În Iași, la fiecare pas găsești ceva care să te entuziasmeze. Este un oraș istoric, bogat cultural, curat și verde. Destul de întins, el poate fi străbătut la pas, pentru a vedea principalele obiective turistice. Orașul marilor scriitori, acesta a fost descris ca “paradis”, de Adrian Păunescu: “Un paradis e îngropat la Iaşi/ Sub străjuirea umbrelor ilustre”. Iași este un oraș prietenos cu copiii și poate fi o alegere perfectă pentru un city break în România.
Dacă aveți copii și doriți să vizitați Iaşul la pas, vă sfătuim să aveți la dumneavoastră încălțări comode și o sticlă cu apă. V-am pregătit un traseu turistic înțesat de obiective, care să vă creeze amintiri frumoase, pe care să le povestiți mult timp de acum încolo.
De la parcuri, grădini și muzee, până la zone și locuri de joacă, Iașiul are o mulțime de opțiuni când vine vorba de activități pentru copii. Copiii iubesc aventurile de orice fel, fiind încântați de orice prilej de a descoperi, vedea și afla lucruri noi. Indiferent dacă aveți la dispoziție un weekend, o jumătate de zi sau o întreagă vacanță de vară, veți găsi în această listă idei geniale pentru copii, dar și pentru părinți.
Să începem explorarea celui mai frumos oraș din Moldova, cunoscut și ca „oraşul celor şapte coline“. Mai jos ți-am făcut un top cu principalele obiective turistice ale orașului Iași. Iată ce puncte turistice nu trebuie să ratezi când mergi în vacanță în Iași!
1. Dealul Copoului
Sigur, puteți pleca din Centru spre obiectivele turistice de pe Copou, însă eu vă recomand să luați un tramvai care să meargă în vârful dealului și să coborâți la capăt. Astfel, veți străbate traseul coborând și nu urcând, ceea ce ar fi mult mai ușor pentru copii. Cele mai multe obiective le veți găsi pe partea dreaptă, așadar nu este necesar să traversați după ce veți coborî din tramvai. Tramvaiul, care urcă până în Copou este numărul 9.
2. Parcul Expoziției
Parcul Expoziției, amplasat în apropierea Stadionului Municipal și Grădinii Botanice, este primul popas care va aduce un zâmbet larg pe fața copiilor și a părinților. Aleile sale largi încântă privirile, oferind numeroase zone de odihnă dotate cu bănci și mese de șah și table, perfecte pentru a te relaxa sau pentru a savura o partidă plină de strategie.
Periodic, pe aleea principală a parcului au loc diverse festivaluri tematice, de la cele folclorice și gastronomice, până la evenimente dedicate prezentării de produse locale și regionale. Aceste festivități aduc viață și culoare în parc, atrăgând vizitatori din toate colțurile orașului.
Dacă simți poftă de ceva delicios, poți savura o masă în restaurantele primitoare din zonă, precum Casa Vânătorului, sau poți opta pentru gustări rapide și răcoritoare oferite de chioșcurile din parc.
În partea de sud a parcului se remarcă o replică a celebrului Arc de Triumf, martor al momentelor de istorie și al defilărilor soldaților din regimentul de gardă, ceremonii ce evocă epoca postbelică.
Pentru cei mici, parculeste un adevărat paradis al distracției. Aici, copiii de toate vârstele se pot bucura de două locuri de joacă moderne și binee întreținute, echipate cu leagăne, balansoare, tobogane și alte atracții, care îi încurajează să se miște și să se distreze în voie.
3. Grădina Botanică „Anastasie Fătu”
În spatele parcului găsiți Grădina Botanică, care este cea mai mare grădină botanică din România. Fondată în secolul al XIX-lea, această grădină este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase din România, reprezentând un loc de relaxare și explorare pentru localnici și turiști deopotrivă.
Aleile grădinii sunt bine îngrijite, unele pavate cu beton, altele acoperite de iarbă sau pământ, care te poartă printre numeroasele flori frumoase și variate. Copiii se pot bucura de un lac încântător, cu nuferi înfloriți în toată splendoarea lor, iar spațiul generos din jur oferă copiilor mult loc pentru a alerga și a se juca.
