Toamna se apropie cu pași repezi și va aduce cu ea zile ploioase și seri mai lungi așa că e timpul pentru momente educative și distractive alături de cei mici.
Dacă v-ați plictisit de colorat, desenat, și tot felul de alte activități asemănătoare, în acest articol vă prezentăm topul celor mai interesante și amuzante experimente de încercat acasă. În timp ce copiii se vor distra de minune, vor învăța prin joacă fenomene naturale și științifice. Am căutat experimente simple și ușor de înțeles care nu necesită prea multă pregătire, dar vă avertizăm din propria experiență că veți avea puțin de curațat pe urmă.
Data viitoare când aveți nevoie de o activitate de interior pentru copii care să le alunge plictiseala într-o zi ploioasă sau de un proiect pentru a le pune mintea în mișcare, încercați să faceți unul sau mai multe experimente pentru copii din lista noastră cu cele mai ușoare experimente pentru acasa.
1. Cum să umfli un balon cu praf de copt
Acest experiment este simplu de făcut și îi ajută pe copii să înțeleagă cum interacționează anumite substanțe cum sunt praful de copt și oțetul.
Materiale necesare:
- Un balon
- O sticlă de plastic
- Praf de copt
- Oțet
Cum faceți experimentul?
- În prima etapă, în interiorul sticlei de plastic, plasați cu grijă două linguri de oțet.
- În balon, adăugați o linguriță de praf de copt. Apoi cu atenție, fixați balonul pe gura sticlei. Încercați să nu intre încă praful de copt în sticlă.
- Acum rugați-i pe copii să țină ferm elasticul balonului pe gura sticlei și să ridice balonul în poziție verticală pentru a permite prafului de copt să ajungă în oțet.
Opțional: Puteți adăuga câteva picături de colorant în oțet pentru ca reacția să fie colorată și de asemenea, puteți personaliza baloanele și sticla pentru a fi cât mai atractive pentru copii.
Entuziasmul o să apară odată ce reacția dintre praful de copt și oțet are loc. Veți observa cum se degajează un gaz, numit dioxid de carbon, care va umfla balonul.
Acest experiment simplu oferă o oportunitate excelentă pentru copii să învețe despre reacțiile chimice și interacțiunile dintre substanțe diferite.
2. Cum să creezi un mini vulcan
Experimentul cu mini-vulcan este unul distractiv și captivant pe care o copiii o să-l ceară din nou. Dacă aveți acasă iubitori de dinozauri, puteți să le creați o întreagă atmosferă preistorică așezând dinozauri și câteva bucăți de iarbă și de flori lângă vulcan.
Materiale necesare:
- Un pahar mic de hârtie (din acelea de esspresso) sau o sticlă de plastic
- Bicarbonat de sodiu
- Oțet
- Detergent lichid (opțional, pentru îngroșare)
- Plastilină sau carton
- Colorant alimentar roșu (opțional, pentru efect vizual).
Cum faceți experimentul?
- Puteți să așezați paharul de hârtie sau sticla în mijlocul unei tăvi să nu murdăriți cu colorant alte suprafețe.
- Înconjurați baza paharului sau a sticlei cu plastilină sau lipiți câteva bucăți de carton ca să-l stabilizați și să îi redați forma aceea de vulcan.
- În interior, adăugați aproximativ o lingură de bicarbonat de sodiu. Dacă doriți, puteți adăuga și câteva picături de detergent lichid pentru a crea o spumă mai bogată și puțin colorant alimentar roșu pentru a oferi un efect vizual mai impresionant.
- Turnați cu grijă oțet peste bicarbonatul de sodiu.
Veți observa imediat o reacție efervescentă între cele două substanțe. Dioxidul de carbon este eliberat sub formă de bule, creând un efect similar erupției unui vulcan real.
În timpul reacției, substanța spumoasă va curge din pahar, simulând lava vulcanică. Dacă ați adăugat colorant alimentar roșu în prealabil, această „lavă” va fi și mai spectaculoasă.
3. Cum să faci un curcubeu într-o farfurie
Acesta e un experiment simplu și dulce în care copii vor putea degusta câteva bomboale cât timp vor astepta să se dizolve culorile bomboanelor de pe farfurie.
Materiale necesare:
- O farfurie albă sau transparentă
- O lingură
- Bomboane colorate (Skittles)
- Apă
Cum faceți experimentul?
- Așezați farfuria pe o suprafață plană și curată. Dacă alegeți o farfurie albă, contrastul cu bomboanele va fi mai vizibil.
- Așezați bomboanele Skittles pe marginea farfuriei, urmând ordinea culorilor curcubeului: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo și violet (R.O.G.V.A.I.V.).
- Folosind o lingură, adăugați cu atenție apă în centrul farfuriei, astfel încât apa să fie în contact cu bomboanele.
- Acum trebuie să aveți puțină răbdare. Lăsați farfuria într-un loc liniștit și așteptați să se întâmple magia. Pe măsură ce bomboanele încep să se dizolve, coloranții lor vor începe să se amestece cu apa.
