Cu o istorie de peste 600 de ani, orașul Bacău este o atracție moldovenească frumoasă, ce poate fi vizitată împreună cu copiii. Este orașul de reședință al județului cu același nume și este plin de viață și de locuri interesante și gata să fie explorate.
În acest articol, v-am pregătit o listă cu locurile ce pot fi vizitate în Bacău și împrejurimile acestuia, de care sperăm să vă bucurați împreună cu cei mici.
1. Casa memorială George Bacovia
Casa memorială a lui George Bacovia din Bacău este locul în care poetul a locuit timp de 22 de ani. Aici s-au mutat părinții săi în anul 1906. Puteți vedea obiecte de uz personal și obiecte de mobilier ce au aparținut poetului.
Există cinci încăperi ce pot fi vizitate, în ele fiind, de asemeni, și manuscrise originale, documente și piese de patrimoniu. Casa este declarată monument istoric încă din anii 1970. Personalul de aici vă va răspunde la întrebările pe care le aveți.
📍Adresă: Str. George Bacovia, nr. 13, Bacau
🕓Program: Marți – Duminică: 09:00 – 17:00
2. Observatorul Astronomic ”Victor Anestin”
La observatorul astronomic din Bacău, copiii pasionați de planete și astronauți vor descoperi un loc minunat. Din dorința de a îi ajuta pe cei mici să descopere cele mai interesante exponate și povesti de acolo, personalul a pregătit pentru aceștia o mascotă personalizată, o fișă de colorat și două hărți interactive pe care le vor primi la intrare. Expozițiile sunt permanent actualizate prin aportul pasionaților de astronomie.
Observatorul este o prezenţă cultural-ştiinţifică notabilă în oraș, aici organizandu-se periodic evenimente dedicate tuturor vârstelor. Este o subunitate a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău și are un Planetariu ce a fost inaugurat în anul 1984.
📍Adresă: Str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, Bacau
🕓Program: Marți – Duminică: 08:00 – 16:00
3. Parcul Cancicov și Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău
Parcul Cancicov este cea mai importantă zonă verde a orașului. A fost amenajată în anul 1938 prin Decret Regal și ocupă o suprafață de 24 de hectare. Este un loc preferat de către băcăuanii și turiștii care îndrăgesc natura. Proiectul de amenajare a fost realizat de către peisagistul Eduard Pinard, iar în parc se găsesc mai multe busturi, precum cel al lui Mihai Eminescu, Costache Negri sau Ion Creangă.
În interiorul parcului Cancicov veți găsi biserica Sfinții Petru și Pavel, restaurantul Green Park, Muzeul de Științe ale Naturii “Ion Borcea”, fântâni arteziene și sculpturi remarcabile, dar și un spațiu de joacă și distracții.
📍Adresă: Aleea Parcului 20, Bacău
3. Vivariul Bacău
Vivariul Bacău este situat în Parcul Cancicov, pe strada Aleea Parcului nr. 9. În sala de expoziții permanente veți găsi animale și ecosisteme specifice pădurilor, în cadrul expoziției “Păduri din România”.
În cadrul expoziției “Ocrotirea Naturii”, veți putea vedea animale aparținând patrimoniului natural al județului Bacău. Expoziția “Flori din adâncurile Terrei” cuprinde bogății minerale ale scoarței terestre și o peștera în miniatură. În sera muzeului, veți putea vedea specii exotice, multe dintre ele fiind plante ornamentale.
Există o serie de expoziții temporare diverse, însoțite de exponate tridimensionale care aparțin muzeului.
Vivariul este singurul muzeu din România cu animale, pești și păsări vii. Nu este o grădină zoologică, ci mai mult o expoziție ce poate fi admirată alături de cei mici. Exponatele prezentate sunt unice în România, iar un element interesant stă în faptul că acestea sunt crescute și reproduse doar în cadrul Vivariul.
