Bebelușii cresc extrem de repede în primul an de viață și, odată cu fiecare etapă de creștere, își dezvoltă și noi abilități. Acest lucru poate fi extrem de obositor pentru ei și îi poate face să fie neliniștiți și să plângă mult. În acest articol vom detalia tot ce trebie să știe părinții despre puseele de creștere prin care trec bebelușii în primul an de viață și cum îi putem sprijini.
În prima zi de viață un bebeluș nu vede bine, un an mai târziu încearcă să facă primii pași… Este uimitor ce poate face corpul unui bebeluș în primul an. Cu toate acestea, această dezvoltare motorie, emoțională și mentală nu are loc continuu, ci în reprize. În timpul acestor reprize de creștere, bebelușii fac un mare salt de dezvoltare dintr-o dată sau cresc “peste noapte”.
Bebelușul tău cere dintr-o dată să fie hrănit mai des? Este posibil să treacă printr-un puseu de creștere. Iată când au bebelușii puseuri de creștere și cum să-ți dai seama dacă micuțul tău tocmai traversează unul.
Exact pe când vă obișnuiați cu un program de hrănire cât de cât rezonabil, nou-născutul își poate schimba brusc comportamentul. Începe să mănânce din oră în oră și pare înfometat chiar și după ce termină masa.
Dacă te gândești cumva că bebelușul tău nu primește suficient lapte, nu te îngrijora. Micuțul nu moare de foame (chiar dacă se poartă ca și cum fix asta i s-ar întâmpla). În schimb, tocmai a ajuns la primul său puseu de creștere – primul din cele aproximativ cinci prin care va trece în primul an de viață.
Ce sunt puseele de creștere la bebeluși?
Bebelușii înregistrează cel mai rapid ritm de creștere în primul an de viață – și o mare parte din această creștere are loc în timpul puseurilor de creștere: perioade scurte în care bebelușii cresc mult. În timpul primelor 12 luni de viață, majoritatea bebelușilor își triplează greutatea și iau, în medie, 10 centimetri în lungime.
Înainte de un puseu de creștere, greutatea bebelușului tău poate crește lent. După un puseu de creștere însă, este posibil să observi că aceasta crește vertiginos. Așadar, nu ți se pare – bebelușului chiar i-au rămas mici hainele de nou-născut peste noapte!
Când au bebelușii pusee de creștere?
Puseele de creștere ale bebelușului pot apărea oricând în primul an. Deși fiecare copil este diferit, bebelușii au, de obicei, puseuri de creștere în aproximativ următoarele momente:
- între prima și a treia săptămână de viață;
- între săptămânile 6 și 8;
- în jurul vârstei de 3 luni;
- în jurul vârstei de 6 luni;
- în jurul vârstei de 9 luni.
Reține însă că aceste intervale sunt orientative. Este posibil ca bebelușul tău să aibă un puseu de creștere înainte sau după aceste momente.
Tot ce trebuie să știți despre puseele de creștere
Primul puseu de creștere: 1-3 săptămâni
De îndată ce se nasc, bebelușii calcă cu adevărat pe accelerație în primele două săptămâni: acesta este, de obicei, momentul în care iau în greutate și poate chiar se încadrează în următoarea mărime haine. Bebelușul devine din ce în ce mai conștient de ceea ce îl înconjoară.
- Sfatul nostru pentru primul puseu de creștere: ia-o ușor! Perioada postnatală înseamnă să ne obișnuim unul cu celălalt. Tot ce are nevoie bebelușul acum sunt brațele părinților. Acum este, de asemenea, momentul în care bebelușul stă non-stop la sân. Este acea perioadă în care bebelușul pare că nu se satură, indiferent cât de des îl alăptezi, și vrea să mănânce cu o frecvență neobișnuit de mare.
- ”Jucăriile” preferate: mama și tata.
Al doilea puseu de creștere la 2 luni: între 6 și 8 săptămâni
Bebelușul este acum mai alert și mai conștient de mediul înconjurător, a încept să zâmbească și să aibă primele gângureli.
