Odată cu apropierea toamnei, ne pregătim să întâmpinăm zilele și weekendurile ploioase care aduc cu ele oportunități diferite de a petrece timp de calitate cu cei mici.
În loc să vă bazați mereu pe clasicele locuri de joacă sau pe vizitele la mall, vă prezentăm o listă captivantă de 40 de activități pentru zilele ploioase pe care să le încercați cu copiii.
De la aventuri în natură, la jocuri educative și experiențe care îmbină distracția cu învățarea, există multe modalități de a transforma fiecare zi de ploaie într-un prilej de descoperire și bucurie pentru întreaga familie.
1. Timpul pentru povești
Poveștile nu sunt doar pentru seară ci pentru oricând vreți să evadați într-o lume nouă stând pe canapea sau pe jos în camera copiilor. Citiți povestea cu intonații și expresii faciale pentru a-i captiva cu totul pe cei mici, iar dacă copii sunt mai mari, unul dintre părinți poate fi povestitorul iar ceilalți membrii ai familiei personajele.
Sau de ce nu, creați voi niște personaje și dați-le viață inventând o poveste. Cu siguranța jocul acesta va îmbogăți imaginația copiilor și va fi distracție maximă.
În modul acesta au luat naștere multe cărți pentru copii din zilele noastre, așa că cine știe cât de departe va ajunge povestea voastră.
2. Sortați jucăriile vechi
Deși nu pare o activitate distractivă pentru copii, îi învață lecții importante.
Ordinea în camera îi ajută să știe mereu unde sunt cele mai iubite jucării, dar cea mai importantă lecție este aceea că vor învăța să se desprindă de lucrurile de care nu mai au nevoie.
Jucăriile stricate vor fi aruncate sau reciclate, iar cele funcționale vor fi donate. De îndată ce copiii vor înțelege că donând jucării fac loc unor jucării noi, dar reușesc să aducă zâmbete pe fața altor copii cu cele vechi, vor vrea să sorteze jucăriile mult mai des.
3. Mergeți la bibliotecă
Dacă nu stați departe de bibliotecă sau dacă puteți merge cu mașina, câteva ore petrecute la bibliotecă pot fi minunate pentru copii. Dacă nu au mai fost până atunci, vor fi surprinși de cât de multe cărți vor găsi și de setul de reguli de la bibliotecă. Shhhh! Pe lângă asta, biblioteca poate scuti părinții de câțiva bănuți fără să le ia copiilor din pasiunea de citit.
Dacă e weekend și bibliotecile sunt închise, puteți face o vizită la o librărie. Unele librării au zone special amenajate pentru copii, unde se poate servi și o băutură caldă. Nu garantăm că veți putea pleca de la librărie fără să cumpărați ceva.
4. Coaceți prăjituri
Copiii sunt foarte fericiți în bucătărie și de multe ori e fascinant pentru ei cum câteva ingrediente adăugate și mixate dau naștere unor bunătăți delicioase. Așa că, profitați de vremea ploioasă și îndulciți sufletele copiilor gătind împreună prăjituri.
Și părinți, nu vă gândiți la dezastrul ce va rămâne pe blat, savurați momentul împreună cu copiii și urmăriți cât de concentrați vor fi să creeze rețeta ca la carte.
5. Faceți pizza
Înainte de prăjituri ar merge o pizza, iar cea mai gustoasă pizza este cea făcută acasă cu copii. Nu e nici foarte grea de făcut, iar copii se pot distra întinzând aluatul și adăugând toate toppingurile.
Puteți chiar să creați tot felul de flori din frunze de busuioc, roșii și cașcaval. Folosiți-vă imaginația și faceți o pizza cum n-ați mai văzut până acum.
6. Jucați un joc de societate
Magazinele sunt pline de jocuri pentru copii de toate vârstele. De la cele clasice, la cele mai noi care se concentrează pe diferite abilități ale copilului.
Așa că jocurile nu pot lipsi din camera copiilor și sunt perfecte pentru zilele de ploaie. Spuneți-le copiilor să aducă jocurile lor preferate și faceți un „game night” doar că la amiază.
