În acest articol, vă prezentăm o selecție de 20 muzee din București care sunt potrivite pentru copii și care oferă experiențe memorabile pentru întreaga familie. Fie că este vorba despre muzee de știință, artă, istorie sau tehnologie, aceste locuri vor captiva imaginația copiilor și îi vor încuraja să exploreze și să descopere lumea într-un mod distractiv și interactiv.
Nu vă faceți prea multe griji dacă o să le placă sau nu copiilor la muzeu. Da, s-ar putea să fie un pic mai greu să îi țineți semi-atenți și calmi, dar în cele din urmă merită din plin. Cu puțină planificare, poate fi o zi distractivă și memorabilă pentru toată lumea.
Asigurați-vă că vedeți mai întâi ceea ce ați venit să vedeți. Dacă observați că cei mici se plictisesc, încercați să vedeți ce li s-ar părea și lor interesat și apoi plecați. Veți putea reveni cu altă ocazie în acel loc sau într-un alt muzeu.
1. Țiriac Collection
Cu un concept unic în România, Țiriac Collection va prezintă o colecție personală de vehicule produse începând cu anul 1899 până în prezent. Un muzeu perfect pentru băieței și nu numai, aici veți avea ocazia să explorați 400 de vehicule istorice.
Nu contează dacă sunteți sau nu un fan al mașinilor: ar trebui să vizitați acest muzeu o dată în viață. Vă puteți bucura să vedeți fiecare mașină și să citiți detalii despre fiecare dintre ele. O oportunitate excelentă de a vedea istoria mașinilor și de a vedea unele mașini pe care le-ați văzut în filme în viața reală.
Tarife:
Bilet adulți: 20 de lei
Bilet elevi/studenți: 5 lei
*Copii cu vârsta de până la 6 ani inclusiv beneficiază de acces gratuit
Program:
Luni-Joi: Închis
Vineri-Duminică: 10:00-19:00
Atracții:
Printre atracții se numără și Aston Martin Lagonda (1976), Bentley S3 (1965), Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe (1957), Lincoln Continental (1961) și multe altele.
Adresa: Calea Bucureștilor 289, Otopeni, Ilfov
2. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa„
Muzeul Național de Istorie Naturală organizează activități educative, cum ar fi atelierele de explorare a naturii, în care copiii pot învăța despre plante, insecte și animalele locale. Aceste activități îi încurajează pe cei mici să observe și să înțeleagă lumea naturală din jurul lor. Este o oportunitate unică de a stimula curiozitatea și de a dezvoltă dragostea pentru natură și știință.
Muzeul este organizat pe trei zone de vizitare :
• la demisol este zona „Biodiversitatea României” ;
• la parter sunt prezentate ecosisteme de pe toată suprafața pământului ;
• etajul este rezervat preistoriei și istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei și biologiei marine.
Tarife:
Bilet Adult: 20 de lei
Bilet elevi/studenți: 5 lei
Se poate achiziționa și un audio-ghid la prețul de 10 lei. Tarifele pentru vizitele alături de ghid sunt de 100 de lei pentru limba română și 200 de lei pentru limba engleză.
Program:
Luni: Închis
Marți-Duminică: 10:00-20:00
Atracții:
Muzeul „Grigore Antipa” oferă copiilor oportunitatea de a explora diversitatea vieții pe Pământ, de la animale și plante până la fosile și minerale
Copiii vor avea ocazia de a admira schelete impresionante de dinozauri, de a explora habitatul unor animale exotice sau de a înțelege procesele naturale care formează mediul înconjurător.
Puteți vizită numeroase expoziții temporare precum “Expoziția de fluturi exotici vii”, “Peste mari și zări”, “Creaturi ascunse”, “Antipa și Racoviță- exploratori de poveste”. De asemenea muzeul organizează Atelierul de Recreație Științifică, Întâlnirile pasionaților de astro-navigație și multe alte activități pentru copii. Puteți consulta lista evenimentelor din 2023 pe site-ul oficial al muzeului.