Acum glandaele lacrimale sunt, de asemenea, pe deplin dezvoltate – și bebelușii pot plânge lacrimi adevărate. Aceast puseu este adesea însoțit de nopți mai epuizante. Micuții se trezesc mai des și sunt înfometați sau pur și simplu caută legătura și contactul fizic cu mama. De asemenea, pot plânge mai des în timpul zilei și le este greu să se calmeze (sau să fie calmați).
Această etapă este adesea caracterizată și de o schimbare majoră a percepției senzoriale: bebelușii aud mai bine și văd mai clar – simțul gustului și al mirosului se dezvoltă rapid. Mulți bebeluși încep acum să sugă și pot fi liniștiți cu prima lor jucărie.
Primele sentimente de plictiseală sunt, de asemenea, noi: bebelușii vor să fie ținuți ocupați în timpul perioadelor din ce în ce mai lungi de veghe și își dau seama clar când se plictisesc.
Deoarece bebelușii văd acum mai bine și este posibil să își poată ridica deja capul, există multe oportunități noi de interacțiune:
- Sfat pentru al doilea puseu de creștere: purtarea frecventă și multă atenție sunt rețeta secretă. Deoarece bebelușul este acum expus la atât de multe lucruri din mediul său înconjurător, el este, de asemenea, epuizat mai repede de numeroasele impresii noi. Se aplică următorul principiu: nu există prea multă dragoste pentru bebeluși!
- Jucării preferate: mobil, cutie muzicală, jucărie de pluș.
Al treilea puseu de creștere: vârsta de 3 luni
Al treilea puseu de creștere este un pas deosebit de mare în dezvoltare. Și, de asemenea, unul deosebit de frumos! Pentru că acum se dezvoltă comportamentul social.
Bebelușul poate reacționa la starea noastră de spirit. Dacă îi zâmbim, poate să ne zâmbească înapoi. Pe măsură ce curiozitatea lor crește, crește și gama lor de mișcări: bebelușii se întorc acum pe burtică și își ridică capul pentru a lipsi cât mai puțin posibil. Lovirea cu piciorul este acum una dintre activitățile lor preferate. Acest lucru este cel mai distractiv atunci când sunt dezbrăcați, de exemplu după schimbarea scutecului pe masa de schimbat.
În timpul acestei faze, mulți copii încep să ducă la gură tot ceea ce pot atinge. De aceea, este important să acordați o atenție deosebită obiectelor mici. De la vârsta de trei luni, bebelușii descoperă, de asemenea, diferitele moduri de a scoate sunete: uneori tare, alteori în liniște, cântând, țipând – de multe ori ne gândim că avem un mic dinozaur în casă! Și, nopțile pot deveni din nou mai agitate.
- Sfat pentru al treilea puseu de creștere: acum este momentul potrivit să introducem momente și ritualuri fixe. Acestea îi oferă bebelușului nostru mai multă orientare și siguranță. Dacă nopțile sunt foarte agitate și obositoare, patul familiei poate fi o opțiune.
- Jucăriile preferate: jucării care fac zgomote, de exemplu, zornăitoare, primele cărți, jucării pentru cadă, păturică de joacă, oglindă.
Al 4-lea puseu de creștere: 6 luni
Acum bebelușii sunt mereu în mișcare! Încep să bolborosească, să facă cu mâna și să încerce să bată din palme. Încep să pună și să scoată cutia cu jucării. În această etapă, bebelușii dezvoltă și simțul cauzei și al efectului: dacă se apasă butonul, sirena mașinii de poliție pornește. Dacă paharul este aruncat, se aude un zgomot interesant și mama/tata îl ridică din nou.
Pentru mulți copii a venit și vremea să se târască: bebelușul se întoarce pe burtă și încearcă să își pună piciorușele în poziție. Și uneori târâtul funcționează destul de bine la această vârstă. De asemenea, acest lucru îi face adesea mai înfometați. Și curiozitatea crește, de asemenea: mâncarea este examinată cu atenție, câinele vecinului este urmărit cu perseverență, sunetele părinților sunt repetate.
