Bran-Moeciu este una dintre cele mai pitorești regiuni din Transilvania și oferă o mulțime de variante de a petrece o zi sau chiar o întreagă vacanță împreună cu familia. Aici poți fi aproape de natură, dar în același timp aproape de câteva dintre cele mai mari atracții turistice ale țării, cum ar fi castelul Bran sau Dino Parc Râșnov.
Descoperiți în zonă cele mai bune locuri de vizitat și divertisment pentru copii, fie că este vorba de parcuri tematice, restaurante, idei de drumeție, pensiuni sau locuri de joacă. Copiii se vor distra, vor învăța lucruri noi, vor avea parte de mâncare bună și nu se vor plictisi nici o clipă.
1. Castelul Bran
Adresa: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran
Castelul Bran, unul dintre cele mai renumite locuri din România, este atracția cu cele mai multe legende in jurul ei. Știm cu toții că legenda lui Dracula, de aici își are originea, iar întreaga lume a preluat și adaptat tainele castelului în filme și povești.
Castelul este potrivit pentru cei mici, pentru a putea înțelege mai bine aceste legende și a se conecta cu o parte din istoria Transilvaniei, dar și pentru a se distra în parcul din incinta castelului. Pentru cei mai curajoși, Casa Groazei funcționează și astăzi și reprezintă un mod haios de a vă petrece timpul în familie, în stilul misterios al locurilor.
Arhitectura și totodată tradițiile ce înconjoară castelul fac din acesta o destinație perfectă care combină utilul cu plăcutul, distracția cu învățarea. Tarabele de la baza Castelului oferă de asemenea atracții transilvănene, cu bucate tradiționale și delicioase, cu haine reprezentative portului local și jucării pentru cei mici.
Castelul Bran își deschide porțile zilnic până la ora 18. În curtea castelului există un restaurant cu preparate locale și ceaiuri alese, care este deschis zilnic pentru vizitatori până la ora 22 și chiar mai târziu, permițându-ți să vă bucurați de o plimbare prin curte și după închiderea castelului.
Este important să știți că accesul cu cărucioare în interiorul castelului este dificil din cauza treptelor abrupte, astfel că trebuie să fiți atenți la cei mici în timpul vizitei.
2. Muzeul Național Bran
Adresa: Strada Doctor Aurel Stoian 14, Bran
Muzeul adăpostește patrimoniul original al cuplului regal regele Ferdinand și regina Maria. Cele mai importante exponate sunt obiectele provenite din colecția regală de la Castelul Bran – artă decorativă, artă plastică, carte cu valoare bibliofilă, arme.
Secția de Istorie „Regina Maria” include salonul Biedermeier, sufrageria, salonul neorococo, dormitorul Reginei Maria, dormitorul Regelui Ferdinand și camera de toaletă a Reginei Maria.
În cadrul muzeului se organizează și programele culturale, ce își doresc să promoveze cultura printre elevii ciclului primar prin ateliere de olărit-ceramică. Astfel, muzeul le oferă copiilor posibilitatea de a practica meșteșuguri ale zonei și a se conecta cu tradițiile.
Muzeul este un loc învăluit de istorie și amintiri ale unor personalități renumite din România, ceea ce îl face o locație de vizitat după Castelul Bran, pentru ca cei mici să agonisească și mai multe informații despre acesta și tradițiile locului.
3. Cheile Grădiștei
Complexul Cheile Grădiștei, situat între Moieciu de Jos și Fundata, în apropierea Culoarului Rucăr-Bran, la aproximativ 17 de kilometri de Bran, este un loc ideal pentru familiile cu copii, oferind o varietate de activități și peisaje spectaculoase. Accesul se face prin complexul Resort Moeciu, pe un drum privat asfaltat.
Panoramele uimitoare ale munților Piatra Craiului și Bucegis sunt spectaculoase. Pentru copii există un loc de joacp generos, cu multe tobogane si trasee de cățărat.
Pentru iubitorii de aventură, complexul oferă un traseu de bob palpitant, un parc de aventură și o tiroliană spectaculoasă, ideale pentru o doză de adrenalină în mijlocul naturii!
4. Măgura și Peștera
Satele Măgura și Peștera fac parte din comuna Moieciu și se află la aproximativ 6 kilometri distanță una de cealaltă, legate prin DJ112G, un drum îngust, neasfaltat și pe alocuri accidentat, dar care oferă niște priveliști spectaculoase.
Accesul la Peștera se face de pe DN73, mergând dinspre Castelul Bran spre Câmpulung, cu o deviație din Moieciu de Jos pe DC58. După 5 kilometri ajungi în Peștera, iar de acolo poți continua pe DJ112G până la Măgura. O alternativă este drumul dinspre Zărnești, care trece prin Măgura și apoi Peștera, oferind un traseu mai pitoresc, dar mai dificil de parcurs.