Pe măsură ce bomboanele Skittles se dizolvă în apă, coloranții din ele se vor răspândi în apă, creând un efect vizual captivant similar unui curcubeu.
Acest experiment nu doar îi ajută pe copii să învețe culorile curcubeului, ci și să înțeleagă conceptul de dizolvare a substanțelor în apă. Plus că este un experiment delicios!
4. Cum să îndepărtezi microbii
Copiii învață mult mai ușor vizual, iar acest experiment e de folos atunci când vreți să le arătați copiilor importanța spălatului pe mâini.
Materiale necesare:
- Un bol cu apă
- 2 lingurițe de piper
- Puțin săpun lichid
- 2 bețișoare de urechi
Cum faceți experimentul?
- Presărați piperul în bolul cu apă. Asigurați-vă că piperul se amestecă bine în apă.
- Introduceți unul dintre bețișoarele de urechi în apă cu piper. Observați cum piperul se lipsește pe betișor datorită proprietăților sale uleioase.
- Introduceți celălalt bețișor de urechi mai întâi în săpunul lichid și apoi în apa cu piper.
Veți observa că atunci când bețișorul este mai întâi înmuiat în săpun lichid și apoi introdus în apă cu piper, piperul se îndepărtează de betișor.
Puteți să le spuneți copiilor că piperul lipit de bețișor reprezintă bacteriile și microbii pe care le avem pe mâini, iar că atunci când ne spălăm pe mâini cu săpun acesta curăță și îndepărtează microbii.
De asemenea, experimentul poate fi făcut și fără bețișoarele de urechi, folosind doar degetele. Astfel, copiii pot atinge săpunul lichid cu degetul și apoi îl pot introduce în bolul cu apă și piper.
5. Cum să faci lapte magic
Experimentul acesta oferă un spectacol vizual care îi va ține pe copii ocupați și dornici să experimenteze mai departe.
Materiale necesare:
- O farfurie ușor adâncă
- Colorant alimentar (dacă aveți mai multe culori, efectul va fi mai spectaculos)
- Lapte
- Un bețișor de urechi
- Puțin săpun lichid
Cum faceți experimentul?
- Turnați un strat subțire de lapte în farfurie, acoperind baza acesteia.
- Picurați câteva picături de colorant alimentar în laptele din farfurie. Dacă aveți mai multe culori de colorant, puteți face mai multe picături de culori diferite.
- Înmuiați vârful bețișorului de urechi în săpun lichid, asigurându-vă că are o picătură subțire de săpun pe el.
- Cu vârful bețișorului de urechi înmuiat în săpun lichid, atingeți ușor picăturile de colorant din lapte.
După ce atingeți picăturile de colorant cu bețișorul de urechi înmuiat în săpun lichid, veți vedea cum culorile încep să se miște și să se amestece, formând diferite modele complexe.
Dacă vreți să păstrați amintirea acestui experiment, puteți atinge ușor o foaie albă de suprafața laptelui și puteți transfera culorile pe aceasta. Va rezulta un tablou colorat perfect de pus în camera copiilor sau la colecția de desene.
6. Cum să faci fantome zburătoare?
Dacă tot am zis că se apropie toamnă ne-am gândit să vă prezentăm și un experiment care să vă ducă cu gândul la Halloween chiar dacă la noi nu se sărbătorește.
Materiale necesare:
- Un balon
- Servețele (de bucătărie/batiste de hârtie)
- Un marker negru
- Foarfece
Cum faceți experimentul?
- Desfaceți șervețelele astfel încât să fie într-un singur strat.
- Apoi, tăiați-le în bucăți mai mici și mai ușor de manevrat.
- Puneți bucățile de șervețel pe deget pentru a le da o formă de „fantomă” și cu markerul desenați-le ochi și gură, apoi așezați-le pe masă.
- Umflați balonul și apoi frecați-l ușor de păr pentru a încărca electricitatea statică pe suprafața lui.
- Așezați balonul aproape de șervețele fără să le atingeți.
Atunci când aduceți balonul încărcat electric lângă bucățile de șervețele, ele vor fi atrase de balon datorită încărcăturii electrice statice. Bucățile de șervețele vor părea că „se înalță” spre balon, creând astfel aspectul de „fantome” în aer.
Aceasta e o modalitate excelentă de a ilustra principiile încărcării electrice statice într-un mod interactiv și captivant.
7. Cum să faci soluție pentru baloanele cu săpun?
Baloanele de săpun sunt distractive indiferent de vârstă, dar de multe ori se întâmplă să rămânem fără soluție și să ne strice joaca. Așa că vă propunem să încercați o soluție creată acasă pentru baloanele cu săpun.
Materiale necesare:
- Detergent lichid pentru vase
- Apă
- Zahăr
- Glicerină (opțional)
- 1 recipient sau un bol
Cum faceți experimentul?