📍Adresă: Strada Popa Șapcă 3, Bacău
🕓Program: Marți – Duminică: 08:00 – 16:00 ( Intrarea ultimului vizitator se face la ora 15.20 )
4. Parcul Catedralei
Aflat aproape de centrul orașului, parcul este un loc perfect pentru a face un mic popas de joacă.
Locul de joacă este dotat cu tobogane, leagăne, trambuline și diverse echipamente de echilibru, oferind oportunități nesfârșite de joacă și aventură. În timpul verii, copiii pot savura înghețată, pop corn sau vată de zahăr, iar iarna se pot bucura de patinoarul în aer liber cu gheață artificială, unde pot învăța și exersa mișcările de patinaj.
Parcul găzduiește și un grup de statui cu Regele Ferdinand și Regina Maria, adăugând o notă culturală și istorică vizitei voastre. De asemenea, în apropiere se află Catedrala Ortodoxă Înălțarea Domnului și Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae, două puncte de interes care merită vizitate.
📍Adresă: Bulevardul Unirii 2, Bacău
5. Complexul Muzeal Iulian Antonescu
Clădirea impunătoare a muzeului, dedicată memoriei istoricului Iulian Antonescu (1932-1991), fondatorul Muzeului Județean de Istorie Bacău, adăpostește o gamă largă de exponate pe trei etaje. Aici, veți găsi departamente dedicate etnografiei, arheologiei și istoriei, oferind o perspectivă bogată asupra culturii și tradițiilor locale.
Afișată pe un spațiu de aproximativ 600 metri pătrați, expoziția permanentă de la Muzeul de Istorie Bacău conține ceramică, unelte, obiecte de podoabă, obiecte de cult etc. Aici sunt exponate care datează încă din paleolitic. Pot fi văzute și două locuințe reconstruite, din perioada eneolitica. De asemeni, aici este expusă și o machetă a sanctuarului dacic de la Brad – antica Zargidava.
Muzeul se află pe Str. 9 Mai, nr. 7. Programul de vizitare este de marți până duminică, de la ora 9.00 la 17.00. Intrarea ultimului vizitator se face la ora 16.20. Pentru adulți, taxa de vizitare este de 10 lei, iar pentru elevi de 2,5 lei.
Complexul include, de asemenea, o sală de cinema, unde sunt proiectate diverse filme documentare și istorice, îmbogățind astfel experiența vizitatorilor.
📍Adresă: Str. 9 Mai, nr. 7, Bacău
🕓Program: Marți – Duminică: 09:00 – 17:00
6. Lacurile I și II
Lacurile I și II din Bacău sunt arii protejate și se află la marginea orașului. Aici se găsesc mii de pasări și nenumărate specii de pești, motiv pentru care este un loc preferat de către pescari. Lacul Bacău II ocupă o suprafață de 200 de hectare și se află pe cursul râului Bistrița. Din anul 2006, a fost inclus în patrimoniul Natura 2000.
Aici se pot vedea mai multe insule, dar și foarte mult stuf care este habitatul diferitelor specii de animale și păsări.
Dacă aveți copii răbdători, puteți lua un binoclu și face bird watching o zi întreagă fară să vă plictisiți. Aici trăiesc păsări aparținând unor specii rare în Europa.
📍Adresă: Lacul Bacău
7. Insula de Agrement Bacău
Insula de agrement din Bacău este în plină dezvoltare. Este o insulă artificială situată pe râul Bistrița și puteți găsi aici plaje, restaurante sau locuri de joacă. Se poate merge cu barca în jurul ei și se pot practica sporturi în aer liber. Aici se țin spectacole la ocazii precum Revelionul.
Acest loc este unul minunat pentru a vă plimba seara și a urmări cum apune soarele. Ziua se pot vedea și lebede pe malul râului, iar noaptea veți fi impresionați de luminile frumos aranjate.
📍Adresă: Strada Milcov , 1, Bacau
8. Restaurante în Bacău
Gran Gourmet Ristorante
Cu experiență în bucătăria italienească, aici bucătarii vă vor servi meniul zilei cu zâmbete și respect față de meseria lor.
