Zona Brașovului se remarcă ca fiind una dintre cele mai frumoase regiuni din România, renumită pentru atracțiile sale turistice ideale pentru familii cu copii.
Indiferent dacă sunteți în căutarea aventurii într-un parc tematic, vizitarea unui castel medieval sau a relaxării în natură, orașul Brașov și împrejurimile sale vă vor impresiona cu siguranță. În acest articol, vă vom prezenta cele mai frumoase și interesante excursii de făcut în zona Brașovului, perfecte pentru o escapadă de week-end sau o vacanță în familie cu copiii.
Aceasta este lista noastră cu 22 de excursii ușoare perfecte pentru o vacanță cu copiii la munte.
1. O zi la Sinaia
Castelul Peleș din Sinaia reprezintă una dintre cele mai frumoase și mai impresionante atracții turistice ale țării noastre. Construit în anul 1876 de primul Rege al României, Carol I, castelul se află într-un decor natural deosebit, pe valea râului Peleș. Deschis publicului în anul 1933, acest ansamblu arhitectonic este admirat de turiști din întreaga lume pentru frumusețea și eleganța sa. Interiorul castelului este la fel de impresionant, cu decoruri alese cu grijă de Regina Maria, care a dorit să lase poporului român un model al frumuseții și bunului gust.
Pentru copii, o plimbare pe aleile castelului va fi o adevărată încântare, iar tururile și poveștile despre istoria castelului îi vor fascina.
Dacă aveți un copil mai mic, vă recomandăm să folosiți un sistem de purtare, deoarece accesul pe aleile castelului cu un cărucior pe piatră cubică ar putea fi dificil.
O experiență de neuitat pentru copiii care vizitează Sinaia este o plimbare cu telegondola sau telecabina spre Vârful Furnica, la cota 1400. De la înălțime, peisajul montan impresionant și senzația de aventură oferită de telegondolă îi vor fascina pe cei mici. Detaliile privind programul de funcționare ale telegondolei le puteți găsi aici.
După această aventură, o plimbare cu trenulețul prin stațiune poate fi relaxantă și distractivă. Astfel, puteți vedea toate obiectivele importante și opriți-vă în parc pentru joacă , sau faceți o plimbare la ceas de seară.
Dacă sunteți în căutarea unui restaurant prietenos cu copiii, restaurantul Kuib este o alegere excelentă. Pentru desert, încercați specialitățile delicioase de la cofetăria Caremello din parc.
2. Excursie la Bran
Castelul Bran, cunoscut și sub numele de Castelul lui Dracula, este una dintre cele mai populare și instagramabile atracții turistice din județul Brașov. Înconjurat de istorie și legende înfricoșătoare, acest loc oferă o experiență deosebită pentru copii. În plus ei pot explora curtea castelului și grota groazei, locuri pline de mister și aventură.
După vizitarea castelului, puteți savura un ceai delicios la cafeneaua din curte, sau puteți încerca un kurtos de la una din tarabele din zona de la intrare.
Pentru masa de prânz, puteți merge la Burg, un restaurant situat aproape de castelul Bran. Dacă doriți să încercați niște delicatese locale, vă recomandăm să vizitați magazinul La Sandel, care oferă produse tradiționale delicioase, cum ar fi brânza dulce, urda, brânza de burduf, produse uscate și dulciuri.
O altă atracție de neratat pentru copii în timpul verii este locul de joacă în aer liber de pe șoseaua Branului – zona Tohanum, Childrens City. Aici există o mulțime de tobogane gonflabile, pentru orice vârstă, traseu cu trenulețul sau mini traseu cu mașinuțele electrice. Distracția va fi garantată!
3. Satul Peștera
Dacă sunteți în zona Branului și vreți să admirați o priveliște de vis, trebuie să urcați până în satul Peștera. Pentru a ajunge acolo, venind dinspre Râșnov-Bran, trebuie să virați la dreapta în localitatea Moieciu de Jos și să mergeți pe DJ 112G încă 8,5 km, până la Peștera. Drumul este asfaltat .
Dacă porniți din Bran, veți urca un deal abrupt timp de aproximativ 20 de minute, înainte de a ajunge la Parcul Natural Piatra Craiului. Peisajul care se desfășoară în fața dumneavoastră, cu sate tradiționale, case vechi și natură, este de o frumusețe uluitoare.
