Până acum, principala metodă de comunicare a bebelușului tău a fost plânsul. Din fericire, după primul an de viață, va face un salt uriaș în dezvoltarea limbajului și, în curând, bebelușul va putea vorbi. Dar, așa cum trebuie să se târască înainte de a merge, micuțul tău va începe să bolborosească înainte de a spune cuvinte articulate. Majoritatea bebelușilor vor începe să bâiguiască undeva în jurul vârstei de 4 luni și vor începe să exerseze sunetele repetitive, cum ar fi „da da da”, în jurul vârstei de 7 luni. Mulți bebeluși vor rosti primul lor cuvânt recognoscibil în jurul vârstei de 12 luni.
Adela Petruț, logoped și psiholog spune că:
Bâlbâitul este o etapă importantă pentru că reprezintă începutul unei comunicări reale, atunci când un bebeluș începe să experimenteze sunetele, să asculte o reacție, să răspundă și să construiască relații sociale
Continuați să citiți pentru a afla când încep să vorbească bebelușii și cum puteți sprijini dezvoltarea limbajului acestuia.
Cum să-ți înveți bebelușul să vorbească
Atunci când bebelușii încep să „vorbească”, ei își etalează abilitățile lingvistice în devenire. Sigur, nu știți ce spun, dar această bolboroseală va duce în cele din urmă la cuvinte adevărate. Pălăvrăgeala vă oferă, de asemenea, o privire în dezvoltarea lor cognitivă, pe măsură ce memorează și repetă sunetele, își fac timp să se gândească la ceea ce vor să „spună” și învață cum să folosească acțiuni verbale și nonverbale.
Există și o componentă socială a bâlbâielii. Cu mult înainte ca bebelușul să spună un cuvânt, învață regulile limbajului și ale socializării urmărindu-vă. Bebelușii văd cum reacționați la sunete și observă cum vorbiți pe rând cu partenerii de conversație. Prin aceasta, ei învață limbajul și imită modul în care ceilalți se angajează verbal cu ei.
Iată câteva modalități de a încuraja copilul să înceapă să vorbească:
- Citiți cărți împreună și arătați cu degetul spre imagini în timp ce le descrieți copilului dumneavoastră.
- Aplaudați și cântați împreună cântecele simple.
- Citiți poezii scurte pentru bebeluși; rima este o modalitate distractivă de a învăța cuvinte noi și chiar de a vă prosti împreună.
- Descrieți ceea ce vedeți acasă, în cartier și în călătorii, subliniind culori, texturi, dimensiuni, forme și alte aspecte ale realității înconjurătoare.
- Contactul vizual: Țineți bebelușul aproape de fața dumneavoastră, astfel încât să se poată uita în ochii dumneavoastră și să vă vadă vorbind cu el.
- Imitați sunetele: Când bebelușul dumneavoastră scoate un sunet, repetați-i sunetul.
- Forme, numere, culori: Arătați obiectele de diferite forme și culori. De exemplu, „Uită-te la cerul albastru” sau „Acel semn este un dreptunghi”.
- Gesturi: Folosiți gesturi, cum ar fi salutul cu mâna sau arătarea cu degetul, pentru a vă ajuta să transmiteți sensul atunci când vorbiți.
Reperele dezvoltării vorbirii
- De la naștere până la 3 luni: sunetele asemănătoare vocalelor la naștere trec la „coos” și „goos”;
- 4-6 luni: faza de bâlbâială;
- 7-12 luni: bâlbâielile devin mai asemănătoare cu vorbirea, iar bebelușii vor începe să înțeleagă gesturile;
- 12 luni: bebelușii formează primele cuvinte (dar poate fi mai devreme sau mai târziu) articulare, relativ recognoscibile.
Primele bâlbâieli includ adesea sunetele „p”, „b” și „m”, care sunt produse prin simpla împreunare a buzelor, spune Adela Petruț, doctor logoped. Așadar, veți auzi inițial o mulțime de sunete „puh puh puh puh”, „buh buh buh buh” și „muh muh muh muh”.