- Sfat pentru cel de-al patrulea puseu de creștere: vorbiți cât mai mult posibil! Copiii noștri înțeleg deja mai mult decât ne dăm seama. Cărțile ilustrate și jocurile cu degetele sunt grozave acum.
- Jucăriile preferate: pahare stivuitoare, mingi, cutii în care să pună și să scoată lucruri.
Al cincilea puseu de creștere: 9-12 luni
Poate că târâtul și șezutul au fost deja stăpânite, acum este timpul să se cațere! Treptele largi sau munții de perne sunt terenul de antrenament ideal pentru asta.
O mare realizare în această etapă este ca bebelușii să înțeleagă secvențele: dacă vrei nisipul în găleată, trebuie să îl încarci mai întâi pe lopățică. Iar dacă vrei să ieși la plimbare, trebuie să-ți iei pantofii și apoi să-i încalți. Multe, multe activități zilnice sunt acum, de asemenea, interesante: să te îmbraci, să te speli pe dinți, să ștergi praful, să aduci lucruri.
- Sfat pentru a 5-a etapă de creștere: Bebelușul începe acum să înțeleagă încet cuvântul “Nu!” și să ne testeze reacțiile. Repetiția oferă siguranță, iar noile abilități sunt, de asemenea, exersate constant. Este plăcut să ne lăsăm copilul să ia parte la viața de zi cu zi: chiar și curățarea mașinii de spălat și ștergerea prafului sunt de două ori mai distractive cu două persoane – și oferă o mulțime de oportunități de a face lucrurile singur. Acest lucru este eficient pentru consolidarea încrederii în sine și construiește reziliența. Poate că bebelușul nostru este acum și de părere că somnul este complet supraevaluat! Ritualurile de somn care creează un sentiment de siguranță și relaxare sunt utile.
- Jucării preferate: reviste pe care să le rupă, mingi, cuburi de construcție, mașinuțe, jucării de nisip, păpușă, jucărie de pluș, cuburi de construcție, obiecte de zi cu zi (castroane, portofel, mătură), cărămizi Duplo, primele creioane.
Semnale ce indică un puseu de creștere
Nu știi sigur dacă bebelușul tău trece printr-un puseu de creștere sau doar are un apetit mare? Iată cum să recunoști puseul micuțului tău:
- Apetit crescut. Bebelușul vrea să mănânce non-stop – din oră în oră, din două în două ore, sau uneori chiar la fiecare 30 de minute. Dacă alăptezi, trebuie să știi că, cu cât bebelușul tău suge mai des, cu atât mai mult se stimulează producția de lapte, și asta tocmai pentru a ține pasul cu apetitul său în creștere. Și bebelușii mai mari cer să fie alăptați mai des și, dacă sunt diversificați, consumă mai multe alimente solide.
- Treziri nocturne frecvente. Chiar dacă bebelușul te fericea cu o perioadă de cinci sau șase ore de somn neîntrerupt, în timpul unui puseu de creștere poate cere o gustare la miezul nopții, apoi încă una la 2 dimineața, la 4 dimineața și așa mai departe. Este posibil ca și somnul bebelușilor mai mari să fie afectat.
- Stare de agitație. Când este pus la sân, bebelușul este foarte agitat. Ia sânul, după care îl lasă pentru că acum vrea mai mult lapte, dar producția ta s-ar putea să nu fie încă la nivelul așteptărilor sale. În plus, toate acele nopți târzii nu-i fac nici lui bine (ca să nu mai pomenim cum sunt pentru tine).
Cât durează perioadele de creștere?
În acest moment, pare că bebelușul tău nu se va opri niciodată din mâncat, dar mai rezistă puțin. Cele mai multe puseuri de creștere ale bebelușilor durează doar câteva zile. După aceea, viața revine la normal – sau la ce o fi însemnând normalul cu un nou-născut!
