Bucătăria este un loc minunat în care copiii pot încerca și dezvolta o multitudine de abilități. La fel cum joaca în restul casei contribuie la dezvoltare, la fel și joaca în bucătărie va ajuta copilul să își dezvolte noi abilități sociale și emoționale.
Copiilor le place să se afle în această zonă a casei, e un tărâm nou de explorat pentru ei, așa că profitați de acest lucru. Puteți folosi gătitul ca pe o oportunitate de a petrece timp de calitate împreună. În plus, poate fi super distractiv, dacă vă lăsați prinși în moment.
Prepararea meselor împreună cu voi, părinții, îi poate ajuta pe copii să aibă încredere în ei, dar și să puneți bazele unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă. Este nevoie de răbdare, dar timpul petrecut în bucătărie poate fi o aventură minunată.
Cum poate gătitul să ajute copiii?
Aducerea copiilor în bucătărie poate fi benefică pentru ei din mai multe puncte de vedere:
- Copiii pot dezvolta abilități matematice de bază făcând ceva simplu, cum ar fi numărarea ouălor sau turnarea apei într-un pahar de măsurare. De asemenea, se fixează noțiuni despre unitățile de măsură (apa și laptele se măsoară în litru, făina și zahărul se măsoară în grame), se introduc elementele despre fracții (jumătate de cană, un sfert de kilogram) și multipli (kilogramul este multiplul gramului, mililitrul este submultiplu al litrului).
- Când citiți împreună o rețetă, copiii descoperă cuvinte noi, pe care le învață într-un context, astfel încurajând cititul, dar și abilitățile de înțelegere a unui text.
- Știm foarte bine: copiii sunt mai pretențioși la mâncare. Aducerea lor în bucătărie îi poate îndemna să încerce lucruri noi și să guste diverse preparate. Introducerea copilului în rolul de bucătar îl poate determina să guste diverse mâncăruri pe care în mod normal nu le-ar aprecia. Este recomandat să-i încurajați pe copii să guste noile ingrediente cu care lucrați și să vorbiți despre ceea ce le place și ce nu, dar și despre cum alimentele sănătoase dezvoltă corpul și îl mențin sănătos.
- Ajută în explorarea simțurilor: Copiii învață explorând cu ajutorul simțurilor, iar bucătăria este un loc ideal pentru a face acest lucru. Invitați-i să asculte sunetul diverselor obiecte din bucătărie cu care interacționați, să participe activ în procesul de realizare a unei rețete, să simtă mirosurile alimentelor, să atingă ingredientele pentru a le simți textura și, în final, să guste produsul final. Dacă miroase bine, are un aspect atrăgător , îl vor încerca fără să stea pe gânduri.
- Stimulează încrederea: Copiii vor dori întotdeauna să ne arăte ce știu să facă și ce lucruri noi cunosc, iar munca în bucătărie le opoate oferi sentimente de împlinire. Dacă au ajutat la pregătirea pizzei, exprimați-vă mulțumirea față de ei și recunoașteți-le meritul de a fi ajutat! Ați putea personaliza experiența în numele copilului: Serviți „Pizza lui Radu” sau „Salata Marei” la cină în seara aceasta. Chiar dacă rezultatele nu sunt exact cele mai reușite, lăudați-le eforturile. Vor fi recunoscute de către aceștia și interpretate în mod pozitiv.
Activități ideale pentru copiii de 2-3 ani în bucătărie
Este recomandat să oferiți copiilor sarcini care să corespundă nivelului lor de îndemânare și care să le facă plăcere. Iată câteva moduri în care copiii pot ajuta în bucătărie:
- Să spele fructele și legumele pentru salată.
- Să pună ingredientele sau condimentele în preparate.
- Să spargă ouăle.
- Să amestece aluatul de clătite.
- Să pună ingredientele pe o pizza.
- Să citiți împreună o rețetă dintr-o carte de bucate cu poze.
De la mersul pe tricicletă până la îmbrăcat, copiii învață cât de multe lucruri pot face singuri. Așadar, este bine să identificați activitățile potrivite de gătit pentru copii, pe care ar putea să le facă în mod independent sau cu puțin ajutor.
Sarcinile simple, cum ar fi turnarea lichidelor în castron, presărarea alimentelor sau utilizarea corectă a ustensilelor, sunt potrivite pentru majoritatea copiilor după vârsta de 2-3 ani.
Pentru început ar fi recomandate activități scurte, de 5 – 10 minute, pentru a capta interesul acestora și pentru a le păstra atenția.
Activități ideale pentru copii de 3-5 ani în bucătărie
Pe măsură ce cresc copiii își vor dezvolta abilitățile, iar capacitatea lor de atenție și interesul de a găti și a face lucruri mai complicate, cum ar fi stoarcerea sucului dintr-o lămâie, măsurarea ingredientelor în căni și linguri, baterea ouălor sau zdrobirea cartofilor, vor crește.
Iata ce pot începe să faca:
- Să amestece și să frământe aluat de pizza sau alte aluaturi.
- Să toarna ingrediente lichide.
- Să întindă ceva pe pâine.
- Să paseze legume fierte.
- Să stoarcă lămâi și portocale la storcătorul de mână.
- Să spargă un ou și să separe albușul de gălbenuș.
- Să bata aluatul pentru clătite.
- Să taie fructele și legumele moi cu un cuțit de unt mat sau de plastic.
- Să măsoare ingredientele lichide și uscate.
Activități pentru copiii între 6 și 9 ani
La această vârstă, copiii au învățat câteva noțiuni de bază de pregătire a gătitului și pot realiza sarcini mai complicate și încerca unele echipamente de bucătărie. (Deși numai voi, ca părinți, veți ști când copilul va fi pregătit să folosească singur cuțitele pentru adulți, cuptorul sau aragazul).
Deoarece copiii învață să citească în jurul acestei vârste, este minunat să citiți rețete cu voce tare împreună. De asemenea, acesta este momentul să încercați împreună câteva mici proiecte culinare, cum ar fi grădinăritul de plante aromatice, prepararea iaurtului sau coacerea pâinii.
În plus față de sarcinile de mai sus, mulți copii de această vârstă pot începe :
- Să folosească un cuțit de bucătărie mic.
- Să gătească, cu ajutor și sub supraveghere, la aragaz.
- Să folosească un desfăcător de conserve sau o presă de usturoi.
- Să decojească fructe și legume.
- Să formeze chifte sau alte preparate cu forme rotunde sau sferice.
- Să bată frișca cu un mixer de mână.
- Să ungă o tavă de copt.
- Să pună aluatul în cupele de brioșe.
- Să taie pâinea în felii.
- Să înfigă ingredientele pe țepușe.
- Să pregătească platouri cu gustări.
- Să pregătească ingredientele de pe lista unei rețete.
Copiii se vor bucura să învețe împreună cu voi, părinții. Este bine să fiți tot timpul în bucătărie cu ei, pentru a monitoriza progresul, dar și pentru a-i menține în siguranță. Petrecerea timpului în bucătărie cu copiii poate stimula un interes pentru mâncare și gătit, precum și pentru un stil de viață sănătos și echilibrat.
Spor la gătit!