Când vine vorba despre a cumpăra obiecte pentru bebeluși, există câteva lucruri ce sunt absolut esențiale de luat în considerare. Găsirea pătuțului potrivit pentru bebe este unul dintre ele.
La o prima căutare online, poate te vei simți pierdut neștiind pentru ce tip de pătuț să optezi, existând o mulțime de variante disponibile.
Ar trebui să cumpăr un pătuț de bebe clasic, un pat co-sleeper,un coș pentru dormit sau un pat pliabil? Va fi necesar să cumpăr salteaua separat?
Factorii principali de care trebuie să ții cont sunt: siguranța, spațiul și bineînțeles, bugetul care fără doar și poate este un criteriu important. De asemenea, poate ar trebui să te gândești dacă patul va îndeplini și funcția de spațiu de joacă sau dacă veți călători mult la bunici și atunci veți avea nevoie de un pătuț portabil.
Există o mulțime de întrebări și poate fi dificil să decizi care este varianta cea mai bună pentru familia ta. Deci, cum fac alegerea potrivită?
Ei bine, noi te putem ghida și îți putem oferim informațiile de care ai nevoie pentru a face cea mai bună achiziție pentru tine și bebe.
Bebelușul meu ar trebui să doarmă în propriul pat încă de la naștere?
Răspunsul este DA! Bebelușul ar trebui să aibă propriul pătuț. Cel mai sigur loc în care un bebluș poate dormi în primele șase luni de la naștere este în pătuțul de lemn, patul de cosleeping, coșuleț de dormit sau pătuțul pliabil.
Dovezile arată că riscul sindromului de moarte subită al bebelușilor este redus semnificativ dacă un bebeluș are propriul spațiu de dormit în aceeași cameră cu părinții pe parcursul perioadei de dezvoltare.
Ce preț au pătuțurile pentru bebe?
Prețurile variază considerabil. Puteți găsi pătuțuri cu prețuri mai mici de 200 RON, dar chiar și până la 8000 RON.
Acordă-ți timpul necesar pentru a lua decizia corectă, alocând bugetul potrivit și ținând cont că vor mai exista și alte cheltuieli importante în această perioadă, precum un cărucior pentru bebeluș sau un scaun de mașină.
Factorii care impactează prețul sunt tipul de lemn sau al altor materiale folosite pentru a construi pătuțul, finisajul, stilul, marca, retailerul și caracteristicile suplimentare. Costurile suplimentare vor include salteaua (de obicei nu este inclusă, cu excepția pătuțurilor portabile și a unor pătuțuri rotunde) și kitul de conversie (dacă este cazul). Găsirea celei mai bune saltele pentru pătuț poate fi, de asemenea, o mică provocare pentru bugetul dvs. – așteptați-vă să plătiți încă 100-300 de RON pe o saltea pentru pătuț. Pătuțurile portabile și cele standard sunt, de obicei, cele mai puțin costisitoare opțiuni. Pătuțurile transformabile sunt de obicei mai scumpe, dar pot fi folosite o perioada mai lungă transformându-se în pătuțuri normale.
Cum știu că pătuțul ales este unul sigur?
Alegând un produs pentru dormit poate fi descurajator din cauză că sunt foarte multe opțiuni pe piață. Cel mai important aspect de verificat mereu este să îndeplinească standardele de siguranță.
Atunci când cumperi un pătuț, acesta trebuie să fie robust, să aibă barele de protecție netede, iar distanța dintre ele să nu fie mai mică de 25 mm și nici mai mare de 60 mm, astfel încât capul copilului să nu se blocheze între ele. Salteaua trebuie să aibă dimensiunea perfectă și să fie cât mai fermă.
De asemenea, spațiul din pătuțul bebelușului trebuie păstrat cât mai gol: evită pernele de protecție pentru pătuț, deoarece bebelușii se pot supraîncălzi sau se pot încâlci în legăturile acestora, și nu pune in pătuț jucării de pluș sau pături cel puțin până când copilul împlinește 12 luni.
Care este diferența dintre un pătuț clasic, un pat transformabil și un coșuleț de dormit?
Pătuțurile clasice sunt foarte răspândite, cu multe modele, stiluri și finisaje disponibile pentru a se potrivi decorului camerei copilului. Cele mai multe pătuțuri standard au cel puțin trei și uneori patru niveluri de înălțime a saltelei pentru ajustări pe măsură ce bebelușul crește, ceea ce înseamnă că aceste pătuțuri pot fi utilizate de obicei până când copilul este pregătit pentru un pat pentru copii mici.
Dacă dorești să achiziționezi ceva care să poată fi folosit un timp mai îndelungat, un pat cu laterale culisante este opțiunea mai bună deoarece acesta se poate transforma într-un pat pentru copilași pe măsură ce micuțul tău va crește.
