Activitățile pentru bebelușii de 2 luni sunt excelente pentru a-l introduce pe cel mic în lumea jocului senzorial. Acum, că zilele obositoare de sarcină au trecut, vă veți simți mai activă din punct de vedere fizic și veți dori să vă implicați în îngrijirea bebelușului dumneavoastră. Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a vă apropia și de a vă întări legătura cu bebelușul dumneavoastră, joaca cu el vă poate ajuta în acest sens.
Introduceți-i mai întâi în activități și jocuri simple, astfel încât să poată trece treptat la altele mai complexe mai târziu. Dacă vă întrebați cum să faceți ca un bebeluș de două luni să devină mai activ, suntem aici pentru a vă împărtăși câteva activități și idei de joacă.
Bebelușul la 2 luni
Un bebeluș de două luni se rostogolește și se întoarce în lateral în timp ce stă întins pe spate. Își poate mișca mâinile și picioarele. Cu toate acestea, are nevoie de sprijin pentru a-și ține gâtul și capul. Micuțul va începe să se bucure de sunete și își va dezvolta recunoașterea obiectelor, precum și coordonarea mână-ochi.
Activități pentru bebelușul de două luni
Iată câteva jocuri și activități pe care le puteți încerca în fiecare zi.
1. Cântă un cântec de leagăn
Competențe învățate: Ascultare, comunicare verbală, comunicare nonverbală
Ce trebuie să faceți: Fredonați și cântați cântecul dumneavoastră preferat. Folosiți o dinamică variabilă a vocii în timp ce cântați. Copilul încearcă să răspundă la vocea dumneavoastră. Încearcă să se concentreze în timp ce cântați. Vedeți dacă dă vreun indiciu sub formă de expresii faciale sau mișcări la tonurile variabile.
2. Mișcați o jucărie
Competențe învățate: Dezvoltare vizuală, urmărire vizuală
Veți avea nevoie de: O jucărie moale mică, de culoare strălucitoare, cum ar fi un animal de pluș sau o minge de burete.
Ce trebuie să faceți: Lăsați-l pe cel mic să se întindă pe o suprafață sigură și plată. Luați o jucărie moale și apropiați-o încet, de la distanță. Mișcați-o dintr-o parte în alta, astfel încât cel mic să o poată urmări cu privirea. Mișcați-vă ușor sau atingeți-vă copilul cu ea pentru a-i atrage atenția. Bebelușul se va concentra asupra jucăriei, pupilele se vor îngusta și copilul va arăta o expresie.
3. Dans
Competențe învățate: Dezvoltarea emoțională, crearea de legături, abilități de ascultare
Veți avea nevoie de: Muzică
Ce trebuie să faceți: Dă drumul la muzică! Poartă-ți copilul cu grijă la piept și începe să dansați sau să vă legănați de pe un picior pe altul. Mișcați-vă în sincron cu muzica.
4. Masaj
Competențe învățate: Conștientizarea corpului, crearea de legături
Ce trebuie să faceți: Dezbracă-ți micuțul de scutec și pune-l să se întindă pe o suprafață sigură și plană. Asigurați-vă că încăperea este caldă și liniștită. Acum începeți să masați pe secțiuni. Mângâiați ferm, dar cu blândețe, picioarele, burtica și brațele bebelușului dumneavoastră. Fă-i un masaj frumos pe spate, și în jurul umerilor pentru a întări aceste zone. Mișcați picioarele micuțului ca și cum ar merge pe bicicletă. Aplaudați-i brațele sau întindeți-le. Activitatea îl ajută pe bebeluș să simtă atingerea mamei, ceea ce este foarte important pentru a dezvolta o legătură cu aceasta.
5. Împrăștie zâmbete
Competențe învățate: Legătura, abilități sociale
Ce trebuie să faceți: Privește-l pe micuțul micuț. Se uită la tine? Acum, priviți-l direct în ochi și zâmbiți. Faceți contact vizual. Vă întrebați dacă bebelușul înțelege? Bineînțeles că da! Îi place când îi acordați o atenție totală. De fiecare dată când bebelușul tău se uită la fața ta zâmbitoare, încurajează-l să zâmbească la rândul său spunându-i „zâmbește” și zâmbește din nou. Va înțelege foarte curând indiciile.
6. Exprimă dragostea față de bebeluș
Competențe învățate: Dezvoltarea emoțională
Ce trebuie să faceți: Acest lucru este foarte simplu. De fiecare dată când vă luați copilul în brațe, îmbrățișați-l și spuneți-i „Te iubesc”. Și, cel mai important, atingeți-l cu drag. Poate credeți că este prea mic pentru a înțelege ceva, dar acest lucru îl va ajuta în dezvoltarea emoțională și va înțelege importanța atingerii.
7. Citiți împreună
Competențe învățate: Cognitive, lingvistice
Veți avea nevoie de: Câteva cărți
Ce trebuie să faceți: Introducerea bebelușului în lumea cărților ajută la dezvoltarea abilităților cognitive. Așezați-vă cu bebelușul și așezați-l în poala dumneavoastră. Îl puteți ajuta să se uite la diferite cărți cu imagini. Arătați-i imaginile cu culori vii și spuneți-i ce reprezintă fiecare dintre ele. Dacă este o carte de povești, citiți cu voce tare. Poveștile îl ajută să-și dezvolte abilitățile lingvistice și concentrarea. Va fi, de asemenea, una dintre primele experiențe de învățare a vocabularului și a vorbirii.
