De la parcuri, grădini și muzee, până la zone și locuri de joacă, Iașiul are o mulțime de opțiuni când vine vorba de distracția copiilor. Dar, din când în când, este relaxant să ieșiți din oraș și să vă distrați undeva în aer liber sau departe de oraș.
Copiii iubesc aventurile de orice fel, fiind încântați de orice prilej de a descoperi, vedea și afla lucruri noi. Indiferent dacă aveți la dispoziție un weekend, o jumătate de zi sau o întreagă vacanță de vară, veți găsi în această listă idei geniale pentru copii.
Vă prezentăm locurile nostre preferate din jurul Iașiului, care sunt perfecte pentru o ieșire plină de distracție, unde drumețiile, mersul cu bicicleta și exploratul sunt doar câteva dintre activitățile distractive în aer liber de care vă puteți bucura. La toate acestea se adaugă peisaje superbe, locuri pline de istorie și spiritualite și oameni calzi și primitori.
Toate propunerile de excursii și ieșiri sunt la o distanță mică de Iași.
1. Aventura Parc Hamak
Parcul de aventură Hamak este locul în care micuții vor descoperi plăcerea mișcării, aventurii, în timp ce se distrează la maximum consumându-și toată energia.
Fie că sunt pasionați de trasee, vor să sară în trambulină, să escaladeze, să tragă cu arcul sau să ia parte la campionate de tenis de masă, aici vor găsi tot ce le este necesar pentru a petrece alături de familie o zi de neuitat.
Să nu uităm de super tiroliana de 250 de metri, care le va oferi un surplus de adrenalină pe care îl vor resimți de-a lungul întregii săptămâni.
După atâta joacă și mișcare vă puteți relaxa în voie la restaurant sau terasa, de pe marginea lacului.
Un weekend nu este îndeajuns pentru a putea acoperi toate lucrurile pe care le puteți face aici, la Aventura Parc Hamak.
Adresă: Strada Dabija Vodă, numărul 26, localitatea Pietrăria, comuna Bârnova
2. Ferma Enduro Ranch
Copiii iubesc animăluțele, iar ferma Enduro Ranch este locul perfect pentru întreaga familie.
Acest parc natural cu animale oferă și facilități de camping, evenimente în aer liber (se poate face și grătar, juca paintball și alte jocuri) este situat în satul Pietrărie, Bârnova, foarte aproape de Aventura Parc Hamak.
Aici, copiii pot vedea ponei, capre, iepurași, veverițe, gâște și rățuște, porcușori de Guineea, găini și veverițe. Poneii pot fi chiar călăriți.
Animalele pot fi hrănite, pot fi mângâiate și chiar ținute în brațe, deoarece sunt blânde și atent îngrijite. Într-o zonă frumoasă, cu mese, bănci, grătare, unde există și parcare, vă puteți plimba în voie, în brațele naturii, departe de agitația din oraș.
De asemenea, nu trebuie să plătiți nimic pentru a putea vizita ferma de animale, dar dacă sunteți dispuși să faceți o mică donație, aceasta este binevenită. Veselie, distracție, voie bună și relaxare pentru întreaga familie!
Adresă: Strada Ana Ipătescu, numărul 8, localitatea Pietrăria, comuna Bârnova
3. Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Drumul spre Miclăușeni trebuie neapărat făcut cu mașina, dar este unul constant, destul de ușor și rapid de parcurs (aproximativ 1h și 30 min cu mașina). Există spațiu de parcare disponibil și ușor de găsit imediat ce ajungeți la castel.
Puteți vizita castelul prin intermediul unui tur ghidat, puteți vedea înăuntru un pat de acum o suta cincizeci de ani, plafoane şi pereţii pictaţi în tempera, cu motive geometrice şi florale pictate și mai multe colecții numismatice.
După ce ați ieșit din cel mai frumos castel mic din lume, vă puteți relaxa în curte, unde există mese, bănci și o grădină. De asemenea, puteți lua și masa aici, la restaurantul Complexului Miclăușeni, unde puteți comanda sirop făcut din petalele trandafirilor care cresc în curtea castelului și plăcintă cu mere.
Pe tot parcusul anului se organizează evenimente adresate copiilor: vânătoare de comori, spectacole în aer liber sau târguri cu meșteri populari.
