Dacă bebelușul tău este mai agitat decât de obicei, i s-a modificat tiparul de somn și plânge mai mult, poate însemna că experimentează un salt mental. În primele etape de viață, cei mici trec prin pusee de creștere și salturi mentale, în care se dezvoltă mental și fizic, dobândind noi abilități importante.
Ce sunt salturile mentale
Salturile mentale sunt numite și „săptămâni minune” (Wonder Weeks) sau salturi de dezvoltare mentală. În primele 20 de luni de viață, bebelușii trec prin 10 astfel de salturi mentale. Însă, pot să apară și mai târziu, ca salturi mentale 2 ani sau salturi mentale 3 ani.
Ce sunt mai exact salturile mentale? Salturile de dezvoltare mentală sunt momente din primele etape de viață ale bebelușului caracterizate printr-o dezvoltare bruscă – în primul rând dezvoltare mentală și dezvoltarea anumitor abilități. Mai exact, la nivelul creierului se formează noi conexiuni neuronale, datorită cărora micuțul dobândește și își dezvoltă noi abilități.
Salturile mentale au fost descrise prima dată în 1992 de către doi cercetători olandezi, Dr. Frans X. Plooij și soția sa, Dr. Hetty van de Rijt. Aceștia au publicat cartea intitulată „Wonder Weeks” („Săptămânile Minune”).
Salturile de dezvoltare mentală sunt considerate a fi modalitatea naturală de dezvoltare a sistemului nervos. În perioada în care are loc un salt mental, copilul se acomodează practic cu noile abilități sau informații, ceea ce poate fi copleșitor. În consecință, apar schimbări de dispoziție, iritabilitate și plâns. Bebelușii trec prin două faze pe durata săptămânilor minune: o etapă de plâns și iritabilitate („săptămâni furtunoase”) și una de acomodare cu noile achiziții mentale („săptămânile însorite”).
Câte salturi mentale există
În primele etape de viață au loc 10 salturi mentale bebeluși:
Unele dintre cele mai frecvente semne că bebelușul trece printr-un salt de dezvoltare sunt plânsul și agitația, regresiile de somn și anxietatea de separare. Aceste săptămâni sunt corelate cu data scadentă estimată a nașterii, nu cu data reală de naștere. Poate fi util să urmăriți un grafic cu salturile mentale, inclusiv printr-o aplicație salturi mentale pentru telefon. Astfel veți putea ști când este posibil ca bebe să treacă printr-un salt mental și care sunt caracteristicile și abilitățile dobândite.
Salt mental 1 – Săptămâna 5 – Senzații
În timpul acestui salt mental și după, bebe experimentează o dezvoltare mai rapidă a metabolismului și a simțurilor. Devine mai interesat de lumea din jurul său și i se dezvoltă vederea. Poate fi mai sensibil la stimuli, poate fi suprastimulat cu ușurință, reacționează brusc și în consecință poate fi mai agitat decât de obicei.
Este important să evitați expunerea copilului la stimuli puternici, să îi asigurați un mediu liniștit și confortabil.
Salt mental 2 – Săptămânile 8-9 – Modele
După acest salt mental, copilul poate recunoaște cu mai multă ușurință modele și poate înțelege mai ușor cum se aplică acestea în mediul înconjurător – modele de sunete, de atingere sau de mișcare. Își descoperă mâinile, devine mai conștient de corpul său, de mișcările corporale, își menține capul cu mai multă ușurință și poate fi atras de lumini sau umbre.
Salt mental 3 – Săptămâna 12 – Tranziții fine
În această etapă, bebe își folosește tot mai mult simțurile pentru a distinge elementele din jurul său, precum și tranzițiile de la diferite sunete, lumini, gusturi, mirosuri, mișcări sau texturi. Poate urmări mai bine cu ochii și răspunde mai rapid la diferite mișcări. La început, această lume nouă necesită timp de acomodare. Din acest motiv, bebelușul poate fi mai agitat decât de obicei, poate plânge mai mult și tiparele de somn se pot schimba.
Salt mental 4 – Săptămânile 15-19 – Evenimente
Următorul salt de dezvoltare este cel al „evenimentelor”. În timpul saltului mental 3, bebelușul a învățat să perceapă mai multe tranziții, modele sau senzații fine, fără să facă încă nicio legătură. Însă, după saltul 4, copilul va începe să înțeleagă că împreună, acestea formează un eveniment. Învață despre cauză și efect, duce la guriță cu mai multă ușurință diferite obiecte, produce mai multe sunete și începe să prezinte semne de plictiseală sau de nerăbdare.
