Etapa înscrierii copiilor la grădiniță ridică emoții și întrebări pentru părinți, cu siguranță. Din acest motiv, pentru a le veni în ajutor, am decis să scriem un ghid complet cu informații privitoare la înscrierea la grădiniță în 2024. De la ce trebuie să conțină dosarul de înscriere, până la regulile de care trebuie să țineți cont, acest articol este un instrument bun de documentare atunci când vreți să vă înscrieți copilul la grădiniță. Vă invităm, așadar, să citiți!
De la ce vârstă se înscrie copilul la grădiniță?
În grupele de nivel preșcolar, pot fi înscriși copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, în conformitate cu planul de școlarizare aprobat. Numărul de locuri alocat prin cifra de școlarizare este conceput astfel încât să asigure, în mod prioritar, includerea întregii generații de copii de 4 ani în grupa mijlocie și includerea întregii generații de copii de 5 ani în grupa mare din învățământul preșcolar.
Începând cu toamna lui 2023, grupa mijlocie la grădiniță a devenit obligatorie. Până în anul 2030, se plănuiește ca și grupa mică să devină obligatorie. Așadar, copiii care au acum 4 ani vor deveni prima generație cu cel puțin 13 ani de educație școlară.
În România, grupele sunt organizate, în general, în funcție de vârstă, iar grupa mijlocie este formată din copii cu vârstele intre 4 și 5 ani. Totuși, există variații, în funcție de grădiniță. De aceea, este indicat să verificați cu instituția de învățământ unde doriți să dați copilul detaliile legate de vârstă, pentru înscrierea la grădiniță în 2024.
În țara noastră există mai multe cereri de înscriere la grădiniță decât grădinițe de stat, însă copilul are până la 3 șanse să prindă loc la cea dorită. Clubulcopiilor.ro are liste cuprinzătoare de grădinițe private din diferite orașe, dacă doriți să vă faceți o idee despre acestea.
Când au loc înscrierile la grădiniță în 2024?
Dacă, în general, la grădinițele private puteți înscrie copilul în orice perioadă a anului, la cele de stat există perioade fixe când se organizează înscrierile. În general, datele de înscriere la grădiniță variază de la un an la altul, însă înscrierea la grădiniță în 2024 are loc în vară, ca și anul trecut.
Astfel, prima perioadă de depunere a dosarelor începe cu data de 27 mai și se termină pe data de 14 iunie. Perioada de reînscrieri la grădiniță este cuprinsă între 20-24 mai.
Copiii sunt înscriși în prima etapă de depunere a dosarelor, între 27 mai și 14 iunie, acestea fiind zilele în care se colectează cererile și se menționează cele trei opțiuni de grădinițe la care doriți să dați copilul. Între 3 și 5 iunie, se procesează cererile în legătură cu prima opțiune menționată. Între 6-10 iunie, se procesează cererile pentru cea de-a doua opțiune, iar între 11-12 iunie se procesează cererile pentru cea de a treia opțiune.
Pe 14 iunie se afișează rezultatele și numărul de locuri rămase libere după prima etapă de înscriere la grădiniță în 2024.
Cea de a doua etapă de înscrieri are loc în perioada 17 iunie – 5 iulie. În această etapă, se face înscrierea copiilor pe locurile libere rămase în urma primei etape, putându-se exprima trei opțiuni și de data aceasta.
Cererile se colectează între datele 17-21 iunie. Procesarea primei opțiuni are loc între 24-26 iunie, a celei de-a doua între 27 iunie și 1 iulie, iar a celei de-a treia între 2 și 4 iulie. Afișarea rezultatului și a numărului de locuri libere rămase după a doua etapă de înscriere la grădiniță în 2024 se face pe 5 iulie.
Cea de a treia etapă de înscrieri la grădiniță se numește “etapa de ajustări” și are loc între 19 și 29 august 2024. La această etapă, pot participa copiii care au rămas nerepartizați după primele două etape de înscriere la grădiniță în 2024, cei care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și nu au fost admiși ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE și cei cu vârsta peste 2 ani care solicită înscrierea în învățământul preșcolar. Anunțarea rezultatelor pentru această etapă se face pe 30 august, ora 14.
Copiii nu pot fi înscriși la mai multe grădinițe. Asigurați-vă că optați pentru ce grădinițe doriți pe cererea de înscriere, în ordinea preferințelor, astfel încât opțiunile să poată fi luate în calcul în cele trei etape.
Ce acte trebuie să conțină dosarul de înscriere la grădiniță?
