„Eu nu gândesc în afara cutiei. Mă gândesc la ce pot face cu cutia.” – Henry Matisse
Cum se mișcă mașinile? De ce este iarba verde? Cum funcționează TV-ul? Cum zboară avioanele? Cum funcționează magneții? Sunt câteva dintre cele mai celebre curiozități ale copiilor, iar dacă ai în familia ta un preșcolar primești sute de astfel de întrebări zilnic.
Studiile spun că, în medie, un copil de 4 ani pune între 200-300 de întrebări pe zi, iar între 2 – 5 ani, copiii pun aproximativ 40.000 de întrebări.
Ce înseamnă STEM?
În ultimul timp activitățile STEM au devenit alegerile favorite în rândul copiilor, părinților, dar mai ales ale profesorilor care aleg metode inovative de predare. STEM este acronimul pentru Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică.
Educația STEM se bazează pe integrarea principiilor din domenii precum științele, tehnologia, ingineria și matematica în activități relativ simple, dar creative care se pot desfășura cu obiecte din viața de zi cu zi. Cu o bucată de carton, lipici, ață, bețișoare de lemn, culori puteți realiza creații ingenioase excepționale.
Activitățile STEM care implică aceste domenii au un impact uriaș asupra copiilor. Chiar și cele mai simple activități STEM, cum ar fi construirea catapultei despre care vorbesc mai jos, oferă numeroase oportunități pentru copii de a învăța și de a explora STEM.
Aceste activități de construcție STEM ar putea părea că copiii dvs. se joacă pur și simplu, dar ei fac mult mai mult. Priviți cu atenție; veți vedea procesul de proiectare inginerească în mișcare. Veți vedea experimentul și gândirea critică în acțiune și veți observa rezolvarea de probleme în cea mai bună formă. Când copiii se joacă, învață despre lumea din jurul lor!
În acest articol vă oferim exemple de activități STEM distractive și creative pe care le puteți desfășura alături de copiii sau elevii voștri.
1. Nor în borcan
Categorie: Știință
Aveți nevoie de:
- Un borcan cu capac
- Aproximativ 1/3 cană de apă fierbinte
- Gheață
- Spray de păr
Începeți prin a turna apa fierbinte în borcan. Învârtiți-o puțin pentru a încălzi părțile laterale ale borcanului. Întoarceți capacul cu susul în jos și așezați-l pe partea de sus a borcanului. Așezați câteva cuburi de gheață pe capac și lăsați-l să se odihnească pe partea de sus a borcanului timp de aproximativ 20 de secunde.
Îndepărtați capacul, pulverizați rapid puțin fixativ în borcan, apoi puneți capacul la loc, cu gheața încă deasupra. Priviți cum se formează norul. Când vedeți că se formează o cantitate bună de condens, îndepărtați capacul și urmăriți cum „norul” se scurge în aer.
Cum funcționează?
Când adăugați apa caldă în borcan, o parte din ea se transformă în vapori de apă. Vaporii de apă se ridică în partea de sus a borcanului, unde intră în contact cu aerul rece, datorită cuburilor de gheață de deasupra. Vaporii de apă se condensează atunci când se răcesc. Cu toate acestea, un nor se poate forma numai dacă vaporii de apă au ceva pe care să se condenseze. În natură, vaporii de apă se pot condensa pe particule de praf, poluare atmosferică, polen, cenușă vulcanică etc. În cazul acestei activități, vaporii de apă s-au condensat pe fixativul de păr.
2. Nume din cristale
Categorie: Știință
În momentul în care încep să scrie, copiii își lasă semnătura de fiecare dată când au ocazia. Ce spuneți de o activitate în cinstea numelui lor?
Aveți nevoie de :
- Sârmă plușată colorată
- Apă călduță
- Pudră borax
- Un pahar
- Bețișoare de lemn
Formează numele din sârma mobilă, iar mai apoi atârnă-l legat de un bețișor într-o cană sau un borcan. Peste nume adăugați mixtura de apă și pudră borax. Lăsați numele să stea în acest lichi până la 4 ore. Apoi, scoateți literele din borcan sau cană și lăsați-le la uscat.
Tocmai ați obținut un nume din cristale!
3. Mașină cu baloane
Categorie: Inginerie
Proiectul acesta are ca scop realizarea unei mașini cu baloane din materiale reciclate. Sună bine, nu?
