Joaca este o modalitate excelentă de a crea o legătură cu bebelușul tău și de a-l ajuta să își dezvolte abilitățile motorii.
Oamenii glumesc adesea spunând că bebelușii nu fac altceva decât să doarmă, să mănânce și să facă caca toată ziua. Dar, orice părinte știe că aceștia sunt curioși și dornici să exploreze lumea din jurul lor.
Atunci când te joci cu bebelușul – spunând povești, cântând cântece, dansând, îmbrățișându-l și multe altele – îi oferi copilului tău oportunități de a-și dezvolta și de a-și crește creierul și corpul.
Te întrebi cum să te joci cu un bebeluș? Ești proaspăt părinte? Poate că nu ești sigur ce activități sau jocuri să încerci? Articolul nostru vă vine în ajutor! Activitățile și jocurile pentru bebeluși nu trebuie să fie complicate. În acest articol vă spunem cum să vă jucați cu copilul dumneavoastră și care sunt activitățile preferate de distracție în primul an de viață al bebelușului.
Puterea jocului
Jocul este o treabă serioasă. Este modul în care micuțul dumneavoastră se pregătește pentru toate acele etape importante pe care le așteptați, de la rostogolirea și așezarea în picioare în stadiul de bebeluș până la mersul și săriturile din copilărie. Joaca îi oferă bebelușului instrumentele de care are nevoie pentru a face și salturi cognitive.
Potrivit Societății Române de Pediatrie, puterea jocului este o oportunitate critică pentru creșterea și dezvoltarea creierului. Începând din stadiul de nou-născut, bebelușii pot beneficia de joc în multe moduri vitale, inclusiv promovarea și dezvoltarea:
“Atunci când un copil explorează lumea din jurul său, învață cum funcționează lucrurile, ceea ce reprezintă fundamentul pentru dezvoltarea limbajului, precum și pentru înțelegerea matematicii și a științelor”, spune Adela Petruț, Psihologul și Logoped. “Ei descoperă cât de sus pot stivui blocurile înainte de a se răsturna, câtă presiune trebuie să pună pe ceva pentru a-l face să se miște și cum se raportează această presiune la dimensiunea și greutatea unui obiect”, explică ea.
- competențelor socio-emoționale
- competențelor cognitive
- competențelor lingvistice
- abilităților de autoreglare
- structurii creierului
- relațiilor sigure
- mușchilor corpului
- abilităților motorii fine și grosiere
Părinții care sunt îngrijorați de faptul că bebelușii lor nu-și ating la timp etapele importante, pot cere ajutorul unor fizioterapeuți care pot folosi exerciții de intervenție timpurie (de exemplu, jocul strategic) pentru a-i ajuta să recupereze decalajul. Joaca poate ajuta, de asemenea, un copil care se dezvoltă tipic. „Bebelușii care au parte de aceste tipuri de activități de joacă tind să aibă abilități motorii, de comunicare și sociale mai avansate„, spune Adela.
Moduri de a vă juca cu un bebeluș
Joaca este vitală pentru dezvoltarea bebelușului. Dar cum puteți profita la maximum de timpul lui prețios de joacă? Nu trebuie să ieșiți și să cumpărați jucării scumpe pentru a vă implica copilul în joacă. Cu doar câteva obiecte simple, cum ar fi o minge moale, câteva blocuri și perne, puteți crea niște jocuri super distractive pentru bebe care îl vor provoca să învețe și să își dezvolte mușchii.
La fel cum joaca cu jucăriile poate ajuta copilul să își dezvolte creierul, jocul fizic poate ajuta copilul să își dezvolte abilitățile motorii fine și grosiere, ceea ce, la rândul lor, îl ajută să construiască o memorie musculară puternică pentru a apuca, a merge și multe altele.
Activități pentru nou-născuți
În timpul lunilor de nou-născut, bebelușul tău crește rapid. Este posibil să observați că bebelușul își privește mâinile, își mișcă capul spre voci familiare și chiar începe să își țină capul ridicat pentru câteva secunde.
Când te gândești la activități pentru nou-născutul tău, te întrebi cum să îți faci timp pentru joacă atunci când hrănirea și schimbarea scutecelor umple cea mai mare parte a perioadei cînd acesta e treaz. Nu îți face griji! Nu este nevoie să umpli timpul cu activități complicate. De fapt, ai putea fi surprinsă să afli că cea mai bună jucărie pentru nou-născutul tău ești chiar TU! Bebelușii adoră acea interacțiune față în față și pot învăța atât de multe de la tine vorbind, ținându-i în brațe și privindu-i fața drăgălașă.