Înscrierea la grădiniță în 2024 se va face direct la unitatea de învățământ care este prima opțiune din cele trei opțiuni. Aici se va depune o cerere tip, împreună cu documente justificative. Documentele necesare pentru înscrierea la grădiniță în 2024 sunt:
- Copie după certificatul de naștere al copilului;
- Copie după actele de identitate ale părinților și, după caz, copie după hotărârea de plasament sau de încredințare a adopției;
- Adeverință de angajat pentru fiecare dintre părinți;
- Alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de înscriere;
- Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea că cel mic este sănătos din punct de vedere clinic;
- Avizul epidemiologic sau dovada de vaccinare eliberată de medicul de familie cu maximum 5 zile înainte de începerea frecventării grădiniței.
Ce criterii de departajare există?
Conform Ministerului Educației, există câteva criterii de departajare atunci când înscrieți copilul la grădiniță. Acestea sunt:
- Copilul are 4 ani împliniți;
- Domiciliul copilului sau locul de muncă al unuia dintre părinți se află în apropierea grădiniței la care doriți să înscrieți copilul;
- Cel puțin unul dintre părinți urmează o formă de învățământ la zi;
- Cazul copilului orfan de ambii părinți sau care provine de la un centru de plasament;
- Cazul copilului orfan de un singur părinte;
- Ambii părinți lucrează sau cel puțin unul dintre ei se încadrează în una dintre următoarele situații: șomer, cu certificat de handicap, în căutarea unui loc de muncă și are documente care arată acest lucru eliberate de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă;
- Există un certificat care atestă că cel mic are un grad de handicap;
- Există un frate sau o soră înscris/ă în grădiniță la care doriți să duceți copilul, în anul școlar pentru care se depune cererea.
Daca aveți un copil mai mic de 4 ani și nu vă încadrați într-una dintre situațiile speciale, este posibil ca cel mic să nu fie primit la grădiniță, ca urmare a eventualei lipse de locuri disponibile.
În cazul în care numărul de locuri este mai mic decât numărul cererilor de înscriere la grădiniță, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. Întâi se repartizează copiii care îndeplinesc trei dintre criterii, apoi cei care îndeplinesc două dintre criterii și apoi cei care îndeplinesc un criteriu.
Cum se repartizează copiii în grupe?
Începând cu anul de învățământ 2024 – 2025, repartizarea copiilor în grupe de grădiniță se face aleatoriu sau în ordine alfabetică. Fiecare grădiniță trebuie să afișeze procedura aleasă fie pe pagina proprie de internet, fie la avizier, astfel încât părinții să poată observa și lua la cunoștință în timp util.
S-a apelat la acest fel de a grupa copiii pentru a se evita discriminarea. Distribuirea copiilor se va face cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de începerea noului an școlar.
În cazul în care aveți gemeni sau tripleți și doriți ca aceștia să urmeze cursurile aceleiași grupe, este necesar să depuneți o declarație la secretariatul grădiniței unde au fost primiți, în care să menționați acest lucru. Aceștia vor fi repartizați în grupa în care a fost distribuit primul dintre frați.
Alte reguli ale înscrierii la grădiniță în 2024
Cererile de înscriere la grădiniță în 2024 se pot depune și online. Totuși, grădinițele trebuie să asigure suficient personal astfel încât să poată primi fizic toate dosarele în termenele date. Programul comisiei de înscrieri trebuie stabilit astfel încât acopere atât perioada de dimineață, cât și cea de după-amiază. Acest lucru se va face pentru intervalul luni – joi, între orele 8:00 – 18:00, iar vineri pentru intervalul orar 8:00 – 17:00.
În cazul în care fiul sau fiica dumneavoastră are vârsta mai mică de 4 ani și nu a prins loc la o grădiniță, puteți face cerere pentru reînscriere la creșa la care acesta/ aceasta a fost. Cererile se procesează în ordinea descrescătoare a vârstei.
Cererile de înscriere se fac pe locurile libere rămase după etapa de reînscriere. Pentru a îl acomoda, părintele are dreptul să stea cu copilul la grădiniță cel mult 2 săptămâni după începerea anului școlar.
Știm că înscrierea la grădiniță în 2024 este o etapă nouă pentru copil și pentru dumneavoastră și, de aceea, sperăm că acest articol v-a oferit toate informațiile de care aveați nevoie pentru a face această trecere cât mai ușoară. Cu siguranță, celui mic îi va plăcea foarte mult să meargă acolo, odată ce se obișnuiește, și va învăța noi abilități pe care să vi le prezinte mândru. Mersul la grădiniță este o etapă necesară fiecărui copil, aceasta punând bazele educației ulterioare.
Bună ziua dacă avem domiciliul în județul Ilfov,putem depune cerere pentru grădiniță de vara în sectorul 5?