Dacă există un adevăr universal în materie de parenting, acesta este că veți vorbi mult despre scaunul bebelușului. Veți avea o mulțime de întrebări: Cât scaune are un bebeluș într-o zi? Cum puteți ajuta copilul să aibă scaun? Ce înseamnă scaun verde la bebeluși? Cum ar trebui să arate un scaun de bebeluș normal?
Și, deși poate că nu este un subiect tipic de conversație la cină, este ceva la care vă veți gândi tot timpul. Scaunul bebelușului – culoarea, consistența și cantitatea – poate oferi indicii importante cu privire la sănătatea copilului dumneavoastră, spun toți medicii pediatrici.
Ceea ce este normal pentru un bebeluș alăptat la sân (de exemplu, un scaun de culoarea și consistența muștarului) poate să nu fie normal pentru un bebeluș hrănit cu formulă (moale și galben, verde sau maroniu). Un micuț care mănâncă alimente solide va avea, de asemenea, un scaun foarte diferit de cel al unui sugar care este încă alăptat exclusiv sau hrănit cu lapte praf. Este suficient să spunem că scaunul bebelușului va evolua, la fel și ideea ta de scaun „normal”.
Deci, ce se consideră a fi un scaun normal de bebeluș și când ar trebui să te îngrijorezi.? Te vom ajuta să te lămurești cu ajutorul ghidului nostru complet despre scaunul bebelușului. Iată la ce să te aștepți de la prima schimbare a scutecului și până la antrenamentul la oliță.
⚠️Atenționare: acest articol conține poze relevante și reale, preluate din mediul online, în ceea ce privește variațiile scaunului bebelușului! ⚠️
Primul scaun al bebelușului – meconiu
Primul scaun al bebelușului este de culoare verde închis-negru, se numește meconiu și este alcătuit din tot ceea ce bebelușul a ingerat în uter, inclusiv lichid amniotic, celule ale pielii și apă. De obicei, bebelușul ar trebui să elimine primul meconiu în 24 de ore de la naștere.
Scaunul nou-născutului tău ar trebui să devină progresiv mai moale și mai deschis la culoare, făcându-se tranziția spre scaunele normale ale bebelusului care vor fi galbene. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau dacă bebelușul nu face scaun în mod constant în primele zile de viață, ar putea fi un semn că nu primește o nutriție adecvată și că are nevoie de o vizită de control la pediatru.
Câte scaune are un nou născut?
În primele patru până la șase săptămâni de viață, indiferent dacă bebelușul tău este alăptat sau hrănit cu lapte praf, scaunul bebelușului ar trebui să aibă loc după (aproape) fiecare masă. Și, în funcție de alăptare, hrănire cu lapte praf sau alimentație combinată, scaunele vor arăta probabil diferit. Scaunul bebelușului alăptat la sân este adesea galben, lipicios și curgător, în timp ce scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf poate fi mai închis la culoare și mai gros.
După șase săptămâni, pe măsură ce tractul digestiv al bebelușului se dezvoltă, obiceiurile sale în ceea ce privește eliminarea scaunului se pot schimba.
Câte scaune are un nou născut? Depinde. În timp ce una până la trei ori sau mai mult pe zi este un punct de referință, este obișnuit ca bebelușii alăptați să nu aibă scaune la fel de frecvente ca bebelușii hrăniți cu lapte praf.
Câte scaune are un copil alăptat?
Copilul tău alăptat nu are scaun? Nu te panica. Deoarece laptele matern este digerat diferit față de formula, nu este neobișnuit ca un bebeluș alăptat să facă pipi regulat (udând în jur de șase până la opt scutece pe zi), dar să nu aibă scaun timp de câteva zile.
„Este obișnuit ca un bebeluș alăptat să stea două sau trei zile fără să aibă scaun și este posibil să stea chiar și până la șapte zile”, susțin medicii pediatrici. Dacă bebelușul alăptat nu are scaun, este mai important să urmărești comportamentul său decât scutecele. Dacă pare mulțumit și burtica lui este moale, probabil că este bine. Dar dacă burtica este rigidă, bebelușul pare inconfortabil sau scaunul este tare, ar putea fi un semn că este constipat.”