Prețul accesului este de 15 lei pentru un adult și 7 lei pentru un copil , iar serele impresionante pot fi vizitate până la ora 18:00, o experiență pe care o recomandăm cu căldură. Această grădină este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură, cu o suprafață enormă și o secție imensă dedicată trandafirilor.
Imediat lângă Parcul Expoziției, cum coborâți, este stadionul Emil Alexandrescu, unde au loc meciuri periodic. Aici vă puteți opri pentru a bea o cafea, rulotele care vând această băutură fiind foarte populare printre ieșeni. Dacă sunteți pasionați de fotbal, puteți vizita magazinul de suveniruri din incinta stadionului, pentru a cumpăra obiecte oficiale de la Poli Iași.
4. Teiul lui Eminescu
În Parcul Copou, unul din cele mai frumoase parcuri din țară, se află vestitul Tei al lui Eminescu, care poate fi vizitat atât vara, cât și iarna. Muzeul Mihai Eminescu este amplasat chiar în fața acestuia și găzduiește periodic expoziții și spectacole. În acest parc, copiii vin să se joace printre arborii bătrâni, în timp ce adulții stau așezați pe bănci pe care se găsesc versuri ale poetului. Puteți cumpăra limonadă pentru cei mici de la tarabele de la intrarea în parc sau puteți merge peste stradă, la unul dintre restaurantele din zonă, pentru a mânca sau a bea ceva răcoritor.
Coborând dealul, veți găsi universitatea Alexandru Ioan Cuza, care este nu doar o bijuterie arhitecturală, ci și locul în care cultura e la ea acasă. A fost fondată în anul 1860, iar intrarea principală duce în Sala Pașilor Pierduți, unde se găsesc pe pereți picturi ale faimosului Sabin Bălașa.
5. Bojdeuca lui Ion Creangă
Pentru a ajunge la Bojdeuca lui Creangă, imediat după Universitate, va trebui să traversați pe partea stângă și să treceți spre Sărărie. Bojdeuca a fost recent renovată și multe voci au spus că nu i s-a păstrat aspectul original, însă arată frumos și are o curte mare, unde puteți sta să vă odihniți. Mobila din interior este intactă și va fi un prilej de mirare pentru copii, atunci când vor înțelege condițiile în care Ion Creangă își trăia viață.
Strada Sărărie nu are multe de oferit și puteți să mergeți fie înainte, pentru a ajunge la Mănăstirea Golia, și de acolo spre Centru pe strada Cuza Vodă, fie să vă întoarceți pe Copou și să urmați traseul turistic oficial.
Pentru a ajunge în Centrul Iașului, trebuie să ieșiți la poalele Copoului, în Fundație. Aici se află Palatul Copiilor și Casa de Cultură a Studenților, clădirile lor fiind – și ele, atent renovate. Peste stradă se află strada Lăpușneanu, care se îndreaptă direct spre Piața Unirii.
6. Centrul Iașului
Mergând pe strada Lăpușneanu, este posibil să vedeți artiști stradali în plină manifestare, târguri sau o mulțime de umbrele colorate. Pisicile din fier vor încânta privirea copiilor, iar galeriile Grumăzescu pe dumneavoastră, dacă sunteți pasionat/ă de obiecte vechi. Aici veți găsi multe cafenele și restaurante, astfel încât vă puteți opri să mâncați ceva sau să savurați o băutură delicioasă.
7. Muzeul Unirii
Muzeul Unirii se află la mijlocul străzii Lăpușneanu, pe partea stângă. Aici au locuit, în trecut, Alexandru Ioan Cuza și regele Ferdinand. Colecțiile găzduite sunt impresionante, muzeul fiind o filă de istorie modernă ce nu ar trebui ratată. Construită la începutul secolului al XIX-lea, casa aparține stilului neoclasic. În timpul Primului Război Mondial, atunci când în București se aflau trupe germane, aici a fost stabilit cartierul general al regelui Ferdinand.