Adresa: Şoseaua Pavel D. Kiseleff 1, București
3. Orășelul Cunoașterii
Un muzeu puțin mai diferit față de celelalte, Orășelul Cunoașterii este locul perfect în care copii pot descoperi Fizică distractivă, experimentele cu apă, principiile echilibrului și angrenajele, dar și Sala Simțurilor și iluziile optice.
Orășelul Cunoașterii este primul muzeu interactiv din România care își propune să introducă copiii în fascinanta lume a științei prin intermediul jocului și să le explice conceptele complexe într-un mod simplu și distractiv. Acest muzeu inovator este împărțit în 8 zone de interes, care acoperă domenii precum matematica, fizica, chimia, optică și geografia, și oferă aproximativ 100 de exponate interactive.
Orășelul Cunoașterii oferă o experiență interactivă și captivantă, unde copiii pot experimenta, explora și învăța prin intermediul exponatelor interactive. Fiecare zonă a muzeului îi încurajează pe copii să descopere și să înțeleagă principii științifice importante, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta curiozitatea și creativitatea.
Muzeul este un spațiu dedicat atât copiilor începând cu vârsta de doi ani, cât și adulților, creând astfel o experiență de învățare și explorare pentru întreaga familie. De la ateliere interactive și demonstrații până la experimente practice, Orășelul Cunoașterii oferă o gamă largă de activități care încurajează gândirea critică și dezvoltarea abilităților științifice.
Tarife:
Bilet adult: 35 de lei
Bilet copil: 25 de lei
1 Adult+ 2 copii: 80 de lei
1 Adult + 3 copii: 100 de lei
2 Adulți+ 1 copil: 70 de lei
2 Adulți +2 copii: 95 de lei
Program:
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: 10:00-18:00
Atracții: Puteți vizită săli tematice precum “ Fizică distractive- Sala Mare”, “Water fun experiments”, “Echilibru și angrenaje”, “Sport și mișcare”, “Sala simțurilor/ Senzorială”, “Optică și iluzii optice”, “Casă mea- Sala de ateliere”.
Adresa: Stradă Pajurei nr. 3A, sector 1, București
4. Muzeul Militar
Muzeul Militar este un loc captivant pentru copiii pasionați de istorie și armată, oferindu-le oportunitatea de a explora și înțelege evenimentele cheie din trecutul militar al României. Copiii pot admira colecții impresionante de uniforme, arme și echipamente militare, de la tancuri și avioane de luptă până la tunuri și mașini de luptă. Pot învăța despre tehnologia militară și evoluția acesteia de-a lungul timpului, de la războaiele medievale până la conflictele moderne.
Tarife:
Bilet adulți: 10 lei
Bilet elevi/Studenți: 5 lei
Program:
Luni-Marți: Închis
Miercuri-Duminică: 10:00-18:00
Atracții:
Este cu siguranță o experiență remarcabilă și interactivă, care depășește explicațiile teoretice din manualele școlare, în special pentru elevii care studiază istoria.
Muzeul este organizat într-un mod foarte plăcut, iar noi am avut ocazia să vizităm secțiile dedicate istoriei militare vechi, medii și moderne, expoziția de armament și uniforme, pavilionul de aviație, parcul de artilerie și tancuri. Fiecare zonă a muzeului ne-a captivat, iar David a fost uimit de fiecare pas. Chiar dacă nu înțelegea complet semnificațiile istorice ale colecțiilor, a fost fascinat de tancuri, diversitatea armelor, costumul de astronaut și capsula navei spațiale Soiuz, dimensiunea imensă a parașutelor și elicopterele pe care le-a putut observa de foarte aproape.
Puteți vizita Expoziția de Istorie Militară Generală, Exponatul Lunii, Expoziția de Aeronautică, dar și Parcul de Tehnică Militară.
Adresa: Stradă Mircea Vulcănescu nr.125-127, Sector 1, București
5. Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida„
Muzeul Tehnic este un loc fascinant pentru copiii pasionați de tehnologie și invenții. Este împărțit în sectoare pe ramuri de activitate tehnico-științifică precum mecanică, electricitate, magnetism, minerit, fizică atomică și nu numai.
