Acum, că are trei luni, este timpul să introduci în rutina zilnică activități potrivite pentru un bebeluș de 3 luni. Aceasta este etapa în care bebelușul începe să își dezvolte simțul jocului, stimularea senzorială, alături de experimentarea unor schimbări în modelele sale de somn și de hrănire. Va fi de ajutor dacă încerci cât de cât să îi înțelegi gusturile și eventualele neplăceri. Trebuie să acorzi atenție fiecărei etape, fiecărei situații cu care te-ai putea confrunta.
Dacă nu cunoști pe deplin tipurile de activități potrivite pentru un bebe la această vârstă, nu-ți face griji: găsești câteva recomandări eficiente în acest articol. Aceste activități îl vor ajuta să se dezvolte armonios, eficient, în timp ce se bucură de joc și distracție.
Bebelușul la 3 luni
Bebelușul tău poate acum să-și țină capul în sus în mod constant și să îl întoarcă la 45 de grade în timp ce se află pe burtică. Poți încerca să îl ții în picioare și să îl pui în diferite poziții sigure și nesolicitante.
Bebelușul tău și-a descoperit acum mâinile
A descoperit că are mâini care pot fi folosite pentru atât de multe lucruri. Iată ce încearcă să facă cu mâinile:
- Îl poți vedea cum se distrează cu degetele.
- Își apropie ambele mâini și își strânge pumnii.
- În curând va începe să atingă obiectele și va ține lucrurile doar dacă i le pui în mână. Nu va mai putea întinde mâna pentru a apuca obiecte mai curând de această etapă.
- Își va da seama că poate face zgomot cu ele. Acesta este momentul în care începe să înțeleagă relația dintre cauză și efect, consolidându-și abilitățile cognitive. De obicei, acest lucru vine puțin mai târziu.
Simțurile bebelușului tău se dezvoltă
În acest stadiu se dezvoltă abilitățile de vedere și de auz ale bebelușului tău. Vei observa următoarele evoluții la el:
- Acum poate să întoarcă capul și să zâmbească auzindu-ți vocea.
- Îi va face plăcere să asculte muzică.
- Îi va plăcea să privească jucăriile în culori strălucitoare, aprinse.
- Grimasele și fețele pe care bebeii de 3 luni le fac sunt absolut fascinante.
- Va continua să își privească propria reflexie în oglinda din pătuț.
Abilitățile de comunicare ale bebelușului tău de 3 luni
Aceasta este o activitate interesantă de făcut cu un bebe de 3 luni. Acum a început să se raporteze la lumea din jur. Iată cum comunică acum bebelușul tău:
- Acum oferă zâmbete și zâmbetul este o plăcere pentru el.
- Plânsul nu mai este principalul mod de comunicare. Bebelușul va continua să plângă în primul rând când îi este foame sau când îi este somn.
- Acum începe să vocifereze și să scoată sunete, cum ar fi „ah” „oh”, și mai degrabă răcnește decât să plângă.
- Acum poți să îl implici încetul cu încetul în situații de socializare și să-i spui povești și poezii.
- Va începe să scoată sunete și să facă propriile gesturi. Încurajează-l pe bebe atunci când încearcă să scoată sunete noi. Repetă acele sunete cu el. Acest lucru îl va determina pe copil să scoată sunete în continuare și, de asemenea, să găsească alternative noi pentru a vocifera.
Ce pot să îmi învăț copilul la trei luni?
- La trei luni, bebelușul începe să răspundă la vocea ta prin țipetele și gângureli. Îl poți încuraja să continue să vorbească, astfel îl ajuți să își dezvolte abilitățile de comunicare și, încetul cu încetul, să lege cuvintele.
- Introdu-l în lumea formelor și culorilor prin intermediul jucăriilor colorate de diferite texturi și forme.
- Ține o jucărie departe de copil și încurajează-l să o ia. Acest lucru îl va ajuta să învețe cum să apuce și să țină un obiect.