Poate fi mai vocal și mai mofturos decât de obicei și poate experimenta prima regresie de somn. Saltul 4 este unul dintre cele mai intense salturi de dezvoltare pe care le va experimenta copilul.
Salt mental 5 – Săptămânile 23-26 – Relații
Saltul mental 5 este caracterizat prin stabilirea anumitor relații între diferite obiecte, dezvoltarea mobilității și a coordonării. Acest salt de dezvoltare este corelat și cu anxietatea de separare de obicei, pentru că bebe devine mai capabil să perceapă distanța și să simtă lipsa părinților.
Salt mental 6 – Săptămânile 34-37 – Categorii
În timpul saltului mental 6, copilul începe să conștientizeze că lucrurile pot fi clasificate sau grupate împreună și că au proprietăți sau caracteristici diferite. Începe să înțeleagă mai bine diferite cuvinte, se dezvoltă mobilitatea și învață mai multe despre cauză și efect.
Din acest motiv este important să nu formați asocieri de somn nepotrivite în această etapă. De asemenea, saltul mental 6 poate coincide cu o regresie a somnului.
Salt mental 7 – Săptămânile 42-46 – Secvențe
Următorul salt mental este cel al secvențelor. Mai exact, copilul începe să înțeleagă mai multe despre secvențe, cum pot fi implicați mai mulți pași în anumite sarcini și începe să recunoască și să controleze fluxul evenimentelor și al relațiilor.
Salt mental 8 – Săptămânile 51-54 – Programe
Cei mici experimentează salturi mentale și după primul an de viață – salturi mentale după 1 an. Etapele de dezvoltare continuă, iar următorul salt mental este cel al programelor. Este vorba despre explorarea acțiunilor și a repercusiunilor lor, precum și învățarea faptului că se poate ajunge la un anumit rezultat în mai multe feluri.
Salt mental 9 – Săptămânile 60-64 – Principii
Saltul mental 9 este despre dezvoltarea limbajului și a comunicării, exprimarea emoțiilor și aplicarea principiilor de negociere pentru a obține un anumit rezultat. Această etapă este adesea asociată cu primele tantrumuri sau crize de furie. De asemenea, copilul poate înțelege mai multe despre rutinele zilnice, despre posesie, începe să gândească strategic.
Salt mental 10 – Săptămânile 71-75 – Sisteme
Saltul 10 este despre modificarea comportamentelor în funcție de anumite circumstanțe. Copilul își dezvoltă mai mult limbajul, începe să își dezvolte empatia, înțelege mai bine conceptul de timp. Însă pot să apară adesea tantrumuri sau crize de furie și începe să își manifeste mai mult independența.
Cât durează salturile mentale
Un salt mental poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, ceea ce poate fi frustrant și obositor pentru părinți. Rețineți că salturile de dezvoltare mentală se corelează cu data scadentă estimată a nașterii, nu cu data reală a nașterii. Asta deoarece creierul unui copil care s-a născut cu trei săptămâni mai devreme nu este la fel de dezvoltat ca al unui copil care este născut la termen. În timpul acestor salturi mentale copii, care sunt etape de dezvoltare și noi achiziții mentale, este important să îi asigurați celui mic tot confortul de care are nevoie, inclusiv prin hăinuțe confortabile pentru bebe.
Semne că bebelușul tău trece printr-un salt mental
În timpul unui salt mental au loc diferite achiziții mentale și copilul învață noi abilități, astfel că poate deveni cu ușurință copleșit de multitudinea de informații și senzații. Prin urmare, apar diferite semne și manifestări, cum ar fi:
- plâns mai intens decât de obicei;
- stare de agitație și iritabilitate;
- schimbarea tiparelor de somn;
- stare de spirit mai imprevizibilă;
- anxietate de separare;
- modificarea apetitului – poate fi mai mofturos decât de obicei, poate fi neinteresat de hrană sau poate mânca mai mult decât de obicei;
- dezvoltarea unor noi abilități.
Semnele pot varia în funcție de fiecare salt în parte și vârstă – de exemplu, un salt mental bebeluși se poate manifesta diferit de unele salturi mentale toddler. Este important să solicitați sprijinul medicului dacă aveți orice nelămuriri cu privire la tot ce ține de pusee de creștere și salturi mentale la bebeluși.