În Piața Unirii, copiii găsesc întotdeauna un motiv de bucurie: porumbeii. Adulții pot să se așeze pe o bancă pentru a se odihni, iar cei mici pot alerga pe pavajul specific acestui loc. Statuia lui Alexandru Ioan Cuza este foarte plăcuta, iar fântânile cu apă aduc răcoare, dacă ați ales să vizitați Iașul vara. De asemeni, aici găsiți o serie de terase unde puteți manca sau bea ceva, înainte de a pleca mai departe.
Urmează strada Ștefan cel Mare, în capătul căreia se vede Palatul Culturii.
8. Bulevardul Ștefan cel Mare și Muzeul de Istorie Naturală
În trecut, strada Ștefan cel Mare era mărginită de tei, iar tăierea lor a provocat furie în rândul localnicilor. Pentru a îi îmbuna, Primăria a început să pună flori la tot pasul și să o decoreze. Astfel, vara este plin de ghivece cu flori multicolore, iar iarna sunt prezente o mulțime de decorațiuni de Crăciun, precum și un parc de distracție, care are o roată, carusele, un trenuleț și mașinuțe. Sunt multe rulote care vând diferite mâncăruri și băuturi, dar și tarabe cu blănuri și produse tradiționale.
Mergând pe aceasta stradă, veți găsi pe partea dreaptă Mitropolia, unde este sicriul cuvioasei Parascheva, acesta fiind un loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni anual. Aici este și un muzeu religios, construit printre pereții catacombelor. Pe partea stangă, față în față cu această clădire, se găsește Primăria. Tot în această zonă veți găsi bănci unde să vă așezați pentru a vă odihni și asculta artiștii stradali sau terase unde puteți mânca și bea ceva răcoritor. Acestea sunt deschise și iarna.
9. Muzeul de Istorie Naturală
Dacă doriți să vizitați Muzeul de Istorie Naturală, trebuie să ieșiți pe strada Independentei, pe lângă Primărie. Acesta a fost primul muzeu de genul acesta înființat în Principate, datând din 1834. Aici se găsește inclusiv scheletul unui mamut, pe lângă cele 300.000 de exemplare de insecte, moluște, amfibieni, minerale, plante și mamifere. Pentru a vă întoarce pe strada Ștefan cel Mare, țineți dreapta pe prima stradă de lângă muzeu.
10. Palatul Culturii
Palatul Culturii se află chiar în capătul străzii Stefan cel Mare. În piața din fața lui se organizează adesea concerte și evenimente, de aici putându-se vedea foarte frumos zona Podu Roș și Cantemir. Este un loc perfect pentru a admira apusul. Tot aici veți găsi și Casa Dosoftei – care datează din anul 1677. Aici a funcționat prima tiparniță din Moldova, în prezent casa găzduind literatură veche aparținând Muzeului Literaturii.
Palatul găzduiește patru muzee, pe care le puteți vizita în orice perioadă a anului. Cei mici vor fi încântați să viziteze un palat adevărat, iar dumneavoastră veți putea admira opere de artă foarte frumoase și o arhitectură deosebită. Vă recomandăm să urcați și în Turnul Ceasului. Muzeele din interior sunt: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Procopiu”. Vizitarea acestora durează chiar și o zi, deoarece muzeele cuprind mii de piese.
11. Grădina Palas
În spatele Palatului se află Palasul. Această zonă este preferată de ieșeni, în special pentru spațiul verde frumos amenajat, unde ai voie să stai pe iarbă și unde copiii se pot plimba cu mașinuțe luminate. Grădina Palas a fost votată de către utilizatorii Google Maps ca fiind cea mai frumoasă grădină publică din țară.
Iarna, aici se amenajează un patinoar, patinele putând fi închiriate la prețuri destul de bune. Puteți mânca la etajul doi al complexului și puteți face cumpărături pe care să le luați amintire de la Iași.
Pentru copiii veți găsi în Palas Mall, un loc de joacă inedit, Hype Energize. Desfășurat pe o suprafață de aproximativ 630 mp, Hype Energize are 8 camere de activități, unde vizitatorii experimentează o varietate de jocuri interactive. Fiecare cameră are tematică proprie iar misiunile au diferite niveluri de dificultate și pot fi jucate în mod cooperativ, dar și competitiv, iar fiecare echipă participantă trebuie să fie formată din 2 – 5 persoane.
