În calitate de părinți, sentimentul de bucurie de a aduce pe lume un omuleț nu poate fi egalat de nimic altceva. Există o mulțime de activități de învățare interesante pentru un bebeluș de o lună. Bebelușii în prima lună sunt sensibili la mediul înconjurător și își dezvoltă încet, dar constant, capacitățile de vedere și auz.
La sfârșitul lunii, pe măsură ce stimularea lor senzorială continuă să crească, s-ar putea să constați că bebelușul tău a început să fie atent la culorile strălucitoare și la zgomotele noi pe care i le prezinți prin aceste activități.
Citește mai departe pentru a afla cum poți introduce în lumea copilului tău activități sigure și perfecte pentru dezvoltarea sa.
Prima lună din viața bebelușului
Aceasta este perioada în care dezvoltarea copilului tău va arăta ca un taifun. Atunci când te oprești pentru un moment de respiro, este posibil să observi următoarele semne de dezvoltare:
- Chiar dacă bebelușii în vârstă de o lună nu pot apuca încă jucăriile, ei pot beneficia de experiența senzorială de a le atinge și explora. Jucăriile moi, texturate sau obiectele cu forme și dimensiuni diferite pot oferi o varietate de experiențe senzoriale, ajutându-i pe bebeluși să își dezvolte simțul tactil.
- Încet-încet, aceștia pot începe să recunoască mirosul persoanei care îi îngrijește.
- Deși vederea nu este complet dezvoltată, aceștia pot vedea obiectele aflate în imediata apropiere și pot fi capabili să identifice unele gesturi și expresii de bază.
- În primele zile, este posibil ca aceștia să țină ochii închiși, dar cu timpul vor începe să reacționeze la culori strălucitoare și modele contrastante.
- Bebelușul este familiarizat cu vocea ta de când se afla în pântece și o poate identifica cu ușurință. A-i vorbi sau a-i cânta celui mic pentru a menține interacțiunea activă ar putea fi o abordare excelentă. Bebelușilor le plac mai degrabă sunetele și muzica blânde și liniștitoare, decât zgomotele puternice și lipsite de ritm și cadență.
- În prima lună de viață, bebelușul poate scoate anumite zgomote sau plânge pentru a comunica diferite necesități: foamea, neliniștea, disconfortul.
Dezvoltarea bebelușului la o lună
Un bebeluș în vârstă de o lună atinge mai multe etape importante în ceea ce privește mișcările, vederea, auzul, gustul și mirosul. De exemplu, mișcarea capului dintr-o parte în alta, apropierea pumnilor de față, focalizarea la 8-12 centimetri, privirea la imagini cu contrast ridicat, preferința pentru mirosuri și gusturi dulci și auzul complet dezvoltat. Puteți efectua împreună activități precum ținerea mâinilor lor și baterea palmelor, scuturarea unei zornăitori în apropierea lui și arătarea imaginilor cu contrast ridicat pe cartonașe, pentru a-l ajuta să atingă aceste etape importante.
După pierderea inițială în greutate la scurt timp după naștere, bebelușul se va îngrășa mult, în medie 200 g pe săptămână. La sfârșitul primei luni de viață, bebelușii cântăresc între 3 și 5 kilograme.
Lungimea corpului este, de asemenea, în continuă creștere. În prima lună, bebelușii cresc cu aproximativ patru până la cinci centimetri, iar circumferința capului crește cu doi până la trei centimetri.
În prima lună, micuțul dvs. nou-născut nu va dezvolta aproape deloc noi abilități motorii brute. Mișcările sale sunt încă dominate de reflexele care s-au dezvoltat deja în uter și care servesc la protejarea sa. Reflexul de prindere este ușor de recunoscut. Este declanșat atunci când ceva atinge palma copilului, de exemplu degetul dumneavoastră. Este uimitor cât de ferm poate apuca un copil de patru săptămâni. Cu toate acestea, bebelușul învață să apuce conștient abia din a patra lună de viață.
Deasemenea, bebelușul dumneavoastră vă va arăta aceste reflexe în prima lună:
- Reflexul de căutare: O atingere pe obraz declanșează o întoarcere a capului. Gura este deschisă și caută sursa de hrană.
- Reflexul de supt: bebelușul dumneavoastră înconjoară mamelonul sau tetina unui biberon cu buzele și creează o presiune negativă cu limba.
- Reflexul Moro: Dacă bebelușul îți pierde echilibrul, se activează reflexul Moro. Micuțul dvs își întinde brațele și le aduce înapoi împreună deasupra părții superioare a corpului. În prezent, acest reflex nu mai are niciun efect asupra copiilor umani. Micile maimuțe se puteau agăța în acest fel de blana mamei lor.