Iată câteva modalități de a ajuta la dezvoltarea vorbirii și a limbajului copilului dumneavoastră:
- Începeți o conversație vorbind cu copilul dumneavoastră.
- Faceți o pauză după ce spuneți ceva, pentru ca ei să aibă timp să vă proceseze cuvintele și să „răspundă”.
- Folosiți tonuri și silabe diferite pentru ca ei să încerce să vă imite și să învețe sunete noi.
- Explică-i bebelușului tău bâlbâitul (de exemplu, dacă spune „ma ma ba ba ba” în timp ce se uită în jur, ai putea spune: „Oh, îți cauți zuseta? Unde a dispărut suzeta?”)
„Cercetările arată că numărul de cuvinte adresate unui copil afectează pozitiv dezvoltarea limbajului„, spune dr. Petruț, așa că folosiți cuvintele potrivite pentru a vorbi, citi și cânta copilului dumneavoastră.
La ce vârstă încep bebelușii să vorbească?
Odată ce bebelușul a exersat folosirea buzelor și a limbii pentru a forma sunete (de obicei, în jurul a 6-7 luni), bâlbâielile sale vor deveni mai asemănătoare cu vorbirea. Veți auzi o varietate mai mare de sunete, cum ar fi „ba ba-pa-ta-ta-bi-bi-bi-bi”, spune dr. Petruț. În cele din urmă, aceste sunete vor forma primele lor cuvinte, pe care le veți auzi probabil în jurul vârstei de 12 luni – deși poate fi mai devreme sau mai târziu.
Poate părea că micuțul tău scoate sunete la întâmplare, dar oferi atenția cuvenită, vei observa schimbările de ton și inflexiune atunci când vorbește. Vocea lor se poate ridica la sfârșitul unui șir de bâlbâieli, căpătând un ton mai ascuțit, ca și cum ar pune o întrebare, sau se poate prezenta sub forma unei mormăieli.
Veți observa, de asemenea, că copilul dumneavoastră poate face o pauză după ce spune ceea ce are în minte, așteptând aparent un răspuns. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii învață repede că o conversație este o chestie de tip „dus-întors”, bilaterală, nu doar o singură persoană care încearcă să vorbească.
Acestea fiind spuse, ar trebui să vă concentrați asupra a ceea ce „spune” copilul, mai degrabă decât asupra modului în care o spune; dacă tonul nu este clar, expresiile faciale și limbajul corporal pot fi mai ușor de înțeles. De exemplu, dacă bebelușul are un zâmbet uriaș pe față și sare în sus și în jos, probabil că vă împărtășește vești interesante. Pe de altă parte, dacă are o încruntare pe față și arată cu degetul spre tine în timp ce folosește o voce ascuțită, este posibil să fie vorba despre ceva ce îl jenează sau deranjează.
Când încep bebelușii să vorbească clar și fluent?
„Spre sfârșitul primului an de viață, bebelușul se va bâlbâi în șiruri mai lungi de silabe scurte și variate, fără sens, folosind intonația și ritmul unui adult”, spune dr. Petruț. Acest stadiu de jargon este un precursor al rostirii primelor cuvinte, care se întâmplă de obicei chiar în jurul primei aniversări a copilului dumneavoastră. Vă întrebați care ar putea fi acel prim cuvânt magic? „Dada”, „mama”, „bebeluș”, „apa”, „nani” și „papa” sunt câteva dintre cele mai comune, spune dr. Petruț.
Semne că bebelușul ar putea avea nevoie de ajutor pentru vorbire
Deși este ușor să aștepți cu nerăbdare ca bebelușul tău să vorbească și să rostească primele cuvinte, este important să reții că copiii își dezvoltă abilitățile în momente diferite. Atâta timp cât pălăvrăgeala bebelușului tău progresează și se angajează în aparente ”discuții” cu tine și cu ceilalți, probabil că nu este nevoie să te îngrijorezi.