Iată câteva idei de activități pentru bebeluși în timpul lunilor de nou-născut:
Activități pentru un bebe de 1 lună
Faceți fețe prostești. Chiar și doar privirea în ochii nou-născutului favorizează legătura și dezvoltarea.
Vorbiți cu bebelușul dumneavoastră. Nu vă simțiți creativi? Este în regulă! Pur și simplu povestiți orice faceți cu bebelușul dvs. sau prin casă.
Activități pentru un bebe de 2 luni
Ieși la plimbare. Implică-te cu bebelușul tău spunându-i ce vezi și auzi.
Uitați-vă la cărți simple de carton. Citirea cu voce tare și descrierea a ceea ce vedeți promovează dezvoltarea limbajului.
Cântați-i copilului dumneavoastră. Nu trebuie să vă limitați la muzică pentru bebeluși. Cântați orice cântece pe care vă place să le ascultați sau puneți muzică și dansați cu bebelușul dumneavoastră.
Mai multe idei de joacă găsiți în articolul nostru cu activități pentru bebelușul de 2 luni.
Activități pentru bebeluși de 3-6 luni
Probabil că vei observa mari schimbări în dezvoltare bebelușului în perioada 3-6 luni. Este posibil ca micuțul dvs. să înceapă să se rostogolească, să bolborosească și să stea cu sprijin. De asemenea, sunt capabili să stea treji ceva mai mult timp între somnuri și înainte de culcare. Acest lucru înseamnă că bebelușul tău va face probabil trecerea de la 4 la 3 somnuri în aceste luni. Adăugarea unor activități în timpul stării de veghe poate ajuta la întinderea ferestrelor de trezire și la renunțarea la un pui de somn.
Cele mai bune activități la această vârstă sunt cele care îi permit bebelușului dvs. să exploreze lumea din jurul său! Iată câteva lucruri amuzante de făcut cu bebelușii în timpul lunilor 3-6:
1. Faceți o provocare de echilibru cu mingea gonflabilă
Până la 6 luni, bebelușul ar trebui să poată sta pe o minge gonflabilă pentru exerciții dacă îl țineți bine pe șolduri. Înclinați mingea încet, astfel încât să aibă timp să realizeze ce se întâmplă și să-și schimbe centrul de greutate.
Acest exercițiu îi vă întări mușchii de bază și îl vă ajuta să-și îmbunătățească echilibrul. Pe măsură ce devine mai puternic, puteți muta mingea puțin mai repede și o puteți înclina puțin mai mult.
Faceți jocul distractiv, legănându-l ușor pe bebeluș și cântându-i rime sau cântecele somple. „Dacă o faceți în mod regulat, folosind aceleași cuvinte, copilul va începe să le înțeleagă„, spune Adela. „Ritmul muzicii îi ajută pe bebeluși să-și amintească cuvintele”. Este o modalitate minunată de a-i oferi copilului dvs. o fundație solidă pentru dezvoltarea limbajului.
2. Jucați-vă cu blocuri de construit
Bebelușii care se joacă cu blocuri nu numai că au abilități motorii fine mai puternice, ci și un limbaj mai avansat. Actul fizic de a vă juca cu blocurile nu este la fel de important că și conversațiile care au loc în timp ce copilul dumneavoastră sortează și stivuiește, iar dumneavoastră îi explicați ce se întâmplă.
Încercați să folosiți blocuri de diferite mărimi, culori și forme, apoi vorbiți cu copilul dumneavoastră în timp ce le puneți laolaltă. Actul de joacă combinat cu vorbitul îl va ajuta pe bebelușul dumneavoastră să își dezvolte abilitățile de limbaj.
3. Configurați o cursă cu obstacole
Provocați-vă micuțul blocându-i calea cu o pernă. La început, bebelușul dumneavoastră s-ar putea să o ocolească. Apoi, aranjați un rând de perne astfel încât să fie nevoit să se cățere peste ele. Construirea unei curse cu obstacole super simple pentru copilul dumneavoastră este o modalitate excelentă de a se distra în timp ce își dezvoltă mușchii și abilitățile de rezolvare a problemelor.