Activități pentru bebelușul de o lună
Iată câteva activități interesante pentru bebelușii de o lună pe care le puteți face împreună. Aceste activități îl vor ajuta pe micuțul tău să își dezvolte abilitățile sociale, emoționale și cognitive, fiind în același timp complet sigure și distractive.
- Cântați, discutați, gâdilați, îmbrățișați, numărați degetele de la picioare- lucrurile simple sunt cele mai bune pentru nou-născuți.
- Faceți fețe, zâmbiți, râdeți, dați ochii peste cap sau scoateți limba. Bebelușului dumneavoastră îi place să vă privească fața și să se joace de-a v-ați ascunselea. Schimbarea scutecului este un moment excelent pentru a vă juca față în față.
- Oferiți-i bebelușului dvs. diferite obiecte pe care să le pipăie – jucăriile moi, zornăitoarele sau cărțile de pânză cu pagini de texturi diferite sunt distractive. Simțind lucruri diferite îl ajută pe bebeluș să învețe despre lume.
- Oferiți-i bebelușului dumneavoastră diferite lucruri la care să se uite – afară, înăuntru, la diferite persoane sau în diferite camere.
- Oferiți-i bebelușului dumneavoastră timp pentru a se odihni pe burtică în fiecare zi, folosind un covoraș sau o pătură pe podea sau pe jos. Acest lucru îl încurajează pe bebeluș să se miște și să se rostogolească, îi permite să se antreneze în a-și ține capul în sus și îi permite să vadă lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Supravegheați-vă întotdeauna copilul în timpul somnului în burtică și puneți-l pe spate pentru a dormi.
- Vorbiți sau scoateți sunete cu bebelușul dumneavoastră și așteptați ca acesta să răspundă. Asigurați-vă că bebelușul dvs. vă poate vedea fața atunci când vorbiți. Acest lucru îi arată bebelușului dvs. că conversațiile înseamnă să luați cu rândul, să ascultați și să răspundeți. S-ar putea să fiți surprinsă de cât de multe lucruri are copilul dvs. de „spus”.
- Încercați să citiți împreună cu copilul dumneavoastră. Nu este niciodată prea devreme pentru a începe, dar nu uitați să țineți cartea aproape – nou-născuții pot vedea doar aproximativ 20-30 cm în fața ochilor lor.
Dacă ai crezut că bebelușul tău va dormi și se va trezi doar pentru mese, chiar ar trebui să reconsideri acest aspect – sunt mult mai energici decât ai fi crezut! Iată care sunt cele mai bune 10 activități pe care să le faci cu bebelușul tău de o lună:
1. Plimbarea
Planifică o excursie cu bebelușul tău. Nu trebuie neapărat să fie un loc îndepărtat, ci un parc din apropiere sau orice împrejurimi naturale. Poți profita de această ocazie pentru a exersa purtarea bebelușului în timp ce faceți o plimbare împreună în natură sau poți folosi un cărucior pentru a explora împreună parcul local.
- Lasă copilul să se bucure de verdeața luxuriantă și să simtă aerul proaspăt.
- Chiar dacă bebelușul tău este prea mic pentru a se juca, s-ar putea să se bucure să vadă mediul colorat și alți copii jucându-se.
- Va fi, de asemenea, o schimbare bună pentru tine și pentru bebe față de rutina zilnică.
2. Terapia prin muzică
Toți bebelușii au o afinitate pentru muzică. Melodiile au un efect liniștitor asupra bebelușilor și le pot stimula memoria, precum și abilitățile cognitive.
- Pune diferite genuri de muzică atunci când bebelușul este treaz și observă care muzică îl relaxează și care îl enervează.
- Unele tipuri de muzică îl pot face și mai energic, în timp ce altele îl pot adormi.
- Este esențial să fii prezentă alături de copil în timp ce acesta ascultă muzică.
- Atingerea și vocea ta pot accentua beneficiile ascultării muzice. Cântă în timp ce îți îmbrățișezi bebelușul și încurajează-l să facă și el la fel!
- Pe lângă faptul că îl face fericit pe bebelușul tău, muzica te va ajuta și pe tine să te calmezi.
3. Înregistrează video mișcările bebelușului tău
Fiecare moment alături de bebelușul tău este unic și nu se va mai întoarce niciodată, așa că asigură-te că imortalizezi fiecare etapă importantă din creșterea și dezvoltarea sa.
- Înregistrează momentele speciale ale bebelușului tău prin fotografii sau videoclipuri.
- Folosește diferite accesorii și elemente de recuzită pentru a face mult mai distractiv și efervescent acest proces.
- Fă-l sau fă-o să poarte haine speciale, încearcă o coafură diferită. Copilul tău se va bucura din plin de atenție.