Câte scaune are un bebeluș hrănit cu lapte praf?
Bebelușii hrăniți cu lapte praf tind să aibă un scaun puțin mai închis la culoare și mai ferm decât scaunul bebelușilor alăptați. Scaunul lor poate avea consistența humusului, a pastei de dinți sau a untului de arahide, iar culoarea poate varia de la galben la maro-verzui sau cafeniu.
Bebelușii hrăniți cu lapte praf vor avea scaun cel puțin o dată pe zi; dacă nu au scaun timp de două sau mai multe zile, ar putea fi un semn de constipație. La fel de importantă este și consistența scaunului bebelușului.
Formele tari sau de biluțe ar putea indica constipație. Este important să discutați acest aspect cu medicul pediatru, deoarece constipația ar putea însemna o alergie sau ar putea fi un semn că este timpul să încerci o altă marcă de formulă pentru bebeluși.
Culoarea scaunului la bebeluși – ce înseamnă
Atunci când vine vorba de evaluarea potențialelor probleme de sănătate, pediatrul verifică adesea culoarea scaunului bebelușului. Înainte de a intra în panică, amintește-ți că ceea ce intră trebuie să iasă – în special pentru bebelușii care încep diversificarea.
Cu alte cuvinte, dacă bebelușul mănâncă sfeclă la prânz, probabil că vei vedea un scaun roșu în câteva ore.
De la scaun verde până la roșu, portocaliu, negru și altele, iată ce ar putea însemna fiecare culoare a scaunului bebelușului:
Scaun verde la bebeluși
În cazul sugarilor hrăniți cu lapte praf, este normal ca scaunul bebelușului să aibă o culoare verde/tan. Uneori, fierul din formula pentru bebeluși poate provoca un scaun verde închis și nu este un motiv de îngrijorare. Scaunul verde pentru bebeluși poate indica, de asemenea, că îi ies dinții sau că bebelușul se reface după o infecție stomacală.
Dacă bebelușul face scaun verde și este, de asemenea, agitat la hrănire sau pare să aibă gaze și să se simtă inconfortabil, ar putea fi un semn că are o alergie la laptele de vacă și reacționează la formulă, ceea ce înseamnă că ar trebui să vă consultați medicul cu privire la alte opțiuni.
Pentru un bebeluș alăptat, scaun verde de bebeluș ar putea semnala altceva. „Scaunul verde aprins al unui bebeluș alăptat la sân, mai ales dacă este spumos, poate însemna că primește prea mult lapte de la începutul mesei, cu un conținut mai mic de grăsimi și nu suficient din partea posterioară a sânului, mai gras”, spun medicii pediatrici.
Încearcă să ții bebelușul la un singur sân pentru fiecare hrănire sau extrage manual un pic de lapte înainte de a-l lăsa să se prindă de sân și vezi dacă acest lucru rezolvă problema.
Scaun alb la bebeluși
În cazul în care bebelușul este încă alăptat sau hrănit cu lapte praf, scaunul de bebeluș calcaros, albicios sau cenușiu justifică cu siguranță un apel la pediatru, deoarece poate fi un semn că ficatul său nu funcționează așa cum ar trebui.
Scaun portocaliu la bebeluși
Multe dintre primele alimente solide ale bebelușului pot duce la un scaun de culoare portocalie (gândește-te la morcovi și cartofi dulci). Un bebeluș alăptat poate avea, de asemenea, scaune de culoare portocalie dacă mama a luat medicamente sau a mâncat alimente colorate artificial, deoarece coloranții pot ajunge în laptele matern.
În general, scaunul portocaliu nu indică o problemă, dar dacă ești îngrijorată, apelează la pediatru.
Scaun roșu la bebeluși
Petele de roșu pot să nu fie o problemă majoră, dar totuși justifică un apel la pediatru. Dacă alăptezi, este posibil ca bebelușul să fi înghițit cantități mici de sânge din crăpăturile mamelonului, iar acestea ar putea apărea ca pete maro sau negre în excrementele bebelușului.
De asemenea, pot apărea pete roșii dacă bebelușul a dezvoltat o alergie alimentară sau dacă este constipat și se străduiește prea mult să elimine scaunul. Dacă bebelușul abia începe să mănânce alimente solide la masă, este posibil să trebuiască să vă jucați de-a detectivul dietetician pentru a descoperi vinovații alimentari.