În satul Peștera, puteți lua masa la restaurantul Nobilis, care are o curte mare unde copiii se pot juca în voie, în timp ce părinții se relaxează pe terasă.
Odată ajunși sus, aveți posibilitatea să faceți drumeții pe traseele montane către Piatra Craiului sau să vă plimbați pentru a descoperi împrejurimile, localnicii și activitățile lor tradiționale de zi cu zi, sau pur și simplu să leneviți admirând priveliștea munților Piatra Craiului.
4. Dino Parc și cetatea Râșnov
Parcul Dinozaurilor din Râșnov este una dintre cele mai spectaculoase atracții din județul Brașov. Acesta este situat pe Strada Cetății, in apropierea Cetății Râșnov, și are peste 120 de dinozauri animatronici care te vor fascina. Toți copiii se vor simți bine în acest loc, deoarece au posibilitatea să vadă în realitate unele dintre creaturile pe care le cunosc din desene și filme. În plus față de impresionanții dinozauri, copiii vor găsi și un loc de joacă imens, cu trasee de cățărat, un cinema în aer liber și o gamă largă de ateliere interactive la care se pot înscrie.
O altă experiență unică pentru copii în Râșnov este plimbarea cu liftul panoramic până sus în cetate. Cetatea este momentan închisă pentru vizitare, dar se poate vizita curtea interioara, apoi de acolo să coborâți spre Dino Parc.
Pentru seară vă recomandăm o plimbare până în parcul de la Promenadă, care are o zonă de joacă foarte mare cu tobogane și hinte din lemn. Lângă parc se află și un restaurant tradițional, unde copiii vor găsi un loc de joacă în interior cu multe jucării și tobogane.
Dacă doriți ceva dulce să nu ratați cofetăria hotelului Radsor, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.
5. Peștera Valea Cetății
La doar 3 km distanță de orașul Râșnov se găsește Peștera Valea Cetății, care a fost deschisă publicului încă din 2011 și este amenajată special pentru a fi accesibilă vizitatorilor. Cu măsuri de siguranță și un traseu facil pentru toate vârstele, inclusiv pentru copii, peștera este o atracție perfectă pentru întreaga familie.
Deoarece este una dintre peșterile mai mici și ușor accesibile, copiii vor fi incantați să vadă diferite tipuri de roci și cratere în piatră. Este important să țineți cont că temperatura în interior este de 12 grade Celsius, astfel că trebuie să fiți pregătiți corespunzător din punct de vedere vestimentar.
6. Maggie’s Ranch
În vecinătatea orașului Râșnov se află o fermă cu un concept inedit, inspirat din stilul ranch-urilor texane. În afara restaurantului și cazării, ferma oferă o experiență ecvestră pentru copii și iubitorii de cai, o piscină în aer liber, un loc de joacă și tururi ghidate cu biciclete electrice, disponibile pentru adulți și copii începând de la 1 an.
Toate acestea se află într-o zonă pitorească cu un peisaj impresionant. Acest loc este potrivit atât pentru o vacanță cu familia, cât și pentru o zi de distracție și relaxare.
7. Rezervația de urși Libearty de la Zărnești
Rezervația de urși Libearty, situată în Zărnești, este un loc special creat pentru a salva urșii bruni din condițiile precare de viață și pentru a-i proteja. Scopul rezervației este de a conștientiza vizitatorii cu privire la situația animalelor sălbatice și de a oferi o experiență educativă celor mici. Copiii vor putea afla poveștile impresionante ale animalelor și vor învăța să respecte spațiul lor natural.
Această experiență unică este potrivită pentru familii cu copii mai mari, care vor aprecia și vor învăța din această oportunitate de a observa animalele sălbatice într-un mediu protejat.
8. Prăpăstiile Zărneștiului
Dacă sunteți în căutarea unei aventuri în natură în zona Zărnești, puteți explora Prăpastia Zărneștiului împreună cu familia. Acest canion uimitor poate fi parcurs pe un traseu de drumeție, care poate dura între 1 și 2 ore, în funcție de cât timp vreți să petreceți admirând peisajul. Traseul este considerat ușor și sigur pentru toate vârstele, astfel încât copiii se pot distra privind natura și învățând despre frumusețile ei.
