Aflat în județul Mureș, la 60 km de Târgu Mureș, stațiunea Sovata este o destinație populară de vacanță pentru majoritatea românilor. Acest fapt se datorează singurului lac heliotermic din Europa care este și cel mai mare lac heliotermic din lume, Lacul Ursu. Apa lacului are proprietăți terapeutice pentru tratarea afecțiunilor reumatice, cardiovasculare și endocrinologice.
Stațiunea Sovata a devenit ușor o atracție și pentru familiile cu copii, hotelurile moderne dotate cu spa și obiectivele turistice din zonă te invită să petreci câteva zile la poalele munților Gurghiu.
Iată care sunt atracțiile turistice din stațiunea Sovata și din împrejurimi, ideale pentru familiile cu copii:
1. Lacul Ursu
Lacul Ursu are o suprafață de aproximativ 4 hectare, iar temperatura apei se menține constantă pe toată perioada anului, între 30 și 40 de grade. Este și lacul cu cea mai mare concentrație salină din lume, astfel Sovata devine un punct de interes pentru turiștii de pretutindeni.
Cu siguranță, copiii te vor întreba de unde a primit lacul denumirea animalului blănos, ei bine, conturul lacului se aseamănă foarte bine cu blana unui urs, de aici și denumirea celebră. Lacul este perfect pentru înot pentru copii și adulți, dar ca și în orice apă sărată trebuie să aveți grijă să nu înotați cu capul sub apă sau să vă ajungă apă în ochi.
Accesul pe timp de vară pentru a înota în lacul Ursu este contra cost, iar în sezonul rece împrejurimile lacului sunt o adevărată plăcere pentru plimbări lungi, alergat sau joaca în părculețele prezente.
Dacă dorești să iei masa alături de familia ta, restaurantul Ciuperca Mică situat chiar pe malul lacului are un meniu tradițional pe placul tuturor.
2. Turnul Belvedere
Turnul cu o înălțime de 28 de metri te așteaptă să te bucuri de o priveliște minunată asupra dealurilor și împrejurimilor. Puteți opta pentru un traseu pe jos de la Lacul Ursu, care durează în medie 30 de minute. Urmați traseul Aleii turistice Vestice spre Lacul Aluniș, traseul este marcat și foarte ușor de parcurs. Pentru copii va fi o adevărată aventură această plimbare.
Accesul în turn este gratuit, iar acesta poate fi vizitat la orice oră, în orice zi. Totuși, în perioada 15 noiembrie – 15 martie s-ar putea să fie perioade în care turnul este închis.
Merită să parcurgeți traseul de la Lacul Ursu până la turnul Belvedere, în special în sezonul cald pentru a descoperi zona cu o vegetație bogată. Luați cu voi gustărele și multă apă, veți petrece momente de neuitat împreună cu copiii în mica expediție.
3. Mocănița Sovata
O plimbare cu mocănița le poate stârni interesul copiilor dacă ajungeți în Sovata. Realizată încă din anul 1949 în Polonia, Mocănița din Suceava a fost adusă în România și funcționează pe bază de cărbune și lemn de esență tare.
Viteza maximă a mocăniței este de 35 km/h, iar traseul pe care-l puteți face cu ea este de 14 km între Statiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății. Plimbările se fac în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Sezonul în care se permit plimbările cu mocănița începe de obicei în aprilie. Găsiți Mocănița pe strada Gara Mică, la aproximativ 2 km de Lacul Ursu.
Pe traseul parcurs vă veți bucura de priveliști deosebite și o plimbare pitorească timp de 2 ore (dus-întors) cât durează călătoria.
4. Lacul Negru
La aproximativ 900 m de Lacul Ursu se află Lacul Negru. Acesta conține cel mai bun nămol sacropelic, un tip de nămol compus dintr-o combinație de apă sărată, minerale, bogat în substanțe organice și argilă, idela pentru diverse tratamente. Vara, acesta este deschis pentru baie. Aici, este disponibilă și o bază de tratament pentru împachetări cu nămol și alte tratamente.
Lângă Lacul Negru este disponibilă o piscină amenajată cu apă încălzită de 27-30 de grade Celsius, iar accesul în Lacul Negru este permis și copiilor, așa că este o destinație ideală pentru familii.