Cum afectează saltul mental starea și somnul celui mic
Creierul bebelușului se dezvoltă rapid în timpul unui salt mental, ceea ce poate afecta starea și somnul, dar acest lucru este doar temporar. Pot să apară modificări ale tiparelor de somn. De exemplu, pot să apară dificultăți la adormire, treziri frecvente, mai ales noaptea, regresii de somn. Ca rezultat apare starea de oboseală în timpul zilei, inclusiv din cauza stimulării mentale suplimentare.
Pot să apară și diferite schimbări de comportament în timpul unor salturi mentale la bebeluși, precum și modificări ale rutinelor, agitație sau plâns mai frecvent decât de obicei. Este important să aveți răbdare, să îi oferiți copilului toată grija și atenția de care are nevoie, să încercați să mențineți pe cât posibil rutinele zilnice sau de somn pe care le aveți. Îmbrăcarea copilului în pijamale confortabile poate ajuta la reducerea disconfortului și a trezirilor nocturne.
Cum îți poți ajuta bebelușul atunci când trece printr-un salt mental
Cum facem față acestor salturi mentale la copii? Atunci când bebe trece printr-un salt mental, este important să acordăm atenție nevoilor sale pentru a face tranzitia cât mai ușoară. Iată câteva moduri în care poți ajuta bebelușul în timpul unui salt mental:
- Salturile mentale sunt foarte obositoare și dificile pentru părinți. În primul rând, rămâneți calm și nu uitați că este o etapă normală temporară din dezvoltarea copilului. Solicitați sprijinul celor din jur atunci când vă simțiți copleșiți în timpul unor salturi mentale.
- Încercați să respectați rutina obișnuită cât mai mult posibil.
- Încercați să evitați introducerea unor asocieri de somn negative care pot fi dificil de eliminat mai târziu.
- În timpul salturilor mentale, bebelușii pot fi mai agitați și au nevoie de mai multă atenție și confort. Oferiți-i copilului grija de care are nevoie, mângâieri, îmbrățișări, vorbiți-i cu blândețe și aveți răbdare. Bebe poate simți nevoia mai intensă de a fi ținut în brațe, astfel că puteți folosi un marsupiu pentru plimbări.
Este important să vă adaptați la nevoile specifice ale bebelușului. Fiecare copil este unic, așa că trebuie să observați semnalele sale și să răspundeți în consecință. În timpul acestor salturi mentale bebe, oferindu-i dragoste, siguranță și confort, îl veți ajuta să treacă mai ușor prin aceste schimbări atât de importante.
Diferența dintre salt mental și puseu de creștere
Salturile mentale și puseurile de creștere au ambele un impact major asupra dezvoltării copiilor, dar sunt concepte diferite. Care este diferența dintre pusee și salturi mentale? Un salt mental se referă la o perioadă de dezvoltare în care bebelușul dobândește abilități și înțelege mai multe despre lumea din jurul său. Se concentrează pe etape de dezvoltare în ceea ce privește abilitățile cognitive, emoționale și motorii.
Un puseu de creștere se referă la o perioadă de dezvoltare accelerată din punct de vedere fizic. Atât puseurile de creștere, cât și salturile mentale pot duce la modificări ale tiparelor de somn, modificări comportamentale, schimbări de dispoziție și modificări ale apetitului. Deși au loc de obicei în perioade diferite, uneori salturile mentale se pot suprapune cu puseurile de creștere.
Sfaturi de la mămici
Salturile mentale pot fi provocatoare pentru bebeluși și copii. Afluxul rapid de informații noi poate duce la frustrare, agitație și neliniște. Iată câteva sfaturi pentru a supraviețui prin aceste faze de agitație:
- Fiți răbdătoare și înțelegătoare. Nu uitați, creierul bebelușului dvs. lucrează din greu!
- Oferiți-i un plus de confort și reasigurare. Mângâierile, legănatul și cântatul pot fi foarte liniștitoare.
- Mențineți pe cât posibil rutine constante. Acest lucru oferă un sentiment de siguranță în timpul unei perioade de schimbare.
- Concentrați-vă pe activități calmante. Experiențele senzoriale precum băile calde, masajele blânde și muzica calmantă pot fi de ajutor.
- Adaptați-vă așteptările. Nu vă așteptați ca reperele de dezvoltare să apară peste noapte. Fiecare bebeluș progresează în ritmul său propriu iar momentul și intensitatea salturilor pot varia semnificativ..