Un prim punct de interes al vizitei îl reprezintă colecţia de maşini a muzeului care va reuşi să îi impresioneze pe copii; iată doar câteva exemple: primul automobil aerodinamic din lume care seamănă cu o picătura de apă în cădere, construit de către Aurel Persu, primul automobil-trăsura care a circulat în Bucureşti, maşina electrică SARMIS, cel mai mic automobil din lume cu profil aerodinamic – SOLETA, primul model de bicicletă cu roţi de lemn din România şi pe listă se mai pot adăuga multe modele de motorete şi scutere.
Tarife:
Bilet adulți: 20 de lei
Bilet copii peste 5 ani, studenți, elevi: 5 lei
Program:
Luni- Marți :Închis
Miercuri- Duminică: 10:30-18:00
Atracții: Veți descoperi cilindrul primei mașini cu aburi întrebuințat în industria românească la “moară cu foc” a lui Gheorghe Assan în 1853, dinamurile Brush de la primele centrale electrice permanente din România, prima centrală electrică de la Teatrul Național din București, dar și electromotorul primului vagon de tramvai electric.
Adresa: Stradă Candiano Popescu Nr.2 (intrarea prin parc), sector 4, București
6. Muzeul CFR (Colecția Publică de Istorie Feroviară Românească)
Vă doriți să faceți o călătorie imaginară cu prima cursa a celebrului Orient Expres în 1883, sau poate să admirați numeroasele machete de locomotive cu aburi? Muzeul CFR vă va ajută să faceți o călătorie în timp și să descoperiți cum a început totul, parcurgând istoria de peste un secol a celei mai spectaculoase invenții românești.
Tarife:
Bilet adulți: 4 lei
Bilet elevi, copii, studenți: 2 lei
Program:
Luni-Marți: Închis
Miercuri-Duminică: 10:00-16:00
Atracții: Aici puteți admira dioramă demonstrative de traseu feroviar românesc inaugurate la 16 mai 2012, realizată la o scară 1:87. Mai mult, puteți vizită și biroul original al inginerului Anghel Saligny și istoriografia altor ingineri care au contribuit la construirea primei linii de cale ferată din România.
Adresa: Calea Griviței 193B, Sector 1
7. Muzeul Național al Țăranului Român
Deși vremurile s-au modernizat considerabil, este important să nu ne pierdem tradițiile și rădăcinile românești. O copilărie la țară, cu tradiții, obiceiuri și treburi gospodărești puteți admira la Muzeul Țăranului Român, un muzeu care cu siguranță vă va transpune chiar în sufletul romanului de altă dată.
Tarife:
Bilet adulți: 12 lei
Bilet copii, elevi, studenți: 3 lei
Program:
Luni-Marți: Închis
Miercuri-Duminică: 10:00-18:00
Atracții: Muzeul organizează Galeria de Artă Țărănească, Cinema Muzeul Țăranului, Clubul Țăranului, dar și ateliere în luna iulie precum Mărgele colorate de pus la gât, Croit, țesut și cusut, Atelier de teatru de umbre și Oiță ce aleargă pe bandă desenată.
Adresa: Șoseaua Pavel D. Kiseleff nr.3, București, Sector 1
8. Muzeul Național al Literaturii Române
Pasionat de lectură, de marii scriitori și de poveștile pe care le spun aceștia? Ce ar fi să îl introduceți pe cel mic într-un univers istoric, și să îi arătați cum au început Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu și mulți alții, să își scrie operele și să își obțină inspirația.
Tarife:
Bilet adulți: 15 lei
Bilet copii, elevi, studenți: 7 lei
Program:
Luni: Închis
Marți-Duminică: 10:00- 17:45
Atracții: Muzeul administrează Expoziția de Baza MNLR Crețulescu într-o locuința elegantă de la începutul secolului al XX-lea. Dispusă pe 4 niveluri, veți avea o perspectiva inedită a literaturii române, unde veți putea explora manuscrise, cărți și obiecte personale ale scriitorilor.
Programele de educație muzeală pornesc de la temele preferate ale copiilor ce pot fi regăsite în expoziție: rime, jocuri de cuvinte, teatru, vorbe inventate și amestecate, scriitori-autori-oameni și alte teme mari care fac loc jocurilor mici și atractive, astfel încât o expoziție minunată să devină accesibilă celor mici sau mai mari.