Dar dacă dezvoltarea vorbirii și a limbajului se oprește sau regresează la un moment dat, dacă nu mai bâlbâie și nu mai are contact vizual sau nu mai face gesturi, sau dacă până la vârsta de 15 luni nu mai apare niciun cuvânt, programați o programare la medicul pediatru și la un logoped. Nu ezitați să apelați la un specialist – cu cât mai devreme un copil primește ajutor pentru o problemă de vorbire sau de limbaj, cu atât mai bine.
Etapele de dezvoltare a vorbirii
În rândurile de mai jos puteți afla mai multe informații despre diferitele etape legate de vorbire și la ce să fiți atenți atunci când micuțul dumneavoastră începe să se exprime prin cuvinte.
De la naștere la 6 luni
Bebelușii ascultă din prima zi de viață. Ei învață să asocieze sunetele cu sursele lor, cum ar fi lătratul cu câinele familiei. Prima lor modalitate de ”a comunica” va fi plânsul, dar în curând vor începe să își folosească limba, buzele și bolta palatină pentru a scoate gângureli și sunete vocale lungi precum „oo”, „aa” și „ee” – premergătoare acelor prime cuvinte interesante.
Ce poate înțelege copilul tău: Bebelușii cu vârsta de doar 4 săptămâni pot distinge între silabe similare precum „ma” și „na”. În jurul vârstei de 2 luni, aceștia încep să asocieze anumite sunete cu anumite mișcări ale buzelor.
4 până la 6 luni
În jurul vârstei de 4-6 luni, suspinele bebelușului vor face loc bâlbâielilor. Veți auzi sunete consonantice din spatele limbii, cum ar fi g și k, și sunete labiale m, w, p și b. Bebelușul dumneavoastră va începe să se concentreze asupra cuvintelor familiare, cum ar fi propriul nume sau „mami” și „tati”, ca indicii pentru a ajuta la despărțirea propozițiilor.
Ce poate înțelege copilul tău: La 4,5 luni, își poate recunoaște numele, dar numai ca un cuvânt important, cum ar fi „Bună!” sau „Pa!”. Abia la 6 luni, cel mai devreme, își va da seama că numele se referă de fapt la el.
De la 7 la 12 luni
Bâlbâielile copilului dumneavoastră vor începe să semene mai mult cu cuvintele. Vor repeta intenționat sunete (cum ar fi „gaga”) la nesfârșit. La aproximativ 9 luni, va începe să înțeleagă gesturile, arătând cu degetul și mormăind pentru a-și indica dorințele. La aproximativ 10 luni, vor dobândi mai mult control și vor combina sunete, folosind chiar propriile cuvinte inventate.
Deci, când spun bebelușii de obicei primul lor cuvânt? În jurul vârstei de 12 luni, potrivit experților. Primele cuvinte obișnuite pot fi saluturi („bună” sau „pa-pa”) sau pot fi foarte concrete: oameni („mama” sau „dada/tata”), animale de companie („cățeluș” sau „pisicuță”) sau alimente („prăjitură”, „suc” sau „lapte”).
În acest moment, copilul dumneavoastră mic are încă un vocabular limitat, dar îl puteți ajuta să crească citind cu voce tare și vorbind cu el în fiecare zi, recomandă specialiștii „La această vârstă, principala preocupare este ca vorbirea bebelușului să fie specifică lui mama și dada/tata, ceea ce înseamnă că atunci când spun aceste două cuvinte, se referă de fapt la mama sau tata”.
Chiar dacă copilul nu spune multe cuvinte, se bâlbâie mult și încearcă să imite sunetele celorlalți, părinții „ar trebui să audă bolborosirea vocalelor și consoanelor la 8 sau 9 luni, iar aceasta continuă pe măsură ce copilul începe să formeze cuvinte în jurul vârstei de 12 luni„, spune dr. Petruț.
Ce poate înțelege copilul tău: Bebelușul dumneavoastră începe încet să recunoască și să înțeleagă câteva cuvinte familiare, cum ar fi nume și obiecte de zi cu zi precum „biberon” sau „pătuț”. Bebelușul dumneavoastră se va concentra mai mult pe intonație, realizând că un ton ascuțit înseamnă adesea „Nu!” sau „Oprește-te!”.