8. Introduceți culorile și luminile
Competențe învățate: Dezvoltarea senzorială
Veți avea nevoie de: Jucării viu colorate cu lumini și muzică
Ce trebuie să faceți: Agățați o jucărie luminoasă și colorată deasupra pătuțului bebelușului dumneavoastră. Atras de acele culori strălucitoare, va încerca să se întindă spre ele. Culorile strălucitoare atrag bebelușul și îl fac să se simtă fericit. Își va întinde corpul în acest proces, oferindu-i astfel un exercițiu fizic. Jucatul sau explorarea jucăriilor, luminile și muzica îl vor ține ocupat. S-ar putea să fiți surprinsă să îl vedeți pe micuț lovind obiectele. Sunetele și luminile ajută la dezvoltarea senzorială.
9. Timpul pe burtică
Competențe învățate: Abilități fizice, dezvoltare musculară
Ce trebuie să faceți: Pe măsură ce bebelușul crește, este important să îi oferiți suficient timp pentru a sta pe burtică în fiecare zi. Timpul petrecut pe burtică ajută în două moduri- ajută la evacuarea gazelor și previne colicile. Ajută, de asemenea, la menținerea gâtului. Timpul petrecut pe burtică îl ajută să-și întărească mușchii și apoi va învăța încet să se rostogolească și să se miște.
Asigurați-vă că bebelușul își petrece timpul pe burtică pe o pătură moale întinsă pe podea. Așezați o jucărie chiar în fața bebelușului și lăsați-l să se întindă după ea. Puteți să vă așezați în fața bebelușului și să îl încurajați să vină la dumneavoastră.
10. Ieșiți la aer curat
Competențe învățate: Competențe cognitive
Ce trebuie să faceți: Scoateți copilul afară pentru a respira aer curat. Arătați-i cerul, păsările, copacii, clădirile, mașinile sau orice altceva. Odată ce începeți să vă scoateți copilul la plimbare, arătați-i diferite obiecte și spuneți-i ce sunt. Copilul va începe să se intereseze de mediul înconjurător.
11. Țineți un deget
Competențe învățate: Abilități de legătură, senzoriale și de prindere
Ce trebuie să faceți: Lasă-ți copilul să te țină de degetul tău în fiecare zi, pentru o perioadă de timp. Aceasta îl va ajuta să se conecteze cu tine și să construiască o legătură emoțională. De asemenea, îi va ușura simțurile. Se va simți în siguranță și va rămâne calm, ceea ce, la rândul său, îi va îmbunătăți tiparele de somn. Îi va îmbunătăți abilitatea de prindere.
12. Vorbește și interacționează
Competențe învățate: Limba, ascultare
Ce trebuie să faceți: Vorbiți cu bebelușul dumneavoastră folosind expresii faciale. Asigurați-vă că vă aude. Veți fi plăcut surprinsă când va scoate sunete de gângurit ca răspuns la discuția dumneavoastră. Îți va recunoaște vocea, tonul și își va îmbunătăți capacitatea de atenție. Încurajați-l să vorbească mai mult atunci când vă va răspunde cu gângureli. Vorbiți în timp ce vă continuați treburile zilnice.
13. Să ne întâlnim
Competențe învățate: Social
Ce trebuie să faceți: Scoateți copilul afară și lăsați-l să vadă oameni. Luați-l cu dumneavoastră la întâlniri de familie și la reuniuni unde poate cunoaște oameni diferiți și poate auzi voci diferite. Acest lucru îl va ajuta pe bebelușul dumneavoastră să interacționeze mai bine cu ceilalți și să nu fie confuz sau speriat. Îl va ajuta în interacțiunea socială.
Locurile în care îl duceți nu ar trebui să fie prea zgomotoase sau aglomerate, deoarece ar putea deveni agitat, anxios și speriat. În schimb, mențineți adunarea ușoară și împrejurimile liniștitoare și calme. Lăsați-l să se bucure în timp ce învață să interacționeze cu ceilalți.
14. Explorarea prin atingere
Competențe învățate: Tactil
Ce trebuie să faceți: Un bebeluș poate învăța multe prin simțul tactil. De aceea, întindeți-l pe cearceafuri și pături cu texturi diferite pentru a explora diverse suprafețe. Puteți, de asemenea, să vă dezbrăcați bebelușul până la scutec, dacă temperatura este suficient de caldă. Acest lucru îl va face să simtă suprafețele nu doar cu mâinile, ci cu întregul corp. Asigurați-vă că suprafața este moale și nu aspră.
Această listă de activități simple pentru bebelușii de două luni vă va fi cu siguranță utilă atunci când sunteți în căutare de lucruri cu care doriți să vă țineți copilul implicat. În această perioadă, bebelușii se adaptează la mediul în care trăiesc și, de asemenea, ating anumite etape importante, cum ar fi să-și susțină singuri capul și să înceapă să recunoască obiecte. Astfel, îi puteți introduce în aceste activități simple și îi puteți ajuta să le încurajați procesul de dezvoltare. De asemenea, savurați fiecare moment din această perioadă și dezvoltați o legătură cu ei prin intermediul acestor activități.