Programele pentru familii cu copii de 5-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică, iar cele adresate grădinițelor și claselor 0-VI, se derulează de marți până vineri, ambele, numai pe bază de programare.
Adresa: Calea Griviței 64-66, București
9. Muzeul Național de Artă Contemporană
Fascinat de tot ce înseamnă artă, tablouri, picturi, sculpturi și nu numai? Muzeul Național de Artă Contemporană va pune la dispoziție nenumărate expoziții interesante prin care emoțiile și trăirile sunt transpuse în cele mai reușite capodopere ale artiștilor.
Turul întregului muzeu durează cam 2 ore, 2 ore și jumătate.
Intrarea se face prin Calea 13 Septembrie, poartă B3.
Tarife:
Bilet adulți: 24 de lei
Bilet elevi, copii, studenți: 6 lei
Prima miercuri din luna, intrarea la muzeu este gratuită.
Program:
Miercuri-Duminică: 11:00-19:00
Atracții: Puteți vizită expoziții precum “Leviathan. În măruntaiele Colecției.”, “Urban steps”, “Puls 22”, “Corp Flora”, precum și alte 192 de lucrări din colecția muzeului.
Adresa: Stradă Izvor 2-4, aripa E4
10. Muzeul Sportului
Copilul dumneavoastră este energic și pasionat de ora de sport? Acest muzeu îi va stârni admirația și curiozitatea față de sport și sacrificiile sportivilor de performanță și îl va purta într-un tur cronologic al evoluției sportivilor precum Nadia Comăneci, Lia Manoliu, Ivan Patzaichin și mulți alții.
Tarife:
Intrarea este gratuită.
Program:
Luni-Vineri: 10:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: Închis
Atracții: Aici puteți vizită Expoziția de Istorie a Sportului Românesc și Expoziția Română Olimpică și explora parcursul marilor sportivi care au reprezentat România la concursurile internaționale.
Adresa: Bulevardul Mărăști, nr. 20A, Sector 1
11. Muzeul Copiilor
Muzeul Copiilor vă invită la 2 tururi interactive unice, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, “MistERELE Terrei- Micul Explorator” și escape room-ul “20 de indicii sub mari”.
Tarife:
Bilet: 30 de lei
Program: Luni – Vineri: 10:00 – 18:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 21:00
Atracții: Copii vor descoperi misterele pământului și vor fi martori la evenimentele majore care au avut loc pe pământ. Cu ajutorul educației experiențele, simulatoarelor și ghicitorilor, copii vor învață despre ere și marile extincții.
Noile tururi dechise în Muzeul Copiilor sunt: “MistERELE Terrei – Micul Explorator” și escape room-ul “20 de indicii sub mări”.
În turul “MistERELE Terrei – Micul Explorator” copiii pot învăța despre dinozauri, specii dispărute, formarea Terrei sau sistemul solar. La finalul turului, aceștia își pot prepara singuri un preparat culinar în laboratorul de gastronomie.
Escape room-ul “20 de indicii sub mări” este construit sub formă de submarin, pentru a putea explora universul acvatic într-un mod cât mai captivant. Scopul lui este dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, comunicării, gândirii strategice, dar și antrenarea imaginației și creativității.
Adresa: Bulevardul Decebal Nr. 11, București
Accesul se face pe baza unei rezervări online și în recepția muzeului, în limita locurilor disponibile.
12. Casa Experimentelor – Centrul Român de Știință
Casă Experimentelor este primul centru științific non-profit din România în care copii sunt încurajați să descopere știință cu ajutorul unor exponate științifice printr-un concept inovativ de învățare non-formal. Ideea principala a acestui muzeu este de a ajută copii să învețe prin joacă, și nu prin citit.
Tarife:
Bilet adulți: 35 de lei
Bilet copii(peste 3 ani): 28 de lei
Program:
Luni-Duminică: 10:00-18:00
Atracții: Organizate în mai multe ramuri precum Optică, Acustică, Electricitate, Magnetism, Fluide, Plasme, Unde și nu numai, copii vor avea ocazia să descopere fulgere multicolore, Roată lui Maxwell, Teorema lui Pitagora și multe alte concepte din știință.
