O mulțime de jucării senzoriale pentru bebeluși pot fi folosite de la o vârstă foarte fragedă și vor începe să capteze atenția nou-născutului încă din primele câteva săptămâni.
Un tip de jucărie senzorială care devine din ce în ce mai populară pentru bebeluși și copii mici sunt sticlele senzoriale. Aceste sticle sunt un instrument minunat pentru a-i implica pe cei mici în explorarea senzorială și pot fi folosite în siguranță începând cu vârsta de 3 luni +. Cu culorile lor strălucitoare, sunetele interesante și caracteristicile lor unice, sticlele senzoriale reprezintă un plus grozav pentru orice sesiune de joacă.
Ce sunt sticlele senzoriale?
Sticlele senzoriale sunt sticle (sau borcane) care sunt umplute cu obiecte și lichide pentru a crea o experiență senzorială vizuală, auditivă și tactilă captivantă. Acestea sprijină dezvoltarea abilităților la bebeluși și copii mici și sunt, de asemenea, folosite pentru a oferi relaxare copiilor care se simt copleșiți sau anxioși. Printre obiectele care sunt adesea incluse în sticlele senzoriale se numără: sclipici, paiete, mărgele, apă și ulei, pene, nasturi și alte ornamente recognoscibile.
Beneficiile jocului cu sticlele senzoriale
Sticlele senzoriale le oferă copiilor posibilitatea de a învăța despre lumea din jurul lor într-un mod sigur și atractiv. Ele oferă o modalitate distractivă și practică de explorare și sunt hipnotizante pentru bebeluși și copii mici, captivându-le atenția în timpul jocului. Când răsturnați și întoarceți sticlele, micuțul dumneavoastră poate urmări cum se mișcă conținutul, poate asculta zgomotul pe care îl face și poate începe să identifice diferitele lucruri pe care le vede.
Nu este neobișnuit ca sticlele senzoriale să fie folosite în timpul orelor de stat pe burtică pentru a încuraja urmărirea vizuală și pentru a ajuta la întărirea mușchilor gâtului. De asemenea, pot fi folosite în timpul altor activități de joacă pentru a sprijini motricitatea fină și grosieră prin ținerea și mișcarea sticlelor. Pe măsură ce micuțul dvs. crește, sticlele senzoriale pot ajuta și la dezvoltarea limbajului și a abilităților de rezolvare a problemelor. Aceste sticle atrăgătoare pot fi folosite pentru a explora și a învăța o varietate de concepte, cum ar fi: culori, texturi, forme, obiecte și sunete.
Așa cum am menționat mai sus, sticlele senzoriale pot fi, de asemenea, folosite pentru a ajuta la promovarea unui sentiment de calm și relaxare. Ele pot fi folosite ca un instrument de conștientizare pentru a-i ajuta pe copii să gestioneze stresul și anxietatea și pot stimula concentrarea în timp ce cei mici își găsesc un moment de calm.
Cu ce să umpleți o sticla senzorială?
Este foarte ușor să vă faceți propriile sticle senzoriale cu care se poate juca cel mic și tot ce aveți nevoie sunt câteva ingrediente simple. Cu toate acestea, trebuie să fiți foarte atenți pentru a vă asigura că sticla nu se sparge, mai ales dacă în interior se află obiecte mai mici care ar putea reprezenta un pericol de sufocare.
Puteți să începeți cu niște sticle simple adaugând doar pietricele, paste colorate, orez, sau paiete, sau nasturi și nimic altceva. Sau faceți-o mai sofisticată și experimentați cu lichide și diferite densități sau umpleți-o cu mici obiecte tematice.
Implicați copiii în alegerea a ceea ce intră în sticla senzorială și distrați-vă experimentând și încercând lucruri noi.
Nu este obligatoriu să folosiți lichide în sticla senzorială, dar experimentarea cu vâscozități diferite, combinarea lichidelor sau a obiectelor care plutesc sau se învârt în lichid este foarte amuzantă.
Iată câteva idei de lichide pe care să le folosiți într-o sticlă senzorială:
- apă
- apă colorată cu colorant alimentar sau culori de apă lichide
- ulei pentru copii pentru ulei transparent
- ulei de gătit – care are o ușoară culoare
- lipici transparent
- sirop de glucoză transparent
- săpun lichid sau șampon – transparent
- glicerină
- gel de păr
Când vine vorba de adăugarea altor elemente la o sticlă senzorială, sunteți limitat doar de ceea ce puteți introduce în partea de sus a sticlei și de imaginația dumneavoastră!
1. Sticlă senzorială cu benzi elastice Loom
Benzile Loom sunt benzi elastice de cauciuc mici, multicolore, folosite în proiectele de artizanat. Acestea reprezintă o variantă excelentă de sticlă senzorială, deoarece plutesc și se mișcă prin apă într-un mod unic.
Cum se face?
- Umpleți o sticlă cu apă
- Adăugați benzile Loom.
2. Sticlă senzorială spumoasă
Cum se face?
- Umpleți o sticlă cu apă pe trei sferturi.
- Adăugați un sfert de cană de săpun de vase.
- Când agitați sticla, se formează bule spumoase. Dacă bebelușul dumneavoastră are răbdare, bulele vor dispărea în cele din urmă și va putea agita din nou sticla.
- Pentru o experiență multisenzorială, stoarceți câteva picături de colorant alimentar și turnați un pumn de sclipici în sticlă.
