Fie pentru că nu au cu cine să își lase copiii când se întorc la muncă, fie pentru că doresc să își integreze copilul cât mai repede în colectivitate, mulți părinți decid să își înscrie copilul la creșă înainte ca acesta să facă doi ani. Învățământul antepreșcolar nu este obligatoriu, însă poate ajuta copilul în dezvoltare.
Pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, clubulcopiilor.ro a decis să adune la un loc toate informațiile disponibile despre înscriere la creșă 2024, astfel încât să știți exact ce aveți de făcut. Vă recomandăm ca înainte de a înscrie copilul la creșă să încercați să o vizitați, pentru a vedea condițiile pe care aceasta le oferă. Regulile de înscriere la creșă 2024 pot diferi de la o creșă la alta sau de la o localitate la alta, însă, în general, acestea sunt comune.
Pe clubulcopiilor.ro găsiți o listă cuprinzătoare cu creșe private, așadar în acest articol vom trata înscrierea copiilor la creșele de stat.
Ce trebuie să știe părinții despre înscrierea la creșă în 2024?
Părinții copiilor cu vârste intre 0 și 3 ani pot solicita înscrierea acestora la creșele de stat. Copiii nu pot fi înscriși la mai multe creșe în același timp, însă pe cererea de înscriere, părinții pot completa trei opțiuni. Această cerere poate fi depusă și online.
Toate creșele au obligația să ofere informații complete despre înscrierea copiilor fie pe site-ul propriu, dacă acesta există, fie la avizier. Pentru a fi evitată aglomerația în zilele de înscriere, părinții se pot programa telefonic la secretariatul creșei unde doresc să depună cererea.
Există localități unde creșele organizează ”Ziua porților deschise”, moment în care părinții le pot vizita ca să afle dacă sunt de acord cu condițiile de acolo. Cel mai bine este să întrebați la secretariatul creșei unde doriți să duceți copilul când și dacă se face acest lucru.
Lista copiilor înscriși în creșă se afișează la avizierul acestora și va conține numele și prenumele celui mic.
Când se fac înscrierile la creșă în 2024?
Prima etapă a înscrierilor la creșă va avea loc între 27 mai și 14 iunie, după cum urmează:
Pe datele de 27 și 31 mai se vor colecta cererile de înscriere la creșă 2024, unde părinții trebuie să depună dosarul complet. Dosarul va cuprinde trei opțiuni de creșe.
Între 3 și 5 iunie, se vor analiza cererile pentru prima opțiune, între 6 și 10 iunie cererile pentru cea de-a doua opțiune, iar între 11 și 12 iunie, cererile pentru cea de-a treia opțiune. Afișarea rezultatelor primei etape și a numărului de locuri rămase libere după aceasta se va face pe 14 iunie.
Cea de-a doua etapă de înscriere la creșă 2024 va avea loc între 17 iunie și 5 iulie.
Cererile vor fi colectate între 17 și 21 iunie. Între 24 și 26 iunie, se vor analiza cererile pentru prima opțiune, între 27 iunie și 1 iulie, cererile pentru cea de-a doua opțiune, iar între 2 și 4 iulie cererile pentru cea de-a treia opțiune. Rezultatele și numărul de locuri libere rămase vor fi afișate în data de 5 iulie.
Cea de-a treia etapă se numește “etapa de ajustări” și va avea loc între 19 și 29 august. În această etapă se înscriu copiii pe numărul de locuri rămase după primele două etape de înscriere la creșă 2024. Rezultatele vor fi afișate pe data de 30 august.
Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere la creșă în 2024?
Dosarul de înscriere la creșă trebuie să conțină următoarele documente justificative:
- Copie după certificatul de naștere al copilului;
- Copie după actele de identitate ale părinților;
- Adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți sau adeverință privind perioada concediului de creștere și îngrijire copil;
- Alte documente care pot fi cerute de fiecare creșă în parte.
În dosarul de înscriere la creșă 2024 se adaugă, atunci când începe noul an școlar, următoarele documente:
- Adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic. Aceasta este necesară în prima zi de prezentare a copilului la creșă;
- Avizul epidimiologic sau dovada de vaccinare, eliberate cu maximum 5 zile înainte de începerea frecventării creșei.
Ce criterii de departajare la înscrierea la creșă există?
Există o serie de criterii de departajare atunci când vine vorba de înscrierea la creșă în 2024 a copilului. Acestea sunt:
- Copilul are vârsta de 2 ani împliniți până la sfârșitul anului calendaristic în curs;
- Domiciliul copilului sau locul de munca al unuia dintre părinți se află în apropierea creșei la care doriți să îl înscrieți;
- Ambii părinți ai copilului lucrează, părintele prezintă adeverință de reîntoarcere la muncă în termen de 30 de zile de la începerea anului sau părintele copilului nu beneficiază de indemnizație de creștere;
- Un părinte al copilului urmează o formă de învățământ la zi;
- Existența unui document care să arate că cel mic provine dintr-o familie cu un singur părinte (monoparentală);
- Un părinte al copilului se încadrează într-una dintre situațiile: este pensionat, are certificat de handicap, este șomer, se află în căutarea unui loc de muncă și are acte doveditoare eliberate de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă;
- Părintele are un alt copil minor aflat în întreținere, care are vârsta de până în 10 ani;
- Există un frate sau o soră înscris/ă la creșa respectivă în același an școlar.
Fiecare creșă poate stabili propriile criterii de departajare, în urma consultării cu Asociația de părinți și alți parteneri sociali.
Cum se repartizează copiii în grupe?
Din anul de învățământ 2024 – 2025, pentru a se evita discriminarea, copiii vor fi repartizați în grupe în mod aleatoriu sau în ordinea alfabetică a numelui. Fiecare creșă își poate alege procedura de repartizare, însă trebuie să anunțe ce preferă fie pe site-ul propriu, dacă acesta există, fie la avizier.
Distribuirea copiilor trebuie făcută cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de începerea noului an.
Dacă aveți gemeni sau tripleți și doriți ca aceștia să facă parte din aceeași grupă, va trebui să depuneți o declarație în acest sens la secretariatul creșei, prin care să îi anunțați. Aceștia vor fi repartizați în grupa în care a fost distribuit primul dintre frați.
Sperăm că acest articol vă este de ajutor pentru înscrierea la creșă în 2024 a celui mic. Nu vă faceți griji: acesta se va acomoda de minune și va învăța lucruri pe care poate dumneavoastră nu aveți cum să îl învățați acasă. Introducerea în colectivitate facilitează dezvoltarea limbajului și a abilitaților socio-emoționale și mulți copii sunt de-a dreptul încântați după ce se obișnuiesc.
Primiți și copii cu vârsta 6 luni