Aveți nevoie de:
- Sticle de plastic + capace
- Paie
- Baloane
- Elastice
- Bandă adezivă
- Foarfece
- Un cuțitaș
- Bețe de lemn
Taie 2 paie de dimensiuni egale și lipește-le de sticla de plastic cu bandă adezivă, după instrucțiunile din video. Mai apoi taie bețele de lemn astfel încât să fie puțin mai lungi decât paiele. Folosiți un cuțitaș pentru a face o mică gaură în dopul sticlei, iar apoi introduceți bețigașul subțire de lemn, bețigaș care mai apoi trebuie introdus și in paiul lipit de sticlă, iar de partea cealaltă a bețișorului mai adăugați un dop de plastic.
Asigurați-vă că roțile mașinuței se rotesc cu ușurință. Repetați procesul și adăugați roți și părții din față.
Introduceți partea mai scurtă a paiului în interiorul unui balon și legați-l cu un elastic. Umflați balonul prin pai și asigurați-vă că nu scapă aer.
Faceți o mică gaură deasupra sticlei de plastic si introduceți paiul cu balon și asigurați-vă că bucata de pai iese prin deschiderea sticlei (unde ar trebui să fie în mod normal dopul). Legați paiul cu bandă adezivă de aceasta.
Umflați balonul și eliberați mașina, cursa a început! Construiți mai multe mașinuțe de acest fel și realizați raliuri distractive cu cei mici.
4. Catapultă DIY
Categorie: Inginerie
Pentru această activitate aveți nevoie de:
- 10 bețișoare de lemn
- Elastice
- Proiectile distractive: PomPoms, figurine mini, radiere etc
- Un capac de sticlă
Legați 8 bețișoare cu elastice la ambele capete. Apoi, prindeți un bețișor peste primul băț, dar sub cele 7 de deasupra. Peste alt bețișor lipiți dopul de plastic și poziționați-l după cum arată imaginea.
Nu ezitați să faceți predicții despre care obiect va zbura mai departe de pe catapultă!
5. Construiți un seismograf
Categorie: Inginerie
Pentru că probabil deja majoritatea copiilor au aflat câte ceva despre cutremure, haideți să îi implicăm în realizarea unui seismograf!
Aveți nevoie de:
- O cutie de carton
- Un pahar de plastic
- O sfoară
- Marker
- Foarfecă
- Hârtie
- Bandă adezivă
- Biluțe sau obiecte mici pe post de greutăți
Începeți prin a tăia părțile de deschidere ale cutiei. Mai apoi adăugați paharul legat cu două sfori în cutie și prindeți-l de partea de sus a cutiei. Faceți o gaură în pahar și introduceți markerul în ea. Adăugați greutăți în pahar.
Tăiați hârtia în 4 bucăți și lipiți aceste bucăți astfel încât să creați o bandă lungă de hârtie. Poziționați banda sub pahar și faceți o tăietură în părțile laterale ale cutiei prin care să adăugați hârtia. Pasul următor este să porniți…cutremurul!
6. Labirint interactiv
Categorie: Tehnologie
Sigur sunteți familiari cu acest tip de labirint care este foarte ușor de realizat, aveți nevoie doar de:
- Paie colorate
- O mărgeluță
- O farfurie de unică folosință
- Lipici
Tăiați paiele în bucățele mici de diferite dimensiuni și lipiți-le pe farfuria de plastic, iar jocul este pregătit! Adăugați mingea și încercați să o plimbați prin labirint încercând să o scoateți din acesta. Succes!
7. Pungi explozive
Dacă activitățile de mai sus se pot desfășura fără vreo problemă în interior, aceasta vă recomandăm să o organizați în aer liber afară deoarece va crea puțină murdărie.
Aveți nevoie de:
- Pungi cu zip-lock
- Servețel
- Bicarbonat de sodiu
- Oțet
- Apă caldă
- Markere permanente
Într-un șervețel adăugați 1 ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, după care îndoiți șervețelul în forma unui pătrat. Adăugați oțetul și apa în pungă, după care introduceți șervețelul, dar aveți grijă ca acesta să nu atingă lichidul înainte de a sigila punga. După ce ați închis ermetic punga, scuturați-o și priviți cum explodează punga.