Dacă aveți nevoie de o pauză, vă recomandăm să vizitați cabana Hora cu brazi. Aceasta se află în mijlocul naturii și are o mini fermă cu animale precum vaci, ponei, iepuri, câini, pisici și porci, care îi vor încânta pe cei mici. De asemenea, există și locuri de joacă special amenajate, atât în interior, cât și în exterior, astfel încât copiii să se poată distra în orice condiții meteorologice.
9. Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului a fost construită în anul 1310 pe locul unei fortificații de pământ. Ea avea menirea de a apăra Transilvania de invaziile tătarilor și otomanilor. Aceasta este poziționată în centrul municipiului Făgăraș, fiind foarte ușor de observat. Este un loc plin de istorie, in care, dacă veți pași, o să aflați multe despre viața soldaților din evul mediu care trebuiau să păzească orașul.
O mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş.
Pentru masă vă recomandăm restaurantul Casa Terra sau Oldintim, ambele aproape de cetate.
10. Parcul de aventură de la Drăguș
Parcul de aventură se află la 24 de km de orașul Făgăraș. Odată ajunși aici aveți la dispoziție: 7 trasee de aventură cu dificultate progresivă, panou de cățărare cu două fețe și 8 linii de escaladă, disponibil atât pentru copii cât și pentru adulți, teren de minigolf, tir cu arcul și multe altele. Traseele au toate elementele de siguranță și sunt accesibile atât pentru cei experimentați, cât și pentru începători.
Lângă parc există și un restaurant, unde se poate mânca bine după parcurgerea traseelor.
11. Moara pe apă din Ohaba
Continuăm călătoria prin Țara Făgărașului și ajungem în satul Ohaba, lângă Șinca Veche, unde se găsește cea mai veche moară din zonă. Moara cu apă din Ohaba a fost construită în 1873 și este încă în funcțiune, fiind o adevărată comoară de familie, aparținând acum celei de-a patra generații de morari – familia Popa.
În interiorul morii, cei mici se pot familiariza cu tradițiile zonei și pot învăța cum se produce făina. De asemenea, pe lângă făină, puteți cumpăra și suveniruri, cum ar fi gemuri și dulcețuri făcute în casă, siropuri, pălincă și țesături de lână. Moara cu apă este un loc special, cu o atmosferă de poveste, care cu siguranță va fi pe placul celor mici.
12. Vulcanul de la Racoș si Coloanele de bazalt
Situat la mai puțin de 70 de kilometri de Brașov, pe drumul spre Sighișoara, Vulcanul Racoș este o minunăție naturală impresionantă pe care o puteți admira. Copiii se vor bucura de o experiență fascinantă în acest loc, care amintește de un crater lunar, și vor fi încântați să exploreze zona. Copiii peste 5 ani sigur se vor distra să vadă cum arată locul in care pășesc astronauții și să exploreze zona.
Dacă aveți timp, puteți vizita și Cetatea Rupea din apropiere. Pentru a planifica o vizită reușită, puteți accesa site-ul oficial al primăriei, unde găsiți informații despre orele de vizitare, prețuri, tururi ghidate și alte informații utile.
13. Canionul 7 Scări
Situat lângă Brașov, Canionul 7 Scări este o atracție turistică populară atât pentru români, cât și pentru cei din afara țării. Accesul la traseu este situat la 3 minute de Domeniul Dâmbu Morii, de unde pornesc traseele în Piatra Mare.
Canionul oferă o experiență naturală unică, cu o frumusețe aparte, ce poate fi admirată în timp ce străbateți un traseu special de 2 ore, ce pornește din Piatra Mare. Traseul este semnalizat cu ajutorul unor indicatoare și poate fi parcurs de copii însoțiți de părinți, fiind de dificultate medie.
Pentru copiii cu vârsta sub 7 ani, se poate închiria un echipament de protecție, constând în cască și ham, la un preț simbolic de 5 lei. Prima parte a traseului este un drum forestier, apoi urmează un drum prin pădure, de dificultate medie.