În primul an, copiii își vor folosi mâinile și mișcările corpului pentru a comunica cu vocabularul lor limitat. Și în timp ce gesticulația este o parte naturală a comunicării pentru persoanele de toate vârstele, copiii mici, în special, vor folosi gesticulația pentru a-u ajuta să-și dezvolte abilitățile cognitive și lingvistice. Potrivit cercetărilor, folosirea de către copiii a gesturilor în timpul vorbirii poate fi un semn pozitiv de dezvoltare optimă a limbajului.
Dezvoltarea limbajului la vârsta de 2 ani
De la 13 la 18 luni
De îndată ce copilul rostește primul cuvânt, va încerca să spună cât mai multe. Vocabularul se dezvoltă încet la început, cu doar câteva cuvinte pe lună. Copiii par să prefere substantive, apoi adaugă treptat verbe și adjective. Vor experimenta cu întrebări dintr-un singur cuvânt, cum ar fi „Apă?” pentru „Îmi dai apă?” și se vor bucura să spună „Nu!”.
Ceea ce poate înțelege copilul tău mic: Copilul ar trebui să înțeleagă primele noțiuni de gramatică, cum ar fi diferența dintre „Câinele l-a mușcat pe om” și „Omul l-a mușcat pe câine”. Ar trebui să înțeleagă instrucțiuni simple cu un singur pas („Ia mingea”) și să înțeleagă mult mai multe cuvinte decât poate spune.
De la 19 la 24 de luni
Deși lingviștii nu sunt siguri de ce, copiii mici au o „explozie a limbajului” în jurul vârstei de 19-20 de luni. După mai multe săptămâni de progres lent, ei încep brusc să învețe cuvinte într-un ritm feroce – până la nouă cuvinte în fiecare zi!
Această explozie de cuvinte duce adesea la etapa obositoare a întrebării „De ce?”. Până la sfârșitul celui de-al doilea an, copilul mic va înșira două sau chiar patru cuvinte în propoziții. Aceasta este, de asemenea, o vârstă a greșelilor drăguțe, deoarece copiii exagerează și conceptele învățate. De exemplu, copilul poate învăța că jucăria rotundă este o „minge”, să se gândească că toate lucrurile rotunde trebuie să fie mingi și să arate spre luna plină și să spună mândru: „Mingea!”.
Ceea ce poate înțelege copilul tău mic: Copilul va începe încet să înțeleagă ideea de verbe. Pe deplin conștient de faptul că dumneavoastră sunteți cheia lor de acces la limbaj, vă va privi și vă va asculta, absorbind tot ceea ce spuneți și faceți.
Copilul dumneavoastră ar trebui să fie capabil să arate cu degetul spre nas, ochi, gură și așa mai departe și să înceapă să spună fiecare parte a corpului, deși mulți copii vor arăta cu degetul cu mult înainte de a putea verbaliza. De asemenea, micuțul poate arăta cu degetul spre imaginile obiectelor corecte atunci când i se cere „Unde este mingea?” sau „Arată-mi câinele”.
25 până la 30 de luni
În această perioadă, copilul dumneavoastră mic perfecționează ceea ce a învățat până acum. Ei vor adăuga „Când? Ce? Unde?” la „De ce?” Și vor începe să înțeleagă idei complexe, învățând că „nu” poate însemna „nu” sau „este interzis”. Spre sfârșitul anului, ar putea începe să folosească verbe mai abstracte, cum ar fi „a gândi” și „a ști”. Pe măsură ce copilul dumneavoastră mic dobândește controlul vârfului limbii în timp ce vorbește, începe să gestioneze sunete precum f, d,h și r.
Ceea ce poate înțelege copilul tău mic: Va începe să înțeleagă noțiuni de timp și pluralul. În curând, copilul dumneavoastră ar trebui să vorbească în propoziții din două cuvinte, cum ar fi „Bea lapte” sau „Citește cartea”.
Lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta: Jocurile cu rime ajută la conștientizarea sunetelor limbii. Dacă copilul dumneavoastră face o greșeală, repetați propoziția corect în loc să atrageți atenția asupra greșelii. De exemplu, dacă spune: „M-am dus locul de joacă”. Îi puteți răspunde: „Te-ai dus la locul de joacă? Minunat!”
