Intrarea la liceu marchează un moment important în viața unui elev. Acesta vine cu o vâltoare de emoții atât pentru copil cât și pentru părinți.
Sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când optezi pentru un liceu, pornind de la înclinațiile și preferințele copilului, planurile de termen lung în ceea ce privește continuarea studiilor după liceu, precum și detalii ce țin de locație, program, activități extracurriculare.
Alegerea liceului poate avea un impact profund asupra parcursului academic și a oportunităților viitoare ale elevului. Din acest motiv, tot mai multe familii caută alternative de educație pentru copiii lor în sistemul privat.
Fie că vrei să eviți învățământul de stat, fie că găsești atractive avantajele suplimentare de la privat, oricare ar fi motivele care te fac să îți îndrumi copilul către un liceu particular, acest articol ar putea face mai multă lumină în multitudinea de oferte disponibile în București în anul școlar 2024-2025.
Iată câteva dintre motivele pentru care părinții aleg opțiunea unui liceu privat pentru copilul lor:
- Clasele au un număr redus de elevi, profesorii asigurând astfel mai multă atenție fiecărui copil și o experiență de învățare personalizată
- Standarde academice ridicate, care pot asigura o pregătire mai bună pentru admiterea în învățământul superior
- Resurse și facilități moderne și performante, care susțin experiențe de învățare îmbunătățite
- Acces la cursuri și cluburi extrașcolare
- Programe sau colaborăro internaționale ce furnizează o experiență distinctă de învățare și deschidere către posibilitatea de a studia în străinătate.
Îți prezentăm, mai jos, lista liceelor private din București din fiecare sector. O parte dintre aceste unități de învățământ au și ciclu primar și gimnazial, așa că dacă ai început cercetarea mai devreme, poate că te ajută să citești și articolul despre școli private din București.
Sector 1
1. Liceul Teoretic „Şcoala Europeană Bucureşti” Liceu bilingv/ Engleză
Taxe de școlarizare: 11.850 euro/ an
Liceul „Şcoala Europeană Bucureşti” (SEB) este un liceu cu predare bilingvă, care, împreună cu programul de diplomă IBDP, duc la un alt nivel împletirea curriculumului național cu elemente de curriculum britanic și cu practici ale școlilor internaționale.
Liceul oferă nu doar formarea intelectuală ci și dezvoltarea laturii atitudinale și comportamentale a elevilor, precum și dobândirea de principii și valori adevărate, atât de importante și de necesare în lumea în care trăim.
La SEB, copilul tău poate opta pentru:
- Profil Real – Matematică-Informatică – bilingv engleză
- Profil Real – Științe ale naturii – bilingv engleză
Curriculum: Are la bază curriculumul românesc, completat cu elemente din curriculumul britanic şi din cel al şcolilor internaţionale europene.
📍Adresă: B-dul Expoziției nr. 24D, Sector 1
2. Liceul Teoretic Naţional
Taxe de școlarizare:
- 12.800 € pentru clasele a IX-a – a XI-a
- 13.000 € pentru clasa a XII-a.
Curriculum: cuprinde cursurile planului cadru la nivel național îmbunătățit cu ore de limba engleză, informatică, consultații individuale pentru aprofundarea cunoștințelor pentru Limba și Literatura Română, Matematică și Științe și obținerea certificărilor Cambridge, ECDL.
Profil real:
- Matematică-informatică, intensiv limba engleză
- Științe ale naturii, intensiv limba engleză
Profil uman:
- Știinţe sociale, intensiv limba engleză
- Filologie, intensiv limba engleză
📍Adresă: Str. Buzeşti nr. 14-18, Sector 1
3. Liceul Teoretic „Şcoala Mea” (LTSM)
Taxe de școlarizare:
- 8.000 euro annual, plătibilă în 10 tranșe lunare
Curriculum: național / combinat
- LTSM oferă studenților săi un program de studiu din curriculumul național, program de științe ale naturii sau program de studii sociale, completat cu discipline din curriculum Cambridge în cadrul a patru rute de studiu distincte: Științe, Inginerie, Studii sociale și Științe umaniste. Pe lângă pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, elevii pot pregăti trei programe IGCSE în primii doi ani de studiu și unul până la trei programe A Level.
- IGCSE – International General Certificate of Secondary Education cuprinde primii doi ani de învățământ, respectiv clasele a 9-a și a 10-a în sistemul românesc sau Year 10 și Year 11 în cadrul KS4 din sistemul britanic. La finalul acestor doi ani, elevii susțin 8 examene oficiale.
