Al doilea puseu al bebelușului apare la doar câteva săptămâni după primul, în jurul celei de-a opta săptămâni, în a doua lună de viață. Este de ajutor aici faptul că voi, ca părinți, ați avut deja experiența primului puseu și știți că momentele dificile vor trece și că lucrurile vor deveni mai ușoare din când în când.
În acest articol, puteți afla tot ce trebuie să știți despre puseul de la 2 luni și cum vă puteți sprijini bebelușul în această perioadă.
Cum recunosc părinții cel de-al doilea puseu de creștere?
Simptomele celui de-al doilea puseu de creștere sunt asemănătoare cu cele ale primului: somn mai agitat (deși uneori pot dormi mai mult), schimbări în apetit, neliniște crescută, și o nevoie mai mare de apropiere. În plus, mulți bebeluși devin mai neliniștiți în prezența altor persoane, în afară de mama, și simt o nevoie intensificată de a sta la sân constant.
Pentru mine și fiica mea, totul era necunoscut până la această fază, despre pusee. Probabil avusese puseul de la o săptămână, dar eu crezusem, neexperimentată, că așa sunt bebelușii, plâng mult. După ce s-a calmat, m-am gândit fugitiv că poate era o fază anume, însă nu aveam pe nimeni în jur să întreb. Al doilea puseu, însă, m-a făcut să caut răspunsuri.
Copilul meu plângea mult, voia să stea necontenit la sân și deloc în brațele tatălui său. Dacă mă ridicam din pat să mă duc să beau o cană de apă, plângea. Din fericire, m-au ajutat grupurile de Facebook pentru mămici să înțeleg că există puseuri de creștere și că acestea se manifestă prin plânsete și nesomn. Am citit tot ceea ce se putea citi despre ele, mi-am descărcat un tabel cu perioadele în care apar puseurile și, abia acum, am putut să fac față situației.
Cât durează puseul de la 2 luni?
La unii copii, puseul se încheie după doar câteva zile, la fel ca prima fază, dar în unele cazuri durează 1-2 săptămâni.
N-am fost deloc norocoasă ca fetița mea să aibă un puseu de creștere scurt. Acesta a durat o săptămână și jumătate, timp în care nu am dormit mai deloc și mi-au apărut ragarde la sâni de la alăptat. Dar, acum știind cu ce ne confruntăm, am putut să o înțeleg cu blândețe și să nu mă supăr pentru trezirile nocturne. Pur și simplu, fetița mea creștea și se manifesta sănătos, iar eu nu puteam decât să mă bucur de acest lucru, oricât nesomn s-ar fi acumulat.
Ce abilități își dezvoltă bebelușii în timpul celui de-al doilea puseu?
Copilul dezvoltă un simț al auzului îmbunătățit în timpul celei de-a doua etape și, prin urmare, este foarte interesat de toate tipurile de sunete. De asemenea, se dezvoltă vederea culorilor. Copilul dumneavoastră este deosebit de bun la perceperea culorilor intense. Observarea atentă a fețelor și dezvoltarea asociată a expresiilor faciale joacă, de asemenea, un rol important în această fază. Copilul dumneavoastră va face probabil fețe și îi va plăcea, de asemenea, să studieze expresiile faciale ale altor persoane.
În timpul puseului de creștere, am observat cum fiica mea avea noi expresii faciale și devenise mai atentă la mișcările pe care le făceam în fața ei. Pentru că știam că se dezvoltă percepția culorilor, am început să îi pun în față tot felul de lucruri divers colorate și să îi explic ce culori sunt. Copilul meu râdea și eu nu puteam decât să mă bucur că începe să mă vadă și să mă recunoască și după altceva decât miros. Am profitat de această perioadă și cea imediat următoare pentru a-i crește atașamentul față de mine: eram tot timpul în preajma ei, oricum, așa că stăteam cu fața aproape de ea ca să mă vadă, în timp ce o mângâiam și o sărutam.
Cum puteți ajuta bebelușul cu cel de-al doilea puseu de creștere?
O mulțime de contacte fizice sunt benefice pentru copil, la fel ca și un bun echilibru între activitate și odihnă. Răspundeți intereselor bebelușului dumneavoastră arătându-i jucării sau obiecte de zi cu zi care produc zgomote și, acordând atenție expresiilor sale faciale, arătați-i și dumneavoastră expresii faciale prietenoase și amuzante.
Deoarece alăptarea s-a instalat de obicei destul de bine până în acest moment, îi puteți da bebelușului dvs. o suzetă pentru a satisface nevoia puternică de a suge. Fiți cât mai receptivă la atașamentul bebelușului dvs. și nu îl dați brusc pe mâna altor persoane. Doar părinții sau cei din familia apropiată ar trebui să îl țină în brațe și ar trebui să acordați o anumită perioadă de timp pentru o predare calmă și treptată.
Ce jocuri sunt potrivite în timpul celui de-al doilea puseu de creștere al bebelușului?
- Conștientizarea corpului: Lăsa-ți bebelușul să se joace pe o saltea de activități cu mult spațiu în jurul său. Vara, bebelușii preferă să se joace dezbrăcați și să își studieze mâinile, picioarele și genunchii în liniște și pace;
- Jocuri senzoriale: Legați o panglică colorată, un balon sau un clopoțel la mâini sau la picioare – dar asigurați-vă că rămâneți cu ei în timp ce se joacă, din cauza riscului de strangulare;
- Tur ghidat al apartamentului: Explorați împreună ce culori și forme puteți descoperi. Micuțului tău îi place să îți audă vocea și va învăța multe;
- Examinați obiectele de zi cu zi: Ridicați obiecte de care copilul dvs. este deosebit de încântat și examinați-le împreună;
- Jocuri cu apă: Bebelușilor le place să privească apa în mișcare. Un mic firicel de apă, valuri ușoare sau bule de săpun colorate îi vor entuziasma. Descoperiți mai multe activități pentru bebelușul dvs de 2 luni: Bebe la 2 luni: informații esențiale pentru părinți.
Sfaturi de la alte mămici
În primele două faze, în jurul celei de-a cincea și celei de-a opta săptămâni de viață, bebelușul devine din ce în ce mai alert și mai activ și dezvoltă abilități importante în domenii precum interacțiunea socială, atingerea, apucarea, vederea culorilor și auzul. Modificările apetitului, ale somnului și ale dispoziției sunt cele mai frecvente simptome, care sunt cel mai bine combătute de părinți cu multă atenție, calm, apropiere fizică și iubire. După aceasta, lucrurile se calmează din nou până când începe puseul de 3 luni.
Pentru a combate oboseala care se acumulează, urmați clasicul sfat legat de somn și bebeluși: “Dormiți când doarme copilul”. Știu că atunci îți vin o grămadă de idei despre ce ai putea face, însă perioada unui puseu de creștere este foarte grea în ceea ce privește odihna, iar strânsul lucrurilor prin casă mai poate aștepta sau poate fi făcut de alt membru al familiei. Eu dormeam aproape cât bebelușul și, când nu o făceam, mă uitam la un serial pe telefon în timp ce ea stătea la sân. Și, oricât aș fi dormit, tot obosită mă simțeam.
Profitați de această perioadă pentru a vă crește atașamentul față de copil și pentru a-l face să înțeleagă că sunteți persoana de care se poate atașa în siguranță. Petreceți cât mai mult timp cu el, atingeți-l cât mai des, dezvăluiți-i lumea în funcție de ce noi achiziții are și lăsați-l să vă audă vocea sau să vă simtă mirosul ori de câte ori puteți.
Dacă copilul dumneavoastră vrea să stea la sân, lăsați-l să o facă atât cât dorește. Asta îi oferă alinare și confort, dar și hrană suficientă pentru a face față unui puseu de creștere.