Antrenamentul la oliță pentru cei mici poate părea inițial o provocare, dar cu ajutorul sfaturilor potrivite și a unor trucuri eficiente, poate deveni o sarcină simplă de realizat. Să-i înveți pe bebeluși să folosească olița de fiecare dată când fac treaba mare este mai ușor de spus decât de făcut. În loc să abordați direct procesul de învățare, puteți încorpora jocuri distractive în antrenamentul lor la oliță. Aceste jocuri nu numai că îi vor încuraja să se așeze pe oliță, dar vor face și întregul proces mai plăcut și mai eficient.
Atunci când copilul este pregătit să înțeleagă elementele de bază a ceea ce încercați să îi spuneți, puteți începe să îl învățați să folosească olița. În continuare veți putea citi despre câteva metode prin care îi puteți face pe micuți să vrea sa folosească olița.
1. Ce este „pipi”?
Luați două pahare de apă rece: unul pentru dumneavoastră și unul pentru copil. În timp ce îl beți, explicații cum acea apă se duce în jos până în stomac și apoi iese sub formă de urină. Îi puteți provoca la o întrecere pentru a vedea al cui pahar va fi golit primul.
Amândoi puteți bea două-trei pahare de apă. Observați în permanență cu răbdare chipul copilului dumneavoastră. Atunci când copiii mici sunt pe cale să facă pipi, au o expresie anume pe față. Când o observați, întrebați-i dacă le iese apa. Menționați că este pipi. Joacă acest joc cu consecvență, astfel încât bebelușul tău să realizeze senzația care precede urinarea și să te informeze când acesta simte această senzație.
2. Ce este „caca”?
Jocul este asemănător cu cel de mai sus, dar are ca scop înțelegerea și dobândirea independenței atunci când trebuie să își facă nevoile. Când începeți învățatul la oliță, vorbiți despre cum trece mâncarea din gură în stomac și mai jos. Îi puteți pune să mănânce ceva pentru a fi atenți la ea când iese. S-ar putea să vi se pară neplăcut, dar este lucrul prin care dumneavoastră il puteti face pe micuț să astepte cu nerăbdare timpul de oliță.
Deoarece este posibil ca micuții să nu mestece alimentele la fel de bine ca și copiii mai mari, ar trebui să încercați să le explicați procesul. Data viitoare când le curățați lenjeria intimă, vorbiți cu ei despre motivul pentru care este necesar să folosească olița. Mai mult, faceți-i să înțeleagă importanța igienei și a curățeniei în timpul utilizării oliței. Apoi, duceți-i la baie și învățați-i să tragă apa. Puteți chiar să spuneți ceva de genul: „La revedere, caca!” pentru a-l face pe copil mai entuziasmat de acest proces.
3. Vorbiți despre corp
Discuțiile despre funcțiile corpului uman sunt esențiale pentru a vă ajuta copilul să înțeleagă și să progreseze în ceea ce privește modul în care face pipi și caca. Copiii mici acționează în funcție de stimuli și nu se gândesc suficient pentru a procesa ceea ce se întâmplă și, prin urmare, pot defeca sau urina atunci când au chef. Pentru a-i ajuta să folosească în mod activ olița, trebuie să fie conștienți de digestie, hidratare și alte senzații corporale, pe care le puteți explica în termeni simpli, pe care ei să le înțeleagă.
Dacă aveți un animal de companie, arătați-i celui mic cum acesta mănâncă ceva și cum îl elimină după un timp. De asemenea, arătați-i cum animalul de companie iese afară sau cum folosește litiera pentru a-și face nevoile.
Atunci când copilul înțelege procesul, va înțelege și importanța mersului la baie, ceea ce va face tranziția mai ușoară. Dar toate acestea sunt imposibile fără sprijinul și îndrumarea părinților.
4. Numește obiectul
Să presupunem că ați reușit să vă puneți copilul pe oliță. Cum îl faci să stea acolo în timp ce își face nevoile? Acest joc este soluția perfectă. Arătați-i diferite obiecte și lăsați-l să numească acele obiecte.