Pentru cei mai mici, care își doresc să facă o pauză de la plimbat vă recomandăm să vizitați un loc de joacă din Iași. Cu siguranță se vor bucura de o asemenea surpriză.
Acestea sunt principalele atracții turistice pe care ar trebui să le descoperi când ajungi în Iași.
În partea a doua a articolului vă prezentăm locuri de vizitat lângă Iași, care sunt perfecte pentru excursii lângă Iași cu copiii, unde drumețiile, mersul cu bicicleta și exploratul, sunt doar câteva dintre activitățile distractive în aer liber de care vă puteți bucura. Toate propunerile de excursii pe lângă Iași și ieșirile în aer liber sunt la o distanță mică de oraș.
12. Aventura Parc Hamak
Parcul de aventură Hamak este locul în care micuții vor descoperi plăcerea mișcării, aventurii, în timp ce se distrează la maximum consumându-și toată energia.
Fie că sunt pasionați de trasee, vor să sară în trambulină, să escaladeze, să tragă cu arcul sau să ia parte la campionate de tenis de masă, aici vor găsi tot ce le este necesar pentru a petrece alături de familie o zi de neuitat.
Să nu uităm de super tiroliana de 250 de metri, care le va oferi un surplus de adrenalină pe care îl vor resimți de-a lungul întregii săptămâni.
După atâta joacă și mișcare vă puteți relaxa în voie la restaurant sau terasa, de pe marginea lacului.
Un weekend nu este îndeajuns pentru a putea acoperi toate lucrurile pe care le puteți face aici, la Aventura Parc Hamak.
Adresă: Strada Dabija Vodă, numărul 26, localitatea Pietrăria, comuna Bârnova
13. Ferma Arcaland
Arcaland este cel mai mare parc tematic din judetul Iași, o enciclopedie vie, pe teritoriul său fiind regăsite animale din diverse colțuri ale lumii. Cu posibilitatea de a petrece o zi întreagă aici fără a te plictisi, Arcaland te cucerește cu diversitatea și frumusețea vieții care îl însuflețește.
Pentru cei mici, acest loc este un rai pe pământ. O mulțime de activități și jocuri sunt pregătite special pentru ei, indiferent de vârstă. Toboganele colorate îi așteaptă nerăbdătoare, trambulinele le oferă o doză de adrenalină, iar restul jucăriilor sunt gata să îi poarte într-o aventură plină de distracție și râsete.
Adresă: sat Sculeni, com. Victoria
13. Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Drumul spre Miclăușeni trebuie neapărat făcut cu mașina, dar este unul constant, destul de ușor și rapid de parcurs (aproximativ 1h și 30 min cu mașina). Există spațiu de parcare disponibil și ușor de găsit imediat ce ajungeți la castel.
Puteți vizita castelul prin intermediul unui tur ghidat, puteți vedea înăuntru un pat de acum o suta cincizeci de ani, plafoane şi pereţii pictaţi în tempera, cu motive geometrice şi florale pictate și mai multe colecții numismatice.
După ce ați ieșit din cel mai frumos castel mic din lume, vă puteți relaxa în curte, unde există mese, bănci și o grădină. De asemenea, puteți lua și masa aici, la restaurantul Complexului Miclăușeni, unde puteți comanda sirop făcut din petalele trandafirilor care cresc în curtea castelului și plăcintă cu mere.
Pe tot parcusul anului se organizează evenimente adresate copiilor: vânătoare de comori, spectacole în aer liber sau târguri cu meșteri populari.
Adresă: sat Miclăușeni, Iași
15. Palatul Cuza de la Ruginoasa
Situat la aproximativ 60 de kilometri de Iași, în satul Ruginoasa se află Palatul Cuza, cumpărat de către domnitorul Principatelor Unite în anul 1862 și folosit ca reședință de vacanță. Distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, Palatul Cuza a fost restaurat în 1978, găzduind azi și Muzeul Memorial Alexandru-Ioan Cuza. Chiar dacă nu apare parcare, vă puteți lăsa mașina în apropiere, existând multe locuri disponibile, fără plată.
