În cazul în care copilul dumneavoastră începe în septembrie clasa 0, este posibil să vă apropiați de această etapă majoră cu emoții contradictorii. Probabil că sunteți entuziasmat de toată distracția pe care o va avea copilul dumneavoastră și de noii prieteni pe care și-i va face. În același timp, s-ar putea să vă simțiți puțin trist că micuțul dumneavoastră se va aventura într-o lume noua, cea a școlarilor și va începe un nou capitol. Aceste emoții sunt complet naturale.
Copilul dumneavoastră va avea, de asemenea, o multitudine de sentimente legate de această tranziție, simțindu-se mândru că este un copil mare, dar în același timp îngrijorat de faptul că va începe ceva necunoscut.
Pentru copii, principala sursă de anxietate în legătură cu începerea școlii este faptul că nu au absolut nicio idee la ce să se aștepte. Deoarece începerea școlii este o experiență atât de nouă, nu ar trebui să o tratați ca pe orice altă dată din calendar. Luați-vă câteva săptămâni de pregătire înainte de prima zi pentru a le ușura intrarea în această nouă aventură.
Iată câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe cei mici să se pregătească pentru școală:
Există multe lucruri pe care le puteți face în săptămânile de dinainte pentru a vă pregăti pentru ziua cea mare. Dar încercați să vă păstrați eforturile discrete. Dacă faceți prea mare caz de această etapă importantă, copilul dumneavoastră ar putea sfârși prin a fi mai mult îngrijorat decât încântat.
1. Vizitați școala împreună cu copilul
Informați-vă dacă școala organizează o zi a porților deschise sau vizite ale clădirilor, dacă nu, puteți trece cu mașina pe lângă școală împreună cu copilul dumneavoastră sau chiar să vă plimbați prin incintă, dacă este permis. Această experieță poate ajuta la creșterea entuziasmului copilului cu privire la începerea călătoriei într-un loc nou. Pentru a adăuga un plus de distracție și a stârni imaginația micuțului, îl puteți încuraja să deseneze un desen despre cum își imaginează sau ce speră să se întâmple în prima zi de școală.
2. Aranjați sesiuni de joacă
Aranjați sesiuni de joacă cu alți copii care vor începe școala împreună cu copilul dumneavoastră. Pot fi colegi de grădiniță sau copii din vecinătate. Văzând fețe familiare și având deja stabilite unele prietenii, este mai puțin probabil să se simtă singuri și nervoși în prima lor zi de școală.
3. Exersați punerea lucrurilor în ghiozdan
Înainte de prima zi de școală, copilul dumneavoastră ar trebui să știe cum să pună lucrurile în ghiozdanul de școală sau să se simtă confortabil să ceară ajutorul învățătoarei. Alte modalități prin care puteți îmbunătăți independența copilului dumneavoastră înainte de începerea școlii este să îl ajutați să exerseze să se încalțe, să mănânce și să bea fără ajutor, să meargă singur la toaletă și să folosească un șervețel pentru a-și sufla nasul.
4. Jucați jocuri de societate și exersați să faceți cu rândul
Copiii trebuie să înțeleagă să facă cu rândul, mai ales atunci când urmează să fie puși într-o situație cu un grup mai mare de copii. Jocul de societate cu întreaga familie sau cu alți copii este o modalitate excelentă de a vă încuraja copilul să aștepte cu răbdare și să înțeleagă conceptul de corectitudine.
5. Stabiliți o rutină zilnică
Stabilirea unor rutine zilnice, care includ culcatul și trezitul la ore fixe, plus un mic dejun sănătos poate ajuta copilul să înțeleagă structura zilei și importanța acesteia, facilitându-i adaptarea la prima zi de școală. Discutați cu el despre așteptări și rămâneți flexibili, deoarece adaptarea la aceste schimbări necesită timp.
6. Vorbiți despre ce vor face la școală
Povestiți-le despre lucrurile noi pe care le vor învăța, despre copiii pe care îi vor cunoaște și despre faptul că veți fi mereu acolo pentru a-i lua la sfârșitul zilei. Nu exagerați cu școala și nu faceți promisiuni despre lucruri pe care nu le puteți controla (cum ar fi să vă faceți prieteni noi). Dacă experiența inițială a copilului dumneavoastră nu corespunde așteptărilor sale, școala poate părea deja înfricoșătoare, nu incitantă.
7. Păstrați-vă o mentalitate pozitivă
Fiind un exemplu pentru copilul dumneavoastră, mențineți-vă calmul și arătați-vă încrederea că totul va decurge bine. Dar dacă observați semne de anxietate în zilele dinaintea școlii, asigurați-l că totul va fi bine și că sunteți aproape dacă are nevoie de dumneavoastră.
8. Citiți cărți
Cărțile care descriu ceea ce se întâmplă la școală, precum și care validează sentimentele copilului, pot ajuta la calmarea emoțiilor. Aceste cărți îi oferă copilului dumneavoastră un fel de repetiție a ceea ce se va întâmpla la școală în confortul casei, unde se simte în siguranță.
Numărătoarea inversă pentru școlari: Ce trebuie să faci și când
Ultimele săptămâni înainte de a începe școala par să zboare! Pe măsură ce începeți numărătoarea inversă până la prima zi, iată câteva lucruri de care trebuie să țineți cont:
În timpul celor 2 săptămâni înainte de începerea școlii:
- Cumpărați un rucsac împreună cu copilul dumneavoastră. Dacă este posibil, lăsați-l pe copil să îl aleagă singur. Acest lucru îi dă un sentiment de control și subliniază faptul că este un „copil mare” care începe școala.
- Stabiliți cum va ajunge copilul dumneavoastră la școală și cum se va întoarce acasă.
- Începeți să folosiți „ora de culcare la școală” a copilului. Ajutați-vă copilul să se obișnuiască cu programul de școlar respectând ora de culcare la școală, începând cu aproximativ 2 săptămâni înainte de începerea școlii.
Noaptea dinaintea începerii școlii:
- Răspundeți la orice întrebare de ultim moment a copilului dumneavoastră.
- Lăsați copilul să aleagă hainele (adecvate pentru vreme și pentru școală) pentru prima zi.
- Asigurați-vă că copilul dumneavoastră se culcă la timp.
- Alegeți o oră de culcare care să-i permită să se odihnească bine înainte de prima zi. Mențineți rutina de culcare liniștitoare și relaxantă. Nu vă concentrați prea mult (sau deloc!) asupra primei zile de școală, decât dacă el dorește acest lucru.
Prima zi de școală dupa festivitate:
- Treziți-vă suficient de devreme astfel încât să nu trebuiască să vă grăbiți să ajungeți la școală.
- Pregătiți micul dejun și, dacă este posibil, stați la masă împreună – sau cel puțin vorbiți cu el în timp ce mănâncă și vă pregătiți.
- Treceți în revistă rutina zilei – cât timp va rămâne la școală, cine îl va lua de la școală.
- Împachetați împreună ghiozdanul copilului și alegeți gustarea preferată.
- Creați un ritual de rămas bun – oferă confort și familiaritate, astfel încât copilul dumneavoastră știe ce urmează să facă. Acesta poate fi orice ați hotărât împreună, cum ar fi o îmbrățișare specială sau un pupic urmat de un „Ne vedem mai târziu, aligatorule!”. Odată ce v-ați luat rămas bun, este mai bine să vă grăbiți, astfel încât copilul să nu fie preocupat de prezența dumneavoastră.