4. Introduceți obiecte noi
În timp ce bebelușul dumneavoastră stă în șezut, fie sprijinit, fie singur, dați-i obiecte de diferite greutăți și forme, astfel încât să învețe să își folosească mușchii pentru a le ține.
Capacitatea unui copil de a lua jucării, de a le privi, de a le pune în gură, de a le trece dintr-o mână în alta, de a le roti pentru a le vedea altfel și de a le lovi, îl ajută pe copil să învețe suficient de multe despre obiecte pentru a le atașa în cele din urmă cuvinte.
Asigurați-vă că folosiți un limbaj bogat atunci când vă jucați cu copilul dumneavoastră – descrieți culorile, texturile, sunetele, mirosurile, dimensiunile etc. pentru a-i oferi copilului dumneavoastră multă experiență cu cuvintele pe măsură ce atinge și manipulează jucăriile.
5. Jucați un joc de prindere
În timp ce bebele este pe spate, atârnați jucării de diferite forme în fața lui pentru a vedea dacă le poate apuca și le poate duce la gură.
La început, probabil că bebelușul dvs. le va lovi doar. Mutați jucăria mai sus, mai jos și în lateral. Oferiți-i bebelușului dvs. o varietate de jucării și obiecte, astfel încât să învețe cum să se apropie de ele cu mâna în poziția corectă, spune Adela. „Să stea întins, să se uite la o zornăitoare, să evalueze forma și să își dea seama cum să pună degetele în jurul ei, să o apuce și să o ducă la gură poate părea un lucru banal, dar este o mare realizare pentru un bebeluș”, spune ea.
În cele din urmă, bebelușul dumneavoastră va folosi aceleași abilități pentru mișcări mai complexe, cum ar fi să ia cărți de pe un raft.
6. Timpul pe burtică
Asigurați-vă că bebelușul dumneavoastră stă pe burtică în fiecare zi, în timpul orelor de veghe – chiar dacă nu îi place la început. Motivul pentru care un bebeluș se agită pe burtică este pentru că mușchii lui sunt slabi.
Ghidul pediatrilor cu privire la timpul petrecut pe burtică spune că bebelușii au nevoie de 3 până la 5 minute de timp pe burtică de cel puțin două sau trei ori pe zi – ajungeți la 15 până la 30 de minute de timp pe zi până în săptămâna 7.
Bebelușii au nevoie de timpul petrecut pe burtică pentru a se antrena în a ține capul sus, a se ridica pe coate și a se ține în echilibru pe un cot în timp ce apucă o jucărie. Joaca cu jucării în timp ce trebuie să își susțină greutatea corpului cu brațele necesită mușchi și abilități diferite față de joaca cu jucării atunci când un bebeluș este pe spate și se întinde în aer liber.
7. Ajutați-l să se întindă
Începând de la aproximativ 3 luni, puneți copilul pe spate, luați-i ușor gleznele în mâini, îndoiți-i genunchii și apoi întindeți-i picioarele spre dumneavoastră pentru a crește flexibilitatea și pentru a-l ajuta să înțeleagă unde se află picioarele în spațiu.
Puteți face acest lucru mai distractiv spunând „înăuntru” și „afară”, cântându-i un cântecel preferat și sărutându-i picioarele. Pe măsură ce bebelușul dumneavoastră devine mai puternic, va începe să-și împingă singur picioarele în afară.
Activități pentru 6 luni+
Este posibil să observați că bebelușul dvs. dă semne de mobilitate, comunicare și conștientizare sporită a lumii din jurul său. Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să se târască, să stea în picioare fără ajutor și să folosească gesturi. Mulți bebeluși de această vârstă adoră să pună și să scoată obiecte dintr-un recipient, să stivuiască obiecte și să se întindă pentru a lua jucării. De asemenea, bebelușul dvs. va face trecerea de la 3 la 2 somnuri în aceste luni.
Îl puteți ajuta pe bebelușul dvs. să fie activ în timpul de veghe și să își extindă ferestrele de veghe încercând unele dintre aceste activități pentru bebelușii de 6-12 luni:
- Așezați țesături, panglici și alte obiecte într-o cutie de șervețele, o cutie de pantofi sau un recipient gol pentru șervețele, pentru ca bebelușul dvs. să le scoată și să le pună la loc.
- Lăsați-l pe copilul dvs. să exploreze cupele de stivuire. Chiar dacă pur și simplu le răstoarnă după ce le stivuiți, poate fi distractiv pentru el!