- Advanced AS/A2 – Cursul Advanced Level este compus din două componente: AS și A2, care acoperă ultimii doi ani de liceu, respectiv clasele a 11-a și a 12-a în sistemul românesc sau Year 12 și Year 13 în cadrul KS5 în sistemul britanic. Acest curs pregătește elevii pentru admiterea la universitate.
Programe extracurriculare:
LTSM derulează activități de extindere a curriculumului cu abordare interdisciplinară din domenii științifice și culturale:
- programe eTwinning, activităţi în cadrul evenimentelor: English Week, Science Week, Romanian Week, Special Days, Drama Show, Talent Show, concursuri externe: Stepping Stones, National Space Society, Juvenes Translatores etc.
- program de implicare și de responsabilizare socială, de dezvoltare a capacităților de leadership prin activități antreprenoriale și acțiuni de voluntariat, 10 zile/an (o săptămână/semestru, în intervalul orar 15.00-18.00 – realizarea unei activități de voluntariat) și prin programul Peer Mentoring.
📍Adresă: Str. Văliug nr. 12-18, Sector 1
4. Liceul Internațional Ioanid
Taxe de școlarizare:
- 12.500 euro pe an pentru profil uman/real (include și taxa administrativă și taxa de masă)
- 14.250 euro pe an pentru sistem Cambridge (include și taxa administrativă și taxa de masă)
Ciclul liceal al instituției de învățământ IOANID a fost autorizat începând cu anul școlar 2018-2019, răspunzând nevoilor reale de pregătire ale adolescenților de astăzi.
În acest sens, predarea în cadrul liceului este interactivă, implicând elevii în activități practice și ateliere, evitând monotonia fișelor de lucru repetitive. Fiecare spațiu de învățare este transformat într-un laborator modern, unde tehnologia este integrată în procesul educațional: proiectoare, table interactive, mobilier modular și materiale practice sunt doar câteva dintre resursele utilizate în cadrul acestei unități de învățământ.
Din oferta liceului IOANID fac parte clase de:
- Filologie bilingv (profil umanist)
- Matematica -informatica bilingv (profil real)
- Științe ale naturii bilingv (profil real)
- Sistem cambridge (cu predare in limba engleza)
📍Adresă: Calea Victoriei nr. 109, Sector 1
5. Liceul Teoretic „Genesis College”
Taxe de școlarizare:
- 11.200 euro/an sau 1.120 euro/lună, cu obligativitate de plată 10 luni din an
- se mai adaugă taxa pentru resursele educaționale, de 1.300 euro pe an.
Curriculum: La Liceul Teoretic „Genesis College”, elevii au oportunitatea de a urma curriculumul românesc abordat în manieră International Baccalaureate® (IB). Această abordare internațională de evaluare oferă o structură curriculară avansată din punct de vedere academic, printr-o viziune care abordează disciplinele tradiționale într-un mod practic și actual, corelat cu schimbările constante ale pieței muncii și ale nevoilor sociale.
Elevii pot alege dintre următoarele specializări:
- Profil Economic / Business Management (Tehnician în activități economice)
- Profil Real – Computer Sciences (Matematică – Informatică. Intensiv informatică)
- Profil Umanist – Științe sociale (Bilingv Engleză)
Copii mai pot opta, la finalul clasei a X-a, următoarele programe autorizate de Organizația internațională IB:
- Curriculum Diploma Programme
- Curriculum MYP
📍Adresă: Str. Aron Cotruș nr. 51B, Sector 1
6. Liceul Teoretic German „Idees” ( Liceu cu predare în limba germană)
Taxe de școlarizare: 9500 EURO/an
Curriculum: liceul oferă un mediu educațional distinctiv, unde predarea în limba germană, care este una dintre cele mai căutate limbi de angajatori se îmbină armonios cu programa națională românească, oferind elevilor oportunități excelente de învățare și dezvoltare într-un context multicultural.
Profil real:
- Matematică -Informatică, matern limba germană
- Științele naturii, matern limba germană
Profil Umanist:
- Filologie, matern limba germană
- Științe socio-umane, matern limba germană
📍Adresă: Str. Făgăraș nr. 9-13, Sector 1
Sector 2
7. Liceul Teoretic „Sfinţii Trei Ierarhi”
Taxe de școlarizare:
- 23.760 lei/an.
