Nu este niciun secret că părinții pierd mult somn în primul an de viață al bebelușului (și chiar și după aceea). Bebelușii nu au programe regulate de somn până la aproximativ 4 luni, dar dacă te trezești des în timpul nopții, uneori pentru câteva săptămâni la rând, copilul tău ar putea trece printr-o regresie de somn.
Regresiile de somn sunt o situație particulară atât în viața de proaspăt părinte cât și a bebelușului și, adeseori, sunt legate de salturi mari în dezvoltare.
Ce reprezintă regresia somnului?
Regresia de somn este atunci când bebelușul petrece mai puțin timp dormind, față de obiceiurile lui de somn, noaptea sau în timpul amiezii. În funcție de copil, regresiile pot dura câteva zile sau chiar câteva săptămâni.
Aceste schimbări bruște în tiparul de somn sunt naturale și nu prea poți face multe pentru a le preveni. Însă ele sunt însoțite de schimbări majore fizice și neurologice pentru bebeluș.
În primele 14 luni, copiii trec prin opt pusee de creștere sau etape de dezvoltare. În timpul acestor faze, bebelușii învață o mulțime de lucruri noi și procesează toate aceste informații și experiențe în timp ce dorm. Creierul lucrează la viteză maximă în această perioadă. Când vine vorba de somn, mulți părinți observă schimbări, în special în lunile 4, 8, 12 și 18 de viață: Copiii se străduiesc să se liniștească sau se trezesc mai frecvent noaptea.
O regresie de somn este atunci când bebelușul tău, care altfel dormea destul de bine, începe să se agite. Semnele comune sunt trezirile multiple, trezirile mai frecvente, agitația crescută și plânsul la culcare și pe tot parcursul nopții. Regresiile pot fi observate și în timpul somnului de zi al bebelușului tău.
Regresia de somn poate fi deranjantă pentru părinți, mai ales când ai ajuns în sfârșit la etapa în care reușești să legi câteva ore de somn în timpul nopții și parcă ai început să te simți mai odihnită. Cu toate că este îngrijorător, stai liniștit că regresiile de somn sunt din păcate atât de normale, cât și comune.
Cum se manifestă regresia somnului
Este puțin probabil ca părinții ai căror copii dorm întotdeauna prost să observe regresia somnului. Cu toate acestea, majoritatea bebelușilor dezvoltă un ritm de somn regulat începând cu a patra lună de viață. Mulți dintre ei au apoi două somnuri mai scurte în timpul zilei, iar unii bebeluși dorm toată noaptea.
La acești copii, regresia somnului se manifestă printr-o schimbare bruscă a comportamentului de somn. Semnele acestui fenomen sunt:
- Copilului îi este greu să se odihnească.
- Este nevoie de mai mult timp pentru ca bebelușul să adoarmă.
- Copilul adoarme cu greu de unul singur.
- Copilul doarme mai puțin profund noaptea și se trezește frecvent.
- Somnul este foarte scurt sau este anulat cu totul.
- Copilul plânge și este mai greu de liniștit din cauza lipsei de somn.
Care este cauza unei regresii de somn?
Poate fi dificil să înțelegeți de ce copilul tău nu doarme bine, mai ales dacă ați stabilit obiceiuri bune de somn. Înainte de regresie, te bucuri că bebelușul are doar o trezire scurtă pe noapte, în căutarea sânului. În timpul regresiei, însă, plânge neîntrerupt pentru ore întregi, de nici nu mai știi dacă e un semn de boală sau este totul normal.
Cele mai comune regresii de somn apar în general atunci când bebelușul tău face o dezvoltare majoră, fie fizică, fie cognitivă,” confirmă medicii pediatrici.
Există unele schimbări evidente care pot semnala că o regresie de somn poate fi pe aproape. Ele includ:
- Pusee de creștere, declanșând „alăptări” sau hrăniri mai dese în timpul nopții
- Noi achiziții câștigate în timpul salturilor de dezvoltare (cum ar fi ridicarea în picioare)
- Disrupții în rutină (cum ar fi o călătorie la bunici)
- Ieșirea dinților
Bebelușii învață și cresc mereu, iar în timpul unor perioade de dezvoltare mai intense, aceștia pot fi distrași de noile lor abilitați, rezultând într-o perioadă de somn mai dificilă.
Principalele regresii de somn și vârsta la care se întâmplă
Învățând semnele care prevestesc o regresie de somn la propriul bebeluș, părinții se pot pregăti pentru trezirile inevitabile de peste noapte. Există momente specifice unei anumite vârste când bebelușul urmează să facă un salt mental, moment în care este foarte posibil să apară o regresie de somn.
Regresia de somn la 4 luni
Aceasta este o regresie de somn foarte comună – și veți ști când sunteți în ea! Medicii sugerează că, la această vârstă, copiii dezvoltă ritmuri diferite de somn, trecând de la somnul relativ frecvent chiar și în timpul zilei, la un ciclu de somn mai apropiat de cel al adulților.
La 4 luni, modelele ciclului somn/trezire se schimbă într-un model mai matur și poate rezulta în treziri nocturne. În plus, copiii pot să se întoarcă pe spate la această vârstă și unora chiar începe să le crească și dinții, ambele situații putând afecta somnul lor.
Regresia de somn la 6 luni
La aproximativ 6 luni, mulți copii fac tranziția spre hrana cu alimente solide. A avea un stomac plin și schimbările în digestie pot schimba modelele de somn. La această vârstă, părinții ar putea descoperi că erupția dinților reprezintă o provocare semnificativă, și care se poate întinde pentru o perioadă lungă.