- Împărtășește momentele de suflet cu cei dragi. Va fi uimitor să le urmăriți împreună, pe măsură ce bebe crește.
4. Tonul vocii este foarte important
Este un joc minunat pe care îl poți pune la cale cu bebe!
- Când bebelușul este treaz și jucăuș, ține-l cât mai aproape și încearcă să-i vorbești cu gesturi și expresii animate.
- Variază tonul vocii. Te va uimi să vezi cum reacționează copilul la acțiunile tale. Acest lucru îl va ajuta pe bebe să învețe și să recunoască emoțiile care descriu natura umană.
- Această activitate îl poate ajuta pe bebelușul tău în dezvoltarea timpurie a limbajului și este o modalitate excelentă de a vă întări legătura.
5. Joacă-te de-a v-ați ascunselea
Joacă-te de-a v-ați ascunselea cu bebelușul tău de o lună, dar nu în mod obișnuit.
- Ascunde-ți fața după mâini sau după un material textil.
- Strigă-l pe nume, fluieră sau fă orice alt fel de zgomot.
- Copilul îți va recunoaște vocea și va încerca să afle de unde vine.
- Această activitate poate crește vigilența copilului tău.
- Când copilul te găsește, ia-l în brațe și arată-ți surprinderea. Acest lucru va crea o legătură emoțională profundă între voi doi.
- Ca un avertisment, nu vă îndepărtați prea mult de copilul dumneavoastră! Fii întotdeauna la o distanță de la care îl poți ridica dacă este pe cale să cadă sau să se rănească.
- Nu îți face griji dacă nou-născutul nu te poate urma încă prin cameră. Ochii unui bebeluș încă se dezvoltă pentru a se concentra într-o anumită direcție în primele patru-șase săptămâni.
6. Activitate de coordonare
Prezintă-i bebelușului tău jucării și lucruri colorate.
- Agață diferite jucării colorate chiar deasupra patului sau leagănului bebelușului tău.
- Atunci când sunt atinse, acestea ar trebui să emane un sunet liniștitor, să-și schimbe forma sau să se lumineze.
- Ajută-l pe bebeluș să atingă aceste jucării cu mâinile sau degetele de la picioare și arată-i cât de interesant este.
- Copilul va învăța în curând să-și coordoneze mâinile, ochii și degetele de la picioare și va învăța să se joace singur.
7. Stimulează-i simțurile
Lasă copilul să simtă totul.
- Nu grăbi nicio activitate pe care o faceți împreună – lasă totul să decurgă natural!
- Dacă îi faci baie copilului tău, lasă-l să stropească cu apă și să se joace cu ea.
- Dacă îl hrănești, atunci lasă-l să simtă biberonul sau sânul.
- Acest lucru îi oferă copilului tău o înțelegere mult mai profundă a diferitelor simțuri și texturi.
- O astfel de învățare este esențială pentru dezvoltarea sa cognitivă, fizică și emoțională.
8. Introdu periodic lucruri noi în mica sa lume
La fel ca tine, și bebe urăște rutina și are nevoie de lucruri noi pentru a se distra.
- Du copilul prin casă și arată-i lucruri care nu sunt periculoase și cu care se poate juca în siguranță.
- Lasă-l pe bebe să privească, să cerceteze și să descopere întreaga locuință.
- Este un sentiment minunat pentru copilul tău și, de asemenea, o modalitate de a-i oferi o gamă variată de stimuli de care are nevoie pentru a se dezvolta optim.
9. Ora de poveste
Bineînțeles că micuțul tău nu poate înțelege povestea ta – totuși, asta nu înseamnă că nu merită să-i citești basmele copilăriei și povești cu tâlc!
- Citește sau spune o poveste prin punerea în scenă a acesteia prin gesturi controlate cu mâinile.
- Atinge-i degetele de la picioare și de la mâini, gâdilă-i burtica, vorbește-i și spune-i pe nume.
- Poți folosi această activitate atunci când îl îmbraci pe bebe în pijamale. Este o modalitate bună de a distrage atenția și de a face îmbrăcatul mult mai ușor!
10. Încearcă să dansezi
Sigur că bebelușul tău nu știe să danseze, dar cu siguranță îl poți legăna pe acorduri de muzică.
- Ia copilul în brațe și încearcă să faci câțiva pași simpli, legănându-l.
- Astfel de mișcări nu sunt mai prejos decât orice călătorie în roller coaster pentru micuțul tău.
- Ai grijă la gâtul bebelușului și susține-l întotdeauna, pentru a beneficia de sprijinul adecvat.
Aceste activități îl vor ajuta pe bebe să își fundamenteze abilitățile de observare, coordonare și atenție. De asemenea, te încurajează să petreci mult timp cu nou-născutul tău, consolidând și mai bine legătura profundă, necondiționată, dintre voi.
