Joaca este unul dintre cele mai importante moduri în care copiii învață. Ea stă la baza învățării formale mai târziu în copilărie, dar permite, de asemenea, ca fiecare copil să își dezvolte încrederea în sine.
De fapt, dreptul la joacă este considerat atât de fundamental pentru bunăstarea copiilor, încât este considerat de ONU ca un drept universal al copiilor.
Jocul întărește puterea de concentrare, esențială pentru un viitor de succes la școală, și susține totul, de la învățarea interacțiunilor și normelor sociale până la începuturile gândirii științifice.
Aici, explorăm cele mai bune 15 activități pentru a-i ajuta pe copii să învețe prin joc:
1. Nisipul
Joaca cu nisipul este o oportunitate fantastică pentru a pune bazele învățării științifice și pentru a dezvolta încrederea în sine și dezvoltarea fizică. Manipularea și modelarea nisipului ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine ale copiilor, cum ar fi forța și dexteritatea degetelor și a mâinilor. Copiii pot fi încurajați să-și folosească imaginația și creativitatea în timpul jocului cu nisip, creând diverse forme și modele.
Împreună cu un prieten mai mic, jocul devine muncă în echipă, partajare și abilități sociale. Jocul cu nisip poate fi folosit și ca o oportunitate pentru a îmbunătăți abilitățile lingvistice ale copiilor, prin discuții despre culori, forme, texturi și alte aspecte ale jocului.
2. Joc cu apă
Similar jocului cu nisipul, jocul cu apa le permite copiilor să experimenteze într-un mediu sigur concepte de bază, cum ar fi volumul și proprietățile apei. Copiii pot exersa mișcări precum turnarea, vărsarea, stropirea și scoaterea apei din diferite recipiente. Aceste activități ajută la dezvoltarea mușchilor mâinilor și la îmbunătățirea coordonării ochi-mână.
În plus, jocul cu apă este excelent pentru a învăța consecințele acțiunilor. Adăugați și ceva coordonare mână-ochi și forță fizică, iar jocul cu apă este un favorit al copiilor și părinților.
3. Aluatul sau plastilina
Aluatul de joacă are un potențial imens de învățare. Nu numai că întărește degetele, pregătindu-le pentru o viață întreagă de scris, dar învață abilitățile motorii fine, creativitatea și coordonarea mână-ochi.
Adăugați câteva mărgele în aluat pentru un exercițiu de motricitate fină sau puneți-i pe copii să înșire mărgele pe lungimi de spaghete uscate ținute în aluat, pentru o distracție suplimentară.
4. Costumațiile și jocurile de rol
Dați-le voie copiilor să se joace cu o grămadă de haine și accesorii, cum ar fi truse de doctor de jucărie, pălării de cowboy, ustensile de bucătărie și lăsați-le imaginația să zburde. În curând veți descoperi doctorul, veterinarul, asistenta, astronautul, bucătarul sau actorul în devenire.
Jocurile de rol implică comunicare și colaborare, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de comunicare și de a lucra în echipă ale copiilor, dar și să înceapă să înțeleagă lumea adulților.
Nu în ultimul rând, îmbrăcatul ajută la consolidarea aspectelor de autoîngrijire, care sunt esențiale pentru viața de la grădiniță.
5. Jocul cu păpuși și personaje
Jocul cu păpuși și personaje poate ajuta la dezvoltarea creativității, a imaginației și a abilităților de comunicare și socializare. Personajele pot fi inspirate din povești sau desene animate preferate, sau pot fi create cu ajutorul imaginației copiilor.
Prin interpretarea scenariilor și povestirilor, copiii își pot dezvolta și abilitățile de empatie și înțelegere a altor persoane și sunt încurajați să își exprime sentimentele.
De asemenea, jocul cu păpuși și personaje poate fi folosit și ca instrument de învățare. Prin crearea și interpretarea unor scenarii educative, copiii pot învăța despre diverse subiecte, precum animalele, plantele, istoria sau cultura.
6. Desen și pictură
Lăsându-i pe copii să se joace cu vopselele și instrumentele de desen le permiteți să experimenteze lumea lor într-un mod senzorial și expresiv, dezvoltând în același timp abilitățile de pre-scriere.