Puteți, de asemenea, să le puneți muzica lor preferată în primele zile, în timp ce se acomodează cu situația. Acest lucru îi va ține ocupați pe scaunul de oliță și nu vor încerca să fugă în momentul în care se plictisesc. De asemenea, puteți profita de această ocazie pentru a-i învăța cuvinte noi.
5. Cursa până la oliță
Odată ce copilul dumneavoastră este conștient de senzațiile de pipi sau de caca, este timpul să îl învățați cum să ajungă la timp la oliță. Chiar și după ce știe cum să facă pipi sau caca, ar putea exista șansa unor evenimente neplăcute. Puteți striga: „Mă duc să fac pipi! Să vedem cine ajunge primul!” la fiecare 45 de minute sau o oră și să fugiți până la baie.
Atunci când copilul dumneavoastră mic vă vede alergând, s-ar putea să devină curios și să fugă și el înspre dumneavoastră. Îmbrățișați-l și lăsați-l să-și facă treaba. Dacă doriți, îi puteți lăsa să își păstreze scutecele pe ei. În cele din urmă, vor înțelege că trebuie să folosească olița pentru a face pipi și caca și că o pot face fără scutec.
6. Olița magică
Cumpărați niște autocolante care își schimbă culoarea. Autocolantele sunt invizibile atunci când sunt uscate iar atunci cand sunt udate, apar diferite desene. Lipiți-le în oliță. Priviți încântarea celui mic când face pipi pe autocolant, iar acesta devine colorat.
7. Drumul înspre baie
Atunci când apare brusc nevoia de a merge la baie, copilul poate uita drumul spre toaletă, mai ales în primele zile de antrenament la oliță. Puteți juca acest joc în astfel de cazuri. Luați niste foi de hârtie și tăiați-o în forme mari. Copilul tău le poate decora după cum dorește, folosind sclipici, markere sau vopsele. Așezați-le pe podea pentru a face o cale de acces spre baie.
Pentru a face acest joc mai distractiv, lăsați-l pe cel mic să o facă. Atunci când apare nevoia de a folosi olița, copilul dvs. știe unde să meargă acum.
De reținut:
Îndepărtați orice obstacol în drumul spre toaletă, deoarece există șanse ca copilul dumneavoastră să se lovească de diferite obiecte în drumul lui spre toaletă.
8. Vânătoarea de obiecte
Bebelușii sunt curioși. Folosiți curiozitatea lor în avantajul dvs. atunci când îi învățați la oliță. Ascundeți câteva lucruri din baie prin casă și lăsați-l pe cel mic să le găsească. Odată ce descoperă obiectele, îi puteți explica la ce folosesc acele obiecte. Acest lucru îl va provoca pe copilul dumneavoastră în a se implica în tot acest proces de învățare la oliță.
9. Cântecelul pe oliță
Bebelușilor le place muzica și puteți cânta cantecele despre oliță în timp ce copilul dumneavoastră se așează pe aceasta. S-ar putea să le fie greu să folosească olița, deoarece sunt obișnuiți cu moliciunea scutecului.
Cântecelele despre oliță îi poate face să se obișnuiască cu aceasta. Cântați cântecelele atunci când copilul dvs. este fără scutec și faceți-l să folosească olița. Puteți adăuga și câteva semne la cantecele pentru ca rutina să devină distractivă.
10. Balonașe
Puneți o rezervă de balonașe de săpun lângă oliță, astfel încât bebelușul dvs. să le poată accesa atunci când se află pe ea. Atunci când fac balonașe, mușchii lor abdominali fac aceeași mișcare necesară pentru ca ei să facă caca. Balonașele este o modalitate ușoară și distractivă de a-l antrena pe cel mic la oliță, făcând întregul proces plăcut.
11. Explorați baia
Duceți copilul la baie și lăsați-l să exploreze diverse lucruri. Vorbiți cu copilul dumneavoastră și explicați-i utilizarea fiecărui obiect. Faceți acest lucru în mod regulat. Pe măsură ce se obișnuiește cu obiectele și cu numele lor, puteți iniția mersul la oliță.
