Mereu am avut nedumeriri în ce privește somnul copilului meu. Doarme prea puțin? Doarme prea mult? Se odihnește suficient? Orele de odihnă, sunt în general un subiect care stârnește o serie de discuții.
Când vine vorba de orele regulate de somn, un program adecvat cu o rutină pe care să o urmați zilnic, sau cel puțin în majoritatea cazurilor este esențială.
În cadrul acestui articol ți-am pregătit un tabel care să te ghideze și să-ți clarifice câte ore de somn sunt potrivite pentru un bebeluș în funcție de vârsta acestuia, la câte sesiuni de somnic pe zi să te aștepți și durata somnului de zi sau de noapte. În același timp, vom discuta despre importanța somnului și cum putem forma un program de odihnă echilibrat pentru copil.
Câte ore doarme un bebeluș în primul an de viață?
Primele zile și luni de viață vin la pachet cu multe ore de somn, de regulă între 14 și 17 ore de somn pe zi. Aceste ore sunt distribuite în mai multe sesiuni de somn pe parcursul zilei și al nopții.
Ritmul de creștere și dezvoltare în primii ani de viață este foarte rapid, iar somnul susține acest proces esențial. În timpul somnului, organismul bebelușului eliberează hormoni de creștere, consolidează memoria și dezvoltă funcțiile cognitive.
De la ce vârstă este indicat să stabilești un program de somn pentru bebeluș?
Este destul de dificil să decizi când a sosit timpul formării un program de somn, în special în perioadele puseelor de creștere, însă haide să descoperim când ar fi potrivit să încerci această schimbare.
De la naștere până la 2 luni jumătate orele de somn sunt influențate și de numărul ridicat de mese, în special cele nocturne. Perioada aceasta nu este un moment potrivit să începi stabilirea unui program.
La 3-4 luni de viață, bebelușii încep deja să aibă perioade nocturne de somn mai lungi și mai profunde, devin mai încrezători și mai sociabili. Cu toate acestea, încă nu sunt pregătiți pentru un program de somn mai riguros.
La 4 luni jumătate – 5 luni este o vârstă oportună la care majoritatea experților recomandă stabilirea unui program de somn. Bebelușii pot acum rezista chiar 6 – 7 ore fără să consume lapte pe timpul nopții. Totuși, să vă așteptați la nemulțumiri din partea bebelușului, și nu uita, chiar dacă specialiștii recomandă această perioadă pentru introducerea unui program de somn, nu este întotdeauna o variantă potrivită pentru fiecare. Uneori este util sa îți urmezi și instinctul de părinte.
Vârsta de 6 – 8 luni este iarăși o etapă care poate fi ideală antrenării copilului să doarmă urmând un program potrivit vârstei sale. S-ar putea să ai un feedback pozitiv din partea copilului fiind o perioadă în care devine din ce în ce mai independent.
Și vârsta de 9 – 11 luni poate fi potrivită să începeți stabilirea progrmaului de somn. Totuși, s-ar putea să întâmpinați mai multă rezistență în această perioadă întrucât bebelușii sunt acum foarte conștienți că nu mai sunt atât de aproape de dumneavoastră.
Între 12 luni și 16 luni, copiii sunt din ce în ce mai independenți, sunt focusați pe explorarea lumii care îi înconjoară și nu mai sunt atât de lipicioși față de părinți. Este, astfel o perioadă excelentă să încercați stabilirea unui program de somn.
Sfaturi pentru a pregăti bebelușul pentru programul de somn
Urmărește indiciile de somn ale bebelușului tău. Frecarea ochișorilor cu mânuța, căscatul, agitația și iritabilitatea sunt semne clare că bebelușul tău este obosit și trebuie să vă pregătiți de somnic.
Urmează o rutină înainte de somn. Rutinele sunt liniștitoare pentru bebeluși și îi ajută să înțeleagă când a sosit momentul orei de somnic, în special seara. Rutina poate include: o băiță caldă, citirea unei povești sau un cântec de leagăn, îmbrăcarea pijămăluțelor ș.a.
Rămâi flexibilă. Oricât de bine implementezi o rutină de somn, observi indiciile de somn, vor fi perioade în care bebelușul tău pur și simplu nu va dori să adoarmă la o oră exactă. Acest lucru este perfect normal, bebelușii sunt uneori spontani, imprevizibili și se confruntă cu perioade de dezvoltare care le se reflectă într-o stare de agitație și nemulțumire. Flexibilitatea ta și conștientizarea că lucrurile nu vor decurge mereu așa îți vor da o stare de bine și calm care se va transmite ulterior bebelușului tău.
Notează-ți tiparele de somn. Păstrează notițe cu orele preferate de somn ale bebelușului și perioadele în care acesta este treaz. Îți pot fi de ajutor pentru a stabili orele ideale de somn pentru acesta și pentru a observa cât timp pot petrece fără a dormi.
Chiar dacă faci totul ca la carte, pot interveni factori care să împiedice stabilirea unui program: erupția dinților, puseele de creștere, salturile cognitive, regresia somnului sau schimbările de mediu. Ai răbdare cu tine și cu bebelușul, sunt perioade firești pe care le veți trece cu bine.