Scaunele cu sânge sau roșu aprins pot indica o infecție, o alergie, o leziune gastrointestinală sau alte probleme medicale și trebuie tratate imediat.
Scaun negru la bebeluși
Dacă scaunul nou-născutului este încă negru până în a treia zi, poate fi un semn că nu primește o nutriție adecvată sau că nu digeră laptele așa cum ar trebui. Dacă vezi un scaun negru când bebelușul este un pic mai mare, ar putea fi cauzat de fierul din dieta sa, ceea ce nu este mare lucru.
Dacă bebelușul nu ia un supliment de fier și scaunul arată negru, ar putea fi un semn de sângerare a tractului gastrointestinal și ar trebui să fie văzut de un medic. „Dar nu este roșu!”, spui tu?! Sângele se transformă de fapt din roșu în negru pe măsură ce călătorește prin intestinele bebelușului.
Scaun galben la bebeluși
Galbenul muștar este o culoare normală a excrementelor bebelușului, atât pentru sugarii alăptați la sân, cât și pentru cei hrăniți cu formulă. Dacă scaunul bebelușului este galben strălucitor, schimbarea culorii ar putea fi rezultatul medicamentelor sau al alimentelor consumate de mamă sau de bebeluș.
Scaun gri la bebeluși
Dacă bebelușul mănâncă solide, scaunul poate fi gri, în funcție de ceea ce a mâncat copilul. Dacă bebelușul nu a început încă să mănânce alimente de masă, atunci este important să discuți cu un medic, deoarece ar putea indica o problemă a ficatului sau a vezicii biliare.
Bebelusul nu are scaun? Iată cum îl putem ajuta
Înainte de a avea un copil, probabil că nu ți-ai imaginat niciodată că vei dori ca acesta să murdărească scutecele. Dar un scutec murdar poate oferi o ușurare pentru burtica unui bebeluș.
Există câteva motive comune pentru care bebelușul nu elimină scaunul: deshidratarea, consumul de alimente bogate în amidon, cum ar fi bananele, o schimbare de timp din cauza unei călătorii sau, ocazional, o alergie sau intoleranță.
La bebelușii mai mari, în special la cei care sunt pe punctul de a învăța să folosească olița, refuzul de a elimina scaunul poate fi de natură psihologică – s-ar putea să le fie frică de oliță sau să fie supărați din cauza unei probleme externe, cum ar fi o schimbare apărută.
Iată câteva idei despre cum să determinați un nou-născut să elimine scaunul, precum și ce să faceți atunci când un copil mai mare nu face acest lucru.
- Bicicleta. Pedalarea picioarelor unui bebeluș de la și spre piept, ca și cum ar merge pe bicicletă, poate fi o modalitate blândă de a stimula sistemul digestiv al copilului. În general, bebelușii mai mari nu au nevoie de acest truc, deoarece târâtul, cățăratul și ridicarea în picioare ajută la menținerea mișcării.
- Baie caldă. Căldura și stimularea apei pot relaxa mușchii și ajuta bebelușul să elimine scaunul.
- Stimulare rectală. Doar pentru uz ocazional, stimularea rectală blândă prin introducerea ușoară a unui termometru rectal. Acest lucru nu ar trebui să devină trucul dvs. obișnuit. Dacă este folosit prea des, bebelușul poate deveni dependent de stimularea rectală pentru a elimina scaunul.
- Apă sau suc. Constipația poate fi un semn de deshidratare. Dacă bebelușul a început să mănânce solide, hidratarea optimă ajută la rezolvarea problemei. Constipația poate fi, de asemenea, un semn că bebelușul trebuie să fie alăptat mai mult sau să i se ofere un biberon mai regulat.
- Supozitoare de glicerină. Un alt instrument de utilizare ocazională, supozitoarele de glicerină pot fi utile pentru constipație. Adresează-te mai întâi medicului tău, mai ales dacă bebelușul este mai mic de un an.