Alegerea unui pat cu laterale înseamnă, de asemenea, că bebelușul tău nu va fi nevoit să se obișnuiască cu un pat nou odată ce devine prea mare pentru acesta sau pentru coșulețul de dormit.
Ce este un pătuț pentru co-sleeping?
Un pătuț pentru co-sleeping se atașeaza patului tău și îți oferă posibilitatea să ai bebelușul aproape de tine în timp ce te afli în pat. Înălțimea ajustabilă face atașarea posibilă de orice pat, iar dacă micuțul tău suferă de reflux, pătuțul poate fi înclinat pentru a-l ajuta pe copil să aibă un somn liniștit. De asemenea, poate fi folosit și ca pătuț individual. Genial!
Caracteristica noastră preferată este reprezentată de fereastra din plasă ce oferă posibilitatea de a supraveghea bebelușul în timp ce doarme. Dezavantajul este că nu poți legăna bebelușul și poate fi folosit aproximativ șase luni până când copilul va putea sta în picioare.
Ce este un coșuleț de dormit?
Coșul de dormit este un spațiu de dormit pentru nou-născuți, care datează chiar de mii de ani (povestea spune că își trage numele de la bebelușul Moise, care a fost lăsat într-un coș pe râul Nil).
Acest pătuț confortabil și portabil în stil coș este disponibil într-o gamă de materiale, de la palmier la răchită; cu o mulțime de culori și țesături din care poți alege. Toate coșulețele sunt dotate cu saltele ferme pentru a asigura un somn confortabil pentru bebe și cu țesături respirabile pentru reglarea temperaturii.
Coșulețele sunt concepute cu gândul la primele câteva luni ale bebelușului tău, dimensiunea lor compactă înseamnă că sunt ușor de montat în dormitor și sunt o opțiune excelentă pentru părinții care simt că noul lor sosit poate părea un pic pierdut într-un pătuț sau un culcuș mai mare.
Dimensiunea mai mică și forma confortabilă a coșulețului imită senzația familiară din pântecele mamei – ceea ce îi oferă un loc liniștitor, confortabil și liniștitor pentru a-și odihni ochii în timp ce se adaptează. Acest sentiment de siguranță și securitate ar trebui, la rândul său, să îi ajute să doarmă mai bine. Un câștig atât pentru părinte, cât și pentru copil!
Am nevoie de un pătuț de călătorie?
Dacă dorești să călătorești cu bebele la un moment dat sau dacă vizitezi frecvent bunicii, nu ar fi o idee rea să investești într-un pătuț pentru călătorii.
De notat faptul că salteaua pe care o vei obține la achiziționarea unui pătuț pentru călătorii este de regulă mai subțire decât cea obișnuită a bebelușului tău și sunt proiectate doar pentru utilizări ocazionale.
Criteriile pentru un pătuț de călătorie sunt ca cele pentru pătuț normal să aibă un cadru și o bază rigidă, ferma, salteaua să fie plată și să se folosească un material sau o husă impermeabilă.
Ce tip de saltea ar trebui să achiziționez?
Doar câteva pătuțuri au salteaua incorporată, de multe ori acestea sunt vândute separat, ceea ce necesită luarea unei alte decizii. Ca și la paturile pentru adulți, vei observa că sunt diferite tipuri de saltele pentru bebeluși, saltele din spumă sau cu arcuri.
Mereu trebuie verificat dacă salteaua pe care o achiziționezi pentru bebelușul tău este fermă, plată și impermeabilă.
Medicii pediatrici recomandă că cel mai sigur spațiu de dormit pentru bebelușul tău este întotdeauna cel ce este complet plat, cu suprafață fermă, fără căptușeală și margini groase sau subțiri în jurul acestora. Sfatul pe care îl oferim este ca atunci când bebele este așezat pe o saltea destul de fermă, capul acestuia să nu se scufunde mai mult de câțiva milimetri.”
O husă impermeabilă este importantă pentru a păstra salteaua curată și pentru a preveni adăpostirea de bacterii în aceasta. Verifică dimensiunile oricărei saltele înainte de a o cumpăra și asigură-te că se potrivește cu pătuțul pe care dorești să îl achiziționezi.
Pot folosi același pătuț pentru gemeni?
Dacă dorești să folosețti același pătuț pentru gemenii tăi, acest lucru ar trebui făcut doar în primele săptămâni de la naștere când nu există încă un pericol de a se rostogoli unul peste celălalt.
O variantă bună ar fi să așezi gemenii la capete diferite ale pătuțului, fiecare din ei fiind „picior la picior” și de asemenea fiecare dintre bebeluși să aibă propria lenjerie de pat bine fixată sau un sac de dormit pentru bebeluși.
Este cunoscut faptul că, în primii doi ani de viață ai unui bebeluș, acesta va petrece foarte mult timp dormind (deși poate nu pare așa). Așadar, este esențial să îți rezervi ceva timp pentru a cumpăra pătuțul potrivit și sperăm că ghidul nostru îți va fi de ajutor.