Copiii pot mânca paste sau pizza, în timp ce dumneavoastră savurați un vin delicios recomandat de către ospătar.
📍Adresă: Str. Stefan cel Mare nr.13, in spatele benzinariei Aral., Bacau
🕓Program: Luni – Duminică: 11:00 – 23:00
La Lake House
Puteți manca un cheesecake delicios. Aici vă puteți opri după ce ați făcut o plimbare prin Parcul Cancicov, fiind deschis de la ora 11.00. Restaurantul se bucură de un număr mare de review-uri pozitive, fiind unul dintre preferatele localnicilor.
📍Adresă: Parcul Cancicov, Bacau
🕓Program: Luni – Joi: 11:00 – 23:00, Vineri – Duminică: 11:00-24:00
Hanovra
Pe strada Erou Ciprian Pintea, la numărul 13, veți găsi restaurantul Hanovra. Cu program zilnic între 10.00 și 23.00, aici se pot mânca unele dintre cele mai bune preparate românești din oraș. Restaurantul practică un raport preț – calitate foarte bun și are servire rapidă și corectă.
📍Adresă: Strada Erou Ciprian Pintea, la numărul 13, Bacau
🕓Program: Luni – Joi: 11:00 – 23:00, Vineri – Duminică: 10:00-23:00
Podu’ cu lanțuri
Podu’ cu lanțuri se află lângă digul Barnat. Aici se găsesc un hotel medieval, un restaurant, o păstrăvărie, o cramă și o grădină cu bucătărie de vară. Este un loc ideal unde puteți lua cina, iar copiii să admire, între timp, locul.
📍Adresă: Calea Moldovei nr 4, Bacau
🕓Program: Luni – Duminică: Non Stop
Gelateria Pallina
La gelateria Pallina, de pe strada Erou Gheorghe Rusu, numărul 2, lângă Casa de Cultură, copiii pot savura o înghețată delicioasă, dar și niste bubble waffles reușite. Este deschis de luni până duminică, de la 10.00 la 22.00.
📍Adresă: Erou Gheorghe Rusu, numărul 2, Bacau
🕓Program: Luni – Duminică: 10:00 – 22:00
Orașul Bacău are multe de oferit, însă trebuie să vizitați și împrejurimile sale, deoarece sunt zone turistice deosebite, atât prin relief, cât și prin cultură. Copiilor le va placea mult să viziteze următoarele obiective turistice aflate în jurul Bacăului.
9. Castelul Roșu din Hemeiuș și Parcul Dendrologic Hemeiuș
Aflându-se în localitatea Lilieci, Castelul Roșu de la Hemeiuș este o atracție turistică foarte des căutată. Este înconjurat de Parcul Dendrologic, care este al doilea ca mărime din țară. Aici a locuit după anul 1866 Costache Pașcanu, fost vistiernic al Moldovei. Numele castelului vine de la faptul că la construcția castelului s-a folosit cărămidă roșie. El poate fi admirat doar pe dinafară, fiind închis vizitatorilor.
Zona este un loc ideal pentru plimbare, putandu-se admira specii rare de copaci. Aici, copiii vor găsi un loc numai bun de alergat și de joacă, în timp ce adulții se odihnesc la umbra pomilor.
În Parcul Dendrologic din Hemeiuș se găsesc peste 1300 de specii de arbori și arbuști. Aici se aclimatizează specii de pomi exotice, care au interes forestier. Veți găsi rășinoase care provin din Asia, America de Nord și Europa. De asemeni, aici se găsește cea mai mare colecție de trandafiri din România, însumând 600 de specii.
În anul 1980, în acest parc au fost turnate cadre pentru filmul Dumbrava Minunată, realizat după romanul cu același nume, scris de către Mihail Sadoveanu.
📍Adresă: Hemeius, Romania
10. Parcul Dendrologic Dofteana
Parcul este o colecţie ştiinţifică dendrologic compusă din peste 660 de specii şi varietăţi de arbori cu o întindere pe o suprafaţă de 24 ha.