Pentru a crea o atmosferă mai plăcută, puneți lângă voi popcorn,câte un pahar de suc și jocuri pot începe!
7. Creați o vânătoare de comori
Vânătoarea de comori poate fi cel mai interactiv joc pentru copii.
Creați-le o harta a casei și trasați x-uri unde se află comorile și lăsați-i să caute. Mai puteți îmbunătăți vânatoarea de comori folosindu-vă imaginația: pernele pot fi bombe de care copiii se feresc sau pot fi folosite ca zone sigure împotriva lavei care curge pe lângă ei. Dacă copiii sunt mai mari, puteți chiar să le puneți câteva întrebari de cultură generală la care să răspundă și pentru care primesc mici comori.
Cât despre comori, acestea pot fi orice de la lucruri pentru o noua activitate, dulciuri sau chiar jucăria lor preferată de pluș.
Dacă copiii dvs. sunt prea mici pentru a desluși indicii de tip vânătoare de comori, dați-le pur și simplu o listă de obiecte din casă pe care trebuie să le găsească. O altă variantă este să ascundeți un obiect în casă și să le dați indicii de tip cald-rece.
8. Vizitați un muzeu
Pentru zilele ploioase în care ați vrea totuși să ieșiți din casă, muzeele pot fi un loc minunat de explorat.
Muzeele sunt un loc potrivit pentru a le stârni copiilor curiozitatea despre artă, știință sau istorie și copiii reușesc să învețe despre exponate într-un mod distractiv și chiar interactiv în muzeele moderne.
Muzeele îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte simțul critic prin observarea și analiza exponatelor. Cum fac ei asta? Ei bine, o să vă dați seamă când o să bombardeze cu o mulțime de întrebări despre ceea ce văd.
9. Vizionați un film – acasă
Când afară plouă de ore întregi și nu pare să se oprească, să vizionezi un film cu cei mici e o activitate plăcută și relaxantă pentru toată familia.
Pentru a crea atmosfera de la cinema, trageți draperiile, pregătiți popcornul, gustările și paharul de suc.
Acum că ați adus cinematograful în casă, căutați filmul preferat de cei mici, sau de ce nu, vizionați un film nou.
10. Faceți o petrecere în sufragerie
Atenție! La petrecerile de dans toată lumea se distrează și cap rupți de oboseală. Altfel, înseamnă că dansul trebuie să continue.
Fiecare alege pe rând o piesă preferată și în timp ce muzica răsună, vă bucurați de dans împreună. În plus, dansul poate fi doar începutul unei serii de activități legate de muzică. Puteți pune genuri diferite de muzică care să vă provoace să schimbați ritmul de dans. Sau puteți face joc clasic cu scaunul muzical.
11. Faceți un picnic în sufragerie
Un picnic bun poate fi savurat oriunde, iar dacă vremea nu permite statul afară, livingul e un loc perfect.
Cu câteva pături colorate așternute pe podea și câteva animale de pluș îndrăgite, e timpul pentru micile gustări. Mini sandwichurile încălzite, fructele tăiate cubulețe și sucul din portocale proaspăt stoarse vor încânta pe toată lumea.
Pentru un picnic à la carte, puteți să căutați pe YouTube sau Spotify sunete de păsări ca să creați senzația unui picnic în parc.
12. Rezolvați ghicitori
Chiar dacă această activitate nu ia foarte mult timp, poate fi jucată oricând. Pentru jocul acesta nu trebuie neapărat să aveți o carte de ghicitori sau să creați textul ghicitorii în rime. Puteți să dați niște indicii sau chiar puteți apela la o foaie de hârtie și un pix și să încercați să desenați lucrul sau vietatea la care vă gândiți. Puteți adapta jocul în funcție de vârsta copiilor.
Rezolvarea de ghicitori o activitate distractivă pentru toată familia, iar copii vor prinde curaj să dea răspunsuri cât mai bune și să ghicească la ce vă gândiți.
În acest fel petreceți timp de calitate împreună, dar îi și ajutați pe copii să-și dezvolte abilitățile de gândire logică pe baza indiciilor într-un mod amuzant.