Adresă: sat Miclăușeni, Iași
4. Palatul Cuza de la Ruginoasa
Situat la aproximativ 60 de kilometri de Iași, în satul Ruginoasa se află Palatul Cuza, cumpărat de către domnitorul Principatelor Unite în anul 1862 și folosit ca reședință de vacanță. Distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, Palatul Cuza a fost restaurat în 1978, găzduind azi și Muzeul Memorial Alexandru-Ioan Cuza. Chiar dacă nu apare parcare, vă puteți lăsa mașina în apropiere, existând multe locuri disponibile, fără plată.
Muzeul presupune mai multe camere: biroul domnitorului, biblioteca, dormitorul, camera care a fost folosită pentru toaletă, domnitorul Elenei Doamna, al copiilor, camerele pentru servitori și pentru oaspeți, sufrageria, salonul mare.
Totul este o experiență culturală deosebită și o experiență estetică aparte. Biserica Domnească este locul în care Cuza a fost îngropat, putând fi văzută și piatra de mormânt originală, din marmură albă.
Adresă: sat Ruginoasa, Palatul Memorial Alexandru Ioan Cuza, DN28A, Iași
5. Pădurea Bârnova
Căutați un loc în care puteți merge pentru a vă bucura de îmbrățișarea naturii, de aer curat și mișcare în aer liber, în timp ce puteți observa gama variată de specide copaci și plante (mai ales primăvara și vara)? Pădurea Barnova este locul perfect pentru drumeții, ciclism, alergare sau un picnic în natură și se află foarte aproape de Iași.
Copiii adoră să descopere atât spații noi, cât și frumuseți naturale. Dacă aveți noroc, puteți vedea chiar și veverițe jucăușe sau fazani, precum și specii de fluturi și gândăcei. Având contact de mici cu natura, copiii vor avea mai multe șanse de a aborda un comportament în comuniune cu aceasta.
Codrii Iașilor organizează frecvent excursii organizate, dacă doriți să vă alăturați altor familii iubitoare de natură.
Adresă: Bârnova, Iași
6. Rezervația Geologică și Paleontologică Repedea
Micuții exploraturi și naturaliști vor descoperi o suprafață de 48 de hectare, renume de simbol al geologiei românești, considerată a fi cea mai mare din țară. Cu forme de relief atrăgătoare și peisaje care nu pot fi trecute cu vederea, o plimbare aici este binevenită oricând.
Să aveți câteva gustări la voi și neapărat apă, pentru că veți avea mult de mers: un mod numai bun de a face mișcare și de a vă conecta cu natura, departe de agitația omniprezentă a orașului.
Dealuri, câmpie, roci, fosile și multe alte ”bijuterii naturale” pot fi observate în rezervația care iese în evidență prin suprafața extinsă. De asemenea, puteți face și un picnic aici, pentru că nu există restricții de acest gen. Este important să lăsați curat în urma voastră, deoarece este un spațiu protejat.
Declarată monument al naturii, rezervația Repedea atrage în fiecare weekend turiști și pasionați de natură, geologie și botanică, care se bucură de prilejul de a fi în natură.
Adresă: Bârnova, Iași
7. Situl Arheologic Cucuteni
O altă locație în care puteți merge este muzeul de sit arheologic de la Cucuteni, din comuna cu același nume. Un loc plin de istorie, special, unde parcă poți simți aerul vremurilor apuse. Aici, punctul principal de atracție este reprezentat de unul dintre mormintele tumulare princiare geto-dadice, care datează încă din secolul al IV-lea î.Hr., descoperit pe Dealul Gosan. Numele acestui sit este conectat cu alte descoperiri de excepție: Tezaurul de la Băiceni.
În inima naturii, unde sunt bineveniți copiii și adulții, veți descoperi o rezervație extraordinară, în cadrul unui traseu de vizitare complet, circular, care permite observarea tuturor elementelor de construcție ale monumentelor, spațiilor, colecțiilor și expozițiilor.
Există și locuri de parcare, precum și locuri unde se poate servi masa cu specific tradițional. Adăpostind elemente de istorie locală, vintre cu piese de arheologie din perioada culturii cucuteniene, situl e un loc al istoriei!
