Este vară și toată lumea are poftă de înghețată!
Una dintre bucuriile simple ale vieții este să mănânci o înghețată delicioasă într-o zi călduroasă, lăsând toată acea bunătate dulce să se topească și să se scurgă pe degete, pe care, bineînțeles, le vom linge mai târziu! Dacă mă întrebați pe mine, aceasta este o bucurie de care nimeni nu ar trebui să fie privat – nici dacă ești o străbunică de 90 de ani sau un bebeluș de 8 luni!
Cu toate acestea, înghețata din supermarket nu este, de obicei, potrivită pentru bebeluși. Aceasta conține adesea mult zahăr adăugat, aditivi și arome artificiale care nu sunt adecvate pentru copii.
Din fericire, puteți crea fără prea mult efort opțiuni mai sănătoase chiar acasă, folosind ingrediente naturale pe care copiii le vor savura la fel de mult.
Secretul atunci când elaborați rețete de înghețată pentru cei mici este să vă concentrați în principal pe alimente naturale, cum ar fi fructe proaspete, produse lactate și cantități mici de îndulcitori naturali. Acest lucru nu numai că vă permite să controlați calitatea ingredientelor care intră în deserturi, dar puteți să vă ocupați de arome speciale în funcție de preferințele fiecărui copil. Bebelușii tind să iubească amestecuri mai simple, mai fine, care se concentrează pe arome ușoare, în timp ce copiii mai mari devin mai aventuroși cu texturi și combinații de gusturi.
Vă prezentăm câteva rețete de înghețată de casă pentru copii pe care le poți realiza, chiar și împreună cu cei mici. Unele fructe din rețete pot fi înlocuite, poți oricând să adăugi fructele preferate ale copilului tău, condimente ca scorțișoară sau vanilie pentru un gust deosebit sau toppinguri pentru un aspect apetisant.
1. Înghețată pe băț
Această inghețată răcoritoare combină gustul dulce al morcovilor și a portocalelor și poate fi o rețetă sănătoasă de înghețată pentru bebeluși.
De ce ai nevoie:
- 5 morcovi mari
- Sucul de la 3 portocale
Cum se face:
- Curăță morcovii și folosește un storcător pentru a obține sucul de morcovi.
- Colectează sucul de morcov într-o cană după ce ai îndepărtat pulpa.
- Adaugă sucul de portocale. Presară puțină coajă de portocală (bio și netratată), dacă dorești.
- Toarnă amestecul în forme de înghețată și lasă-le la congelator peste noapte.
Bucurați-vă de o înghețată sănătoasă și răcoritoare!
2. Înghețată cu avocado și pere
Această rețetă simplă și sănătoasă combină cremozitatea avocado-ului cu dulceața perelor, rezultând o gustare răcoritoare pentru cei mici. Avocado este un superaliment datorită valorii sale nutritive ridicate și a digestibilității ușoare, având o textură cremoasă pe placul celor mici. Este o sursă excelentă de acizi grași nesaturați, esențiali pentru dezvoltarea optimă a sistemului nervos central și a creierului.
Ingrediente:
- 2 avocado
- 2 pere (fără coajă)
Cum se face:
- Curăță avocado-urile și perelor, îndepărtând sâmburii și semințele.
- Pune fructele într-un blender și mixează până obții un piure omogen.
- Umple formele de înghețată până la jumătate cu piureul de fructe.
- Introdu bețișoarele în forme și pune-le în congelator peste noapte.
- Pentru a scoate popsicles-urile din forme, înmoaie-le în apă fierbinte timp de un minut.
Această rețetă este pentru 6 porții.
O altă combinație de înghețată pe băț se poate face din nectarine, kiwi și banane.
Ingrediente:
- 3 nectarine
- 1 kiwi
- aproximativ 5 cm de banană
Cum se face:
- Curăță nectarinele, kiwi-ul și banana, îndepărtând sâmburii și coaja.
- Pune fructele într-un blender și mixează până obții un piure fin.
- Umple formele de înghețată până la jumătate cu piureul de fructe.
- Introdu bețișoarele în forme și pune-le în congelator peste noapte.
- Pentru a scoate popsicles-urile din forme, înmoaie-le în apă fierbinte timp de un minut.
3. Înghețată ușoară și sănătoasă de banane
Această rețetă simplă de înghețată de banane nu necesită o mașină de înghețată! Tot ce ai nevoie sunt niște banane congelate și un robot de bucătărie sau un blender.
Ingrediente: 4 banane bine coapte
Cum se face:
- Curăță bananele și taie-le în rondele. Pune rondelele de banane pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la congelat pentru cel puțin 2-3 ore sau până devin complet înghețate.