3. Sticle senzoriale cu sclipici
Îmi plac aceste sticle senzoriale cu sclipici! Sunt ușor de făcut și privitul sclipiciului este foarte liniștitor. Aceste sticle senzoriale simple pot fi un instrument minunat de folosit pentru a-i calma pe cei mici. Oferă corpului și creierului lor o modalitate de a-și calma activ sistemul nervos în timp ce privesc sclipiciul care se învârte încet.
Cum se face
- Umpleți sticla cu lipici până la o treime.
- Adaugați cât de mult sclipici doriți, 1-2 picături de colorant alimentar și apă fierbinte.
- Închideți flaconul și agitați bine.
- După ce a ajuns la culoarea și cantitatea de sclipici pe care o doriți, folosiți pistolul cu lipici fierbinte pentru a lipi capacul. Acesta este un pas important pentru a evita scurgerile sau accidentele. Puteți folosi și super glue pentru acest pas.
4. Sticle senzoriale care strălucesc în întuneric
Acestea sunt o variantă grozavă a sticlei clasice cu sclipici și ar fi un plus grozav la o petrecere în pijamale sau la o seară de film. Pentru copiii cărora le este frică de întuneric sau care sunt predispuși la anxietate la culcare, sticla senzorială DIY care strălucește în întuneric ar fi un instrument grozav de păstrat pe noptiera acestora. ca o modalitate de a se calma.
Cum se prepară:
- Mai întâi, adăugați cantitatea dorită de mărgele sau alte obiecte strălucitoare la alegere.
- Umpleți cu apă.
- Folosiți lipici fierbinte sau superglue pentru a sigila capacul pentru a evita orice mizerie.
Sfat: Există într-adevăr nenumărate moduri în care puteți face acest lucru. Ați putea chiar să adaugi sclipici care strălucește în întuneric pentru a-l face și mai fermecător pe întuneric! Dacă doriți să folosiți această sticlă senzorială mai mult ca o lumină de noapte, folosiți ceva cu o durată de viață mai lungă, cum ar fi bețișoarele sau brățările luminoase.
5. Sticlă senzorială cu obiecte din natură
Cum se prepară:
- Faceți o plimbare în natură cu copilul dumneavoastră pentru a colecta obiecte precum bețe mici, pământ, pietricele, frunze și flori.
- Puneți-le într-o sticlă și, atunci când bebelușul o scutură, îi puteți arăta sunetele pe care le scot bețele, pământul și alte obiecte care se ciocnesc între ele.
- Sau umpleți sticla cu apă pentru a demonstra ce plutește și ce se scufundă.
6. Sticlă senzorială cu apă de ocean
Cum se prepară:
- Umpleți o sticlă pe două treimi cu apă.
- Adăugați câteva picături de colorant alimentar albastru și completați cu ulei pentru copii.
- Aratați-i copilului dumneavoastră cum să o rostogolească pe podea și sa privească cum culorile se împrăștie în sticlă, ca un mic val de valuri.
7. Sticlă senzorială cu pompoane
Cum se prepară:
- Lipiciul încetinește mișcarea în interiorul acestei sticle senzoriale. Puneți o mână de pompoane mici și adăugați apă până când sticla este plină până la trei sferturi.
- Se toarnă o linguriță de sclipici și se umple restul sticlei cu lipici transparent.
- Privind cum sclipiciul se așează încet pe fundul apei este fascinant pentru bebelușul dumneavoastră și poate chiar să îl ajute să își calmeze respirația.
8. Sticle senzoriale cu anotimpurile
Cum se prepară:
- Culegeți împreună cu copilul dumneavoastră, în fiecare an, flori, fructe sau frunze specifice tuturor anotimpurilor.
- Umpleți patru sticle cu apă pe trei sferturi și adăugați florile, frunzele sau fructele.
- Sigilați bine capacul, folosind super glue.
9. Sticlă senzorială cu jucării mici
Dacă jucăriile pe care le-ați primit la dulciuri sunt prea mici ca să i le dați copilului și să se joace în siguranță, o sticlă senzorială este o idee bună ca el, totuși, să se bucure de ele.
Cum se prepară:
- Adaugați apă pe jumătate.
- Adaugați ulei, pentru a le încetini mișcarea și a face bule.
- Puneți jucăriile în interiorul sticlei.
- Lipiți capacul cu super glue, pentru a evita accidentele.
10. Sticlă senzorială cu paste fierte
Dacă vreți să creați senzația unor tentacule, puteți folosi paste fierte sau tăiței.
Cum se prepară:
- FIerbeți o mână de paste sau tăiței, astfel încât acestea să fie moi.
- Umpleți sticla pe trei sferturi cu apă.
- Adăugați colorant alimentar.
- Puneți pastele în sticlă.
- Sigilați dopul sticlei senzoriale folosind super glue.
- Agitați, pentru ca pastele să se miște sub formă unor tentacule.
Sticlă senzorială cu lichide de densități diferite
Folosiți densitatea lichidelor pentru a crea sticle senzoriale fascinante.
Cum se prepară:
- Umpleți o sticlă pe jumătate cu apă amestecată cu un colorant alimentar.
- Adaugați ulei sau alt lichid de o densitate mai grea, amestecat cu colorant alimentar într-o altă culoare.
- Sigilați capacul folosind super glue.
Sticlele senzoriale sunt bune pentru stimulare senzorială, dar și pentru dezvoltarea imaginației. Puteți crea împreună cu copilul aceste sticle, astfel încât să se bucure și de procesul creației, nu doar de sticlă în sine. Desigur, dacă vârsta sa îi permite. Pot fi obiecte de colecție minunate, care pot fi ținute și peste ani, atunci când copilul va fi deja adolescent.