Zilele ploioase nu le putem evita, indiferent de dorințele noastre sau ale piticilor noștri. Ţârâitul ploii aduce cu sine fețe mohorâte și veșnicile plângeri: “Mami, de ce nu ne putem juca afară?” sau “Mami, ne plictisim în casă, joacă-te cu noi!”
Dar ploaia nu e un motiv de panică deoarece Clujul oferă diverse variante de a ne petrece timpul cu cei mici și a-i ține ocupați chiar și când toamna sau iarna ne bat în geam.
Dacă cei trecuți de 10 ani sunt deja prinși în mrejele gadgeturilor și a jocurilor pe calculator, ar fi recomandat ca pentru piticii noștri de până în 10 ani să găsim activități variate care să le stimuleze dezvoltarea atenției, intuiției și a altor abilități practice. Zic, deci, să ne ferim de electronice și să ne orientăm către activități care să creeze amintiri și să solidifice relațiile dintre membrii familiei, de care, cu siguranță își vor aduce aminte cu drag când vor mai crește.
Din experiență mea personală va zic că îmi aduc aminte cu mult mai mult drag și dor de momentele în care făceam cu bunica clătite sau construiam cu mama un puzzle decât atunci când mă uităm de una singură la desene animate.
E momentul perfect să exploatăm pasiunile în devenire sau atracția către anumite activități. Nu se știe niciodată ce chef patiser de renume poate deveni copilul tău doar pentru că a avut ocazia să se joace cu oalele și ustesilele de bucătărie în timp ce tu pregăteai fursecuri de Crăciun.
Că să revenim la “oalele” noastre, va propun mai jos câteva activități de făcut cu copiii în Cluj într-o zi fără soare.
1. Jumping House
Un loc pentru copiii de toate vârstele (iar aici mă refer chiar și la adulți 😀) unde puțin efort fizic va fi cu siguranță apreciat la finalul zilei, iar atât tu cât și cei mici veți dormi că niște bebeluși. Jumping House, după cum ne sugerează și numele, este un loc unde săriturile pe trambulină sunt la ele acasă. Accesul în această locație este destinat copiilor de peste 7 ani dar și cei mai mici (3-7 ani) sunt așteptați, însoțiți de părinți, bineînțeles. Pe lângă parcul cu trambuline, acest loc mai oferă și un perete de cățărat, pentru micii alpiniști, sau groapă cu bureți. Staff-ul este foarte prietenos și oferă instructaj profesionist, asigurându-se că toată lumea se distrează în siguranță.
Pentru mai multe detalii despre locație, tarife, și orar, pe cei de la Jumping House îi găsești pe site-ul nostru.
Categoria de vârstă: +3 ani
Activități: sărituri pe trambulină
Abilități exersate: condiția fizică
Nivel dificultate: ușor
2. Teatrul de Păpuși ”Puck”
Niciodată nu e prea devreme pentru a-i expune pe cei mici la acte de cultură. Astfel că teatrul Puck din Cluj oferă spectacole și matinee de senzație pentru cei mici. De la povești clasice precum “Hansel și Gretel” la reprezentații mai moderne sau chiar festivaluri în adevăratul sens al cuvântului, cu siguranță, în zilele ploioase, teatrul “Puck” cel colorat va fi o adevărată încântare pentru omuleții noștri dragi.
Informații de interes precum program, tarife, spectacole veți găsi pe site-ul oficial al acestora: teatrulpuck.ro sau pe pagină lor de Facebook, Teatrul de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca.
Categoria de vârstă: +3 ani
Activități: teatru de păpuși
Abilități exersate: creativitatea, imaginația
Nivel dificultate: ușor
3. Filme animate la Cinema City Iulius Mall sau Vivo
Această activitate este una plăcută pemtru copiii de toate vârstele cât și pentru adulți. Cui nu-i surâde ideea de a petrece o după-amiază ploioasă într-o sala de cinema alături de Motanul încălțat sau Ursulețul Teddy? Înarmați cu popcorn și răcoritoare, cei mici cât și cei mari vor jubila la ideea unei zile reci petrecută într-un mod atât de plăcut. Dacă optați pentru filme care nu sunt dublate în limba română, cu atât mai bine. Picii își vor putea exersa limba engleză într-un mod distractiv.
Categoria de vârstă: +5 ani
Activități: filme de animație
Abilități exersate: limba engleză, imaginația
Nivel dificultate: ușor
4. TCI Social Club
Cine nu și-a dorit să se balaceasca chiar și când afară ninge sau plouă? I know I did! 😀 Iar pentru asta există TCI Social Club care pune la dispoziția clienților atât piscine exterioare cât și interioare. Bazinul destinat copiilor este special amenajat, separat și delimitat de zona de relaxare. Acesta are o adâncime de 70 cm, lungime 7 metri și lățimea 6 metri. Copiii care le vor trece pragul vor primi și accesorii pentru apă pentru a le asigura distracția și bună dispoziție. Iar pe lângă asta există și bazine cu apă sărata care ajută la tratarea amigdalitei, faringitei, bronșitei și a altor afecțiuni respiratorii.
