Urmează să ai un nou-născut sau ai devenit deja proaspătă mămică? Atunci alăptarea la sân a devenit cu siguranță de interes pentru tine. Pentru noile mămici alăptarea este un subiect tabu, de aceea echipa Clubulcopiilor.ro vine în sprijinul tău cu informații utile și practice în călătoria ta de părinte.
Pentru început, este important să știi că alăptarea este un proces care se învață. Cu siguranță ai o mulțime de întrebări, cum ar fi dacă este normal să ai dureri în timpul alăptării și cât durează o sesiune de alăptare astfel încât bebelușul tău să primească nutrienții necesari și să fie mulțumit. Astfel de nedumeriri sunt cât de poate de naturale.
Alături de îngrijire, îndrumare și de o bună doză de încredere în proces și în corpul tău, este vital să ai informații despre ce se întâmplă în primele câteva zile de alăptare a nou-născutului, mai ales că se schimbă atât de multe în prima săptămână – de la naștere la colostru și la apariția laptelui!
Iată câteva informații despre cum decurge prima săptămână de alăptare la sân cu un nou-născut:
- Sesiunile dese și lungi de alăptare, de la 1,5 până la 2 ore sunt cât se poate de firești
- Atașarea bebelușului la sân nu ar trebui să cauzeze durere. Dacă întâmpini dificultăți, cere ajutorul unui specialist în alăptare (moașă, consultant în alăptare, medic pediatru)
- Menține cât mai des conctactul piele pe piele cu bebelușul
- Verifică numărul de scutece pe care trebuie să le schimbi zilnic. Un număr de 3-5 scutece solide și 5-6 scutece umede pe zi sunt normale
- Semnele care indică că bebelușului îi este foame sunt: atingerea buzelor, introducerea pumnului în guriță, tendința de a suge degețelele sau mâna.
Citește mai departe pentru detalii din prima săptămână de alăptare a unui nou-născut:
3 sfaturi pentru a sprjini prima săptămână de alăptare
Te întrebi cum să începi alăptarea cu dreptul? Urmează aceste sfaturi în primele ore de la nașterea bebelușului, dacă este posibil, și poți avea un început de succes în alăptare.
1. Alăptează în primele ore după naștere
Bebelușii sunt pregătiți să ia prima masă după 45 de minute sau o oră de la naștere. Dacă ai avut o naștere ușoară și reușești ar fi un moment excelent pentru a începe alăptarea. Studiile confirmă că alăptarea în primele două ore de la naștere promovează alăptarea îndelungată. Dacă nu reușești să alăptezi chiar în primele ore, nu te îngrijora, când te simți mai bine, cu calm și răbdare totul va decurge bine.
Nu ezita să ceri ajutorul asistentei medicale sau chiar a unui consultant în alăptare, dacă ai este disponibil.
2. Menține contactul piele pe piele
Primele ore alături de bebeluș, contact piele pe piele sau renumita golden hour sunt de neprețuit, iar dacă starea de sănătate a bebelușui și a ta permit această experiență, nu ezita să petreci acest timp alături de micuțul tău. Dacă din diverse cauze, aceste momente nu se pot realiza alături de mamă, rugați-vă partenerul sau un membru al familiei să petreacă aceste clipe alături de bebelușul tău. Orice moment în contact directe, piele pe piele este extrem de prețios, fie că alăptezi sau nu.
3. Verifică atașamentul la sân a bebelușului
Mulți bebeluși (în special cei născuți de mame care nu au luat analgezice) se vor târî până la sân și se vor atașa singuri. Numeroase studii au demonstrat importanța primelor ore de alăptare. Bebelușii sunt mai atenți și mai pregătiți să bea lăptic în aceste ore de după naștere.
Sfaturi pentru alăptarea nou-născuților: Zilele 1 – 3
1. Alăptarea în spital după nașterea bebelușului
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează ca alăptarea să înceapă dacă starea de sănătate a mamei permite, cât mai curând posibil după naștere, ideal chiar în prima oră. În acest fel, nou-născutul poate profita imediat de proteinele, vitaminele și mineralele, precum și de anticorpii prezenți în colostru – lichidul magic, de culoare galbenă care va fi produs în primele 1-3 zile.
În primele câteva zile după naștere, așteptați-vă ca bebelușul să fie alăptat foarte des, chiar și de opt până la 12 ori în 24 de ore. Nu există încă niciun program. Dacă te afli într-un spital, poate fi util ca bebelușul tău să stea cu tine în cameră, deoarece veți fi mai aproape și veți putea răspunde la semnalele de foame atunci când acestea încep.
Ține bebelușul piele la piele cu tine în cea mai mare parte a zilei. În acest fel, de fiecare dată când copilul caută sânul, acesta va fi chiar acolo. Mișcările dese din căpuț, îndesarea pumnului în guriță sunt semne că bebelușul tău este flămând.