- Scoate bananele din congelator și pune-le în robot. Mixează bananele congelate până când obții o consistență cremoasă și omogenă. La început, bucățile de banană vor zbura prin procesor, dar continuă să mixezi și oprește-te ocazional pentru a răzui părțile laterale ale bolului. În scurt timp, bananele vor lua o textură cremoasă.
Servește înghețata de banane imediat după preparare . Dacă o lași la congelator, își va pierde din consistență și va fi dificil de scos mai târziu.
4. Înghețată de pepene verde
Ingrediente:
- 1 pepene verde mic (tăiat în bucăți mici)
- 200 ml lapte de cocos (sau cremă de cocos pentru o consistență mai cremoasă)
Cum se face:
- Curăță pepenele verde de coajă și îndepărtează sâmburii mari. Taie pepenele în cuburi mici și pune-le pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lasă cuburile de pepene la congelator pentru câteva ore, până devin complet înghețate. Este ideal să le întinzi într-un singur strat pentru a preveni lipirea.
- Scoate cuburile de pepene congelate și pune-le într-un robot.
- Adaugă jumătate din laptele de cocos și mixează până când obții o consistență netedă.
- Dacă este necesar, adaugă restul de lapte de cocos treptat, până când înghețata are o textură cremoasă.
- Servește înghețata de pepene verde imediat pentru cele mai bune rezultate. Dacă înghețata este prea moale, poți să o pui în congelator pentru câteva minute pentru a se întări.
- Decorează cu felii de pepene verde și lime, dacă dorești.
5. Înghețată de ciocolată
Această rețetă de înghețată de ciocolată este foarte ușor de făcut și cu siguranță va fi pe placul întregii familii. Este o rețetă potrivită pentr copiii mai mari.
De ce ai nevoie:
- 2 căni de smântână pentru frișcă
- O conservă de lapte condensat
- O tabletă de ciocolată
Cum se face:
- Rupe tabletele de ciocolată în bucăți mici și transferă-le într-un bol rezistent la microunde.
- Pune bucățile de ciocolată la microunde, oprindu-te la fiecare 30 de secunde pentru a amesteca. Repetă procesul până când bucățile de ciocolată sunt complet topite și amestecul devine neted.
- Amestecă laptele condensat cu ciocolata topită și lasă-l deoparte.
- Bate smântâna pentru frișcă folosind un mixer electric.
- Combină frișca bătută cu amestecul de ciocolată.
- Pune amestecul într-un recipient etanș și acoperă-l.
- Congelează-l timp de aproximativ 2-3 ore înainte de a servi.
6. Înghețată de caramel
Această rețetă de înghețată de caramel este atât de simplu de făcut și poate deveni rapid preferata copilului tău.
Pentru sos:
- 1 cană de smântână pentru frișcă
- O jumătate de linguriță de extract de vanilie
- 1 cană de zahăr
- Sare
Pentru înghețată:
- 4 gălbenușuri de ou
- 1 cană de smântână pentru frișcă
- 2 căni de lapte integral
- Un sfert de cană de zahăr
Cum se face:
- Într-o tigaie, pune o cană de zahăr și încălzește-l la foc mediu.
- Amestecă continuu până când zahărul se topește și devine de culoare mai închisă.
- Adaugă smântâna (1 ¼ cană) și continuă să amesteci până când amestecul se combină uniform.
- Presară sare și adaugă extractul de vanilie. Lasă-l deoparte să se răcească.
- Pentru înghețată, bate gălbenușurile de ou până devin netede.
- Adaugă treptat zahărul și continuă să amesteci.
- Într-o tigaie, încălzește laptele la foc mediu.
- Adaugă smântâna (1 cană) și gătește până când amestecul începe să fiarbă.
- Toarnă gălbenușurile bătute în acest amestec. Gătește amestecând regulat până când amestecul se îngroașă.
- Treci amestecul printr-o sită într-un bol.
- Amestecă sosul și lasă-l să se răcească la congelator timp de aproximativ 2 ore.
7. Înghețată de vanilie
Această rețetă simplă de înghețată de vanilie este ușor de făcut și este un desert minunat.
De ce ai nevoie:
- 1 cană de lapte
- 1 cană de smântână pentru frișcă
- 3 ouă
- 2/3 cană de zahăr
- 1 ½ lingurițe de extract de vanilie
Cum se face:
- Într-o tigaie, amestecă laptele, zahărul și gălbenușul de ou și gătește la foc mic.
- Amestecă frecvent până când se îngroașă.
- Îndepărtează tigaia de pe foc și lasă-l să se răcească.
- Într-un alt bol, amestecă bine smântâna și extractul de vanilie.
- Toarnă amestecul de smântână în amestecul de lapte răcit.
- Răcește amestecul într-un recipient etanș pentru cel puțin 3 ore înainte de a servi.