Adresa: Calea Vitan nr. 242, Sector 3, București
13. Muzeul Simțurilor
Fiind un muzeu diferit față de celelalte muzee, aici nu veți admira opera de artă, artefacte sau exponate istorice. Aici veți avea ocazia de a simți senzații unice prin intermediul sunetelor, mirosurilor și imaginilor. Perfect pentru o experiență unică și inedită petrecută alături de întreagă familie.
Tarife:
Preț adult: luni-joi: 45 de lei, weekend: 50 de lei
Preț copil (3-15 ani): luni-joi: 33 de lei, weekend: 38 de lei
Program:
Luni -Duminică: 10:00-22:00
Atracții: Peste 40 de exponate plasate în diferite zone precum Mirror Library, 2D Room, Mirror Maze, Camera Infinită, Pin Wall, Infinity Tunnel și nu numai!
Adresa: Afi Cotroceni
14. Muzeul Vârstelor- Casa Filipescu-Cesianu
Deschis la Casă Filipescu-Cesianu pe dată de 19 decembrie 2016, Muzeul Vârstelor nu încetează să ne surprindă cu expozițiile sale care surprind evoluția generațiilor în ultimii 300 de ani. Acesta este unul dintre cele 12 muzee ale Muzeului Municipiului București.
Tarife:
Bilet adult: 10 lei
Bilet elevi, studenți: 5 lei
Intrarea este gratuită pentru preșcolari și persoane cu dizabilități.
Program:
Miercuri-Duminică: 10:00-18:00
Atracții: Dacă vreți să vedeți cum ar fi arătat o zi din viață dumneavoastră din secolul al XVIII-lea până în prezent, atunci Muzeul Vârstelor este alegerea perfectă pentru dumneavoastră.
Pentru prima oară de la intrarea în patrimoniul comunal al proprietăţii Filipescu-Cesianu, este organizat un muzeu modern al cărui proiect expoziţional restituie publicului 300 de ani de istorie a familiei, copilăriei şi vieţii intime.
Muzeul prezintă evoluția interiorului urban în București, pentru secolele XVIII și XIX, pentru zona parterului, și secolul XX, pentru etaj. Fluxul circular de vizitare oferă publicului o călătorie prin timp pentru a observa evoluția interiorului urban, iar un mare interes este destinat zonelor cu expunere a detaliului casnic. Astfel, sunt alternanțe între restituirea unor interioare de epocă, urmate de spații cu expunere a istoriei mobilierului, serviciilor de masă, a costumelor şi accesoriilor vestimentare, obiecte de uz casnic, și evoluția lor pe durata ultimilor 300 de ani.
După 75 de ani de aşteptare, parcul Casei Filipescu-Cesianu a devenit un spațiu de recreere și agrement, iar în punctele special amenajate sunt organizate spații de expunere (Lapidarium), concerte sau piese de teatru (zona de scenă din spatele grădinii).
Adresa: Calea Victoriei nr. 151
15. Observatorul Astronomic
Copilul dumneavoastră se uită noaptea la cerul plin de stele și rămâne fascinat? Cum ar fi dacă i-ați spune că dincolo de ceea ce vede el, există nenumărate planete, galaxii, constelații? Observatorul astronomic este un loc fascinant pentru copii pasionați de astronomie. Aici pot descoperi secretele cerului și pot observă stele, planete și alte corpuri cerești cu ajutorul telescopului. Prin intermediul activităților educative și vizitei ghidate, copiii vor învăța despre univers și vor dezvoltă interesul pentru științele astronomice.
Tarife:
Bilet adult: 10 lei
Bilet elevi, studenți: 5 lei
Copii cu vârstă sub 7 ani beneficiază de acces gratuit.
Program:
Duminică-Luni: Închis
Marți-Sâmbătă : 14:00-22:00
Ultima intrare în Observator este la ora 21:00, iar expoziția se închide la ora 21:30.
Observațiile astronomice de seară se fac de la lăsarea întunericului, doar dacă cerul este senin.
Atracții: Puteți participa la Săptămâna Astronomică (26 iunie- 2 iulie), observă fazele lunii, puteți admira eclipse de soare, dar și stelele căzătoare prin intermediul expozițiilor organizate de muzeu.