Regresia de somn la 8-10 luni
La această vârstă, micuțul tău începe să-și dezvolte abilitățile motorii și să exploreze lumea din jurul său. Creierul lui se dezvoltă într-un ritm accelerat, iar fiecare zi aduce cu sine noi descoperiri – de la primele cuvinte rostite până la primii pași timizi și apariția primilor dințișori. Este normal să observeți că bebelușul se confruntă cu anxietatea de separare, o etapă comună a dezvoltării sale, care poate aduce uneori dificultăți în ceea ce privește somnul. Fii alături de el și oferă-i confortul și încurajarea de care are nevoie în această perioadă plină de schimbări și de aventuri noi!
Regresia de somn la 12 luni
La 11-12 luni, bebelușii fac tranziția de la sugari la copii mici, ceea ce înseamnă schimbări în programul lor de somn de zi. Acest lucru poate afecta somnul de noapte.
De asemenea, un moment special în această perioadă este când micuțul începe să facă primii pași.
Acest lucru poate afecta în general somnul lor, uneori rezultând într-un bebeluș prea obosit la culcare care apoi are anumite modificări în modelele lor de somn de noapte.
Regresia de somn la 15 luni
La această vârstă, copilul tău poate face tranziția la un singur somn pe timp de zi. La fel ca regresia de somn la 11-12 luni, schimbările pot afecta somnul de noapte, ducând la mai multe treziri în total.
La această vârstă, multe probleme de somn pot fi legate de program, iar ajustările în somn și în timpul culcării pot fi importante pentru a continua obiceiurile bune de somn și pentru a asigura că copilul tău mic primește ore adecvate de somn pe zi.
Este important de știut, totuși, că nu fiecare bebeluș este la fel, deci momentul regresiei de somn poate varia. Fiecare dintre aceste regresii de somn poate apărea într-un interval, motiv pentru care diferiți bebeluși pot avea regresii de somn la diferite vârste.
Sfaturi pentru părinți pentru a face față unei regresii de somn
Dacă în prezent te confrunți cu regresia somnului, îți voi oferi acum câteva strategii utile pentru a te ajuta să treci cât mai bine peste această fază.
Unul dintre cele mai importante lucruri este să îți reamintești în permanență că aceasta este o fază de dezvoltare. Se va termina în câteva zile sau săptămâni. Acordă atenție dacă bebelușul poate face ceva nou atunci când ai nopți proaste. Văzând că noua abilitate este direct legată de procesare în timpul somnului, uneori este mai ușor să abordați regresia cu răbdare.
Iată câteva sfaturi încercate și testate pentru a te ajuta:
Sfatul 1 – Ore de culcare consecvente
Încearcă să menți o oră de culcare regulată. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să dezvolte un ritm stabil și semnalează că este timpul să doarmă. O rutină este foarte importantă atunci când vine vorba de somnul bebelușului.
Sfatul 2 – Ritualuri de somn liniștitoare
Stabilește ritualuri adecvate vârstei și potrivite pentru copilul tău înainte de culcare. Un ritual perfect îi permite copilului să se relaxeze și să se pregătească pentru somn înainte de a merge la culcare. Acest lucru îl va ajuta pe copilul tău să adoarmă mai repede și mai bine. Ai putea face acest lucru făcând baie împreună, de exemplu.
Sfatul 3 – Un mediu de somn plăcut
Îți recomand un mediu de somn liniștit, întunecat și ușor răcoros. Copiii dorm cel mai bine în pat atunci când sunt obișnuiți cu el. Sunetele albe pot fi, de asemenea, utile și pot însoți copilul în următorul ciclu de somn sau pot minimiza zgomotul de fond.
Sfatul 4 – Reacția la trezirea pe timp de noapte
Dacă bebelușul se trezește noaptea, respiră adânc și încearcă să rămâi calmă. Îmi dau seama că acest lucru nu este întotdeauna ușor. Dar copiii sunt oglinda noastră. Iar dacă ești stresată și supărată, copilul nu va putea dormi calm și relaxat.
Chiar dacă bebelușul dă semne că vrea să se joace noaptea, nu părăsiți dormitorul. Nu aprindeți nicio lumină pentru că este noapte. Iar noaptea oamenii dorm și nu se joacă. În caz contrar, s-ar putea întâmpla ca bebelușul sau copilul să se obișnuiască să se joace noaptea, iar ritmul lui de somn să se schimbe.
Sfatul 5 – Sprijin emoțional
Acceptă ajutorul. Acesta ar putea fi tatăl, bunicii, nașii sau o bonă. Este în regulă și extrem de important să introduci pauze și odihnă în rutina zilnică. Faceți cu schimbul noaptea și dormi într-o cameră diferită pentru a-ți putea reîncărca bateriile. Pentru că somnul stă la baza a tot!
Ca toate vârstele și etapele, regresiile de somn se termină și când se întâmplă acest lucru este important să ai obiceiuri bune de somn pentru copilul tău, la care să vă întoarceți. Printre obiceiurile de somn se pot număra cântatul seara, așezatul într-o anumită poziție, mersul prin casă și stinsul luminilor împreună, adusul apei de la bucătărie.
Mențineți întuneric complet în cameră și încercați să aveți o viață absolut normală, atunci când doarme, cu tot felul de zgomote, pentru a obișnui copilul să doarmă fară să fie deranjat.
Când să contactați un specialist
Dacă simți că bebelușul tău se luptă cu adevărat cu o regresie de somn, este important să contactezi un pediatru sau un consultant în somn. Sfatul meu este să ai încredere în instinctul de părinte, dacă ți se pare că ceva nu este în regulă.