Adresă: Muzeul de Istorie și Arheologie Cucuteni, Cucuteni, Iași
8. Lacul Ciric
Lacul Ciric este locul în care copiii, tinerii, adolescenții și adulții se adună pentru a se relaxa și a petrece timp departe de oraș. în jurul unui lac pe care se poate merge, când este sezon, și cu barca și hidrobicicleta (în formă de rățușcă).
Dacă doriți să petreceți timp alături de cei mici, făcând un grătar sau un picnic reușit, Lacul Ciric este locul în care vreți să ajungeți.
Este foarte ușor de ajuns din oraș, drumul trecând prin pădure. Există și autobuze care duc spre Lacul Ciric, întrucât trece spre aeroport. Aici veți găsi tot ce este necesar pentru a petrece alături de prieteni și copii un weekend de neuitat: foișoare, bănci, mese, grătare și spații speciale pentru picnic.
Există magazine de unde puteți face cumpărături, piste pentru biciclete și role. Cu alte cuvinte, tot ce este necesar pentru ca micuții să se poată distra și mișca în aer liber.
Adresă: Lacul Ciric I, Iași
9. Ruinele Bisericii Vovidenia de la Schitul Stavnic
Deși este datat din anul 1727, urmele de locuire ale acestui loc sunt mult mai vechi; mare parte din Biserica Vovidenia este în ruină, ca urmare a bombardamentelor din timpul războiului, însă încă reprezintă un loc ale cărui rădăcini sunt adânc înfipte în secolul al XVI-lea, când se închega viața monahală a acestui loc.
Aici, în momentul de față, funcționează un atelier de tâmplărie și unul de ceramică. Este un loc foarte primitor, cu oameni calzi și mereu ospitalieri!
În jur se găsește o livadă, o mică fermă și un iaz în jurul căruia puteți ține un picnic în familie, alături de copii. Poate nu este cea mai atractivă destinație pentru copii din Iași, dar cu siguranță este un loc care îți va stârni emoție și empatie, semn al faptului că istoria din jurul nostru nu ar trebui niciodată uitată.
Adresă: Strada Principală, sat Schitu Stavnic, comuna Voinești, Iași
10. Mini-zoo și spațiu de joacă la Mănăstirea Hadâmbu
Situată la 45 de minute de Iași, cu drum accesibil și ușor de parcurs, Mănăstirea Hadâmbu este un locaș religios unde vă puteți retrage, pentru o perioadă de timp, în weekend. Există și posibilitatea de a găsi locuri de cazare în cazul în care doriți să stați peste noapte, departe de agitația orașului. Pe lângă valența religioasă a locului, spirituală, există și un spațiu amenajat pentru copiii unde pot juca în voie.
La mănăstire se găsește și un mini-zoo, cu animăluțe precum capre, oi, măgar, dar și fazani, găini, rațe și curci. Copiii au chiar voie să le hrănească și să le mângâie. Căluții pot fi folosiți pentru plimbări călare, dar doar sub îndrumarea cuiva de acolo.
Există și o pădure mare lângă, unde puteți face picnic împreună. La Mănăstirea Hadâmbu se și poate mânca, felurile de mâncare fiind pregătite de către măicuțele de acolo!
Adresă: Schitul Hadâmbu, comuna Mironeasa, Iași
11. Hai-Hui în Bârnova
”Pe un picior de plai, pe o gură de rai” se găsește zona de agrement Hai-Hui, situată chiar lângă pădure, în Bârnova, un loc unde fiecare este binevenit să se simtă ca făcând parte din povestea spusă la flacăra focului de tabără. În natură, într-un loc liniștit, frumos amenajat, cu căbănuțe spațioase, rustice și moderne, vă veți simți extraordinar de bine, încărcându-vă bateriile, iar cei mici se pot juca în liniște în spațiile puse la dispoziție, în aer liber.
Rustic, primitor, Hai-Hui în Bârnova este un loc în care vă puteți retrage împreună, bucurându-vă de frumusețea și liniștea naturii. Proprietarii sunt foarte amabili, asigurându-se că nu v-ar putea lipsi nimic de-a lungul șederii. Există și restaurant acolo, așadar nu trebuie să vă faceți griji cu mâncarea.
Fiind foarte aproape de Aventura Parc Hamak, puteți merge și acolo atunci când doriți. În cele din urmă, a fi aproape de natură este unul dintre cele mai mari avantaje.