Pentru a menține o producție echilibrată de lapte, alternează ambii sâni. Lasă bebelușul să golească un sân înainte de a-i oferi celălalt, iar dacă refuză al doilea, începe următoarea sesiune de alăptare cu acesta.
Dacă ai născut prin cezariană, este esențial să începi alăptarea cât mai curând posibil. Poziția „de rugby” poate fi cea mai confortabilă, deoarece reduce presiunea asupra inciziei. În această poziție, bebelușul este ținut sub braț, similar cu modul în care un jucător de fotbal american ține mingea.
2. Trăiască colostrul!
În primele trei zile, vei produce un tip special de lapte timpuriu numit colostru. Acesta vine în cantități mici, dar foarte bogat în vitamine, proteine, anticorpi și agenți antivirali. Acesta acționează și ca un laxativ și ajută bebelușul să elimine primul său scaun (meconiu).
3. Supraveghează greutatea bebelușului
Este normal ca bebelușii alăptați la sân să piardă puțin din greutate în primele trei zile de viață, aproximativ -5% până la 7% se consideră un interval normal. O parte din acest lucru se datorează eliminării primului scaun și a altor lichide de la naștere.
Probabil că nu va fi necesar să suplimentezi laptele matern, stomacul bebelușului tău are acum dimensiunea unei bile. Colostrul produs de corpul tău este în cantitate mică dintr-un motiv anume – este exact cantitatea potrivită pentru stomacul bebelușului tău.
4. Atașarea corectă: rezolvă problemele de atașament la sân cât mai devreme posibil
Ce se întâmplă dacă bebelușul tău nu se atașează corect? Unii bebeluși au probleme cu prinderea sânului în primele câteva zile. În acest caz, solicitați cât mai repede ajutorul unui consultant în alăptare.
Între timp, ține bebelușul piele pe piele, extrage manual colostrul (pompele nu funcționează la fel de bine în primele câteva zile) și hrăniți bebelușul cu colostru cu o linguriță.
Sfaturi pentru alăptarea nou-născuților: Zilele 3 – 5
1. Pregătește-te pentru scăderea laptelui
Undeva între a treia și a cincea zi după naștere, laptele tău va deveni mai abundent. Acest lucru se poate întâmpla adesea brusc, dar uneori este mai treptat. Unele femei se simt mai pline și pot observa că bebelușul lor înghite mai mult lapte (nu toată lumea poate auzi un bebeluș înghițind, dar asta nu înseamnă că bebelușul nu primește lapte).
2. Să știți că este posibil să apară furia laptelui (angorjarea sânilor)
Esențial este să te asiguri că bebelușul se atașează bine și să alăptezi frecvent pentru a-ți goli sânii și a preveni angorjarea lor.
3. Încearcă să extragi manual laptele matern
Dacă sânii tăi sunt atât de plini încât sfârcurile devin aplatizate, bebelușul tău ar putea avea probleme la atașare. Extragerea manuală a unei cantități mici de lapte pentru înmuierea mamelonului sau încercarea unei tehnici numite înmuierea prin presiune inversă poate face mamelonul mai maleabil și poate facilita prinderea sânului.
4. Masează-ți ușor sânii
Nu ezita să ceri ajutor pentru folosirea acestor tehnici, dacă este nevoie. Dacă ești atât de congestionată încât nu curge laptele, un masaj ușor te poate ajuta. Împachetările reci sau frunzele de varză răcite plasate pe sâni între hrăniri pot fi, de asemenea, utile pentru ameliorarea disconfortului la nivelul sânilor.
5. Verifică numărul de scutece murdare
La scurt timp după apariția laptelui, scaunele bebelușului vor căpăta o culoare verzuie-maronie, iar mai apoi vor avea o culoare galben muștar. De asemenea, scutecele ude vor deveni mai abundente.
Sfaturi pentru alăptarea nou-născuților: Zilele 5 – 7
Odată ce ai trecut peste primele câteva zile, este posibil să începi să te acomodezi cu alăptarea. Copilul tău va fi alăptat în continuare foarte frecvent, de aproximativ 10 ori în 24 de ore. Unii bebeluși vor avea o perioadă puțin mai lungă între mese, în special noaptea, dar majoritatea vor avea nevoie de lapte la fiecare două ore, aproximativ.
1. Învață semnele de foame ale bebelușului tău
De îndată ce lactația s-a stabilizat și puteți observa cum bebeluțul tău ia în greutate poți stabili un program mai lung între mese, la fiecare 2 sau 3 ore, dar nu neglija însă semnele de foame ale bebelușului tău: mișcarea frecventă a capului, încercarea de a introduce mâna în guriță și consultă mereu pediatrul înainte să prelungești orele dintre mese.