Categoria de vârstă: +3 ani
Activități: înot
Abilități exersate: condiția fizică
Nivel dificultate: moderat
5. Centrala de escaladă
O alternativă distractivă pentru copilul tău când afară plouă, ninge sau termometrul arată grade cu minus. Centrala de escalada este potrivită atât pentru copii mai mici cât și pentru cei mari, un loc excelent unde aceștia pot să-și consume energia într-un mod constructiv și să se dezvolte armonios. În afară de asta, Centrala de escalada oferă și jocuri și activități unde cei mici își pot dezvoltă abilitățile sociale, creative și emoționale alături de alți copii de vârstă lor. Aici e locul unde responsabilitatea capătă un nou sens în viața copilului tău.
Categoria de vârstă: +5 ani
Activități: cățăratul în plan vertical
Abilități exersate: condiția fizică, comunicarea
Nivel dificultate: moderat
6. Vivariul Universității Babeș-Bolyai
O modalitate excelență de a distra și educa copiii prin colecția permanentă de animale vii, care sunt ocrotite și adăpostite într-un mediu asemănător habitatului lor natural. Spus altfel, e că un zoo închis, unde există, de asemenea, și expoziții temporare cu tematici interesante, iar ce e și mai fantastic, este faptul că unele expoziții sunt interactive, un factor în plus pentru a vizita acest loc cu cei mici care învață cum să aprecieze și să ocrotească natura.
Mai multe informații gășiți pe site-ul oficial al Vivariului.
Categoria de vârstă: +3 ani
Activități: educaționale
Abilități exersate: cultura generală, imaginația, creativitatea
Nivel dificultate: ușor
7. Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş-Bolyai
Aici vorbim de un muzeu cu vietăți conservate, de la insecte, păsări, mamifere până la reptile, pești sau nevertebrate. Locul oferă un cadru excelent de a petrece o după-amiză plăcută în timp ce copiii fascinați de lumea animalelor primesc o lecție de biologie. În orice caz, va promit că timpul va trece pe nesimțite iar piticul tău va uită de smartphone sau de vremea mohorâtă de afară.
Categoria de vârstă: +3 ani
Activități: educaționale
Abilități exersate: cultura generală, imaginația, creativitatea
Nivel dificultate: ușor
8. Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca
Observatorul a fost construit pe actualul amplasament din anul 1982, într-o clădire situată în partea de sud a Grădinii Botanice ,,Alexandru Borza”. Chiar și într-o seară înnorată, când norii nu permit prea mult explorarea boltei cerești, Observatorul Astronomic este un excelent spațiu educativ pentru copiii pasionați de planete, stele, și alte curiozități aparțînând domeniului astronomic.
Categoria de vârstă: +5 ani
Activități: educaționale
Abilități exersate: cultura generală, imaginația, creativitatea
Nivel dificultate: ușor
9. O cafea cu spumă, vă rog!
Atât Hugs & Mugs cât și Candy Land by L’eclair Magique sunt două dintre locațiile preferate de mămicile clujene. Aici, piticii lor se întâlnesc cu alți pitici de vârste apropiate, formează primele lor prietenii și își dezvoltă abilitățile de socializare, în timp ce mămicile împart impresii, povești și glume peste ceștile de cafea cu spumă. Ce poate fi mai cozy într-o zi friguroasă? Ambele locuri îmbină poftă de dulce cu poftă de joacă și oferă vizitatorilor un spațiu intim, cafea, prăjituri, leagăne, jucării, înghețată și feluri variate de mâncare, dar și multe ateliere distractive pentru cei mici.
Mai multe detalii despre aceste 2 cafenele child-friendly puteți găsi și pe site-ul nostru.
Categoria de vârstă: 0-5 ani
Activități: joacă
Abilități exersate: imaginația, creativitatea, socializarea, comunicarea
Nivel dificultate: relaxant spre ușor
10. Activități pentru acasă
Iar ca ultim gând, atunci când nu ai chef de ieșit deloc din confortul casei tale, îți las câteva idei numai bune de pus în practică în pijama și papuci de casă pufoși:
- atelier de copt prăjiturele;
- pictură pe coli de desen sau de ce nu, pe obiecte din ceramică;
- camping în sufragerie (un cort ușor de montat este primordial în acest caz) ;
- bătaie cu perne;
- seară de board games;
- proiecte DIY;
- jocuri cu Lego sau puzzle;
- experimente științifice;
- organizează o vânătoare de comori cu indicii pentru toată familia etc.
Las lista deschisă pentru că sunt convinsă că încă există nenumărate activități pe care încă nu le-ai încercat și care nu au fost cuprinse aici, deoarece entuziasmul și joaca pot surveni din orice activitate cotidiană pe care o găsim plictisitoare, dar pe care copiii noștri o pot transforma în ceva exuberant.