- Adăugați în recipient aproximativ 1 cană de apă călduță. Dacă doriți, puteți adăuga aproximativ 1-2 linguri de zahăr pentru a face baloanele mai rezistente la spargere. Tot opțional, puteți adăuga și aproximativ 1-2 linguri de glicerină* pentru a face soluția și mai eficientă.
- Adăugați aproximativ 1-2 linguri de detergent lichid pentru vase în apă.
- Amestecați cu grijă apa, zahărul și detergentul în recipient pentru ca ingredientele să se combine.
- Lăsați soluția să se odihnească timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o utiliza.
Detergentul lichid pentru vase reduce tensiunea superficială a apei. Acest lucru permite săpunului să formeze filme subțiri și durabile care pot captura aerul și să creeze baloane cu săpun.
Acum puteți crea baloane de săpun chiar cu mână și să vă distrați ore întregi.
*Noi am testat fără glicerină și a funcționat. Dintr-o suflare ne-a ieșit un balon, nu mai multe ca la soluția originală de baloane, dar tot a meritat experimentul.
8. Cum să faceți un nor?
Acest experiment le oferă copiilor o experiență educațională ajutându-i să înțeleagă mai bine interacțiunea dintre căldură și frig.
Materiale necesare:
- O cană transparentă sau un borcan
- Cuburi de gheață
- Apă fierbinte
Cum faceți experimentul?
- Alegeți o cană transparentă sau un borcan pentru a putea observa experimentul mai bine.
- Turnați cu grijă apă fierbinte în bol.
- Pe capacul borcanului sau pe un suport pentru cană așezați cuburile de gheață și puneți-le deasupra recipientului.
Se va produce o reacție interesantă. Veți vedea că apa fierbinte va declanșa o emisie de abur care va arăta ca și cum s-ar forma un „nor” chiar deasupra suprafeței apei și a gheții.
Acest fenomen se datorează diferenței de temperatură dintre apa fierbinte și cuburile de gheață.
9. Cum să faceți oobleck?
Oobleck este un fluid non-newtonian creat dintr-un amestec de apă și amidon de porumb și care nu are vâscozitate constantă. Acest experiment îi va surprinde pe copii și vor dori să se joace în continuu.
Materiale necesare:
- 1 parte Amidon de porumb
- 2 părți apă
- Un bol
- Lingură
- Coloranți alimentari (opțional)
Cum faceți experimentul?
- Începeți prin a adăuga amidon de porumb în bol.
- Apoi adăugați treptat apă în bol, amestecând în același timp. Cantitatea exactă de apă poate varia, așa că adăugați-o treptat până când obțineți consistența dorită. Oobleckul ar trebui să fie o substanță care se simte moale și lichidă atunci când o atingeți lent, dar care devine tare dacă o strângeți în pumn.
- Continuați să adaugați apa treptat amestecând amidonul de porumb și apa cu ajutorul lingurii.
- Opțional adăugați coloranți alimentari pentru culoare.
Oobleck își schimbă proprietățile de la lichid la solid în funcție de modul în care este manipulat. Când îl atingi lent sau încet, Oobleck se va comporta ca un lichid, curgând între degete. Dar dacă îl lovești sau îl strângi rapid, va deveni ferm și va părea solid. Acest lucru se datorează interacțiunii dintre particulele de amidon de porumb și apa.
Copiii pot explora aceste proprietăți interesante și pot învăța despre comportamentul neobișnuit al acestui material.
10. Cum să faci ploaie colorată?
Pentru a colora zilele mohorâte de ploaie, vă provocăm să încercați cu copiii experimentul cu ploaia colorată.
Materiale necesare:
- Apă
- Un bol sau recipient mare și transparent
- Spumă de ras
- Coloranți alimentari în diferite culori
Cum faceți experimentul?
- Puneți apă în bol pentru a acoperi cam 3/4 din bol.
- Peste apă puneți o cantitate generoasă de spumă de ras.
- Apoi, peste spuma de ras, picurați câteva picături de colorant alimentar în diferite zone.
Puteți observa cum încet coloranții vor începe să se răspândească și să treacă prin spumă ajungând în apă și creând culori vibrante și strălucitoare.
Acest experiment simplu și ușor îi va umple de bucurie pe copii, iar voi le puteți povesti despre cum se formează norii și despre ploaie dacă tot vine toamna cea ploioasă.
Care sunt beneficiile experimentelor științifice pentru copii?
Există mai multe beneficii ale experimentelor științifice pentru copii:
- Ajută la stimularea simțului natural de aventură și a curiozității copilului.
- Îi face pe copii să fie conștienți de ceea ce îi înconjoară.
- Îi motivează pe copii să fie rezolvatori de probleme persistente și gânditori analitici.
- Învață elementele esențiale ale raționamentului științific pentru copii.
La experimente înainte!
Sperăm că v-au plăcut experimentele de făcut acasă cu copii și că veți încerca din ele pentru a transforma zilele cu vreme mohorâtă în aventuri pline de descoperiri științifice. Spor la experimente!