2. Programele de alăptare variază
Unii bebeluși par să aibă un program de alăptare neregulat, dorind să fie alăptați la fiecare oră timp de câteva ore, iar apoi dorm profund timp de câteva ore după aceea. Este perfect normal.
3. Continuă verificarea scutecelor
În general, bebelușii au între trei și cinci scutece solide în 24 de ore. Scaunele ar trebui să fie de culoare galbenă și, uneori, cu o textură lipicioasă. Variațiile de culoare sunt, de asemenea, normale. Unii bebeluși vor avea scaun după fiecare masă, iar alții vor nu. Scutecele umede variază, dar cinci până la șapte scutece ude pe zi sunt considerate normale.
4. Verifică greutatea bebelușului
Nu doar scutecele sunt importante când vine vorba de cantitatea de lapte pe care o primește bebelușul tău. Cel mai important este să verifici dacă cel mic ia în greutate regulat.
Poate dura până la 2 săptămâni până când un bebeluș revine la greutatea de la naștere, dar după prima săptămână de viață ar trebui să ia în greutate și nu să piardă din aceasta. Dacă cel mic nu ia în greutate, adresează-te unui medic pediatru.
5. Completează cu formula de lapte praf dacă este necesar
Dacă bebelușul tău pierde în greutate, este posibil să fie nevoie să suplimentezi laptele matern cu lapte praf sau cu laptele matern extras cu pompa de sân. Pediatrul copilului tău te poate îndruma în acest sens.
6. Sensibilitatea sânilor ar trebui să dispară repede
Alăptarea ar trebui să fie relativ lipsită de durere până la sfârșitul primei sau celei de-a doua săptămâni. O ușoară sensibilitate atunci când bebelușul se atașează pentru prima dată este în spectrul normal, dar durerea care este severă, durează mai mult de câteva secunde, se păstrează între alăptări sau este însoțită de piele crăpată, nu este normală și este posibil să ai nevoie de ajutor pentru a rezolva problema alăptării bebelușului tău.
8. Cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el
Dacă ai probleme sau nelămuriri legate de alăptare, solicită ajutor cât mai repede posibil deoarece și starea ta de bine contează în procesul de alăptare. Uneori, tot ce ai nevoie este o atașare și o poziție corespunzătoare. Un consultant în alăptare te poate ajuta nespus de mult.
Ultimele sfaturi:
1. Relaxează-te și petrece momente de drăgălășeală
Copilul tău va dori să fie alăptat des și să fie aproape de tine cât mai mult timp. Acum este momentul să-ți eliberezi programul și să-ți permiți să te odihnești, dar și să vă îmbrățișați și îndrăgiți bebelușul.
2. Cere ajutorul persoanelor apropiate
Nu uita, nu trebuie să faci totul singură. Cere ajutor! De la partenerul tău, familie sau prieteni – acceptă toate ofertele de ajutor. Orice mână de ajutor îți asigură câteva clipe de liniște și odihnă.
3. Socializează cu alte mămici
Este un real ajutor să discuți cu alte mame de nou-născuți și să ieșiți chiar la plimbări împreună cu bebelușii. Astfel te vei relaxa, vei putea discuta de provocările alăptării, dacă îți place sau nu și vei avea pe cineva care te înțelege perfect.
Beneficiile alăpării
Alăptarea aduce numeroase beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului, oferindu-i toate substanțele nutritive necesare într-un echilibru perfect. Laptele matern conține apă, grăsimi, carbohidrați, proteine, vitamine și minerale care contribuie la creșterea normală și la dezvoltarea sănătoasă a copilului. De asemenea, compoziția laptelui variază pe măsură ce bebelușul crește și poate fi influențată de dieta mamei, ajutând micuțul să-și dezvolte preferințele pentru diverse arome.
Unul dintre componentele esențiale ale laptelui matern este lactoferina, o proteină cu proprietăți antimicrobiene, care ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii și sprijină dezvoltarea sănătoasă a sistemului digestiv. Studiile arată că lactoferina contribuie la maturizarea intestinelor și la formarea unei flore intestinale sănătoase, protejând astfel bebelușul împotriva infecțiilor și susținând imunitatea.
În plus, laptele matern asigură cantitatea ideală de proteine, adaptată fiecărei etape din viața copilului, susținând dezvoltarea oaselor, mușchilor și creierului. Alăptarea nu este doar o sursă de nutriție, ci și un moment special de legătură emoțională între mamă și copil, contribuind la dezvoltarea fizică și emoțională a bebelușului.
[…] Și acesta este un lucru bun, pentru că stomacul bebelușului este încă mic la început și laptele matern este digerat rapid. Pentru a te asigura că bebelușul tău primește suficiente calorii și […]