Adresă: DJ247A 332, Bârnova, Iași
12. Valea Sânzienelor
Valea Sânzienelor este un loc de vis și de poveste, parcă însuși cadrul unui basm pentru copii. Aici se țin diferite tipuri de evenimente, dar merită să faceți o mini-excursie pentru a vă bucura de natura din jur. Dacă aveți norocul să prindeți și un eveniment, vă puteți bucura de decorul impresionant, de poveste.
Există și restaurant aici, unde puteți mânca feluri alese, delicioase sau puteți opta pentru organizarea unui picnic la marginea pădurii. Copiii se pot juca după cum le poftește inima, în aer liber.
Când este sezonul, puteți culege și mure, fragi, iar iepurii deseori străbat câmpul din apropiere, spre încântarea copiilor. Un loc apropiat de natură, plin de liniște și pace, unde vă puteți retrage pentru a vă reîncărca bateriile și petrece timp în familie.
Adresă: Poiana cu Cetate, Iași
13. Câmpurile cu lavandă din Hărmănești
Aflată la aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina, comuna Hărmănești este un loc în care trebuie să ajungeți. Când este sezonul, de obicei la sfârșitul primăverii, lanurile cu lavandă se transformă într-un paradis albastru, care vă va fura privirile și vă va aduce liniște și pace sufletească.
Reîncărcați-vă bateriile pentru că, oricât de grele ar putea părea timpurile, cel mai bine este să mergeți întotdeauna în locuri ce vă pot alunga grijile, agitația și durerile.
O oază de liniște sufletească, unde miresmele îmbietoare ale lavandei vă vor îmbrățișa protector pe toți membrii familiei. Dacă aveți noroc, la întoarcere puteți vedea în zare Ceahlăul grandios și măreț!
Copiii vor fi vrăjiți de oceanul albastru care se întinde chiar la picioarele lor, iar mirosul de lavandă le va mângâia simțurile! Sigur vor dori să se reîntoarcă!
Adresă: Hărmănești, Iași
14. Enpi Lake Resort
O altă locație potrivită pentru un weekend alături de copii în împrejurimile Iașiului este Enpi Lake Resort, unde există și posibilitatea de a vă caza peste noapte, în niște căbănuțe rustice, cu design modern, foarte comode.
Departe de agitația orașului, lângă un lac frumos și aproape de inima naturii, vă puteți încărca bateriile și relaxa în voie. Există și locuri unde puteți face picnic și grătar, precum și o terasă unde se servesc diferite tipuri de băuturi.
Nu puteți comanda mâncare de aici, de aceea vă recomandăm să vă asigurați proviziile necesare pentru a face un grătar delicios! Există și spații de joacă pentru copii, teren de tenis, volei sau handbal, și nu trebuie să plătiți suplimentar pentru ele.
Toate cele necesare vă sunt puse implicit la dispoziție de către Enpi Lake Resort. Fiind destul de aproape de oraș, puteți oricând să luați cele necesare, dacă le uitați! Vă veți bucura de timp frumos petrecut în familie, relaxându-vă.
Adresa: malul lacului Dorobanț, la 15 minute de Iași cu mașina
Acestea sunt 14 locuri lângă Iași de vizitat cu copiii. Sunt locuri pline de cultură, istorie, locuri cu peisaje frumoase, aer curat și spații verzi, care vă vor reconecta cu natura și cu spiritul familiei. Suntem siguri că veți avea parte de weekend-uri relaxante, liniștite și binemeritate, cât mai departe de agitația urbană și poluarea orașului. Destinațiile prezentate se află fie în orașul Iași, fie la maximum 2 ore de mers cu mașina, cu trasee și drumuri accesibile, ușor de urmat.
Vă recomandăm, de asemenea, să nu uitați de pachețelele cu gustări delicioase, de apă, pentru că drumurile s-ar putea să fie ”mai greu de dus” pentru copii. Urmăriți prognoza meteo pentru a ști cum va fi vremea și, pe cât este posibil, încercați să alegeți zilele fără ploaie, cu vreme cât mai frumoasă și soare, în special dacă alegeți o destinație în natură.
Ne-ar face mare plăcere să știm și recomandările voastre de locuri de vizitat cu copiii în împrejurimile Iașiului.