13. Joaca de-a școala
Joaca de-a școala cred că este preferata multor copii, iar într-o zi ploioasă este o activate plăcută de a petrece timpul cu copii.
În acest joc părintele devine învățăcelul, iar copilul devine ghidul care prezintă lecția. Părinții au rolul de a fi atenți la explicațiile copilului, de a pune întrebări și de a-și „face temele”.
Prin acest joc, copilul poate învăța cum să comunice mai bine și cum să răspundă la întrebările puse de părinți despre lecție. Pe lânga aceasta, voi părinții puteți afla dacă copilul înțelege bine lecțiile predate la școală și puteți urmă evoluția lui.
14. Construiți un fort
Construirea unui fort e o joacă excelentă care transformă camera într-o aventură fantastică. Cu un stoc de perne de canapea, perne din dormitor, plapume și scaune, fiecare element devine o piesă importantă în crearea acestui refugiu magic.
Copiii au rolul de „diriginte de șantier” deoarece ei vor planifica unde va fi montat și ce își doresc. În timp ce pun toate „piesele de construcție” copiii își dezvoltă abilități spațiale și de coordonare, ba mai mult învață să colaboreze în echipă fie cu frații și surorile sau împreună cu părinții.
Odată ce fortul este gata, este timpul pentru spus povești, un joc de roluri sau pentru aventuri – oriunde vă poartă imaginația.
15. Creați o piesă de teatru
Punerea în scenă a unei piese de teatru e o activitate foarte captivantă care îi transformă pe copii în adevărați artiști. Inspirați de animații sau cărți, pot da viață personajelor preferate chiar la voi în sufragerie.
În timp ce copiii se transformă în prințese, cavaleri sau alte creaturi fantastice, ei își dezvoltă abilitățile de comunicare prin interpretarea rolurilor.
Cu părinții sau frații ca audiență, copiii se vor simți încurajați și încrezători în joaca lor.
16. Creați jucării din carton
Cu toții avem acel teanc uriaș de materiale reciclabile așteptând să fie transformate în ceva special. Încurajați-i pe copii să exploreze potențialul creativ al acestor materiale, în special al cartonului. Din cutiile de carton goale pot crea orașe întregi, castele fantastice sau vehicule ingenioase.
Crearea jucăriilor devine o aventură plină de imaginație și abilități practice – tăiere, lipire, colorare și asamblare. Prin această activitate, copiii învață să gândească în mod creativ și să recicleze.
Pe lângă toate acestea, copiii vor fi mândri și bucuroși de ce au putut crea cu mâinile lor dibace.
17. Jucați-vă cu plastilină
Plastilina este o alegere minunată pentru a oferi copiilor o distracție creativă și nesfârșită. Textura maleabilă le permite copiilor să creeze forme și obiecte stimulându-le imaginația și abilitățile motorii fine.
Puteți crea împreună animale, personaje din desene animate sau de ce nu, niște gustărici din plastilină.
Orice vă decideți să creați, plastilina îi ajută pe copii să se concentreze și să își dezvolte răbdarea, iar părinții o pot curața ușor de pe orice suprafețe.
18. Organizați un teatru de păpuși
Transformați camera într-un univers magic prin organizarea unui teatru de păpuși. Puteți aduce la viață povești și aventuri captivante folosind animalele de pluș sau chiar șosete colorate. Spătarul canapelei se poate transforma ușor în scena spectacolului.
Copiii pot lua rolul de regizori, scenariști și actori, dezvoltând astfel creativitatea și abilitățile de comunicare.
Acest joc este distractiv pentru toată familia și încurajează pe toată lumea să-și dezvolte imaginația.
19. Construiți un oraș cu bandă adezivă
Invitați copiii să-și dezvolte propriul oraș imaginar într-un mod captivant și interactiv, folosind doar bandă adezivă și imaginație. Transformați podeaua într-un spațiu de joacă plin de aventuri, creând drumuri și clădiri folosind banda adezivă.
Această activitate este eficientă în camerele cu mochetă, deoarece banda se poate desprinde ușor fără a lăsa urme. Dar dacă nu aveți mochetă puteți folosi o bandă de mascare căci nu lipește atât de tare.