5. Lacul Tivoli
La 2 km de Lacul Ursu se află Lacul Tivoli sau Lacul Tineretului care este singurul lac din Sovata care vă permite navigarea cu barca. Aici puteți ajunge la pas in timp ce vă plimbați prin parcul din jurul Lacului Ursu.
De obicei, plimbările cu barca au loc intre orele 10:00 si 18:00 în timpul săptămânii, iar în weekend între orele 12:00 si 18:00.
Peisajul de care vă bucurați în timpul plimbării este spectacular, relaxant, iar aerul revigorant.
6. Parcul de aventură Adrenalin Plus
La o distanta de 2 km de Lacul Ursu și aproximativ 1 km de centrul stațiunii, în apropierea Lacului Tivoli vă așteaptă parcul de aventură Adrenalin Plus. Un parc cu 2 trasee pentru copii și 2 trasee pentru adulți în inima pădurii. Traseele pentru adulți se încheie cu tiroliana peste Lacul Tivoli, un traseu dus-întors.
Câteva ore în parcul tematic vă provoacă spiritul de aventură în timp ce petreceți timp în aer liber, în natură. Cea mai bună perioadă în care să vizitați parcul este vara ca să evitați perioadele ploioase și să purtați cât mai puține rânduri de haine.
7. Salina Praid
La aproximativ 13 km de Sovata ajungeți foarte ușor în doar 20 minute la Salina Praid, una dintre cele mai populare mine de sare din România. Aceasta se află la o adâncime de 120 m, iar accesul până la salină se face cu un autobuz special pe o distanță de aproximativ 1200 m până la intrare.
Galeriile subterane sunt deschise pentru vizitare sau în scop terapeutic, iar copiii au ocazia de a-și petrece timpul jucându-se în părculețele amenajate. Dacă aveți copii mai măricei, aceștia pot să aleagă activitatea de cățărare pe traseele prezente în colțul dedicat chiar în interiorul salinei (contra cost).
O vizită la salină vă oferă o sesiune de aerosoli care este extrem de benefică sănătății întregii familii, dar și multe opțiuni de divertisment, locuri unde să serviți o băutură caldă și chiar colțuri de creație unde copiii mai mici pot picta în liniște și, bineînțeles, vă bucurați de zidurile de sare din interiorul salinei.
8. Casa Fluturilor
O casă a fluturilor vă așteaptă în Praid cu un spațiu dedicat zborului acestora decorat cu plante tropicale, un lac mic și o alee circulară. Deschisă în 2012, aceasta este prima casă permanentă de fluturi din România unde aveți ocazia să admirați frumusețea unor fluturi precum: fluturele de azur, fluturele bufniță, fluturele zmeu de hârtie. Aceștia au culori vibrante, aripi strălucitoare și sunt de-a dreptul încântători.
Casa Fluturilor găzduiește specii din fermele de fluturi din America de Sud, Africa sau Asia fiind o splendoare diversitatea și frumusețea acestor creaturi splendide. Vizita la Casa Fluturilor este potrivită pentru orice vârstă, copiii vor fi extaziați să admire minunăția fluturilor.
9. Canionul de sare
Canionul de Sare sau Rezervația Naturală Dealul Sării se întinde pe o suprafață de 60 de hectare și este o formațiune geologică spectaculară pe care trebuie să o puneți pe listă dacă vizitați Praid în perioada aprilie-octombrie. Ajungeți la Canionul de Sare cu mașina personală, dar și cu autobuzul din Praid.
Aici, s-au exploatat de-a lungul istoriei cantități considerabile de sare care au dus la modelarea caracteristicilor geologice și formarea unor cariere impresionante. Veți putea observa ziduri abrupte și stânci masive, dar și urmele galeriei Elisabeta de-a lungul căreia s-au dezvoltat peșteri mici în sare, cât și scurgeri de sare și noroi. Un traseu de 1 km care vă arată frumusețea naturală a peisajului format de procesele geologice care au avut loc de-a lungul istoriei.
Nu uitați să fiți pregătiți cu pachețele de mâncare și multă apă, în special dacă vizitați Canionul de Sare vara.
10. Comuna Corund
La 22 km de Sovata, satul Corund este în sine o destinație turistică fiind unul dintre cele mai vechi sate din România. Acesta este un centru de mare importanță al olăritului din Transilvania, cât și al prelucrării lemnului. Oamenii s-au concentrat pe activități de meșteșuguri deoarece solul nu era potrivit agriculturii, astfel au devenit experți în olărit.