- Învață-l pe bebe să își dezvolte rutine zilnice de hrănire, joacă și somn. Acest lucru îi va ajuta să urmeze o ordine și să se simtă în siguranță!
- Plimbați-vă împreună și descrie-i tot ceea ce vezi. Acest lucru îl va ajuta să se obișnuiască cu diverse lucruri noi din jur, descoperind magia și complexitatea spațiului din care face parte.
Activități pentru bebelușul de 3 luni
1. Prinderea obiectelor aflate în fața bebelușului
Bebelușul își va folosi acum ambele mâini împreună pentru a le aduce în centrul corpului (linia mediană). Acest lucru îl ajută să vadă mai bine obiectul, avându-l în fața feței.
Pentru a-l face pe bebelușul de 3 luni să se joace, întindeți-l pe spate și dați-i o jucărie pe care să o apuce. Asigurați-vă că încearcă să folosească ambele mâini pentru a ține jucăria și că o ține chiar în fața feței (nu în lateral).
Începând cu vârsta de aproximativ 3 luni, bebelușul dumneavoastră ar trebui să fie capabil să țină obiecte care se potrivesc perfect în palmele sale mici. Aceste jucării vor fi, de obicei, inele, obiecte cilindrice lungi și jucării care au multe părți separate și subțiri de care bebelușul se poate agăța.
Jucăriile ușoare sunt ideale pentru ca aceștia să le poată ridica complet deasupra capului și să le ducă la față și la gură.
2. Activități de cauză și efect cu zornăitori sau baloane
La această vârstă, bebelușii încep să învețe despre cauză și efect. Adică, una dintre acțiunile mele va face să se întâmple altceva. Este minunat să te joci cu copilul tău și să privești cum face această descoperire, uimit de ceea ce poate face corpul său.
Încercați să le legați un balon de încheietura mâinii sau de gleznă sau să le puneți zornăitori pentru mâini/picioare. La început, le vor vedea mișcându-se sau făcând zgomot din greșeală. Cu toate acestea, pe măsură ce vor continua să se miște, își vor da seama că ei sunt de fapt responsabili de sunet sau muzică.
3. Așezați-l pe o parte pentru a-l pregăti pentru rostogolire
Dacă încă are probleme în a aduce o jucărie în fața feței atunci când este pe spate, încercați să îl așezați pe o parte. Acest lucru va face mai ușor să vadă obiectul în raza lor vizuală.
Așezați copilul pe o parte, cu o pătură înfășurată în spatele lui pentru a nu se rostogoli pe spate.
4. Statul pe burtică cu diferite elemente de recuzită
Timpul petrecut în burtică este o activitate atât de importantă, care va juca un rol semnificativ în dezvoltarea motorie a bebelușului, precum și în consolidarea motricității grosiere.
Între 3 și 4 luni, bebelușul dumneavoastră poate fi capabil să își folosească brațele și mâinile pentru a-și împinge capul și umerii de pe pământ. Acest lucru ajută la întărirea tuturor mușchilor din brațe pentru a-și folosi mâinile în mod mai funcțional.
Așezați în fața lor o jucărie viu colorată sau muzicală pentru a le capta atenția. Stimularea senzorială profundă din această poziție le permite să devină mai conștienți de mâinile și brațele lor atașate de corp.
5. Încurajați-i să își exploreze corpul
Ei vor fi acum mai conștienți de toate părțile corpului lor. Puteți contribui la facilitarea acestor etape importante, ducându-le mâinile la gură, în fața ochilor și atingând obiecte.
- Așezați-vă în fața unei oglinzi pentru a vă uita la reflexia lor și indicați toate trăsăturile feței lor.
- Întindeți-le brațele sus și învârtiți-le în cerc.
- Aduceți-le picioarele la mâini.
- Faceți bicicleta cu picioarele lor și împingeți-le în și din burtă
6. Citiți-i copilului dumneavoastră
Cel mai mare cadou pe care părinții îl pot oferi copilului lor este timpul. Lectura creează oportunități pentru timpul de calitate petrecut împreună.