Este realizarea unuia dintre cei mai mari silvicultori, Iuliu Moldovan. El, a adus semințe forestiere din America, Asia și Europa și a făcut ani de zile cercetări pe circa 3.000 de specii de arbori și arbuști. Multe dintre specii s-au aclimatizat foarte bine și constituie baza multor păduri din zonă.
📍Adresă: Dofteana, Romania
11. Cheile și cascadele Slănicului
Cheile și cascadele Slănicului fac parte din traseul supranumit “300 de scări”. Acesta urcă pe malul stâng al Slănicului, pe poteci uneori înguste și abrupte. Așadar, este bine ca și dumneavoastră și copiii să aveți încălțăminte adecvată, înainte de a vă aventura pe el. Traseul este, totuși, ușor de parcurs, fiind adeseori ales de turiștii cazați în stațiune.
Cheile se întind pe o lungime de aproximativ 400 de metri și puteți trece podul pe malul stâng al Slănicului pe la restaurantul Cascada. De aici, veți avea o priveliște superba asupra cascadei, de la înălțimea de 20 de metri.
12. Stațiunea Slănic Moldova-Perla Moldovei
Localizată în masivul Nemira, stațiunea Slănic Moldova se află la înălțimea de 530 metri. Este situată într-o depresiune cu foioase și conifere. Așadar, aici aerul este bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi. Este renumită pentru izvoarele sale, aici venind mulți turiști care își doresc nu doar momente de liniște, ci și cure cu apă carbonată. Primele instalații balneare de aici au apărut în anul 1877.
Toată zona este foarte frumoasă, numai bună pentru făcut drumeții lungi. În Poiana Căprioarei, la 7 kilometri de la izvorul râului Slănic, există o zonă de camping unde puteți sta cu cortul. Pe teritoriul orașului Slănic Moldova există două arii protejate: calcarele cu Litothamnius din localitatea Cireșoaia și tuful de la Falcău.
13. Rezervația Naturală Măgura Slănicului
Fiind un sit Natura 2000, rezervația naturală Măgura Slănicului se află pe malul drept al râului Trotuș și pe malul stâng al Slănicului. Se întinde pe o distanță de 210 hectare și cuprinde floră și faună bogată și diversă, precum și stâncării. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova și nu ar trebui să îl ratați dacă vă aflați în Slănic Moldova.
Peisajul de aici este absolut superb, fiind ideal pentru drumeții și fotografii. Copiii pot admira biodiversitatea și înțelege cât de măreață poate fi natura.
14.Cetatea Rupestră de la Răchitoasa
Cetatea Rupestră de la Răchitoasa este situată în zona Dărmănești și cuprinde o cetate săpată în stâncă, care datează din secolele XIV – XV. De aici se poate vedea o priveliște absolut spectaculoasă asupra împrejurimilor.
15. Mina de sare Târgu Ocna
La salina Târgu Ocna aveți ce face o zi întreagă. Aici se găsește un ștrand cu apă sărată, o bază de agrement subterană, o biserică subterană și o sală de spectacole. Turiștii au și posibilitate de cazare aici. Natura a fost generoasă cu această regiune: păduri, livezi, vii, ape etc.
Puteți cumpăra produse din interiorul salinei și copiii se pot juca în parcul de joacă subteran. Aerul sărat face foarte bine sănătății și tenului, fiind recomandate cure aici pentru bolile tractului respirator.
O altă atracție aproape de Târgu Ocna este Stânca lui Leuță, cunoscută și ca La Stâncă, un punct de belvedere spectaculos situat pe Dealul Măgura. Se ajunge aici pe un traseu de drumeție ușor, de aproximativ 1-1,5 ore, care pornește fie din oraș, vizavi de Parcul Măgura, fie de la Gura Slănicului, la ieșirea din oraș. În funcție de sezon și de condițiile meteo, priveliștea oferă panorame impresionante atât spre drumul național, cât și spre oraș și lacul Măgura. Traseul este accesibil în orice perioadă a anului.