Cu ajutorul mașinuțelor de jucărie, copiii pot explora străzile orașului creat, plimbându-se pe drumuri și oprindu-se la clădirile lor inventate din cuburi sau piese de Lego. Această joacă nu numai că stimulează imaginația și creativitatea, dar dezvoltă și abilitățile spațiale și coordonarea.
20. Scrieți cărți poștale sau scrisori
Încurajați creativitatea și conexiunile personale ale copiilor prin intermediul scrisorilor sau cărților poștale.
Dacă copiii știu să scrie, provocați-i să-și transmită gânduri, povești și sentimente către prieteni, frați sau rude. Copiii mai mici își pot transmite și ei gândurile către cei dragi cu ajutorul unor desene cu creioane colorate.
Prin intermediul scrisorilor, copiii pot exprima aprecierea sau pur și simplu să facă o surpriză plăcută cuiva drag. Acest proces nu numai că îi ajută să își dezvolte abilitățile de comunicare și exprimare scrisă, ci îi învață și valoarea conexiunii personale și a răbdării în scris.
21. Faceți felicitări
Crearea felicitărilor reprezintă o modalitate minunată pentru copii de a-și exprima creativitatea și afecțiunea față de cei dragi.
Ei pot lua imagini și cuvinte din reviste pentru a le lipi pe fața felicitării, creând astfel felicitări personalizate. Această activitate, la fel ca scrisul scrisorilor, îi încurajează să găsească cuvinte dar și imagini care reflectă sentimentele lor, dezvoltând astfel abilități de selecție și exprimare.
Aceste felicitări vor fi un gest frumos pentru bunici sau rude și vor rămâne ca amintiri frumoase peste ani.
22. Aliniați piesele de domino
Alinearea pieselor de domino e o activitate plăcută pentru copii, capturându-le atenția și încurajându-i să exploreze concepte precum echilibrul și cauza-efectul.
Copiii au nevoie de răbdare și concentrare pentru a pune piesele, iar după câteva ture de joc, pot experimenta cu tot felul de modele mai complexe. Dacă nu aveți piese de domino, puteți să le înlocuiți cu piese din Zenga sau cu plăci magnetice.
În final, e o adevărată bucurie să vezi piesele de domino căzând în lanț!
23. Ascultați o poveste
Pentru zilele ploioase în care voi părinții vreți să pregătiți repede ceva de mâncare, o poveste audio pentru copii e minunată.
În plus, tehnologia ne aduce o mulțime de opțiuni deoarece cărțile audio pot fi găsite rapid pe YouTube sau pe Spotify.
Această activitate le oferă copiilor posibilitatea să călătorească în aventuri în timp ce se relaxează confortabil și îi ține atenți până terminați de gătit.
24. Faceți un puzzle sau un Lego
Cu siguranță, să faceți un puzzle sau să construiți un set Lego nou într-o zi ploioasă poate fi o activitate relaxantă de familie.
Pe măsură ce copiii se concentrează asupra fiecărui detaliu și găsesc piesele potrivite sau le așează în locul corect, dezvoltă abilități de observare, rezolvare de probleme și perseverență. În plus, fiecare piesă așezată corect le creează un sentiment de bucurie și motivație să continue.
Indiferent de vârstă, copii sau părinți, bucuria de a face un puzzle sau a construi un Lego, e la fel de mare, așa că ce mai așteptați? La joacă toată lumea.
25. Desenați fișe de colorat
Fișele de colorat sunt o sursă inepuizabilă de distracție pentru copii în orice moment, fie acasă, în vizită la rude, fie într-un restaurant.
Găsiți o mulțime de fișe de colorat sau fișe cu activități pe Pinterest potrivite pentru cei mici sau chiar adolescenți și în funcție de nivelul și preferințele fiecăruia.
Dacă se plictisesc de această activitate, țineți la îndemână și câteva foi albe goale unde să poată desena și crea orice își doresc și își imaginează.
Luați și voi un creion colorat și jucați împreună un clasic X și zero pentru mai multă distracție în familie.