- Cei patru P: Pepene, prune, piersici și pere. Aceste patru fructe sunt o modalitate naturală excelentă de a ajuta bebelușul să elimine scaunul. Dacă bebelușul a început să mănânce solide, adăugați o porție sau două în dieta zilnică a copilului tău pentru a menține lucrurile în mișcare.
- Legumele. Conținutul ridicat de fibre din legume le face vedete atunci când vine vorba de constipație.
- Cereale integrale. Atunci când planifici mesele bebelușului, încercați să încorporați câteva cereale integrale: orez brun, paste din grâu integral și cereale sau pâine din mai multe cereale. Maximizați aportul de tărâțe, care pot ajuta la înmuierea scaunului și pot face mai ușoară eliminarea scaunului de către copil.
Este normal ca bebelușul să facă zgomot atunci când are scaun?
Dacă auzi bebelușul scoțând sunete de grohăit, nu vă îngrijorați. El doar învață cum să facă nevoile. Bebelușii scot gemete și sunete în timp ce fac nevoile; mușchii lor abdominali nu sunt încă foarte puternici, așa că eliminarea scaunului necesită mai mult efort și energie și implică diafragma, rezultând unele efecte sonore. Nu este neobișnuit să vezi bebeluși care se forțează sau fac fețe în timp ce fac elimină scaunul. Acest lucru este complet normal și nu indică neapărat o problemă precum constipația.
Scaunul bebelusilor: Ce modificari reprezinta semnale de alarma?
Iată câteva tipuri de scaun la bebeluș la care trebuie să fii atentă:
Diaree la bebeluși
În copilărie, scaunele moi pot fi un semn al unei alergii, fie la proteinele din lapte din formula de lapte, fie, dacă alăptezi, la ceva ce ai mâncat. Pe măsură ce bebelușul crește, scaunele mai moi pot fi un semn al dentiției (bebelușul înghite mai multă salivă, ceea ce duce la un scaun mai lichid), dar pot fi și un semn al unei boli de stomac.
În acest caz, este esențial să îți menții copilul hidratat cu multă apă sau lapte. Dacă diareea este însoțită de febră sau dacă bebelușul are mai puțin de 3 luni, este o idee bună să apelezi la medicul pediatru.
Scaun cu sânge la bebeluși
În timp ce câteva pete ar putea să nu fie ceva de care să îți faci griji, dacă este un eveniment frecvent sau mai mult decât puțin, ar trebui să fie adus în atenția pediatrului. Sângele din scaun ar putea fi cauzat de constipație, infecție, rănire sau alergie, așa că mersul la medic este esențial.
Scaun cu mucus la bebeluși
Un semn comun al unei răceli și poate al dentiției, mucusul ocazional nu este mare lucru. Cu toate acestea, dacă îl observi frecvent sau în cantități mari, ar putea fi un semn al unei probleme a tractului gastrointestinal și ar trebui discutat cu pediatrul.
Scaun sub formă de bobițe la bebeluși
Acesta este un semn clasic de constipație sau de reținere a scaunului la bebelușii mai mari. Încearcă câteva remedii pentru constipație și mergi la medic dacă bebelușul nu elimină scaunul în următoarele 24 de ore.
Medicii sunt de acord că, dacă vedzi ceva neobișnuit, dacă observi o problemă cu scaunul de bebeluș însoțită de febră mare sau dacă bebelușul plânge necontrolat, ar trebui să apelezi la medic, care vă poate îndruma cu privire la cauzele posibile și pașii următori. Și nu te sfii să împachetezi scutecul pentru inspecția medicului.
Scaunul bebelușului – când ar trebui să mergi la medic
Dacă observi oricare dintre următoarele, ar trebui să consulți medicul pentru sfaturi:
- Copilul alăptat la sân nu a mai eliminat scaunul de peste trei zile;
- Copilul hrănit cu lapte praf nu a mai eliminat scaunul de peste cinci zile;
- Scaunul bebelușului este tare sau sub formă de ”pietricele”;
- Scaunul bebelușului este roșu sau negru;
- Scaunul bebelușului este alb, gri sau de culoarea lutului.
Păstrează ghidul nostru despre scaunul de bebeluș în articolele salvate ca referință pentru a te ajuta să navighezi în această etapă, uneori ”lipicioasă”, dar întotdeauna interesantă, a parentingului!