Bebelușii dorm mai mult în timpul puseelor de creștere?
Depinde. Unele studii arată că bebelușii tind să doarmă mai mult în zilele în care trec printr-un puseu de creștere în timpul căruia iau în lungime. La fel de bine însă, unii bebeluși se trezesc mai des pentru a fi hrăniți, pe când alții trec prin regresia somnului.
Cum îmi pot sprijini bebelușul în timpul unui puseu de creștere?
În aceste faze stresante, bebelușii au nevoie în primul rând de apropiere și siguranță – în mod ideal, prin mult contact fizic. Calmul și înțelegerea le arată copiilor noștri că totul este în regulă și că suntem acolo. Acest lucru le facilitează, de asemenea, satisfacerea nevoii lor de somn.
Duci deja lipsă de odihnă, iar să ai de-a face cu un bebeluș care se așteaptă să i se servească un bufet non-stop este extrem de obositor. Așadar, asigură-te că bei multă apă pentru a te menține hidratată, roagă-ți partenerul sau o prietenă să se ocupe de treburile casnice și pregătește-ți un locșor confortabil în care să alăptezi atâta timp când e nevoie. Emisiunea preferată sau o carte bună pot face și ele timpul să treacă mai ușor.
Și dacă alăptezi, nu te da bătută. Când bebelușul e irascibil și pare să nu se sature, probabil o să te îngrijorezi și o să te gândești să renunți la alăptare. Însă fix faptul că suge non-stop (însă doar pentru o anumită perioadă) este modalitatea bebelușului de a stimula producția de lapte și a-și satisface apetitul sănătos.
Dacă ești cu adevărat îngrijorată, fii atentă la două aspecte: scutecele și creșterea în greutate. Dacă ia în greutate (constați, de exemplu, că un tricou drăgălaș îi este mai strâmt azi decât îi era acum două zile) și udă cinci sau șase scutece pe zi, înseamnă că îi merge foarte bine.
În viitorul nu foarte îndepărtat foamea se va astâmpăra, puseul se va încheia și lucrurile vor reveni la normal. Asta, evident, până la următorul puseu de creștere.
Important!
La bebeluși, nu este întotdeauna ușor să faci diferența între un puseu de creștere și o boală. Semne precum neliniștea, plânsul și agățatul pot fi semne ale unui puseu de creștere, dar pot semnala, de asemenea, că este vorba de ceva mai mult. Prin urmare, este important să consultați un pediatru în caz de îndoială și cu siguranță dacă apar simptome precum febră, erupții cutanate, refuzul de a mânca sau o schimbare accentuată a comportamentului.
Întrebări frecvente
- Cât de frecvente sunt puseele de creștere?
Puseurile pot apărea de mai multe ori în primul an de viață al bebelușului. În primele luni, puseurile de creștere apar, de obicei, la nou-născuți în jurul vârstei de 1-3 săptămâni și la 6-8 săptămâni. Apoi acestea se delimitează în timp, apărând, de obicei, la fiecare câteva luni, în jurul vârstelor de 3 luni, 6 luni și 9 luni.
- Pot puseele să afecteze comportamentul bebelușului?
Puseul bebelușului îi poate schimba cu siguranță comportamentul pentru câteva zile. S-ar putea să sesizezi că bebelușul este mai agitat, că doarme mai mult peste zi sau că se trezește mai des noaptea pentru a mânca.
- Este normal ca bebelușii să aibă pusee de creștere la momente diferite?
Da! Fiecare bebeluș este unic iar bebelușii pot avea puseuri de creștere în momente diferite.
- Este normal ca bebelușii să aibă pusee de creștere după ce încep să mănânce alimente solide?
Da, este normal ca bebelușul tău să aibă puseuri de creștere în primul an de viață, inclusiv după ce începe să consume alimente solide. În timpul unui puseu de creștere, este posibil ca bebelușul tău să fie mai înfometat decât de obicei.