Adresa: Bulevardul Lascăr Catargiu 21, București
16. Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi
Ce băiețel nu s-a vizat vreodată explorator peun vas de pirați, în căutarea unei comori sau a celebrei Țări de Nicăieri, din povestea lui Peter Pan?
Copiii pot călători în timp și spațiu prin intermediul hărților, învățând despre descoperirile geografice și descoperirile exploratorilor celebri. Pot observă schimbările teritoriale, cum ar fi apariția și dispariția unor regate și imperii, și pot înțelege evoluția cunoștințelor noastre despre lume.
Muzeul a fost deschis pentru public în 2003 și este găzduit într-o vilă frumoasă construită în anii 1920. Colecția principală a aparținut familiei profesorului Adrian Năstase și a fost donată statului român. În prezent, colecția principală este îmbogățită cu alte donații de lucrări de grafică și hărți.
Patrimoniul muzeului este format din peste 1000 de lucrări datând din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea. Printre acestea se regăsesc hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, ale continentelor lumii, hărți astronomice și planuri ale orașelor. De asemenea, patrimoniul muzeului cuprinde lucrări de grafică cu subiecte diverse: peisaje, portrete, costume tradiționale.
Pentru a marca noua utilizare a clădirii din 2003, tavanele au fost decorate cu inspirații din mitologie și hărți astronomice, iar vitraliile au fost proiectate cu diverse reprezentări heraldice și cartografice.
Tarife:
Bilet adulți: 10 lei
Bilet copii: 2,5 lei
În fiecare ultima miercuri a lunii beneficiați de intrare gratuită, iar elevii și studenții beneficiază de acest lucru și în timpul vacanțelor școlare.
Program:
Luni-Marți: Închis
Miercuri -Duminică: 10:00-18:00
Atracții:
Peste 1000 de lucrări realizate între secolele XVI- XX în care veți regăsi atât hărți ale regiunilor locuite de români și strămoșii lor, dar și hărți astronomice și planuri de oraș. Vă recomandăm să admirați și vitraliile și plafoanele pictate ale muzeului.
Așa cum îi stă bine oricăru explorator, copiii cu vârsta 8+ ani vor primi o hartă, în scopul vizitării Muzeului Hărților: „EXPLORATOR PRIN MUZEU”.
Traseul este prezentat sub forma unei broșuri colorate și îi va ajuta pe copii să parcurgă colecția de hărți și gravuri, oferindu-le prilejul să descopere și să noteze informații interesante despre anumite hărți vechi, despre cartografi, forme de relief, comori, despre Bucureştul vechi şi cel actual etc.
Traseul „Explorator prin muzeu” se poate achiziționa de la casierie și costă 5 lei.
Adresa: Stradă Londra Nr. 39, București
17. Muzeul de Artă al României
Muzeul de Artă al României cuprinde numeroase expoziții și muzee satelit precum Theodor Pallady, K. H. Zambaccian, Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Națională și nu numai. Dacă artă și istoria României se află printre pasiunile copiilor dumneavoastră, atunci acest muzeu va garantăm că îi va fascina pe cei mici.
Tarife:
Bilet adult: 24 de lei
Bilet elevi/studenți: 6 lei
Program:
Miercuri-Duminică: 10:00-18:00
Atracții:
Câteva galerii permanente pe care le puteți vizita sunt Galeria de Artă Veche Românească și Modernă și Galeria de Artă Europeană.
Adresa: Calea Victoriei 49-53, sector 1
18. Muzeul de istorie
Muzeul Național de Istorie a României, înființat în 1972, este una dintre instituțiile emblematice ale culturii românești. Muzeul este găzduit într-o clădire istorică numită în trecut Palatul Poștelor, situată în centrul vechi al Bucureștiului. Clădirea a fost construită între 1894 și 1899 și a fost proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu (1847-1902), care s-a inspirat din Palatul Federal al Poștei din Geneva, Elveția.
Atracții:
Muzeul este situat în interiorul fostului Palat al serviciilor poștale și are o suprafață de peste 8.000 de metri pătrați cu 60 de săli de expoziție valoroase. Deși nu a fost deschis în întregime din cauza procedurilor de restaurare, expozițiile permanente sunt foarte frumoase și merită văzute: p copie în ghips al întregii Coloane Traiane, bijuteriile Coroanei Române și tezaurul Pietroasele.
Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor, a pregătit pentru publicul de toate vârstele o frumoasă expoziție dedicată copilăriei și obiectelor care reușeau, în fiecare zi, să aducă un zâmbet pe buzele și în sufletele copiilor. Atent alese, jucăriile le oferă ocazia copiilor din prezent, dar și celor din trecut, să trăiască bucuria de a se întâlni cu emoția, veselia, inocența anilor lipsiți de griji și plini de curiozitate.
Tarife de acces pentru vizitarea expozițiilor permanente și a expozițiilor temporare:
- Adulți – 20 lei/persoană;
- Pensionari – 10 lei/persoană;
- Elevi, studenți, persoane adulte cu handicap mediu sau ușor, posesori card „Euro 26” – 5 lei/persoană.
Program:
Luni – Marți : închis
Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00
Casa de bilete se închide la 17:15 (cu 45 de minute înainte de încheierea programului de vizitare).
Adresă: Calea Victoriei nr. 12, Sector 3.
19. Muzeul Geologic Național
Pe Șoseaua Kiseleff, într-o clădire frumoasă ce datează de aproape un secol, se află un veritabil tezaur cultural-științific: Muzeul Național de Geologie. Această bijuterie ascunde în sălile sale uriașe colecții mineralogice, petrografice și paleontologice inestimabile, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional.
În incantele sale mărețe, acest Palat al Științelor Geologice dezvăluie specialiștilor și publicului avid de cunoaștere o colecție impresionantă de „flori de mină”, adică cristale și minerale rare și spectaculoase. De asemenea, acest muzeu adăpostește cea mai completă colecție de roci și fosile din România.
Unul dintre punctele forte ale muzeului sunt reconstituirile extraordinare ale unor vertebrate mari descoperite în stratele geologice din România. Aici, vizitatorii pot admira în mărime naturală câțiva dinozauri uimitori, descoperiți în regiunea Hațeg. Aceste reconstituiri impresionante îi transportă pe cei curioși într-o călătorie în timp, oferindu-le o imagine vie a lumii preistorice și a diversității fascinante a vieții de odinioară.
Muzeul Național de Geologie de pe Șoseaua Kiseleff este un adevărat paradis pentru pasionații de știință și istorie, oferind o experiență captivantă și educativă pentru toți cei dornici să exploreze bogăția geologică și paleontologică a României.
Program:
Luni – Duminică: 10:00 – 18:00 (ultima intrare se face la ora 17:00)
Prețuri:
Adult: 15 lei
Elevi: 10 lei
Copii intre 5-14 ani, pensionari: 5 lei
Adresa: Şoseaua Pavel D. Kiseleff nr 2
20. Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul Satului este unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee din Europa, în care se pot admira monumente originale cu o valoare istorică și artistică deosebită. Aici puteți vedea case tradiționale, biserici, mori de apă și mori de vânt. Exponatele din interiorul caselor, cum ar fi împletituri, vase, covoare, icoane și mobilier, exprimă creativitatea și spiritul poporului român.
Pe aleile muzeului puteți odihni pe bănci rustice de lemn, iar coșurile de gunoi sunt perfect integrate în atmosferă. Astfel, turiștii care doresc să facă o pauză la umbra în compania unei cărți vor găsi suficiente locuri de odihnă.
La Muzeul Satului se organizează periodic târguri cu specific tradițional românesc, unde vizitatorii pot achiziționa icoane, bijuterii, măști, săpunuri, dar și produse locale precum zacuscă, miere, dulceață, siropuri, gem și pâine.
Tot în incinta muzeului se desfășoară diverse ateliere și workshop-uri cu activități interesante pentru adulți și copii deopotrivă, oferind astfel o experiență captivantă și interactivă.