Ambele sate sunt renumite pentru peisajele spectaculoase, cu dealuri line, vai adânci și priveliști impresionante asupra masivelor Piatra Craiului și Bucegi, care concurează lejer cu peisajele din Elveția sau Italia. Ce e și mai minunat este ca nu trebuie sa faceți vre-un efort supraomenesc sa vezi peisajele. Pur și simplu ajungi în sat și de acolo oriunde vă uitați vă bucurați de frumusețea locului.
5. Plaiu Foii
Plaiul Foii – Zărneşti este o zonă turistică superbă aflată pe valea Bârsei la poalele impunătorului masiv Piatra Craiului, care poate fi admirat în toată splendoarea lor.
Aici poți explora traseele montane spectaculoase din Parcul Național Piatra Craiului, face drumeții, plimbări călare sau cu poneii, și te poți bucura de plimbări cu bicicleta, având opțiuni de închiriere de la diverse locații din zonă. De asemenea, te poți relaxa la terase cu panorame impresionante, organiza un picnic sau camping, ori vizita Muzeul Parcului Național.
6. Prăpăstiile Zărneștiului
Prapastiile Zarnestiului se numara printre cele mai populare obiective turistice din Brașov. Plecarea se face din Zărnești, de la Fântâna lui Botorog, un punct bine cunoscut de turiști. Vei parcurge o potecă pietruită, flancată de pereți stâncoși abrupți ce se ridică până la 200 de metri înălțime. Cheile Zărneștiului pot fi explorate în orice perioadă a anului, oferind priveliști impresionante indiferent de sezon.
Plimbarea prin defileu durează aproximativ 2-3 ore, în funcție de cât de mult timp alegi să petreci admirând peisajele.
Drumeția poate continua din Prăpăstiile Zărneștiului până la Cabana Curmătura. Deși traseul este un ic mai dificil, efortul este recompensat cu poienițe pitorești, peisaje spectaculoase și, la final, preparate delicioase la cabană.
7. Cabana Curmătura
Cel mai accesibil traseu, este pe marcajul dungă albastră, iar în momentul în care poteca intră prin pădure să alegi marcajul bulină galbenă.
Acest traseu este potrivit și pentru copii, având o dificultate moderată.
8. Amfiteatrul Transilvania
Adresa: Cheia 62C, Moieciu – Bran
Amfiteatrul Transilvania este un loc pitoresc din județul Brașov între Moieciu de Jos si Moieciu de Sus, construit pe o proprietate privată. Pentru a putea ajunge in acest loc sublim, există două căi. Prima variantă ar fi un traseu turistic marcat cu ajutorul indicatoarelor, iar cea de-a doua ar fi cu mașina personală pe un drum forestier. Orice cale ai alege, vei ajunge pe un platou cu o priveliște încântătoare.
Complexul amfiteatrului oferă atât cazare, cât și mâncare la restaurantul hotelului.
Pentru copii există leagăne din iută, bine construite și mânuite prin sfoară, ce îi vor încânta pe cei mici și le vor oferi o doza de adrenalină. Chiar lângă leagăne se afla o tonetă cu băuturi calde și reci și multe gustări pentru cei care aleg să nu ia masa la restaurant.
De asemenea, la amfiteatru regăsim și animăluțele locului, 2 căței prietenoși, care abia așteaptă concursuri de alergare cu cei mici și joacă pe dealuri.
9. Cofetăria Panner
Adresa: Strada Principală, Moieciu de Jos
Panner este un local care îmbrățișează un concept mai aparte, fiind deopotrivă cofetărie, patiserie și cafenea. Este o oază de liniște și relaxare, chiar în mijlocul satului și foarte aproape de Castelul Bran, în care poți savura diverse preparate delicioase și delecta cu băuturi de calitate.
Dacă ajungeți la acest local, să știți că produsul vedetă este eclerul, dar asta nu înseamnă că restul sunt mai prejos.
Adesea, la Panner vin și familiile cu copiii pentru a degusta ceva dulce, iar decorul locului îmbie la zâmbete și voie bună. Cei mici pot savura produse de panificație, prăjituri cu diverse arome, eclerele cele mai râvnite din zonă și pot bea o ciocolată caldă sau un ceai.
10. Club Vila Bran
Adresa: str. Aluniș, nr 13, Bran
Club Vila Bran este un complex montan situat la aproximativ 1 Km de centru orașului Bran, o bază de agrement pentru toate vârstele . Hotelul dispune de camere frumos amenajate, piscină încălzită, saună, baie de aburi, teatru, terenuri sportive și multe altele. Restaurantul este unul tradițional românesc, având preparate locale, muzică bună și dansuri populare.