În plus, este o invitație la învățarea culorilor, a amestecului și a bunului aranjament!
7. Blocuri, puzzle-uri și sortatoare de forme
Joaca cu blocuri, puzzle-uri și sortatoare de forme pune bazele gândirii spațiale, a raționamentului logic, a ordonării și a recunoașterii diferitelor forme, dimensiuni și culori.
8. Muzică, dans și cântec
Cântecul și muzica ajută foarte mult la dezvoltarea limbajului și formează baza abilităților de alfabetizare, precum și a conceptelor matematice de bază, cum ar fi număratul.
În plus, copiii încep să își dezvolte ritmul și, în același timp, își perfecționează abilitățile de ascultare. Dansul îl ajută pe copil să își dezvolte forța și flexibilitatea, ca să nu mai vorbim de coordonare.
9. Joc imaginativ
Toate jocurile ar trebui să fie pline de imaginație, dar noi ne referim la tipul de joc care vine în mod natural la mulți copii. Lăsați un copil mic cu nimic altceva decât o selecție aleatorie de obiecte și îl veți găsi în curând pierdut într-o lume a închipuirii. Este esențial să oferiți unui copil timp și spațiu pentru jocul imaginativ.
Acesta le dezvoltă imaginația, ceea ce este important pentru abilitățile de alfabetizare și raționamentul intelectual. În plus, le crește și stima de sine, precum și capacitatea de a înțelege lumea din jurul lor și de a face față plictiselii.
10. Alergare, sărituri, cățărare, legănare
Copiii mici au o dorință imperioasă de a se mișca. Permițându-le să facă acest lucru și oferindu-le provocări sigure și adecvate vârstei, îi încurajați să-și sporească încrederea și să-și dezvolte rezistența prin asumarea de riscuri.
Bineînțeles, abilitățile motorii primesc, de asemenea, un impuls puternic.
11. Joc în natură
Învățarea copiilor este alimentată cu combustibil de rachetă atunci când ieșiți la joacă în aer liber. Acesta este motivul pentru care grădinițele în aer liber sunt atât de populare și de apreciate.
Nu numai că este sănătos, dar învață și respectul pentru mediu, precum și începuturile biologiei. De asemenea, îi ajută pe copii să devină mai independenți și mai curioși.
12. Joc senzorial
Pe scurt, jocul senzorial este orice activitate de joacă care implică atingerea, mirosul, gustul, vederea și auzul. Acest lucru poate fi oferit cu o farfurie de jeleu, mărgele de apă, gheață, orez sau chiar cutiile cu lumea mică.
Jocul senzorial stimulează explorarea și elementele de bază ale științei și investigației.
13. Jocuri de societate
Există atât de multe jocuri de societate disponibile chiar și pentru cei mai tineri jucători, iar acestea ar trebui adoptate – nu numai pentru factorul lor de distracție, ci și pentru potențialul lor de învățare.
Pe lângă temele numerelor, culorilor, formelor și a noțiunilor de fonetică timpurie, aceste jocuri sunt esențiale pentru a-i învăța pe copii să înțeleagă noțiunile de rând și să împarțire.
14. Gătitul și prepararea mâncării
Gătitul, servirea și magazinele sunt scenarii de joacă excelente pentru copii. Gătitul în sine combină elemente de joc senzorial, concepte matematice, siguranță în casă și urmărirea proceselor.
Gătitul, servirea și magazinele de jucării îi învață, de asemenea, idei matematice de bază, precum și interacțiunea socială și modul de a fi atent cu ceilalți.
15. Cutia de carton
Da, într-adevăr! Umila cutie de carton este una dintre cele mai incredibile invitații la joacă. Va fi o casă, o mașină, un cămin pentru plușurile lor?
Puneți-le la dispoziție resturi de țesătură, perne, creioane și farfurii de hârtie și priviți-i cum își explorează lumea, cum își intră în imaginație și cum încep să gândească ca un inginer.
Citește și despre: Beneficiile implicării copiilor în bucătărie.