- Faceți o mică plimbare în jurul blocului descriind ceea ce vedeți și permiteți-i copilului dvs. să interacționeze cu natura (Gândiți-vă să atingeți iarba, să mirosiți florile sau să arătați păsările).
8. Puneți-l să se târască pe burtă
Încurajați-vă copilul să se târască pe burtă. Unii bebeluși sar peste acest pas și încep să se târască pe mâini și genunchi, fără ca burta să atingă podeaua. Oricum ar fi, acest lucru ajută bebelușul să își dezvolte forța în șolduri și trunchi, necesară pentru a sta în picioare, precum și în mușchii centurii scapulare, ceea ce îl va ajuta la scrisul de mână în viitor, susțin kinetoterapeuții.
Odată ce bebelușul dumneavoastră se poate ridica în mâini și genunchi, așezați jucăriile în fața lui, astfel încât să fie nevoit să se sprijine cu o mână în timp ce le ia. Apoi, mutați jucăriile la ora 11, 10 și apoi la ora 9. Faceți acest lucru și pe partea cealaltă.
Pe măsură ce copilul se întinde în diferite direcțîi, vă învăța să își mute greutatea mai mult pe umeri și picioare.
9. Învățați-l cum să se întindă și să ajungă obiectele
Puneți jucăriile puțin în afara razei sale de acțiune – pe canapea, de exemplu – pentru a încuraja copilul să exploreze în sus din poziția de târâre. Puteți plasa treptat obiectele și mai sus (pe un raft de cărți jos, stabil sau pe o canapea cu perna scaunului scoasă).
10. Ajutați-l să se ghemuiască
Odată ce bebelușul poate sta în picioare, puneți o cutie mică la o distanță de aproximativ 20 cm de el, pe o măsuță de cafea sau pe o canapea. Astfel, bebelușul dumneavoastră va trebui să se ghemuiască pentru a o ridica. După ce și-a însușit această abilitate, puneți jucăria pe podea.
De asemenea, puteți muta cutia mai departe de canapea, astfel încât să fie nevoit să se întoarcă și să se ghemuiască pentru a ajunge la obiect. Faceți acest lucru în ambele direcții și deplasați cutia din ce în ce mai departe, până când se va întoarce la 90 de grade. Acest lucru îi va încuraja să treacă de la a se târî în lateral de-a lungul canapelei la a merge înainte.
Cum să alegeți cele mai bune jucării pentru bebeluși
Poate părea că jucăriile cu lumini intermitente și sunete amuzante au cel mai mult de oferit bebelușilor, dar este adevărat contrariul, spune dr. Petruț. „Adulții sunt cei care cred că aceste tipuri de jucării sunt cool”, explică ea. Pentru majoritatea copiilor, elementele suplimentare precum muzica sau luminile, le distrag atenția. Ei nu au nevoie de funcții adiționale la jucăriile de bază, fiindu-le suficient să vadă bilele cum cad într-un recipient, de exemplu.
De asemenea, nu trebuie să cheltuiți o avere pe jucării.
Mingile, de exemplu, sunt ieftine și excelente pentru a încuraja copilul să le urmărească cu ochii și să îl ajute cu coordonarea, iar pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, poate ajunge la ele, le poate urmări și poate începe să le împingă și el. Alte câteva obiecte pe care le recomandăm în funcție de vârstă includ:
- 6 luni: Mingi moi, jucării de pluș, jucării de pluș și camioane de pluș.
- 9 luni: Jucării de stivuire, jucării de sortare, jucării de cuibărire, mâncare de jucărie, cărămizi Lego gigant, jucării de sărituri, păpuși pentru bebeluși și tuneluri din țesătură prin care copilul se poate târî și care se pliază ca un acordeon.
- 12 luni: Blocuri, păpuși, puzzle-uri mari din lemn, cărucioare, jucării muzicale, vopsea pentru degete, creioane non-toxice, bucătării de jucărie și păpuși cu haine care pot fi schimbate.
Joaca cu bebelușul dumneavoastră este o modalitate minunată de a crea legături și o ocazie importantă pentru a îl ajuta să dezvolte și să exerseze abilități esențiale, de la apucat la mers. Fiecare micuț este unic, așa că este important să ne reamintim mereu că fiecare copil se dezvoltă în mod diferit și în propriul său ritm, are poate mai mult sau mai puțin chef de joacă! Fiecare copil are propriul său drum și timpul său unic de a învăța și a crește.