Muzeul presupune mai multe camere: biroul domnitorului, biblioteca, dormitorul, camera care a fost folosită pentru toaletă, domnitorul Elenei Doamna, al copiilor, camerele pentru servitori și pentru oaspeți, sufrageria, salonul mare.
Totul este o experiență culturală deosebită și o experiență estetică aparte. Biserica Domnească este locul în care Cuza a fost îngropat, putând fi văzută și piatra de mormânt originală, din marmură albă.
Adresă: sat Ruginoasa, Palatul Memorial Alexandru Ioan Cuza, DN28A, Iași
16. Pădurea Bârnova
Căutați un loc în care puteți merge pentru a vă bucura de îmbrățișarea naturii, de aer curat și mișcare în aer liber, în timp ce puteți observa gama variată de specide copaci și plante (mai ales primăvara și vara)? Pădurea Barnova este locul perfect pentru drumeții, ciclism, alergare sau un picnic în natură și se află foarte aproape de Iași.
Copiii adoră să descopere atât spații noi, cât și frumuseți naturale. Dacă aveți noroc, puteți vedea chiar și veverițe jucăușe sau fazani, precum și specii de fluturi și gândăcei. Având contact de mici cu natura, copiii vor avea mai multe șanse de a aborda un comportament în comuniune cu aceasta.
Codrii Iașilor organizează frecvent excursii organizate, dacă doriți să vă alăturați altor familii iubitoare de natură.
Adresă: Bârnova, Iași
17. Rezervația Geologică și Paleontologică Repedea
Micuții exploraturi și naturaliști vor descoperi o suprafață de 48 de hectare, renume de simbol al geologiei românești, considerată a fi cea mai mare din țară. Cu forme de relief atrăgătoare și peisaje care nu pot fi trecute cu vederea, o plimbare aici este binevenită oricând.
Să aveți câteva gustări la voi și neapărat apă, pentru că veți avea mult de mers: un mod numai bun de a face mișcare și de a vă conecta cu natura, departe de agitația omniprezentă a orașului.
Dealuri, câmpie, roci, fosile și multe alte ”bijuterii naturale” pot fi observate în rezervația care iese în evidență prin suprafața extinsă. De asemenea, puteți face și un picnic aici, pentru că nu există restricții de acest gen. Este important să lăsați curat în urma voastră, deoarece este un spațiu protejat.
Declarată monument al naturii, rezervația Repedea atrage în fiecare weekend turiști și pasionați de natură, geologie și botanică, care se bucură de prilejul de a fi în natură.
Adresă: Bârnova, Iași
18. Situl Arheologic Cucuteni
O altă locație în care puteți merge este muzeul de sit arheologic de la Cucuteni, din comuna cu același nume. Un loc plin de istorie, special, unde parcă poți simți aerul vremurilor apuse. Aici, punctul principal de atracție este reprezentat de unul dintre mormintele tumulare princiare geto-dadice, care datează încă din secolul al IV-lea î.Hr., descoperit pe Dealul Gosan. Numele acestui sit este conectat cu alte descoperiri de excepție: Tezaurul de la Băiceni.
În inima naturii, unde sunt bineveniți copiii și adulții, veți descoperi o rezervație extraordinară, în cadrul unui traseu de vizitare complet, circular, care permite observarea tuturor elementelor de construcție ale monumentelor, spațiilor, colecțiilor și expozițiilor.
Există și locuri de parcare, precum și locuri unde se poate servi masa cu specific tradițional. Adăpostind elemente de istorie locală, vintre cu piese de arheologie din perioada culturii cucuteniene, situl e un loc al istoriei!
Adresă: Muzeul de Istorie și Arheologie Cucuteni, Cucuteni, Iași
19. Lacul Ciric
Lacul Ciric este locul în care copiii, tinerii, adolescenții și adulții se adună pentru a se relaxa și a petrece timp departe de oraș. în jurul unui lac pe care se poate merge, când este sezon, și cu barca și hidrobicicleta (în formă de rățușcă).