Cititul împreună poate începe în copilărie și poate dura până la vârsta adolescenței. Deși este posibil ca bebelușii să nu fie capabili să înțeleagă și să proceseze cuvintele care le sunt citite de un părinte, le place să audă voci familiare și să fie ținuți aproape.
Cărțile deschid o lume cu totul nouă pentru bebeluși, chiar și la vârsta de 3 luni. Aceștia vor putea să exploreze noi culori, imagini și texturi. Sfaturi pentru a-i citi copilului de 3 luni:
- Alegeți cărți cu multe texturi, culori și sunete. Cărțile senzoriale sunt o necesitate absolută pentru această vârstă, deoarece emit sunete și îi permit copilului dvs. să se joace în timp ce învață cum să întoarcă o pagină, de exemplu.
- Fiți expresivi, folosiți gesturi și explicați într-un mod amuzant sau povestitor.
- Încurajați-i să atingă și să simtă cartea
7. Imitați-le zgomotele și expresiile faciale
Încep să realizeze că au o voce, așa că spuneți-le că sunt ascultați. Când încep să scoată sunete și zgomote, repetați după ei.
Le va face plăcere să o audă și, în același timp, se vor familiariza cu vocea dumneavoastră. De asemenea, puteți imita toate micile expresii faciale pe care le fac: căscatul, grimasa, zâmbetul sau ochii larg deschiși.
8. Masaj
Bebelușii iubesc masajul, probabil la fel de mult ca și adulții. Puteți să-i frecați sau să-i masați ușor toate părțile corpului, de la degetele de la picioare la spate și până la vârful degetelor.
Acest lucru îi va ajuta să înceapă să simtă și să descopere diferite părți ale corpului lor. Atunci când îi faceți un masaj, încep să simtă unde se află corpul lor în spațiu, inclusiv că toate membrele sunt atașate de ei. Fiți blând, dar totuși ferm. Nu îi veți răni!
Încercați acest lucru după schimbarea scutecului sau după baie. De asemenea, ai putea să o faci pur și simplu peste hainele lor în orice moment al zilei.
9. Așezați-i pe spate cu jucării deasupra capului
Așezați copilul pe un covor de activități. Aceasta este o activitate excelentă pentru bebelușii de 3 luni, deoarece le place să privească obiectele care plutesc deasupra lor.
Acest lucru favorizează fixarea și urmărirea vizuală pe măsură ce copilul începe să urmărească obiectele care se mișcă. Folosiți jucării care sunt viu colorate, care fac zgomot sau care se rotesc.
10. Explorați diferite texturi pentru a stimula simțurile
Prin joacă și explorarea unei varietăți de obiecte, ajutați la dezvoltarea mâinilor copilului dumneavoastră. Pe măsură ce se joacă și interacționează cu obiectele, exersează multe abilități importante.
Aceștia învață cum să prindă, să țină, să mute și să elibereze un obiect. Prin explorarea obiectelor de diferite forme, mărimi și greutăți, bebelușul dumneavoastră începe să își întărească toți mușchii mâinilor.
Atunci când alegeți jucării și obiecte, folosiți jucării cu o varietate de diferențe senzoriale, inclusiv texturi (tari, moi, pufoase, plușate, netede, aspre), feedback auditiv (scârțâit, muzical, scârțâit), vizual (culori strălucitoare, contrastante, forme mari).
De asemenea, nu ezitați să îi lăsați să se joace cu obiecte de uz casnic care le permit să exploreze noi texturi. Obiecte precum buretele, hârtia de împachetat, filtrele de catifea, cămășile de lână etc., toate acestea le vor oferi experiențe noi și distractive.
Sper că ați găsit o varietate de activități pentru bebeluși pentru copilul dumneavoastră de 3 luni. Te poți juca cu bebelușul tău în atât de multe moduri diferite pentru a-i stimula simțurile, corpul și mintea. Distrează-te și bucură-te să îi vezi cum învață sub ochii tăi!
Citește mai departe tot ce trebuie să știi despre puseul de creștere de la 3 luni.