26. Jucați un joc video
Explorarea lumii jocurilor video poate fi o experiență fascinantă pentru copii. În funcție de vârsta copilului puteți să găsiți jocuri potrivite pentru fiecare. Ba mai mult, există aplicații educaționale care pot dezvolta abilități matematice, lingvistice sau științifice într-un mod interactiv și captivant, dacă doriți să alegeți altceva decât jocurile clasice.
Prin implicarea părinților în aceste activități, se pot discuta strategii, se poate încuraja rezolvarea de probleme și se pot oferi sfaturi valoroase.
Indiferent de vârsta copiilor, e important să găsiți un echilibru între jocurile video și alte activități pentru a asigura o experiență variată și sănătoasă.
27. Creați un colaj
Această activitate nu e doar pentru copiii cu înclinații artistice, ci pentru toți care își doresc să își exprime creativitatea.
Selectând imagini, fotografii sau decupaje din reviste, fiecare membru al familiei poate adăuga propriul său element personal la colaj. În timp ce colajul ia formă, părinții și copiii pot discuta despre fiecare element adăugat și pot împărtăși povestiri sau semnificații speciale legate de fiecare parte a colajului.
Când colajul e gata, puteți să îl puneți într-o ramă pentru a vă aminti mereu de timpul petrecut împreună.
28. Mergeți la plimbare
Cine zice că zilele ploioase sunt doar pentru statul în casă? Puteți transforma o zi cu vreme mohorâtă într-o aventură plină de distracție. Luați umbrelele sau gecile impermeabile, cizemele de cauciuc și la joacă prin ploaie toată lumea!
Săriți în bălți și învățați-i pe copii să se bucure și să aprecieze ploaia. Explicați-le cum se formează norii, de ce plouă.
Lăsați-i să se bucure de aerul proaspăt și de sunetele plăcute ale ploi.
29. Jucați-vă cu apa de ploaie
Joaca cu apă de ploaie poate fi o experiență minunată de conectare între părinți și copii în timpul unei zile ploioase.
Aduceți boluri, pahare sau boluri adânci și lăsați-i pe copii să mute apa dintr-un recipient în altul să observe cum apa ia forma noului recipient. Puteți face jocul și mai distractiv, aducând coloranți alimentari pentru a colora apa.
Această activitate distractivă poate dura o vreme deoarece aproape toți copiii sunt fascinați de apă.
30. Faceți curse de „bărci”
Cu doar câteva bucăți de hârtie colorată sau din carton, puteți crea bărcuțe ușor de manevrat în bălțile formate de ploaie. Sau de ce nu, folosiți-vă de frunze, bețe, flori sau conuri de brad pentru a crea bărcuțe.
Apoi, poziționați-vă lângă băltoace și eliberați bărcile. Copiii vor râde și se vor bucura de competiția prietenoasă și de emoția de a-și vedea propriile creații navigând în sus și în jos pe „valuri”.
31. Măsurați cantitatea de precipitații
Plasați diferite recipiente, cum ar fi găletuțe, boluri sau cești, în locuri diferite, la distanță mai mare între ele și observați cât timp le ia ploii să le umple.
Această activitate simplă poate dezvălui diferențe subtile în cantitatea de precipitații, în funcție de locație și intensitatea ploii. Plus că alergarea de la un recipient la altul o să îi ajute să-și mai descarce din energie.
În timpul acestei activități copiii învață să observe și să se conecteze cu mediul înconjurător.
32. Dansați în ploaie
Dansul în ploaie mai ales într-o zi de vară e răcoritor și distractiv pentru toată familia.
Fiindcă în general părinții le spun copiilor să se ferească de ploaie, această joacă spontană îi va lua prin surprindere pe copii și îi va umple de bucurie.
Totuși, după dansul în ploaie să nu rămâneți cu hainele ude pe voi că nu vrem să se răcească nici un copil și nici un adult.
33. Construiți baraje în bălți
Cu creativitate și resurse simple precum pietre, bețe sau chiar mâinile, puteți începe să construiți baraje pentru a modifica direcția apei și a crea mici rezervoare temporare.
Apoi puteți să încercați să puneți frunze, bețe sau chiar jucării de apă să plutească lângă baraj. Prin această activitate copiii pot învăța mai multe despre gravitație și despre forța apei, în timp ce se distrează.