Curriculum: Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” este o instituție privată de învățământ care respectă programa națională a școlilor din România și este acreditată de Ministerul Educației. Cu toate că se află sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române și promovează principiile creștin-ortodoxe, liceul acordă o importanță echilibrată religiei, dedicând o singură oră pe săptămână pentru studiul acesteia. Profesorii adoptă o abordare pedagogică care îmbină tradiția Bisericii cu metodele moderne, în scopul sprijinirii procesului educațional tradițional.
Profil real: Matematică-Informatică
📍Adresă: Str. Oltețului nr. 15 , Sector 2
8. Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”
Taxe de școlarizare:
- 3.950 EURO / an școlar
Curriculum: curriculum național, îmbogățit cu studierea celor trei limbi străine – engleza, franceza, germana, precum și cu atelierele și cluburile demarate încă din grădiniță: arte plastice, muzica instrumentala si corala, teatru, jurnalism, atletism, dans sportiv, Karate, programul Mind Lab.
📍Adresă: 1. Str. Ion Heliade Rădulescu nr. 18, Sector 2 (sediul principal), Sector 2 2. Str. Zborului nr. 7-9, Sector 3 (sediu secundar-nivel liceal, inclusiv)
9. Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”
Taxe de școlarizare:
- 7.000 euro/an
Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”, cu profilul real, specializarea Ştiinţe ale Naturii, are un program de pregătire care respectă curriculum național, precum și un program de pregătire lingvistică cu certificare ȋn UE și pregătire ȋn informatica aplicată cu certificare ECDL.
📍Adresă: Str. Viitorului nr. 161-163, sector 2
Sector 3
10. Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti
Taxe de școlarizare:
- 8.350 euro, la care se adaugă o taxă de înscriere de 500 euro
Liceul Teoretic Internațional de Informatică București este acreditat de către MEN, urmând curriculumul național de învățământ, folosindu-se tehnici moderne de predare și materiale didactice performante.
În liceu, elevii vor avea şansa de a studia ştiinţele exacte (Matematică, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie) în limba engleză, ceea ce le va fi folositor absolvenţilor care vor aplica pentru burse de studiu la universităţi din afara graniţelor României, dar şi celor care vor alege să îşi continue studiile în ţară.
ICHB oferă acces la clase de:
- Matematică-Informatică
- Științe ale Naturii
- Filologie
📍Adresă: Str. Balta Albina nr. 9, sector 3
11. Complexul Educaţional Laude-Reut
Taxe de școlarizare:
- 15.600 euro (plătibili anual)
- Sau 1560 euro (plătibili lunar).
Curriculum: La Laude-Reut, există două profile, Real și Uman, cu predare bilingvă în limba engleză. Profilul Real oferă două specializări: matematică-informatică și științe ale naturii, în timp ce profilul Uman se specializează în științe sociale. Elevii sunt pregătiți pentru admiterea la universități de top din România, Israel, Marea Britanie, SUA și UE. În clasa a IX-a, elevii încep cursurile de Diplomație și Relații Internaționale (în parteneriat cu Institutul Diplomatic Român) și de Comunicare / Publicitate și Relații Publice (în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative). Curriculumul include și studierea limbii ebraice și a tradițiilor iudaice, iar istoria se predă în limba engleză.
Complexul Educațional Laude-Reut este rezultatul unui proiect educațional inițiat în deceniul 1980 și derulat în 15 țări europene de către omul de afaceri și filantropul Ronald S. Lauder, fost ambasador al SUA la Viena.
📍Adresă: Str. Cluceru Udricani nr. 12
12. Liceul Teoretic „Mihai Ionescu”
Taxe de școlarizare:
- 7.500 lei pe an școlar, plătibilă în 10 rate
Liceul deține autorizația Ministerului Educației pentru filiera teoretică, profil real, specializarea matematică-informatică și științele naturii; profil umanist, specializarea filologie și științe sociale.
Proiectul pilot aprobat de Ministerul Educației conține componente de descentralizare curriculară, care particularizează învățarea la nevoile elevilor.
Curriculum: Elevii parcurg prima etapă (clasele a IX-a și a X-a) la specializarea Științele Naturii, , pentru clasa a XI-a optează pentru specializarea corespunzătoare aspirațiilor și orientării vocaționale descoperite, iar studiul se realizează pe grupe și vizează pregătirea pentru bacalaureat și facultate.