Dacă doriți să petreceți timp alături de cei mici, făcând un grătar sau un picnic reușit, Lacul Ciric este locul în care vreți să ajungeți.
Este foarte ușor de ajuns din oraș, drumul trecând prin pădure. Există și autobuze care duc spre Lacul Ciric, întrucât trece spre aeroport. Aici veți găsi tot ce este necesar pentru a petrece alături de prieteni și copii un weekend de neuitat: foișoare, bănci, mese, grătare și spații speciale pentru picnic.
Există magazine de unde puteți face cumpărături, piste pentru biciclete și role. Cu alte cuvinte, tot ce este necesar pentru ca micuții să se poată distra și mișca în aer liber.
Adresă: Lacul Ciric I, Iași
20. Ruinele Bisericii Vovidenia de la Schitul Stavnic
Deși este datat din anul 1727, urmele de locuire ale acestui loc sunt mult mai vechi; mare parte din Biserica Vovidenia este în ruină, ca urmare a bombardamentelor din timpul războiului, însă încă reprezintă un loc ale cărui rădăcini sunt adânc înfipte în secolul al XVI-lea, când se închega viața monahală a acestui loc.
Aici, în momentul de față, funcționează un atelier de tâmplărie și unul de ceramică. Este un loc foarte primitor, cu oameni calzi și mereu ospitalieri!
În jur se găsește o livadă, o mică fermă și un iaz în jurul căruia puteți ține un picnic în familie, alături de copii. Poate nu este cea mai atractivă destinație pentru copii din Iași, dar cu siguranță este un loc care îți va stârni emoție și empatie, semn al faptului că istoria din jurul nostru nu ar trebui niciodată uitată.
Adresă: Strada Principală, sat Schitu Stavnic, comuna Voinești, Iași
21. Mini-zoo și spațiu de joacă la Mănăstirea Hadâmbu
Situată la 45 de minute de Iași, cu drum accesibil și ușor de parcurs, Mănăstirea Hadâmbu este un locaș religios unde vă puteți retrage, pentru o perioadă de timp, în weekend. Există și posibilitatea de a găsi locuri de cazare în cazul în care doriți să stați peste noapte, departe de agitația orașului. Pe lângă valența religioasă a locului, spirituală, există și un spațiu amenajat pentru copiii unde pot juca în voie.
La mănăstire se găsește și un mini-zoo, cu animăluțe precum capre, oi, măgar, dar și fazani, găini, rațe și curci. Copiii au chiar voie să le hrănească și să le mângâie. Căluții pot fi folosiți pentru plimbări călare, dar doar sub îndrumarea cuiva de acolo.
Există și o pădure mare lângă, unde puteți face picnic împreună. La Mănăstirea Hadâmbu se și poate mânca, felurile de mâncare fiind pregătite de către măicuțele de acolo!
Adresă: Schitul Hadâmbu, comuna Mironeasa, Iași
22. Hai-Hui în Bârnova
”Pe un picior de plai, pe o gură de rai” se găsește zona de agrement Hai-Hui, situată chiar lângă pădure, în Bârnova, un loc unde fiecare este binevenit să se simtă ca făcând parte din povestea spusă la flacăra focului de tabără. În natură, într-un loc liniștit, frumos amenajat, cu căbănuțe spațioase, rustice și moderne, vă veți simți extraordinar de bine, încărcându-vă bateriile, iar cei mici se pot juca în liniște în spațiile puse la dispoziție, în aer liber.
Rustic, primitor, Hai-Hui în Bârnova este un loc în care vă puteți retrage împreună, bucurându-vă de frumusețea și liniștea naturii. Proprietarii sunt foarte amabili, asigurându-se că nu v-ar putea lipsi nimic de-a lungul șederii. Există și restaurant acolo, așadar nu trebuie să vă faceți griji cu mâncarea.
Fiind foarte aproape de Aventura Parc Hamak, puteți merge și acolo atunci când doriți. În cele din urmă, a fi aproape de natură este unul dintre cele mai mari avantaje.
