Calculator sarcină:
Utilizează acest calculator de sarcină pentru a estima data nașterii bebelușului tău. Acest instrument ușor de folosit te ajută să îți conturezi un „calendar sarcină” personalizat, începând de la data ultimei menstruații. Cu doar câteva informații, vei putea să vezi o estimare clară a datei nașterii, împreună cu etapele sarcinii și momentele importante din fiecare trimestru
Calculator de sarcină – ce este și cum funcționează acesta?
Un calculator de sarcină este un instrument practic, dar nu cu relevanță medicală, care ar putea oferi informații importante privitoare la momentul în care se va naște copilul, respectiv la vârsta actuală a sarcinii (numărul de săptămâni). Foarte mulți viitori părinți apelează la acesta pentru a afla momentul în care vor primi în familie noul membru – viitorul copil. Un calculator sarcină calculează momentul sarcinii și vârsta acesteia având în vedere mai mulți factori relevanți, cum ar fi:
- Data la care a avut loc ultima menstruație (prima zi în care a început menstruația);
- Durata medie a ciclului menstrual (este foarte important de știut că, în general, durata medie ar trebui să fie aproximativ aceeași de la lună la lună și ciclul menstrual să fie regulat – în cazul în care nu este, calculatorul de sarcină nu oferă informații viabile);
- Data la care a avut loc concepția.
Calculatorul de sarcină funcționează după un principiu matematic relativ simplu, și astfel ajută la calcularea numărului de săptămâni ale sarcinii și ajută și la estimarea momentului în care va avea loc nașterea bebelușului. Din acest motiv, este important să se cunoască în special data ultimei menstruații. În funcție de aceasta, se aplică o formulă matematică: În funcție de aceasta, se aplică o formulă matematică
- Data ultimei menstruații – 3 luni + 7 zile = data la care vei naște;
- De exemplu: să spunem că ultima menstruație a început pe data de 8.12.2023. Scădem 3 luni și obținem 8.09. Adăugăm 7 zile și obținem 15.09. Bineînțeles, vom adăuga 1 an, deoarece sarcina urmează să evolueze după momentul concepției. Astfel, folosind acest calculator sarcină, obținem data estimativă a nașterii: 15.09.2024. Aceasta nu este fixă, însă este probabil ca bebelușul să se nască în jurul acestei zile;
- Estimarea momentului nașterii folosind data ultimei menstruații este cea mai uzuală.
Folosindu-ne de prima zi a ultimei menstruații, putem calcula numărul de săptămâni de sarcină. Vârsta sarcinii este egală cu diferența dintre ziua actuală (ziua în care folosești acest calculator de sarcină) și data ultimei menstruații (prima zi a acesteia).
Calculator sarcină - de ce este util pentru viitoarele mămici?
Chiar dacă nu are viabilitate clinică, fiind doar un instrument de aproximare a datei nașterii, un calculator de sarcină te poate ajuta să identifici momentul în care copilul tău se va naște. Drept urmare, te va ajuta foarte mult să poți urmări evoluția sarcinii, pe săptămâni, ajutându-te astfel să te informezi cât mai eficient în ceea ce privește dezvoltarea și creșterea copilului. Vei putea să afli momentul în care sexul copilului poate fi identificat prin ecografie, când este necesar să faci ecografiile trimestriale, analizele de sânge, urină și eventuali anticorpi, Rh-ul și altele. Este foarte important, astfel, ca datele să fie introduse cu acuratețe, astfel încât rezultatul oferit prin folosirea unui calculator sarcină să fie cât mai fidel realității.
Cât de exacte sunt rezultatele oferite de un calculator de sarcină?
- Doar aproximativ 4% din toți copiii se nasc exact la data prevăzută;
- 90% dintre copii se nasc cu două săptămâni înainte sau două săptămâni după data calculată pentru naștere și, prin urmare, sunt considerați ca fiind născuți la timp;
- Aproximativ 9% din toți copiii se nasc prematur.
- Travaliul poate începe în oricare dintre cele două săptămâni dinaintea sau după această dată. Totuși, acest calendar sarcină îți oferă o orientare solidă pentru a te pregăti pentru momentul venirii pe lume a copilului tău.
Care sunt alte metode de a estima data nașterii?
Calculatorul de sarcină poate oferi informații relevante privitoare la momentul în care va avea loc nașterea, dar există și alte modalități.
Ecografiile din primul trimestru: Acestea oferă o estimare precisă a vârstei gestaționale prin măsurarea dimensiunilor bebelușului. Este o metodă foarte utilizată pentru a confirma sau ajusta data estimativă obținută prin alte metode.
Metoda concepției: Dacă se cunoaște data ovulației sau a concepției, se poate adăuga aproximativ 38 de săptămâni pentru a estima data nașterii. Această metodă este mai exactă dacă aveți un ciclu menstrual regulat.
Mărimea uterului: În unele cazuri, medicii pot estima vârsta sarcinii în funcție de înălțimea fundului uterin, o tehnică folosită în special la consultațiile prenatale.