Pe lângă peisajul desprind dintr-o poveste, parcurgerea canionului este o ocazie perfectă de a face mișcare, existând mai multe obstacole de parcus – urcarea scărilor metalice prin mini-cascade, trecerea pe lemne a râurilor, urcare și coborâre ușor abruptă.
14. Parcul Aventura Brașov
Parcul de Aventură Brașov este un loc perfect pentru cei care doresc să simtă adrenalina și aventura. În parc se găsesc diverse trasee, cu grade de dificultate diferită: tiroliane, ziduri de cățărat, poduri la înălțime, și multe altele.
15. Excursie la Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon sunt printre cele mai frecventate locuri din apropierea Brașovului. Aceestea sunt situate în inima pădurii la doar 2 km de Brașov și sunt un loc destinat tuturor iubitorilor de natură care doresc să se deconecteze de la viața cotidiană. Există mai multe variante de a ajunge aici, una dintre ele este prin cartierul Șchei.
În apropierea pietrelor există o parcare și o zonă în care puteți face picnicuri împreună cu familia sau puteți porni intr-o drumeție.
De la Pietrele lui Solomon sunt 2 trasee care pornesc din acelasi punct și ajung pana in Poiana Brasov:
1. Drumul Vechi care trece prin Poiana Mica – putin mai greu la urcare
2. Drumul Forestier – este mai usor la urcare.
16. Dealul Lempeș
Dealul Lempes se află la aproximativ 12 km vest de Brașov. Acest deal se află la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri și este cunoscut pentru priveliștile sale impresionante asupra orașului Brașov și a zonei înconjurătoare.
Puteți ajunge în rezervația Dealul Lempeș fie de pe DN 11, în zona localității Hărman (drum Brasov – Bacau), fie prin DJ 103, drumul care face legătura între Brașov, Sânpetru și Hărman. Dar se poate parcurge si pe jos prin diverse trasee montane.
La sfârșit puteți arunca și o privire asupra obiectivelor turistice din zonă, precum Bisericile Fortificate de la Hărman, Sânpetru, Bod sau Prejmer, dar și asupra mlaștinilor Hărman și Prejmer.
17. Plimbare cu telecabina la Poiana Brașov – Postăvaru
Poiana Brașov este considerată cea mai mare stațiune de schi din România și este o destinație ideală pentru copiii pasionați de sporturile de iarnă și drumeții. Poiana poate fi o atracție distractivă și în timpul verii. Puteți face drumeții pe traseele marcate sau vă puteți plimba cu bicicleta. Pentru copii, există un parc de distracții cu trambuline și jocuri gonflabile care îi va încânta pe cei mici.
Toamna sau într-o zi ploioasă puteți merge la Centrul de Agrement, unde există o zonă de cățărat, trei mese de biliard, opt piste de bowling, dar și mese de ping-pong. În weekend, sunt rezervate în totalitate, așa că dacă vreți să vă jucați bowling, faceți demersuri în acest sens din timp.
Pentru copiii mai mici există o sală cu jocuri special amenajată la subsol. Veți găsi aici două piste de mini-bowling, jocuri electronice, masă de hochei, simulator de baschet sau masă de fotbal.
Când vreți să luați o pauză de la activități și să vă bucurați de o masă tradițională puteți merge la Stâna Turistică Sergiana. Restaurantul este renumit pentru meniul său tradițional și pentru decorul autentic, care păstrează tradițiile românești. De asemenea, restaurantul oferă și opțiuni kid-friendly și este situat într-un cadru natural de vis.
Articolul nostru despre Poiana Brașov vă oferă detalii despre toate atracțiile pe care să le vizitați în Poiană.
18. Ferma de biodiversitate Cobor
Ferma de biodiversitate Cobor este un loc cu pășuni și agricultură ecologică, aflată în comuna Ticușu Vechi, la aprox. o oră de Brașov. Copiii vor putea vedea multe animale, în special cai și bovine, iar peisajul este unul răpitor.
. Dacă doriți să petreceți mai mult timp in acest loc, aflati ca ferma dispune și de cazare. Copiii se vor distra de minune, deoarece li se vor face turul fermei și pot lua parte la anumite activități distractive.