Câteva activități pe care cei mici le pot încerca în acest loc sunt: echitația, gimnastica acvatică și tir cu arcul, toate sub îndrumarea personalului bine pregătit.
În complex există Valea cu povești unde se pot face vizite si activități la Căsuța lui Moș Crăciun, Căsuța Albei-ca-Zăpada, Castelul lui Făt-Frumos, Castelul Balaurului si Zona Arctică Club Vila Bran.
Totodată, aici găsim extrem de multe alte activități – un loc de joacă pentru copii (interior si exterior), club pentru copii (proiecție filme, jocuri, baloane si face-painting), parc istoric (12 statui reprezentând regi si domnitori ), parc natural cu hamace si băncuțe, minizoo, amfiteatru, jocuri, concursuri și spectacole.
Pe scurt, Club Vila Bran este o destinație perfectă pentru recreere, divertisment și mai ales pentru familiile cu copii!
11. Pensiunea Brandeberg
Adresa: Strada Iancu Gonțea 189, Șimon
Pensiune Brandeberg este construită după arhitectura clasică austriacă, având terase și obloane din lemn. Aceasta este considerată un loc cu multă liniște, perfectă pentru a-ți petrece vacanțele sau weekend-urile în familie.
Odată ce vei ajunge să pășești în incintă, vei fi impresionat de piesele de mobilier realizate și pictate în stilul anilor 1700. Vei găsi și un restaurant unde te vei putea delecta cu preparate tradiționale și locale, cu un meniu adaptat la nevoile călătorilor de toate vârstele.
Pensiunea este perfectă pentru familiile cu copii, întrucât dispune și de un loc de joacă, dar se pot face diverse activități și drumeții pe munte.
Locul este amenajat cu mult bun gust, gazdele sunt ospitaliere și promit o experiență de reconectare cu sinele, familia și natura.
12. La cabane aux images – mini-muzeu de fotografie
Adresa: Strada Valea Băngăleasa 148, Moieciu de Sus
La cabane aux images este locul care vă va ajuta să vedeți că România este iubită și peste hotare.
Povestea acestui loc, situat pe Valea Băngăleasa, Nr. 158, spune că un francez s-a îndrăgostit de o româncă, iar în urma iubirii lor, ei au decis să se mute împreună în România. Astfel că, în anul 2011, datorită pasiunii lui Laurent pentru arta fotografiei, au înființat acest muzeu mic, dar cu mare însemnătate pentru el.
Pasiunea și dedicarea cu care bătrânul vorbește despre arta sa este inspirațională chiar și pentru sufletele tinere, care cu siguranță vor rămâne captivați de fotografii și povești.
Locul este un colț de pace și frumusețe în inima Carpaților, un loc fascinant unde copiii pot veni să asculte istoria fotografiei și să vadă atelierul bunicului.
13. Cheile Râșnoavei
Cheile Rașnoavei reprezintă unul dintre cele mai impresionante locuri din România, mai ales dacă ești un împătimit al sporturilor montane, drumeții, plimbări cu bicicleta, etc. și sunt situate in Munții Barsei, mai exact in Munții Postavaru.
Cele mai frecventate trasee din această zonă sunt cu plecare din Râșnov, atracția principală fiind Peștera Rașnoavei, dar pentru a putea ajunge acolo, vei avea nevoie de un echipament adecvat.
Aici se pot practica multe tipuri de sporturi montane și activități de agrement, precum – escaladă, drumeții, mountain bike, bungee jumping, via ferrata, rapel, zbor cu motoparapantă, călărie, etc., dintre care, o parte sunt accesibile și pentru cei mici.
Pentru o zi de destindere în familie, la Cheile Râșnoavei puteți să campați ,ori să faceți un grătar sau picnic, deoarece există locuri amenajate pentru aceste activități.
14. Centrul de echitatie Diana
Adresa: Zona Cheilor Rasnoavei DN73A
La intrarea spre Cheile Râșnoavei se află o fermă montană de cai, înființată din dragostea pentru aceste animale. Ferma reprezintă un adevărat refugiu de la agitația cotidiană și va fi o experiență minunată pentru copii.
Ferma deține cai pentru agrement, lipițani și metișii lor, ponei, arabi și metisii acestora, într-o paletă variată de culori.
Centrul de echitaţie oferă a gamă largă de activităţi ecvestre. Sunt foarte populare excursiile în grup-călare pe teren variat în Cheile Râşnoavei către Trei Brazi-Predeal (3 ore dus-întors) cu însoţitor, plimbări cu atelaje, cu căruţă , ori cu sanie iarna şi cursuri de echitaţie pentru începători.
