Mâna sus cine a traversat țara în concediul de vară și a trecut pe lângă Râșnov, fără să oprească. Nu-s multe mâini în aer, așa-i? Adevăru-i că nici a mea nu e. Și nici nu știu să fi discutat vreodată cu un părinte care a trecut prin zonă și n-a oprit la cel mai mare parc de dinozauri din sud-estul Europei.
Nu-i loc mai bun în care noi să ne răcorim și să ne dezmorțim iar copiii, care au stat cu orele în mașină, să-și consume energia, decât popasul rupt din altă eră, dar aflat totuși la rezonabila distanță de 13 kilometri de Bran și 21 de kilometri de Brașov.
Parcul întins pe 4 hectare găzduiește peste 120 de specii de dinozauri în mărime naturală, locuri de joacă, trasee de aventură, tiroliană, căsuțe în copaci cu expoziții științifice și multe panouri informative, colorate și captivante care livrează cunoaștere sub formula “„”Știați că…”, formulă atât de potrivită micilor și nerăbdătorilor curioși.
Ei, dar dacă zic: ”Mâna sus cine merge iarna la Dino Parc!”, câte mâini mai stau în aer? Nu prea multe, așa-i? Avem și așa parte de destulă răcoare, nu mai mergem în căutarea ei cine știe pe unde. Nu mai bine stăm noi la căldură, cu o ceașcă de ceai cald în mână?
Dar dacă vă spun că și dinozaurii au ceai cald la ei acasă? Un ceai fructat și aromat. Vă sună ceva mai bine? Ce ziceți, lor le-o fi plăcând iarna? Oare ninge în ținutul lor? Fac ei oameni de zăpadă în pădure? Sau poate vreți să-i faceți voi. Și apoi să păstrați amintirea cu o super-poză în care un triceratops împarte un morcov cu omul vostru de zăpadă.
Deja sună mai bine, așa-i? Să știți că se poate îndeplini! La fel ca vara, Dino Parc își întâmpină musafirii cu porțile și brațele deschise și în sezonul rece. Situat la marginea drumului național 73A, între Castelul Bran și municipiul Brașov, parcul este ușor de găsit. El își întâmpină vizitatorii cu o parcare enormă, unde mașinile pot fi lăsate fără a le mai purta de grijă.
În zona parcării există și multe chioșcuri cu suveniruri felurite. Dacă e prima voastră vizită acolo și vă tentează frumusețile de la chioșcuri (mie mi-a rămas în suflet un ghiozdan brodat cu flori albastre și aurii), țineți minte că mai există un mare magazin de suveniruri și în parc și păstrați ceva rezerve și pentru el.
Altfel, la fel ca vara, și iarna, la parcul de dinozauri se poate urca fie într-o plăcută plimbare pe jos, fie, dacă preferați, cu remorca acoperită, trasă de tractor. Tractorul urcă până la Cetatea Râșnov, una dintre cele mai bine conservate fortificații medievale din Transilvania, dar și un superb loc de belvedere asupra orașului, fie el înverzit, ruginiu sau cernit. Dacă vă țin puterile și vă permite timpul, noi vă recomandăm să vizitați și cetatea.
Odată ajunși la Dino Parc, puteți achiziționa biletele de intrare (42 de RON pentru adulți, 38 de RON pentru copii peste 3 ani) de la casa din exteriorul parcului. Dacă ați luat bilete online, puteți intra fără să mai așteptați la coadă. Intrarea se face prin magazinul de suveniruri și aici fiecare-și negociază când să-și aleagă amintirea – căci fără nu se poate. Sau la noi nu s-a putut. Dar am negociat măcar să le luăm la plecare.
La intrarea în parc, te întâmpină un loc de joacă amenajat cu leagăne, case în copaci și atracția supremă pentru copii – Arca Dinozaurilor. Se observă chiar de la intrare că la construirea parcului s-a folosit lemn și materiale cât mai naturale, care reflectă nu doar buna calitate a locului, ci și autenticitatea sa. De asemenea, s-a acordat mare atenție detaliilor: dinozaurii sunt replici în mărime naturală, creeați conform celor mai recente descoperiri paleontologice, iar ochii lor sunt atât de realist realizați încât – încântător și terifiant în același timp – par că te privesc.
Primii dinozauri care ne întâmpină sunt autohtonii descoperiți chiar în Țara Hațegului. Despre Hatzegopteryx, cel mai mare animal zburător al tuturor timpurilor, se spune că putea face ocolul Pământului fără să se oprească din zbor.
Înaintând pe traseul dinozaurilor, ne vom mai întâlni cu Triceratops (inamicul erbivor al temutului T-Rex), micuțul și agilul răpitor Velociraptor, Diplodocus (uriașul cu cea mai lungă coadă din lume) sau T-Rex-ul cel faimos la Hollywood.
O bună parte dintre dinozauri sunt mecanizați, ceea ce înseamnă că pot să dea din coadă, să își miște capetele și să își deschidă gurile. Iar dacă vremea e mohorâtă, plimbarea prin pădurea de dinozauri, prin ale cărei desișuri răzbat sunetele scoase de dinozauri, devine cu atât mai intensă.
Dinozaurii, peștera, vulcanul care simulează trei tipuri de erupții, locurile de joacă și expozițiile științifice din căsuțele din copac sunt toate disponibile atât vara, cât și iarna. Dar pentru că iarna bineînțeles că nu-i ca vara, Dino Parc Râșnov vine cu ceva în plus. Ceva care să ne ajute să petrecem un timp frumos afară și să facă așteptarea sărbătorilor de iarnă mai distractivă.
Se cheamă Dino Joy și se desfășoară în perioada 30 noiembrie – 26 decembrie (asta dacă te întrebai ce să faci cu cei mici în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie). Se desfășoară după un calendar – în stilul celor de la Dino Parc Râșnov – bine organizat, alcătuit ca o frumoasă tablă de joc și orientat către nevoile clienților mici și mari. Mai multe detalii puteți găsi AICI!
În prima zi, oaspeții sunt așteptați la un atelier de decorare de figurine din lemn și de pictură pe față. În a cincea zi, toți copilașii primesc cadou o figurină dinozaur, iar în a șasea, o reducere de 20% din prețul biletului. Alte surprize includ: un set cu pix și agrafă cu dinozaur, acces la laser labirint sau atelier de decorațiuni de Crăciun.
V-am făcut curioși să vizitați Dino Parc Râșnov? Sperăm că da. E cu-adevărat un loc special în România și în Europa. Și dacă sunteți echipați corespunzător, potecile lui vă duc înapoi în timp indiferent de vreme. Iar când obosiți sau aveți nevoie de o pauză, să știți că în parc există chioșcuri de unde puteți ”alimenta” cu gustări și băuturi, necesara doză de energie în orice deplasare cu copiii.
Printre altele, vara vă puteți delecta cu înghețata Ice’n’Go (bobițele acelea delicioase care se topesc în gură și care, nu demult, se găseau doar în străinătate), iar iarna, cu un ceai, cu o cafea sau cu o aromată ciocolată caldă.
Dacă vreți să mergeți special pentru dinozauri până la Râșnov sau dacă vreți să trageți o fugă până acolo într-o pauză de schi de la Poiana Brașov, vă recomandăm să consultați calendarul complet al activităților Dino Joy pe site-ul parcului. Iar dacă tot intrați să-l vedeți, poate-l și descărcați și-l transformați într-un simpatic joc de zaruri de-a ”Când să mergem la Dino Parc?”