La Cobor veniți cu cei mici ca să vă conectați cu natura, să explorați împrejurimile minunate, să mâncați sanătos și bun, să simțiți aerul de demult al așezărilor de sași (o regiune unică în România), să sprijiniți dezvoltarea unei comunități și să susțineți o afacere verde.
19. Zimbrii din Vama Buzăului
Rezervația de Zimbri din Vama Buzăului este un loc impresionant unde puteți admira 27 de exemplare de zimbri. Rezervația este cu adevărat fascinantă pentru cei mici, fiindcă, pe lângă zimbri ,există și alte animale sălbatice precum cerbii.
Dacă doriți să vă petreceți mai mult timp în zonă, există și o pensiune unde vă puteți caza și unde puteți savura diverse preparate culinare și băuturi. Puteți savura sucuri naturale, clătite, plăcinte, ceaiuri și dulciuri tradiționale de la tonetele din apropiere.
20. Cascada Urlătoarea
Cascada Urlătoarea este un obiectiv turistic deosebit situat în munții Bucegi, pe Valea Prahovei. Dacă ajungeți în zona Bușteni, nu trebuie să ratați această atracție turistică, mai ales dacă sunteți însoțiți de copii, care se vor bucura cu siguranță de frumusețea cascadei.
Traseul care duce la Cascada Urlătoarea începe din Bușteni, de la telecabină. Este un traseu ușor și accesibil chiar și pentru copiii cu vârsta de 3 ani care sunt obișnuiți cu plimbările montane, aceștia reușind să parcurgă drumul pe propriile picioare. Durata traseului este de aproximativ o oră, inclusiv pauzele pentru poze, odihnă și apă. La început urcarea este mai abruptă, dar apoi poteca devine lină și urmează cursul pârâului până la cascada Urlătoarea.
Sus, lângă cascadă, se găsește o tarabă unde puteți găsi diverse gustări și băuturi, dacă aveți nevoie să vă alimentați pentru drumul de întoarcere. De asemenea, lângă cascadă există și un loc unde puteți face un popas, existând câteva băncuțe și o masă.
21. Babele si Sfinxul
Aceste atracții turistice se află în munții Bucegi și sunt printre cele mai spectaculoase peisaje naturale din întreaga țară, aflate la altitudinea impresionantă de 2.292 metri. Este un loc minunat de vizitat împreună cu copiii, deoarece traseul nu este foarte dificil.
Cea mai simplă cale de a ajunge pe Platoul Bucegi, la o altitudine de aproximativ 2400 de metri, este cu telecabina din Bușteni. Aceasta vă va duce din stațiune până la Cabana Babele, iar peisajele din cele 10 minute de călătorie vă vor lăsa fără suflare. Babele se află foarte aproape de cabană, unde puteți să vă bucurați de o cafea, o ciocolată caldă sau chiar o gustare. Sfinxul se află la aproximativ 5-10 minute de mers pe jos.
O altă opțiune pentru a ajunge la Babele și Sfinx este să mergeți în grupuri restrânse cu mașinile organizate de localnici. Aceste plimbări sunt disponibile în apropierea telecabinei din Bușteni.
De asemenea, puteți ajunge cu mașina personală până la Cabana Piatra Arsă, pe TransBucegi, și de acolo mai este un traseu de aproximativ 30-40 de minute de mers pe jos.
22. Lacul Scropoasa și cascada 7 izvoare
Lacul Scropoasa este unul dintre cele mai frumoase lacuri din România datorită culorii sale și naturii care îl înconjoară. Acesta se află în Munții Bucegi și este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice.
Traseul până la lac este de dificultate medie, fiind ușor de parcurs de către copii. Pe lângă frumusețea lacului, drumul până la el va fi o încăntare pentru copii pentru că vor putea trece peste câteva poduri de lemn.
Punctul de plecare pentru traseu este Camping Zănoaga, situat în județul Dâmbovița, la doar 68 de km distanță de orașul Brașov. De acolo, traseul marcat cu cruce albastră te va duce, în aproximativ o oră și jumătate, pe malul lacului Scropoasa.
Acestea au fost propunerile noastre de locații pentru a fi vizitate cu copiii în împrejurimile Brașovului. Vă dorim zile minunate de explorat și relaxare în familie!