8. Slime magnetic
Slime-ul este cel mai de temut cuvânt pentru părinți, dar adorat de copii. Consistența gelatinoasă și lipicioasă nu e tocmai prietenoasă cu obiectele de prin casă, dar într-un mediu controlat, un loc dedicat special jocului cu slime poate aduce multă veselie.
A sosit momentul să creați un experiment și să realizați propriul slime magnetic. Aveți nevoie de:
- Lipici lichid
- Borax
- Pudra de fier
- Magneți neodim
- Apă
Mixați într-un bol lipici cu pudră de fier. Într-un alt bol adăugați o cană de apă și adăugați în ea o lingură de borax.
Mai apoi adăugați amestecul de borax peste amestecul de lipici și pudră de fier. Slime-ul magnetic este gata!
Nu uitați să folosiți magneți pentru a manevra slime-ul magnetic.
9. Cerneală invizibilă
Notați mesaje secrete cu cerneală invizibilă și începeți un joc captivant de spionaj. Noi vă învățăm cum să preparați cerneala.
Aveți nevoie de:
- Lămâie
- Apă
- Bețișoare urechi
Adăugați suc de lămâie într-un bol și o lingură de apă. Scrie un mesaj pe o coală de hârtie cu bețișorul de urechi și lăsați-o la uscat.
Când sunteți pregătiți, citiți mesajul cu ajutorul unei lanterne.
10. Vulcan de lămâie
Construiți un vulcan cu ingrediente din bucătăria voastră. Scobiți interiorul unei lămâi și adăugați colorant alimentar, săpun lichid și ingredientul secret: bicarbonat de sodiu. Amestecați ingredientele în interiorul lămâii și priviți cum erupe vulcanul creat de voi. Distractiv, nu?
11. Mersul apei
Pentru acest experiment interesant aveți nevoie de:
- 3 pahare transparente
- Colorant alimentar
- Șervețele de bucătărie
Adăugați apă în două pahare cu colorant alimentar lăsând paharul din mijloc gol. Uniți paharele printr-un șervețel de bucătărie, după cum puteți observa și în video. Așteptați câteva ore, după care verificați situația lichidului și cum apa se transferă în paharul din mijloc. Va fi un experiment pe cinste cu ocazia căruia cei mici învață despre efectul capilar.
12. Roller Coaster
Dați startul unui joc distractiv și construiți un roller coaster colorat, aveți nevoie doar de:
- O cutie de carton
- Forfecă
- Lipici
- Multe, multe paie colorate
- O minge și un mic bol pentru a completa jocul
Începeți prin a introduce paiele mai înalte în cutia de carton și realizați un traseu simplu. Când lipiți paiele unele de altele așteptați puțin să se usuce lipiciul astfel încât paiele să rămână lipite. Pare puțin dificil la început, dar pe măsură ce avansați tarseul va prinde contur și veți fi mândri de ce ați reușit să construiți.
13. Barcă cu pânze
Categorie: Inginerie
Pirați sau marinari? Ce rol vreți să preluați în acest joc? Dar mai întâi să vă prezentăm cum vă construiți bărcile cu care veți porni în aventuri pe ape. Aveți nevoie de:
- Dopuri de plută
- Scoth
- Hârtie de grosime mai mare
- Bețișor de lemn lung
Lipiți 3 dopuri de plută împreună, la ambele capete, astfel încât să stea unite. Introduceți bețișorul în hârtie, astfel încât să semene unei pânze, iar apoi intriduceți bețișorul în dopul de plută mijlociu.
Nu uitați să încercați barca într-un vas larg sau chiar în cadă.
14. Turn de spaghete
Cu siguranță aveți un pachet de spaghete acasă gata de a fi transformate în zidurile unui turn. Lipiți spaghetele una de cealaltă cu scotch sau de ce nu, chiar cu marshmallows sau jeleuri, asta daca vă puteți abține să nu le devorați înainte de a finaliza construcția.
Înainte de a începe să asamblați spaghetele, puneți pe hârtie alături de cei mici arhitectura gândită pentru turn și încercați să respectați planul.
Va fi o activitate cu adevărat impresionantă care va stârni curiozitatea copiilor.
15. Pescuitul de cuburi de gheață
Pregătiți din timp câteva cuburi de gheață pe care le adăugați într-un bol cu apă. Pentru un plus de culoare adugați colorant alimentar în apa care înconjoară cuburile.