34. Desenați cu cretă
Dacă nu ați mai desenat cu creta în timpul ploii, acum e momentul perfect! Ieșiți afară cu creioane de trotuar sau cretă colorată și începeți să creați opere de artă temporare pe suprafața umedă.
Culorile cretei vor fi mult mai vii și textura cretei va fi diferite pe suprafețele umede, ceea ce va face din desenatul cu cretă o experiență nouă.
Chiar dacă desenele se vor sterge odată cu ploaia sau la câteva zile după, copiii și părinții își vor aminti mereu de momentul acesta.
35. Jucați-vă cu nisip sau noroi
Joaca cu noroi sau nisip aduce o doză mare de distracție într-o zi ploioasă. Când aceste materiale devin umede, ele se transformă în instrumente de modelare naturale, oferind copiilor o oportunitate minunată de a explora și crea.
Copiii pot sculpta tot ceea ce își imaginează sau pot folosi forme de nisip și în același timp își dezvoltă abilitățile motorii fine și se conectează cu natura care are cel mai bun ”nisip kinetic”.
36. Duș în ploaie
Cei mici se vor distra de minune! Într-o zi ploioasă de vară sau de sfârșit de vară aduceți șamponul și săpunul afară și spumați-vă. Bucurați-vă de joaca cu săpun în aer liber și încercați să creați baloane de săpun care să fie sparte rapid de ploaie.
Aceasta va fi o activitate cu totul nouă pentru copii care îi va învăța să se bucure chiar și de zilele ploioase.
37. Creați o trupă muzicală
Aduceți afară găleți, pahare, capace sau orice recipiente din plastic sau tablă pe care le puteți găsi în casă, iar apoi lăsați-vă imaginația să se manifeste în sunete inedite.
În timp ce ploaia lovește obiectele, acestea vor emite sunete diferite, iar copiii se vor bucura să descopere diverse tonuri și ritmuri.
Dacă doriți, puteți aduce și linguri și alte obiecte cu care să loviți și voi recipientele pentru a crea propria voastră muzică acompaniată de ploaie.
Acestă activitate nu numai că îi încurajează pe copii să-și exploreze creativitatea, dar și să înțeleagă mai bine interacțiunea dintre sunet și obiecte.
38. Mergeți la vânătoare de creaturi iubitoare de ploaie
În timpul unei zile cu ploaie, când natura prinde viață, puteți să porniți în căutarea micilor locuitori care ies la iveală.
Broaștele, viermii, melcii și alte viețuitoare se simt atrase de umiditatea din aer și devin mai active în timpul ploii. Acesta este un moment minunat pentru a le observa în habitatul lor natural și pentru a învăța despre ele.
Căutați cu grijă aceste creaturi mici, fiind siguri să le tratați cu delicatețe și să le puneți la locul lor după ce le-ați studiat.
39. Hrăniți păsările în ploaie
Puteți să pregătiți bucăți de pâine sau semințe și să le așezați într-un loc protejat de ploaie.
În timp ce afară începe ploaia, copiii pot să aștepte cu nerăbdare la geam să vadă cum păsările își fac apariția.
Observându-le de aproape cum se hrănesc, pot învăța mai multe despre speciile de păsări din zonă. Pe lângă aceasta, copiii învață și să aibă grijă de alte vietăți.
40. Mergeți la vânătoare de curcubee
Încălțați cizmele și ieșiți în aerul răcoros și proaspăt pentru a explora cartierul în căutarea unui curcubeu.
Puteți să priviți spre cer și să căutați cele șapte culori strălucitoare care se îmbină într-un arc uimitor. Poate aveți noroc și veți găsi un curcubeu dublu ca cel din imagine.
Această activitate nu doar îi încurajează pe copii să observe și să se conecteze cu fenomenele naturii, dar și să simtă magia și frumusețea curcubeului.
Să vină ploaia!
Sperăm că va plăcut acest articol și că următoarea dată când va fi o zi sau un weekend ploios să vă amintiți de activitățile propuse și să încercați cât mai multe!