliului.

Care sunt alte metode de a estima momentul nașterii și vârsta gestațională?

Deși un calculator de sarcină poate oferi informații relativ relevante privitoare la momentul în care va avea loc nașterea, există și alte modalități, cu acuratețe relativ mai mare. Ecografiile se folosesc mai ales pentru a măsura dimensiunile uterului și fătului – informații foarte importante pentru a estima vârsta gestațională, respectiv pentru a se afla momentul nașterii (avându-se mai ales în vedere faptul că o sarcină durează, în general, 40 de săptămâni). De obicei, bebelușii se vor naște la +/- 2 săptămâni de la această dată, de obicei în jurul săptămânii 38-39.

Totuși, folosirea acestui calculator de sarcină, pe care vi-l punem la dispoziție, vă poate oferi o privire de ansamblu asupra zilei în care va avea loc momentul magic!

calendar-chinezesc