12. Întrebați copilașii regulat
Copiii mici uită adesea că trebuie să folosească toaleta. Uneori, ei pot chiar să stea pe oliță pentru mult timp fără să facă ceva. Trebuie să îi supravegheați în primele zile până când se obișnuiesc. Unii bebeluși au expresii faciale , unii bebeluși își țin picioarele împreunate, iar burtica unor copii mici devine dură la atingere. Fiți atenți ori de câte ori observați astfel de semne și întrebați-i dacă vor o pauză la oliță.
13. Citiți cărți
Petrecerea timpului pe oliță ar putea fi plictisitoare pentru copilul dumneavoastră, mai ales dacă a trebuit să își lase jucariile pentru a merge la toaletă. Pentru a depăși acest lucru, păstrați câteva cărți în baie, astfel încât să le poată accesa și citi stând pe oliță. Puteți chiar să puneți acolo câteva cărți despre oliță, astfel încât copilul dvs. să învețe mai multe lucruri despre aceasta.
De reținut:
Găsește o carte veselă și amuzantă pentru copilul tău despre cum să se obișnuiască la oliță. Asigură-te că această carte abordează în mod pozitiv procesul și transmite informațiile prin imagini interesante. La noi a fost de mare ajutor cartea, Conni și olița.
14. Jucăria preferată
Dacă cel mic are o păpușă preferată sau o jucărie de pluș, rugați-l să o învețe pe aceasta la oliță. Își pot duce jucăriile pe oliță și le puteți explica ce fac acolo. Poți chiar să achiziționezi o oliță de jucarie pentru ca ursulețul să stea alături de copilul tău. Asigură-te că bebelușul tău se spală bine pe mâini de fiecare dată când ia o jucărie la baie. De asemenea, cel mai bine este să aveți o păpușă separată pentru mersul la toaletă cu care copilul dumneavoastră se joacă în baie.
15. Numără hârtia igienică
Odată ce copilul dumneavoastră începe să folosească toaleta obișnuită, accidentele sunt inevitabile, cum ar fi, o toaletă înfundată. Acest lucru se poate întâmpla deoarece copilul dvs. nu știe câtă hârtie igienică să folosească și ar putea ajunge să folosească foarte multă.
Învățați-l pe cel mic despre utilizarea hârtiei igienice cerându-i să numere câte patrățele de hârtie igienică rupe din rolă. Avantajul suplimentar al acestui joc este că pot învăța să numere.
16. Setați un timp pe oliță
Setați cronometrul atunci când schimbați scutecul copilului dvs. mic și arătați-i când ați terminat. Spuneți-le cât timp vă ia să faceți acest lucru și cât de complex este. Data viitoare când vor purta pantaloni, îi puteți cronometra pe oliță. Arată-le cât de repede și de ușor este folosirea oliței decât schimbarea scutecului.
17. Găsește olița
Atunci când este proaspăt instruit, bebelușul dumneavoastră ar putea fi reticent în a folosi toaletele în alte locuri decât acasă. Pentru a depăși această problemă, puteți juca cu el acest joc de antrenament la oliță. Puneți olița copilului în altă cameră fără ca el să știe. Apoi, înmânați-i o jucărie și rugați-l să meargă împreună cu „prietenul” său pentru a găsi olița ascunsă. Folosiți aceeași jucărie de fiecare dată. În timp ce ieșiți din casă, purtați jucăria cu dumneavoastră. Atunci când copilul dumneavoastră mic nu este pregătit să folosească o baie nouă, jucăria îl poate ajuta să depășească inhibițiile.
Antrenamentul la oliță este o etapă importantă în viața copilului dumneavoastră mic. Înseamnă că își poate controla vezica urinară și scaunele. Înseamnă, de asemenea, că puteți renunța la scutece. Cu toate acestea, învățatul la oliță este un proces complicat de învățat pentru copilul dumneavoastră mic. Este importantă încurajarea cu multe îmbrățișări și recompense atunci când reușesc să o facă bine. Poți începe cu un pas ușor și apoi poți continua cu alți pași pe măsură ce crește și poți stabili obiective pe care micuțul tău să le atingă. Atunci când nu reușește, nu-l certați. Învățați-i să se descurce mai bine într-un mod pe care îl înțeleg, iar ei vor învăța curând.