📍Adresă: Str: Salinei nr 12, Târgu Ocna
🕓Program: Luni – Duminică: 08:00 – 16:00
16. Podul de Piatră a lui Ștefan cel Mare
Acest pod, care datează de cinci secole, ajută la trecerea peste răul Gârbovanu, un afluent de pe dreapta râului Trotuș. Este presupus a fi făcut de către Ștefan cel Mare și că a costat 3000 de kilograme de sare. El a fost restaurat de Mihail Sturza, domn al Moldovei. În vremea celui de-al Doilea Război Mondial, acest pod susținea trecerea tancurilor.
Podul are o lungime de 14 metri, o lățime de 8 metri și o înălțime de 11 metri. Aici s-a dorit construirea unui bust a lui Ștefan cel Mare, însă s-a reușit doar realizarea soclului.
17. Cascada Buciaș
Situata în apropierea orașului Onești, cascada Buciaș este formată pe cursul râului cu același nume. Are o înălțime de aproximativ 15 metri și este cea mai mare cădere naturală de apă din județul Bacău. În apropiere, se află Schitul Buciaș și Păstrăvăria Înțărcătoarea.
Drumul spre cascadă pornește din satul Scutaru. De aici, se ajunge la cabana Buciaș într-o oră, iar de la ea mai aveți de mers încă o jumătate de oră pe un drum forestier.
18. Cheile Tazlăului
Situată în apropierea orașului Tazlău, Cheile Tazlăului este o arie protejată unde natura își dă mâna cu civlizatia. Aici puteți petrece câteva zile mergând pe traseele cu peisaje spectaculoase. Aveți grijă să aveți încălțăminte potrivită și ascultați poveștile locului povestite de către cei cu care vă întâlniți pe drum.
19. Parc Aventura Măgura Bacău
Pe drumul care duce din Bacău În Brașov, la 11 kilometri de oraș, găsiți Parc Aventura, un loc în care copiii se vor distra foarte bine. Programul aici este de luni până duminică, de la 10.00 la 19.30. Este un loc unde pot fi făcute activități în aer liber, unde se organizează periodic petreceri pentru copii și unde profesorii preferă să îi aducă pe cei mici în excursii școlare.
Parcul de Aventura Magura dispune de 8 trasee si un traseu de tiroliana de dificultate progresiva, fiecare participant primind un echipament de securitate cu 2 carabiniere care trebuie folosite in permanenta pentru siguranta.
Fiecare nivel de dificultate este simbolizat de o culoare : 2 trasee mov pentru copii sub 7 ani, nu depasesc inaltimea de 2 metri si un traseu galben pentru copii de la 8 ani impliniti si pentru incepatori, nu depaseste o inaltime de 3 metrii.
În interiorul parcului găsiți și un restaurant cu mâncăruri proaspete și delicioase. Prețurile de vizitare sunt cuprinse intre 60 și 75 de lei pe zi, și zona se află în pădure, având trasee ușoare, medii și dificile.
📍Adresă: DN11, Bacau
🕓Program: Luni – Duminică: 10:00 – 19:30
20. Cascadele Dărmănești
Situate pe cursul râului Uz, cascadele Dărmănești nu sunt foarte mari, însă căderea apei în trepte pe rocile de gresie este un peisaj frumos de văzut. Puteți avea o drumeție de o zi aici, în care să luați pături și mâncare și să faceți un picnic. De aici se pot vedea foarte frumos munții Nemirei și ai Ciucului.
Mai jos puteți vizita lacul Uzului, un loc sălbatic, cu flora și fauna neatinse.
Județul Bacău este un loc unde puteți avea o vacanță de neuitat. Peisajele frumoase și sălbatice, rezervațiile naturale, cascadele și muzeele vor fi pe placul copiilor și le vor crea amintiri prețioase. Faceți multe poze, pentru a le revedea peste ani și explicați-le celor mici fiecare detaliu din ce veți vedea: astfel, le veți trezi interesul și vor reține mult mai ușor locurile pe unde trec.