Ce să urmărești: Gândurile copiilor pot depăși capacitatea lor de a forma cuvinte. Dacă vă îngrijorează bâlbâiala sau o altă problemă, cum ar fi debitul redus al cuvintelor pronunțate, consultați un medic specialist în pediatrie.
Dezvoltarea limbajului la vârsta de 3 ani
Până la vârsta de 3 ani, copilul ar trebui să transmită gânduri întregi folosind doar câteva cuvinte, cum ar fi să spună „Mami fără șosete” pentru „Mami nu poartă șosete astăzi”. Mai târziu, în cursul anului, vor vorbi în propoziții mai lungi, punând mai multe gânduri împreună pentru a spune o poveste în aproximativ 300 de cuvinte.
Ceea ce poate înțelege copilul tău mic: Ar trebui să fie capabil să urmărească o poveste și să-și amintească ideile din ea. De asemenea, vor începe să se bucure de fraze fără sens.
Lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta: Citiți-i copilului din cărți de povești cu mai multe narațiuni. Copiii au nevoie de mai multă asistență decât noi pentru conversație. Aruncați o privire pe lista lor de clasă preșcolară și începeți să inventați lucruri. „Maria a fost la școală astăzi?” Adăugați ceva caraghios, cum ar fi „Purta din nou pălăria aia cu fructe?”.
Vei fi uimit de modul în care micuțul tău vorbește în propoziții între trei și șase cuvinte. „Sunt propoziții complete, dar simple, cum ar fi Mami mănâncă„, spune dr. Adela Petruț. Pentru a vă ajuta copilul să se antreneze din plin în înșiruirea cuvintelor, încercați să-l ajutați în câteva moduri amuzante:
- Adăugați cuvântul „te rog” la un alt cuvânt pentru a crea o combinație de cuvinte precum „sus, te rog”.
- Repetați-i copilului dumneavoastră combinațiile de două cuvinte atunci când le folosește.
- Modelează-i copilului tău combinații de cuvinte pentru a-l încuraja să încerce.
Zilele în care se arată cu degetul sunt aproape de sfârșit. Copilul ar trebui să știe un cuvânt pentru aproape tot ceea ce vrea să identifice și ar trebui să fie capabil să ceară sau să indice verbal obiecte.
Dezvoltarea limbajului de la 4 până la 5 ani
Până la această vârstă, copilul ar trebui să poarte conversații ample cu adulții, să folosească adjective în propoziții detaliate și să pună întrebări cu intonația potrivită. Înainte de a împlini 6 ani, probabil că va avea un vocabular bogat, de aproximativ 2500 de cuvinte.
Ceea ce poate înțelege copilul tău mic: Aproximativ 14000 de cuvinte. De asemenea, va fi capabil să exprime gânduri complicate, cum ar fi temerile și visele, să spună „mulțumesc” și să folosească cuvinte pentru a obține reacții din partea celorlalți.
Lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta: Nu criticați orice greșeală de articulare sau de vorbire. În schimb, repetați-i afirmațiile copilului dumneavoastră cu pronunția sau folosirea corectă a cuvintelor.
Copilul dumneavoastră preșcolar în creștere are acum capacitatea de a vă spune o întreagă poveste – cum ar fi lucrurile grozave pe care le face la grădiniță – și puteți înțelege aproape fiecare cuvânt din ea. „Până la vârsta de 4 ani, chiar și străinii ar trebui să fie capabili să înțeleagă ceea ce el spune”, spune dr. Adela Petruț.
Este important să ne amintim că toți copiii sunt diferiți și că fiecare copil se dezvoltă într-un ritm unic. Reperele reprezintă o estimare și nu o orientare exactă. Acestea fiind spuse, dacă vă dați seama că aveți întrebări sau preocupări cu privire la dezvoltarea limbajului copilului dumneavoastră, asigurați-vă că apelați la un pediatru sau la un furnizor de servicii medicale pentru asistență suplimentară.