Vara se organizează tabere ecvestre pentru copii. Dacă aveți copiii pasionați de cai, centrul de echitație este un obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.
15. Dino Parc
Adresa: Strada Cetății, Râșnov
Atracția favorită a copiilor din lista noastră este Dino Parc, un muzeu in aer liber, cu peste 120 de exemplare de dinozauri, unii dintre ei fiind animatronici. Se știe că aproape toți copiii trec printr-o perioadă în care iubesc dinozaurii și sunt fascinați de ei, de aceea, parcul Dino din Râșnov este o oprire excelentă pentru cei mici, chiar și iarna.
Locul dispune, de asemenea, de parcuri de distracții cu tematică jurasică pentru copii, standuri de unde vă puteți lua diverse gustări și răcoritoare și multe alte surprize pregătite pentru cei mici. Pe lângă dinozaurii statici, care sunt proiectați cu multă atenție la detalii, cei animatronici reușesc să ne păcălească și să credem ca ar fi reali.
Vizitatorii parcului sunt încântați de experiența trăită și recunosc că, deși au venit pentru copii, au fost și ei surprinși, deși sunt adulți.
Deci, Dino Parc este o locație potrivită pentru întreaga familie și un mod interactiv de a învăța mai multe despre trecut prin joacă și divertisment.
16. Restaurant Promenada
Adresa: Strada Teilor, nr. 88, Râșnov
Restaurantul este amplasat în parcul Promenada Sisi, o zonă liniștită la liziera pădurii, cu alei, bănci, foișoare și locuri de joacă pentru copii. Mâncarea este tradițională iar porțiile sunt generoase.
17. Restaurant D.O.R
Adresa: Strada Branului 55g, Tohanu Nou
„D.O.R” este prescurtarea de la „Delicios, Organic, Românesc.” și este locul în care găsești deopotrivă cămara bunicii și fine cuisine-ul parizian. Punctul de atracție al restaurantului este copacul în mărime naturală din mijlocul restaurantului. Trunchiul și crengile copacului sunt naturale, dar frunzele sunt artificiale.
Ambianța restaurantului D.O.R este primitoare și confortabilă, cu un decor rustic și elemente tradiționale românești. Personalul este prietenos și profesionist, oferind servicii de calitate și asigurându-se că familiile cu copii se simt bine.
18. Complex Turistic Pănicel
Adresa: DN 73A Brasov-Bran la 2km de, Râșnov
Complexul Turistic Pănicel este un loc, la propriu, desprins din basme. Veți fi fascinați de tot ceea ce vă pune la dispoziție acest loc, fiind o construcție modernă, dar care păstrează câteva din tradițiile locale. Acesta se află în vecinătatea pârâului Pănicel, de pe dealurile din preajma Cetății Râșnov.
Locul și-a căpătat notorietatea datorită activităților oferite, precum echitația, deoarece în fața complexului este amenajat un loc dedicat acestei activități, perfectă pentru familiile cu copiii.
Totodată, vă puteți bucura și de un restaurant cu preparate delicioase, cu un meniu diversificat. Pe lângă acestea, complexul deține și o piscină exterioară încălzită, perfectă pentru relaxare pe tot parcursul anului.
Un alt plus al complexului este campingul, echipat cu loc pentru grătar și loc de joacă pentru copii, oferind o experiență completă pentru cei care vor să petreacă o zi în natură. De asemenea, în cadrul complexului se poate practica și pescuitul.
19. Poiana Râșnoavei Doripesco
Adresa: KM 14, Orașul, DN73A, Râșnov
Poiana Râșnoavei se află în Râșnov, la o distanță de aproximativ 7 km de Parcul Dino. Locul se mândrește cu camerele frumos amenajate și cu restaurantul care vă oferă un meniu în mare parte cu specific pescăresc, dar care conține opțiuni culinare pentru toate vârstele.
În același timp vă puteți bucura de diverse atracții din împrejurimi.
Una dintre atracțiile principale ale pensiunii, după cum îi spune și numele, este peștele și posibilitatea de a practica pescuitul sportiv. Pentru această activitate, pensiunea vă pune la dispoziție și echipament de pescuit.
Zonele Bran-Moeciu și Râșnov se mândresc cu natura și frumusețile puse la dispoziție localnicilor și vizitatorilor. Acestea sunt locuri cu o istorie minunată, dar și cu legende care îți vor capta atenția.
Sperăm că vă veți simți bine dacă veți opta să petreceți o vacanță în aceste locuri!
Nu ratați articolele noastre cu alte destinații de vizitat cu copiii în zona Brașov:
22 de excursii pentru familii lângă Brașov
9 Parcuri de Distracție și Aventură din jurul Brașovului