8. Înghețată pe băț cu fructe curcubeu
De ce ai nevoie:
- Struguri negri și verzi
- Căpșuni
- Afine
- Felii de piersici din conservă
- Limonadă fără zahăr
Cum se face:
- Taie fructele în bucăți mici.
- Aranjează fructele în forme de înghețată pe băț după preferințele tale. Poți începe cu afine, urmate de căpșuni, struguri negri, bucăți de piersici și struguri verzi. Asigură-te că umpli formele strâns pentru ca fructele să nu se miște.
- Toarnă limonada în forme și umple-le. Bate ușor formele pentru a elibera orice bule de aer.
- Pune un băț de înghețată în fiecare formă. Plasează formele în congelator timp de aproximativ 2 ore înainte de a servi.
9. Înghețată de banane
Ingrediente:
- 4 banane feliate
- 1/2 cană de smântână pentru frișcă
- 1/4 cană de lapte
Instrucțiuni: Adaugă ingredientele într-un procesor de alimente sau blender. Amestecă până devin cremoase. Toarnă într-un recipient de plastic și congelează până se întărește.
10. Înghețată cu afine
Această rețetă este foarte simplu de preparat, tot ce ai nevoie sunt banane congelate, cremă de cocos și afine congelate.
Ingrediente
- 1 cutie de 400 ml lapte de cocos integral
- 4 căni de bucăți de banane congelate
- 1/2 linguriță pudră de vanilie
- 1/2 cană afine congelate sau proaspete
Cum se face:
- Într-un blender puternic sau într-un robot de bucătărie, combină bucățile de banane congelate, laptele de cocos și pudra de vanilie.
- La acest punct, poți adăuga afinele și să servești înghețata așa cum este sau să transferi amestecul într-o mașină de înghețată și să lași să se mixeze timp de 30 de minute, pentru a obține o consistență mai groasă, perfectă pentru a fi pusă în cupe.
- Odată ce înghețata este gata, adaugă afinele și amestecă ușor. Amestecă până când obții o consistență fină și cremoasă.
- Servește imediat pentru a te bucura de o înghețată cremoasă și răcoritoare.
- Păstrează înghețata într-un recipient în congelator.
11. Înghețată de fructe cu iaurt
Ingrediente:
- 2 căni de iaurt natural
- 1 cană de fructe proaspete (căpșuni, afine, banane, etc.)
- 2 linguri de miere sau sirop de arțar
Cum se face:
- Amestecă iaurtul, fructele și mierea într-un blender până când devin netede.
- Toarnă amestecul în forme de înghețată pe băț sau într-un recipient etanș.
- Congelează timp de 4-6 ore înainte de a servi.
12. Înghețată de mango și nucă de cocos
Ingrediente:
- 2 căni de mango tăiat cubulețe
- 1 cană de lapte de cocos
- 1/2 cană de smântână pentru frișcă
- 1/4 cană de zahăr
Cum se face:
- Amestecă mango-ul și laptele de cocos într-un blender până devin netede.
- Într-un bol, bate smântâna pentru frișcă cu zahărul până se îngroașă.
- Amestecă piureul de mango cu frișca bătută.
- Toarnă amestecul într-un recipient etanș și congelează timp de 4-5 ore.
13. Înghețată cu pere caramelizate
Ingrediente:
- 2 pere mici, bine coapte
- 100 g zahăr granulat
- 1 praf de sare de mare
- Câteva picături de suc de lămâie
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 50 ml lapte integral
Cum se face:
- Curăță perele de coajă, îndepărtează sâmburii și taie-le în cuburi mici.
- Într-o tigaie de fontă (sau o altă tigaie solidă), topește zahărul la foc mediu.
- Adaugă cuburile de pere în caramel. Caramelul se va solidifica, dar continuă să amesteci și să fierbi amestecul.
- Continuă să amesteci până când caramelul se topește din nou și se amestecă cu perele. Acest proces durează aproximativ 10 minute.
- Ia tigaia de pe foc și adaugă laptele, sucul de lămâie și sarea.
- Transferă amestecul într-un robot și mixează până obții o consistență fină și cremoasă.
- Lasă amestecul să se răcească complet.
- Nu amesteca imediat, ci așteaptă până când zahărul începe să se topească și să devină lichid în anumite zone.
- Amestecă până când zahărul se topește complet și devine de culoare chihlimbarului. Acest proces durează doar câteva minute.
- Amestecă bine și apoi adaugă smântâna pentru frișcă.
- După ce s-a răcit, pune-l în congelator.
Această înghețată este foarte cremoasă și are un gust fructat intens. Caramelizarea perelor scoate în evidență aroma lor, oferindu-i înghețatei o textură fină și un gust delicios.
Aceste rețete sunt delicioase și ușor de făcut, fiind perfecte pentru a satisface pofta de înghețată a copiilor și pentru a-i implica în procesul de preparare!