Aici, încă de la intrarea în sat veți găsi magazine cu produse artizanale demne de admirat și tradiționalul kürtös. Casele sunt îngrijite și frumoase, veți avea ce admira dacă treceți pe aici, iar dacă doriți aveți ocazia să participați la ateliere de olărit împreună cu întreaga familie.
11. Mini Transilvania
Expoziția Mini Transilvania este la 45 km de Sovata, respectiv 50 de minute de mers cu mașina și este o destinație de neratat dacă te afli în zonă.
Cu inspirația parcurilor mini din Europa, parcul Mini Transilvania expune diversitatea culturală din Transilvania: Castelul Bran, Cetatea Alba Carolina, Cetatea Râșnov etc. Clădirile istorice în miniatură sunt o atracție minunată în rândul turiștilor, iar tot aici găsiți și Insect Park, un parc cu insecte gigant de 2 m, dar și insecte mici. Turiștii pot asculta sunetele acestora insectele fiind robotizate.
12. Muzeul Pălăriilor de Paie
La 44 km de Sovata, în localitatea Crișeni avem Muzeul Pălăriilor de Paie care a fost înființat în anul 2001. Acesta se află într-o casă cu o vechime de aproximativ 130 de ani și expune vizitatorilor ornamente din spice de grâu și tipuri de pălării din toată România (chiar și cea mai mare pălărie purtabilă din țară cu un diametru de 2 metri și o greutate de 2,65 kg), diferite obiecte de uz și decorațiuni, dar și tehnica de fabricare a pălăriilor.
Este un muzeu care va fi apreciat atât de copiii mai mari, cât și de cei mai mici care vor putea zburda prin curtea verde a muzeului dacă alegeți anotimpul cald pentru a-i face o vizită. Curtea găzduiește până la 600 pietre sculptate de natură în diverse forme.
13. Parcul de animale Ivo Wildlife Park
La 73 de km de Sovata în localitatea Izvoare, Parcul de animale Ivo Wildlife se întinde pe o suprafață de 320 hectare. Acesta este situat într-un cadru natural înconjurat de râuri și munți unde admirați elani, mistreți, mufloni, căprioare etc. Aici animalele se bucură de o viață liberă unde omul a păstrat elementele naturale care formează parcul având doar intervenții minime.
O plimbare la Ivo Wildlife Park vă încântă privirile în timp ce vă relaxează, iar copiii vor fi fascinați să observe fauna sălbatică. Puteți străbate parcul la pas sau călare dacă copiii sunt mai măricei.
14. Barajul de Zetea
La aproximativ 64 km de Sovata, Barajul Zetea a fost construit pe râul Târnava Mare și este singurul lac artificial din această zonă. Peisajul pe care-l admirați de aici este splendid, devenind o atracție turistică importantă din zonă, iar istoria barajului care datează încă din 1976 când au început lucrările la acesta, adaugă o notă interesantă experienței. Capacitatea bazinului este de aproximatic 50 milioane de m3 și se întinde pe o lungime de 2,6 km.
Este locul ideal unde petreceți clipe de relaxare în aer liber, într-un cadru pitoresc în timp ce admirați fauna și flora locală.
15. Grădina Zoologică și Cetatea Târgu Mureș
La 60 km de Sovata, aproximativ 1 oră de mers cu mașina se află Grădina Zoologică din Târgu Mureș care găzduiește până la 150 de specii de animale autohtone și exotice. Este totodată și cea mai mare grădină zoologică din România ca suprafață și merită să-i faceți o vizită. Copiii au să se bucure să întâlnească maimuțele jucăușe, elefanții, zebrele și girafele simpatice.
În drumul la pas către grădina zoologică veți găsi un parc pentru copiii de toate vârstele, caravane cu mâncare și zone de relaxare în inima naturii. Grădina Zoologică Târgu Mureș este un obiectiv de care se va bucura orice copil, indiferent de vârstă.
Un alt obiectiv, care merită vizitat este cetatea Târgu Mureș aflată în centrul orașului. Dacă faceți o vizită, aveți nevoie de aproximativ două ore ca să vizitați cetatea, iar lângă cetate veți descoperi un parc de joacă pentru copii construit cu elemente medievale, astfel încât să se încadreze în peisaj. Cu siguranță micii cavaleri vor fi bucuroși de aceacstă descoperire.