Bebelușul tău are nevoie de sprijin constant pentru cap
Copilul dvs este prea mic și are încă nevoie să îi susțineți cum trebuie capul.
- Este nevoie de timp pentru ca mușchii lor să devină mai puternici. În câteva luni, aceștia pot ridica capul fără a fi neceesar sprijinul.
- Timpul petrecut pe burtică de mai multe ori pe zi poate contribui la întărirea mușchilor gâtului și umerilor bebelușului și îl poate ajuta să dezvolte în timp controlul independent al capului.
Reflexele bebelușului de o lună
Bebelușul își dezvoltă încet-încet reflexele în timp. Iată care sunt evoluțiile pe care le poți observa:
- Întoarce capul spre mamelon sau spre biberon.
- Întinde mâinile pentru a se ține de tine, atunci când se sperie sau în orice alt moment.
- Prinderea devine mai puternică în timp, ceea ce indică o dezvoltare adecvată a abilităților motorii.
- Se agață de degetul tău atunci când i-l pui în pălmuță.
Plânsul
Oricât de mult te-ai pregăti, nu ești niciodată pregătită să îți auzi copilul plângând, mai ales pentru o perioadă mai lungă de timp. Este modul lor de a-și exprima orice disconfort pe care îl au. Deci, ce poți face în astfel de cazuri?
- Verifică-i scutecul – s-ar putea să fi nevoie să îl schimbi.
- Verifică dacă nu cumva îi este foame sau trebuie să râgâie după ce a mâncat.
- Verifică dacă nu îi este cumva somn.
- Verifică dacă există în mediul în care stă vreun factor care i-ar putea perturba liniștea sau suprastimula (zgomote puternice, lumini obositoare).
Nu ar trebui să îți prea multe griji cu privire la plânsul bebelușilor, deoarece acesta este singurul mod de comunicare – cel puțin momentan. Poți răspunde unui bebeluș care plânge și îl poți copleși cu dragoste, dar lasă-l să plângă pentru perioade scurte de timp pentru a-l ajuta să-și dezvolte abilitățile emoționale.
Cu ce jucării se poate juca un bebeluș de o lună?
Există o serie de jucării esențiale pentru bebeluși în prima lună, care pot ajuta la stimularea simțurilor de sunet, atingere și vedere ale nou-născutului dumneavoastră.
Sunete
Deși este posibil ca vederea sa să nu fie încă pe deplin dezvoltată, nou-născutul dvs. își va fi dezvoltat auzul din momentul în care se naște. Nou-născuților le plac sunetele, iar jucăriile precum clopoțeii de vânt, zornăitoarele și caruselele muzicale sunt minunate pentru a le stimula simțul auzului.
Simțul tactil
În prima lună, bebelușul dumneavoastră se va bucura să descopere diferite texturi. Bebelușilor le place să atingă și să apuce lucruri. Jucăriile esențiale pentru bebeluși în prima lună includ jucării moi, cum ar fi animale de pluș, mingi mici de țesătură, zornăitoare mici pentru bebeluși.
Vederea
Deoarece bebelușii nu își dezvoltă pe deplin vederea culorilor până la vârsta de 16 săptămâni, au nevoie de jucării cu mult contrast de culori și modele. Primele culori pe care bebelușul dvs. le va putea recunoaște sunt albul, negrul și roșul. Jucăriile cu contrast de culori și modele vor capta mai ușor atenția bebelușului dumneavoastră. Jucăriile mobile colorate oferă o mare stimulare pentru simțul vizual al bebelușului dumneavoastră.
În primele două luni, bebelușul dvs. va petrece mult timp în brațele celor dragi, uitându-se la o mulțime de fețe. Ca atare, jucăriile cu fețe pe ele pot oferi bebelușului dvs. o sursă de confort. De asemenea, jucăriile cu oglinzi incasabile îl ajută pe bebelușul dumneavoastră să înceapă să-și recunoască propria față.
Cum distrez un bebeluș de o lună?
Puteți să vă distrați cu ușurință împreună cu ajutorul următoarelor activități:
- Zâmbește-i;
- Ține-l de mână și aplaudă;
- Joacă-te cu un ciorap păpușă mișcându-l în fața sa;
- Fă încet mișcări de dans cu el cocoțat pe umerii tăi.
Deși copilul de o lună doarme în cea mai mare parte a timpului și poate părea că nu ar înțelege dacă interacționezi cu el, este esențial să comunici cu bebelușul tău. Acest lucru vă poate ajuta să dezvoltați o legătură emoțională și îl poate face pe bebeluș să se simtă mult mai legat de tine.
Citește despre: Puseele de creștere ale bebelușilor în primul an de viață