Adresă: DJ247A 332, Bârnova, Iași
23. Ferma Enduro Ranch
Copiii iubesc animăluțele, iar ferma Enduro Ranch este locul perfect pentru întreaga familie.
Acest parc natural cu animale oferă și facilități de camping, evenimente în aer liber (se poate face și grătar, juca paintball și alte jocuri) este situat în satul Pietrărie, Bârnova, foarte aproape de Aventura Parc Hamak.
Aici, copiii pot vedea ponei, capre, iepurași, veverițe, gâște și rățuște, porcușori de Guineea, găini și veverițe. Poneii pot fi chiar călăriți.
Animalele pot fi hrănite, pot fi mângâiate și chiar ținute în brațe, deoarece sunt blânde și atent îngrijite. Într-o zonă frumoasă, cu mese, bănci, grătare, unde există și parcare, vă puteți plimba în voie, în brațele naturii, departe de agitația din oraș.
De asemenea, nu trebuie să plătiți nimic pentru a putea vizita ferma de animale, dar dacă sunteți dispuși să faceți o mică donație, aceasta este binevenită. Veselie, distracție, voie bună și relaxare pentru întreaga familie!
Adresă: Strada Ana Ipătescu, numărul 8, localitatea Pietrăria, comuna Bârnova
24. Valea Sânzienelor
Valea Sânzienelor este un loc de vis și de poveste, parcă însuși cadrul unui basm pentru copii. Aici se țin diferite tipuri de evenimente, dar merită să faceți o mini-excursie pentru a vă bucura de natura din jur. Dacă aveți norocul să prindeți și un eveniment, vă puteți bucura de decorul impresionant, de poveste.
Există și restaurant aici, unde puteți mânca feluri alese, delicioase sau puteți opta pentru organizarea unui picnic la marginea pădurii. Copiii se pot juca după cum le poftește inima, în aer liber.
Când este sezonul, puteți culege și mure, fragi, iar iepurii deseori străbat câmpul din apropiere, spre încântarea copiilor. Un loc apropiat de natură, plin de liniște și pace, unde vă puteți retrage pentru a vă reîncărca bateriile și petrece timp în familie.
Adresă: Poiana cu Cetate, Iași
25. Câmpurile cu lavandă din Hărmănești
Aflată la aproximativ o oră și jumătate de mers cu mașina, comuna Hărmănești este un loc în care trebuie să ajungeți. Când este sezonul, de obicei la sfârșitul primăverii, lanurile cu lavandă se transformă într-un paradis albastru, care vă va fura privirile și vă va aduce liniște și pace sufletească.
Reîncărcați-vă bateriile pentru că, oricât de grele ar putea părea timpurile, cel mai bine este să mergeți întotdeauna în locuri ce vă pot alunga grijile, agitația și durerile.
O oază de liniște sufletească, unde miresmele îmbietoare ale lavandei vă vor îmbrățișa protector pe toți membrii familiei. Dacă aveți noroc, la întoarcere puteți vedea în zare Ceahlăul grandios și măreț!
Copiii vor fi vrăjiți de oceanul albastru care se întinde chiar la picioarele lor, iar mirosul de lavandă le va mângâia simțurile! Sigur vor dori să se reîntoarcă!
Adresă: Hărmănești, Iași
26. Enpi Lake Resort
O altă locație potrivită pentru un weekend alături de copii în împrejurimile Iașiului este Enpi Lake Resort, unde există și posibilitatea de a vă caza peste noapte, în niște căbănuțe rustice, cu design modern, foarte comode.
Departe de agitația orașului, lângă un lac frumos și aproape de inima naturii, vă puteți încărca bateriile și relaxa în voie. Există și locuri unde puteți face picnic și grătar, precum și o terasă unde se servesc diferite tipuri de băuturi.
Nu puteți comanda mâncare de aici, de aceea vă recomandăm să vă asigurați proviziile necesare pentru a face un grătar delicios! Există și spații de joacă pentru copii, teren de tenis, volei sau handbal, și nu trebuie să plătiți suplimentar pentru ele.
