Primul puseu de crestere are loc între prima și a treia săptămână de viață, urmat de al doilea în jurul celei de-a opta săptămâni, puseul de 2 luni. Aceste prime două etape sunt deosebit de dificile atât pentru părinți, cât și pentru copil: nașterea a avut loc nu cu mult timp în urmă și trebuie încă procesată, totul este încă nou și necunoscut, iar oboseala joacă probabil un rol minor sau major pentru proaspeții părinți.
Mai jos veți găsi informații și sfaturi care să vă ajute să faceți față puseului de crestere din primele săptămâni de viață ale bebelușului dumneavoastră.
Primul puseu al bebelușului între prima și a treia săptămână de viață
Majoritatea părinților observă schimbări la copilul lor la 7 – 10 zile de la naștere. Aceasta este prima perioadă în care un număr deosebit de mare de schimbări are loc într-un interval scurt de timp. Din punct de vedere fizic, multe lucruri care trebuiau să se regleze în primele săptămâni de viață se reglează de la sine în această perioadă, iar bebelușul devine mai conștient de mediul înconjurător și tot mai activ.
Cei mai mulți nou-născuți vor pierde între 7-10% din greutatea lor inițială imediat după naștere, ceea ce este considerat normal. Rezervele de grăsime acumulate în timpul vieții intrauterine îi vor ajuta să facă față în primele săptămâni de viață. Totuși, bebelușii trebuie să recupereze această greutate și să revină la greutatea de la naștere în primele 10-14 zile de viață, iar această creștere rapidă reprezintă primul lor puseu de dezvoltare.
Cum recunosc părinții acest puseu?
Simptomele primului puseu de creștere sunt anomalii cum ar fi neliniștea crescută, pierderea sau creșterea apetitului (poate, de asemenea, o dorință aproape constantă de a fi hrănit), probleme de somn și un atașament crescut și o nevoie mare de brațele mamei.
- Cel mai frecvent simptom al creșterii este că bebelușul vrea să mănânce mai mult. Bebelușul știe deja cum să sugă și este suficient de puternic pentru a bea timp de 20 de minute fără să adoarmă între timp;
- Între hrănirile frecvente, bebelușul poate avea o stare de neliniște și are nevoie de mult contact fizic, va vrea să stea mult în brațe sau la sân, ceea ce este perfect normal. Este foarte greu pentru părinți în această perioadă, dar este o etapă care va trece;
- De asemenea, nopțile sunt mai stresante, bebelușul nu se poate liniști, se trezește frecvent și nu poate adormi singur.
Cât durează primul puseu?
Deoarece părinții nu au încă nicio experiență pe care să se bazeze în timpul primului episod (cel puțin cu primul copil), acesta este adesea deosebit de stresant. Cu toate acestea, vestea bună este că saltul de dezvoltare este adesea depășit după câteva zile sau o săptămână.
Ce achiziții are bebelușul?
În timpul acestui puseu, bebelușii devin mult mai atenți și mai treji. Ei sunt mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor, observă mai mult și interacționează mai activ cu ceilalți, de exemplu zâmbind. Din punct de vedere fizic, o serie de funcții importante încep să aibă efect – respirația devine mai regulată, digestia se îmbunătățește adesea și bebelușii sunt mai puțin agitați. Lacrimile apar adesea pentru prima dată atunci când plâng. Simțul tactil și mirosul se îmbunătățesc, de asemenea.
Cum puteți ajuta bebelușul cu primul puseu de creștere?
Îi puteți oferi bebelușului un sentiment de siguranță permițându-i să fie aproape de corpul dvs., îmbrățișându-l și purtându-l în brațe, de exemplu, folosind un marsupiu sau un sistem de purtare. Asigurați-vă că nu aveți prea multe vizite, astfel încât neliniștea să nu fie exacerbată de factori externi. Faceți întuneric în timpul zilei pentru a vă ajuta bebelușul să adoarmă. Nu purtați deloc sau foarte puțin creme parfumate, deodorante etc. pentru a nu vă irita bebelușul.
Încurajați bucuria de a descoperi a bebelușului dvs. oferindu-i diferite materiale pe care să le apuce și să le atingă și vorbindu-i, cântându-i și zâmbindu-i. Cu toate acestea, nu exagerați cu activitățile, ci permiteți și pauze de odihnă pe parcursul zilei.
Doriți să aflați mai multe? Puteți găsi aici mai multe informatii despre puseele de crestere.