📍Adresă: Str.Căuzaşi nr. 43
Sector 5
13. Liceul Ortodox „Nicolae Steinhardt”
Liceul Ortodox „Nicolae Steinhardt” a fost fondat de Asociația Copil Dorit la inițiativa Pr. Tudor Peiu, preot la Biserica „Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni” din București, având membri fondatori din această comunitate. Scopul principal al Asociației este să contribuie la îmbunătățirea educației copiilor, sprijinind în același timp familia și comunitatea.
Profil real:
- Matematică – Informatică, bilingv engleză
- Științe ale naturii, bilingv engleză
Profil Umanist:
- Științe sociale, bilingv engleză
📍Adresă: Șos. Viilor nr. 33
Sector 6
14. Complexul Şcolar „CRONOS”
Taxe de școlarizare:
- 20.000 lei/an, plătibili în 10 rate
Curriculum: Liceul Cronos oferă o educație completă, combinând programa națională aprobată de Ministerul Educației, imbunătățită la nivel de metodologie și viziune generală. cu discipline suplimentare dezvoltate de profesorii școlii. Elevii beneficiază de un program intensiv de limba engleză, având șase ore pe săptămână, iar competențele lor de comunicare sunt exersate alături de un profesor nativ. Orele de educație fizică se desfășoară la bazinul de înot din apropierea școlii, iar teoria este întărită prin practică prin invitații de profesioniști, excursii educaționale și vizite la muzee. În clasa a XII-a, există un program special dedicat pregătirii examenului de bacalaureat, oferind ore suplimentare, teste periodice și sfaturi personalizate.
Liceul are Specializarea filologie – intensiv engleză.
📍Adresă: Str. Chibzuinței nr. 15-17
15. Liceul Teoretic „Atlas”
Taxe de școlarizare: 6800 lei
Curriculum: național
Liceu teoretic: Profil Uman/ Filologie
Liceu Pedagogic:
- Specializarea Învățător-Educator
- Specializarea Educator-Puericultor
Liceul oferă și varianta de frecvență redusă.
📍Adresă: Campus A: Str. Lujerului nr. 26;
Campus B: B-dul Timișoara nr. 60D
16. Liceul „Româno-Finlandez”
Taxe de școlarizare: 2700 lei / lună
Liceul Româno-Finlandez este prima școală care a implementat principiile învățământului finlandez în România. Proiectul a început în anul 2010 și urmărește să aducă plus-valoare educației din România.
Curriculum: Liceul „Româno-Finlandez” reprezintă o punte educațională între cele două culturi, combinând elementele esențiale ale sistemului educațional românesc cu cele inovatoare ale modelului finlandez. Cu un curriculum adaptat, care integrează cele mai bune practici din ambele sisteme de învățământ, liceul promovează un proces educațional individualizat și centrat pe elev. Abordarea sa holistică pune accentul nu doar pe performanțele academice, ci și pe dezvoltarea abilităților socio-emoționale și a gândirii critice.
Profil Real: Matematică-Informatică, Bilingv Engleză
Profil Pedagogic: Specializarea Învățător-Educator
Profil Uman: Științe Sociale
📍Adresă: Str. Răsăritului nr. 59
17. Liceul Internațional „King George”
Taxe de școlarizare:
- 30.000 lei/an
Profil Real: Matematică-Informatică, predare Bilingv-Engleză
Profil Uman: Filologie, predare Bilingv-Engleză
Profil Real: Științe ale Naturii, predare Bilingv-Engleză
📍Adresă: Intr. Capelei nr. 9B, sector 6
Fiecare liceu prezentat în articol oferă un set unic de programe academice, activități extrașcolare și medii de învățare. Este esențial ca elevii și familiile lor să își analizeze cu atenție opțiunile și să aleagă o școală care să se alinieze cu interesele, valorile și obiectivele lor educaționale.
Decizia de a alege un liceu privat este una personală, care ține de preferințele, prioritățile și obiectivele educaționale individuale. Deși liceele private pot veni cu un cost mai mare, multe familii consideră că beneficiile pe care le oferă justifică investiția în viitorul copilului lor.
Licee pt. copii de bani gata, pregatiti sa li se cumpere de catre parinti Ferrari, la absolvire, sa calce mai usor pietonii care circula regulamentar pe trotuar sau pe trecere…
Va dau dreptate. Dar o sa murim cu dreptatea de gat.