Toate cele necesare vă sunt puse implicit la dispoziție de către Enpi Lake Resort. Fiind destul de aproape de oraș, puteți oricând să luați cele necesare, dacă le uitați! Vă veți bucura de timp frumos petrecut în familie, relaxându-vă.
Adresa: malul lacului Dorobanț, la 15 minute de Iași cu mașina
27. Little Texas Kids Village
Little Texas din Iași este un loc minunat pentru o ieșire în familie, unde părinții pot savura preparate tradiționale americane, iar copiii se pot bucura de o experiență deosebită .
Locul de joacă este construit pentru a veni în întâmpinarea familiilor care iau masa la restaurantul Little Texas, fiind amenajat sub forma unui sătuc cu tematică, în cadrul căruia au loc activități dintre cele mai distractive pentru copii.
Sub forma mai multor clădiri (banca, poștă, biroul șerifului, cabinetul privat al doctorului, băcănie, închisoare) pe care copilul le poate descoperi dând frâu liber imaginației, Little Texas Kids Village are atât un parc outdoor dotat cu facilități pentru copii: tobogane, jocuri interactive, trambuline, leagăne, balansoare, cât și un loc de joacă în interior.
Kids Roof Village, noul spațiu de joacă indoor, este conceput pentru a asigura o experiență de joacă memorabilă pentru copii cu vârste între 3 și 10 ani. Încăperea generoasă este amenajată cu un design vesel și animat și dispune de două nivele de joacă, trasee cu obstacole, tobogan, piscină cu bile, șevalete pentru desen și o gamă largă de jocuri și jucării.
Dacă ești în căutarea unui restaurant cu loc de joacă în Iași, Little Texas e locul perfect.
Adresă: Stradela Moara de Vânt nr. 31-33, Iași
Acestea sunt 27 de locuri de vizitat în Iași și lângă Iași (fie că vă gândiți la activități pentru copii în oraș, fie la locuri de vizitat lângă Iași), pe care credem că, neapărat, ar trebui să le aveți în vedere!
Dacă ai și alte recomandări, ne-ar face mare plăcere să ni le lași în secțiunea de comentarii. Astfel, ne-ai putea ajuta să descoperim și alte locații prietenoase cu cei mici, potrivite pentru familii cu copii în Iași!
Bună ziua! Mulțumim pentru articol, foarte bine structurat ❤️ vom vizita Iași săptămâna viitoare pentru 5 zile, este frumos și în aceasta perioada? Unele locații din împrejurimi, pentru copiii, am văzut ca e posibil sa fie încă închise fiind sezon rece: Enduro Ranch, aventura park Hamak, speram sa ne primească la Arcaland totuși. Sunt și zone verzi, floricele prin oraș? Gradina botanica este frumoasa și acum?
Buna ziua, vă mulțumim si noi pentru mesajul dvs.! Arcaland este deschis în această perioadă. În Parcul Botanic, este deosebit de frumos, deoarece florile încep să înflorească. Vă recomandăm să luați un ceai la ceainăria de la intrare și să vizitați serele. În oraș, floricelele încă nu au fost plantate, dar puteți să vă plimbați prin Copou sau Palas, unde puteți profita de soare. În Palas, copiii pot alerga pe iarbă și se pot distra în voie, poate faceți și niște baloane de săpun. Vă dorim zile minunate la Iași!
buna ziua. de unde ne putem urca in tramvaiul nr 9,parcand masina la palas mall?multumesc
Langa Palas se afla statia de tramvai si autobuz, statia se numeste Palatul Culturii
Grădina de fluturi tropicali Iași
https://www.instagram.com › befly
Luni-Vineri 11:00-18:00
Sâmbătă-Duminică 11:00-18:00
Situat în NATIVA PARK
Str.Prof. Eduard Caudella nr.26A, Barnova- Iasi
ARCALAND cel mai cool parc fermă din regiunea Moldovei, unde transformăm vizitele la ferma cu animale în amintiri de poveste prin experiențe de neuitat.
Sculeni 707584
https://maps.app.goo.gl/uva654YMe1NBauLu6
12.5 km de Iasi