Preț bilete:
- Adulți: 30 LEI
- Pensionari:15 LEI
- Elevi/studenţi: 8 LEI
Orar:
Luni: 9:00 – 17:00
Marti – Duminica: 9:00 – 19:00
Miercuri – Duminica: 11:00 – 19:00
Adresa: Șos. Kiseleff nr. 28-30, sector 1
21. Muzeul Fotbalului
Football Museum Bucharest, este primul muzeu privat din România dedicat fotbalului, situat în Centrul Vechi al Bucureştiului. Cu peste 300 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional, muzeul oferă colecţii permanente şi temporare ce includ obiecte valoroase precum mingi de fotbal folosite în meciuri importante, tricouri de fotbal ale unor jucători celebri şi alte artefacte istorice.
Pentru toți copiii care iubesc acest sport atât de popular în România este un loc de poveste, unde pot fi mai aproape de unii dintre idolii lor.
Pregătiți-vă de o călătorie interesantă prin istoria fotbalului, precum și de experiențe spectaculoase întinse pe 8 niveluri! Pe lângă spațiile expoziționale, bucurați-vă de experiențe multimedia, jocuri sau experiențe pentru copii.
Muzeul este deschis în fiecare zi, exceptând zilele de miercuri, în intervalul orar 11:00 – 19:00. Ultimul grup de vizitatori intră pe teren de la ora 18:30.
Adresa: centrul Bucureștiului, pe strada Gabroveni 24.
Preț bilete:
- Bilet standard 49 lei
- Copii 6 – 14 ani 33 lei
- Copii sub 5 ani (max. 3 per adult) gratuit
În final vă mai spunem că majoritatea muzeelor din București le oferă vizitatorilor posibilitatea de a intra gratuit o dată pe lună.:
– în orice lună, în ziua de 26, ai intrare gratis la Muzeul George Enescu şi Muzeul Ţăranului Român;
– în prima miercuri din lună, e intrare gratis la Muzeul Naţional de Artă şi la Muzeul Theodor Pallady;
– în prima sâmbătă din lună, poţi intra gratis la Observatorul Astronomic şi la Muzeul Municipiului Bucureşti.
Folosiți sfaturile noastre pentru a avea o ieșire cu copiii perfectă:
- Vorbiți cu ei înainte si încercați să îi entuziasmați povestindu-le în principal despre ceea ce știți că i-ar putea fascina mai mult în acel loc. Ideea este de a face din vizita la muzeu ceva care să fie așteptat cu nerăbdare.
- Aflați dacă muzeul are o zonă pentru copii și unde se află aceasta. Această opțiune este recomandată dacă nu reușești să îi entuziasmați sau sunt prea mici pentru a fi interesați mai mult de 5 minute.
- Asigurați-vă că aduceți căruciorul dacă aveți un copil mic. Dacă aveți un copil mic cu dumneavoastră, asigurați-vă că aveți căruciorul. Uneori copiiilor le place mult să fie plimbați și să vadă din cărucior lucrurile interesante pentru ei.
- Consumați-le energiea înainte. Unii copii intră într-un muzeu, văd mult spațiu și cred că este un joc să se dezlănțuie și să alerge peste tot. Găsiți un loc de joacă sau pur și simplu lăsați-i să alerge în afara muzeului (dacă există spațiu). Odată ce încep să se liniștească, puteți în sfârșit să intrați înăuntru. Vor fi suficient de obosiți încât ritmul lor va fi mult mai lent și nu vor mai avea niciun interes să alerge peste tot. Acest lucru funcționează de cele mai multe ori!
- Mâncați și faceți o oprire la baie înainte de a intra. În mod magic, tuturor li se face foame în timp ce se plimbă prin muzeu. Cu toate acestea, multe locuri nu te lasă să aduci băuturi sau mâncare înăuntru. Vrei să te asiguri că ai acoperit acest aspect! Cel mai bine este să te oprești undeva pe drum sau să aduci o gustare la pachet pentru a mânca în timp ce ei aleargă afară (punctul 4).
- Atunci când vă cumpărați biletele, întrebați întotdeauna, dacă au vreo activitate pentru copii. Dacă muzeul nu oferă nicio activitate, poate că puteți găsi voi înșivă una creativă. De exemplu, dacă este un muzeu de artă, le puteți cere să găsească fiecare tablou în care apar copii sau animale sau să inventați un joc de găsit obiecte din muzeu.