Puneți ușor peste un cub, două sau trei o sfoară peste care presărați puțină sare. Lăsați un minut să acționeze, sarea va topi puțin cubul. După un minut îndepărtați sarea și mai așteptați încă un minut, partea topită va îngheța din nou, iar sfoara va rămâne lipită de gheață.
Ce credeți, vor fi fascinați copiii de acest experiment? Noi spunem că vor fi de-a dreptul captivați.
16. Numărarea cu ajutorul sârmelor plușate colorate
Categorie: Matematică
- Sârmă plușată
- Hârtie
- Pix
- Lipici
- Mărgele
Începeți prin a plia o bucată de hârtie în jurul unui capăt al fiecărei sârme și fixați-o la locul ei cu lipici. În funcție de vârsta și de nivelul de îndemânare al copilului dumneavoastră, scrieți un număr pe fiecare bucată de hârtie.
Pentru copilul care abia învață să numere, înțelegerea faptului că numerele cresc în mărime poate fi confuză. Doar cu ajutorul sârmelor plușate colorate și a mărgelelor, vă puteți ajuta copilul să învețe să numere și, în același timp, să aibă o imagine a modului în care numerele cresc în mărime. Pur și simplu luați bucăți mici de hârtie și etichetați fiecare sârmă cu un număr. Apoi, cereți-i copilului dvs. să ordoneze curățătoarele de țevi de la cel mai mic la cel mai mare și să înceapă să înșire numărul corect de mărgele în timp ce numără cu voce tare.
17. Labirint din Lego
Categorie: Tehnică
Materiale:
- Placă de bază LEGO
- cărămizi LEGO
- Bile colorate
Construiți mai întâi marginea din jurul plăcii de bază. Asigurați-vă că lăsați două spații libere pentru începutul și sfârșitul labirintului pe unde trebuie să iasă bila. Dimensiunile bilei pot varia, așa că asigurați-vă că poate încăpea prin spații înainte de a continua să construiți.
Începeți să construiți calea pentru ca bila dvs. să ajungă de la început la sfârșit. Umpleți restul cu poteci false și fundături. Este posibil să fie nevoie să rearanjați piesele din traseul soluției pentru a vă conecta la aceste alte căi.
Adăugați cărămizi în labirintul LEGO pentru a forma trasee. Țineți cont de faptul că labirintul nu trebuie să fie perfect. Unele trasee pot avea o lățime de 2 piese, altele pot avea de 3 piese. Atâta timp cât bila poate încăpea prin cărări, este perfect.
Să duci bila de la început până la sfârșit s-ar putea să nu fie atât de ușor. Este nevoie de motricitate grosieră, de motricitate fină, precum și de coordonare mână-ochi pentru a face ca bila să treacă prin diferite spații.
În plus, este nevoie de multă răbdare. Copilului dvs s-ar putea ca bila să i se blocheze pe un traseu și să nu o poată face să treacă printr-un gol. Dacă renunță, atunci nu va termina niciodată labirintul. Este un moment de educație și de predare excelent pentru a-l ajuta cu calm pe copilul tău să exerseze răbdarea.
De ce este important ca părinții să organizeze activități bazate pe conceptul STEM?
Acest gen de activități nu are scopul doar de a-i învăța pe copii noțiuni de matematică și științe, cât să le stimuleze creativitatea și să le mențină puterea de concentrare o perioadă mai ridicată de timp. În același timp, le cultivă un sens intuitiv de explorare care îi va ajuta să exceleze în orice activitate pe care o vor desfășura.
Crearea de obiecte interactive le dezvoltă copiilor un mod de gândire critic, analitic. Îi provoacă să caute și să găsească soluții pentru a duce la bun sfârșit modelul de obiect pe care l-au gândit de la bun început. Ei vor deprinde ușor un stil de gândire practic în care își vor pune întrebări precum: De ce funcționează această soluție sau Cum pot rezolva această problemă?
Expunerea la activități STEM în educația timpurie le captează celor mici toată atenția, le pune gândirea în mișcare și îi pregătește pentru un viitor în care vor înțelege tehnologia pe deplin, fără a petrece prea mult timp în fața ecranelor. Învață astfel să creeze chiar și în momente de plictiseală utilizând resurse minime.
Dacă vă plac activitățile STEM și mai doriți să încercați alte idei vă recomandăm niște cărți cu multe, multe activități pe placul copiilor: