Înscrierea în învățământul primar este o noua etapă în dezvoltarea micuțului dumneavoastră. Cu emoții, probabil sunteți în căutarea tuturor informațiilor disponibile despre înscrierea în clasa pregătitoare. Nu-i nimic, în cadrul acestui articol vă vom ajuta să știți tot ceea ce trebuie, pentru a fi pregătit/ă când încep înscrierile.
În ultima săptămână a lunii martie, toate școlile din țară vor publica o listă cu locurile disponibile pentru înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025, atât în format fizic la avizier, cât și pe site-urile lor. mai.
Conform legii, în clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care au împlinit vârsta de 6 ani la data de 31 august 2024. Cererile de înscriere pot fi depuse intre 11 aprilie și 14 mai, însă despre aceste detalii vom discuta pe larg în cadrul articolului acesta.
La ce școală poate fi înscris copilul în clasa pregătitoare?
Părinții au posibilitatea să aleagă între următoarele opțiuni:
- Înscrierea la școala căruia corespunde conform adresei din buletin: în acest caz, copilul este automat înscris, având cererea de înscriere validată.
- Înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție: în acest caz, copilul este înscris în funcție de locurile disponibile și, dacă este necesar, în baza criteriilor generale și ulterior a criteriilor specifice de selecție ( interviu, test de limbă, test practic).
Părinții pot solicita, prin bifarea corespunzătoare în cererea-tip de înscriere, ca un loc la școala de circumscripție să fie rezervat în eventualitatea în care copilul nu este acceptat la unitatea de învățământ pe care părintele a selectat-o, din cauza lipsei de locuri disponibile.
Unde trebuie depuse actele pentru înscriere?
La unitatea de învățământ la care părintele dorește să înscrie copilul.
Când începe înscrierea în clasa pregătitoare?
Începând cu data de 11 aprilie și până pe data de 14 mai, părinții pot depune cererile de înscriere în clasa pregătitoare la secretariatul unității de învățământ aleasă. De asemeni, cererile se pot depune și online.
Până la data începerii înscrierilor, inspectoratele școlare pot decide dacă numărul de clase sau de elevi admiși se va schimba.
Procesarea cererilor de înscriere în clasa 0 se va face între datele de 14 și 17 mai. Pe data de 29 mai se vor afișa rezultatele înscrierilor, dar și numărul de locuri rămase libere.
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare 2024
A doua etapă de înscriere în învățământul primar are loc intre 31 mai și 7 iunie. La aceasta, pot participa copiii care nu au fost admiși în prima etapă sau care nu au participat deloc la ea. Între 17 și 21 iunie, vor fi procesate aceste cereri, după procedura elaborată de către inspectoratul școlar.
Pe data de 21 iunie 2024, vor fi afișate la fiecare școală listele finale cu copiii înscriși în clasa 0.
Între 2 și 6 septembrie, se vor soluționa cererile părinților celor care nu au fost încă înscriși la o școală. Acest lucru se va face de către inspectoratul școlar. Pentru a face acest lucru, se urmărește interesul superior al copiilor. Tot acum se va căuta soluție și pentru alte situații particulare.
Când și de unde vor fi afișate lista elevilor înscriși și lista locurilor libere?
29 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul fiecărui inspectorat școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere
21 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
Ce acte sunt necesare pentru înscrierea în clasa 0?
Veți avea nevoie de un dosar de carton. Pe lângă cererea-tip de înscriere (formular în format editabil – MS Word), veți avea nevoie și de următoarele actele pentru înscrierea în clasa 0:
- Certificatul de naștere al copilului, copie și original;
- Copie de pe actul de identitate al părinților;
- Actul de identitate original al parintelui care înscrie copilul la școală;
- Certificatul de căsătorie sau hotărârea de încredințare a copilului, copie și original;
- Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, dacă este cazul unui copil care împlinește 6 ani după data de 31 august 2024;
- Dacă se dorește înscrierea în clasa 0 la o școală de care copilul nu aparține, se depun și actele doveditoare necesare pentru criteriile de departajare;
Daca doriți să înscrieți copilul la o scoală de care nu aparține prin domiciliu, puteți bifa opțiunea prin care sunteți de acord cu înscrierea lui la școala de circumscripție dacă nu prinde loc la cea dorită.
Mai jos puteți găsi diferite cereri de care ați putea avea nevoie la înscrierea în clasa pregătitoare:
- Model cerere amânare înscriere în clasa pregătitoare, publicat de CJRAE Iași
- Model cerere evaluare în vederea înscrierii în clasa pregătitoare 2024, publicat în Monitorul Oficial
- Model cerere evaluare în vederea înscrierii în clasa pregătitoare 2024, publicat de ISJ Cluj
Criterii de departajare la înscrierea în clasa 0
Dacă la o școală se înscriu mai mulți copii decât numărul de locuri disponibile, prioritate au copiii care aparțin de acea școală prin domiciliul lor. Astfel, criteriile de departajare pentru cei care nu aparțin de acea școală sunt:
- Prezența unui certificat de handicap al copilului;
- Existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți;
- Existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- Existența unui frate sau a unei surori înmatriculate în aceeași școală;
La început, se înmatriculează copiii care îndeplinesc trei criterii dintre cele de mai sus, apoi cei care îndeplinesc două și, într-un final, copiii care îndeplinesc un singur criteriu.
Școala trebuie să înștiințeze părinții ce documente doveditoare se cer.
Reguli privind înscrierea în clasa 0
- Dacă fiul sau fiica dumneavoastră a împlinit 6 ani până la data de 31 august 2024, înscrierea în clasa pregătitoare este obligatorie. Totuși, dacă este un caz justificat (în proiectul de lege nu s-a definit ce înseamnă “caz justificat” sau cum poate fi el dovedit), se poate face cerere pentru amânarea cu un an a începerii ciclului școlar:
- “Art. 6 alin (4 ) – La cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an.”
- La clasa pregătitoare pot fi înscriși și copiii care nu au fost la grădiniță, din lipsa uneia în localitatea în care aceștia locuiesc sau dacă au locuit până la data înscrierii în străinătate.
- Într-o clasă de nivelul primar, trebuie să fie, în medie, aproximativ 16 elevi, însă nu mai puțin de 10 și nu mai mulți de 22.
- Dacă fiul sau fiica dumneavoastră împlinește 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie și doriți să îl înscrieți la clasa pregătitoare în 2024, puteți face acest lucru dacă are un nivel de dezvoltare cognitivă corespunzător. Pentru a face acest lucru, trebuie să depuneți o cerere scrisă, dar și să aveți o recomandare de la grădinița pe care cel mic a frecventat-o. Dacă nu doriți să înscrieți copilul la clasa 0, veți primi consiliere despre înscrierea acestuia la grădiniță, în grupa mare.
- Toți copiii care sunt înscriși la școala de care aparțin sunt înmatriculați în aceasta. Pe locurile libere rămase se înscriu copiii care provin din alte circumscripții școlare, în funcție de cererile părinților.
Cum se evaluează copiii care nu au împlinit 6 ani până în data de 31 august 2024?
Evaluarea copilului se face la centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională doar în situația celor care nu au mers la grădiniță sau abia s-au întors din străinătate.
Pentru a primi evaluare de la aceste centre, trebuie ca părinții să transmită prin email sau prin poștă o cerere în acest sens, adresată centrelor județene de resurse și asistență educațională. Acestea pot decide să organizeze evaluarea în localitatea copilului, pentru a se evita deplasarea celui mic pe distanțe lungi.
Adresele centrelor județene de resurse și asistență educațională sunt afișate la avizierul și pe siteul școlilor.
Rezultatul evaluării nu poate fi contestat. Acesta va fi comunicat prin poștă, cu confirmare de primire, prin email sau va fi înmânat părintelui. El nu va fi afișat nicăieri, având caracter confidențial.
Cum se repartizează copiii în clase?
Începând cu acest an, repartizarea copiilor în clase se face aleatoriu sau în ordine alfabetică. Fiecare școală trebuie să afișeze la avizier sau pe site ce metodă preferă, astfel încât părinții să poată observa împărțirea.
S-a decis să se facă acest lucru pentru a evita discriminarea. Distribuirea copiilor se va face cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de începerea noului an școlar.
Dacă aveți copii gemeni sau tripleți și doriți să urmeze cursurile aceleiași clase, este necesar să depuneți o declarație la secretariatul școlii prin care să le aduceți la cunoștință acest lucru. Aceștia vor fi repartizați în clasa în care a fost primit primul dintre frați.
Există suficiente locuri pentru copii în clasa pregătitoare?
Da, fiecare copil are un loc asigurat. Numărul de locuri alocat prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor.
Cum funcționează înscrierea la clasa pregătitoare 2024 în școlile private?
Înscrierea se face în prima etapă
Înscrierea se face direct la unitatea de învăţământ sau prin formularul online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicaţia informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la fel ca unităţile de învăţământ de stat. Dacă nu, înscrierea se face doar la unitatea de învăţământ. În cazul înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite.
Înscrierea în clasa pregătitoare este destul de simplă, mai ales dacă decideți să înscrieți copilul la școala de care aparțineți prin domiciliul pe care îl aveți. Asigurați-vă că este un mediu unde cel mic își dorește să înceapă să învețe, pentru a evita situațiile neplăcute de mai târziu.
Citește și: Cum să pregătești prima zi de școală din viața copilului tău?
Stați fară grijă: copilul se va adapta noii situații cu ușurință și va începe să meargă la școală cu plăcere. Este o etapă nouă în viața lui și marchează intrarea în responsabilitate școlară, însă trecerea se va face treptat, cu mult tact pedagogic.
Cum posibila inscrierea unui copil direct in clasa I, fara a merge in clasa pregatitoare? Copilul implineste 7 ani in luna noimbrie a acestui an
Buna Mihai, multumim pentru mesaj. Legea Educației în România prevede ca fiind obligatore clasa pregătitoare. Nu se poate face înscrierea direct în clasa I fără a finaliza clasa pregătitoare
cum este posibil ca in Romania ,unele scoli sa aibe ca si criteri : daca parinti au fost doctori,sau persoane oficiale,sau daca au conditie material sau nu? . Asa nu se comite o diferentiere intre copii?