Anul trecut am profitat de una dintre vacanțele băieților și am vizitat Oradea – prin care trecusem de mai multe ori în drum spre Ungaria și despre care auzisem tot mai multe lucruri bune de la familii care petrecuseră zile frumoase în oraș. Iar după vizita noastră acolo, am ajuns să le dăm dreptate.
Orașul e frumos, modern, se vede că s-a dezvoltat în ultimii ani, influențat fiind probabil și de proximitatea cu Ungaria, care este recunoscută pentru sectorul ei turistic. În ultimii zece ani, multe din clădirile istorice din Oradea au fost renovate, bună parte parcuri au fost reamenajate și s-au creat noi locuri de joacă pentru copii. Toate acestea au crescut nivelul de trai pentru locuitorii orașului, precum și calitatea experiențelor turistice pentru vizitatori.
Cu o istorie impresionantă și un aer pitoresc, Oradea strălucește ca unul dintre cele mai încântătoare orașe din România. Apreciat atât de vizitatori cât și de locuitorii săi, acest oraș se distinge prin atmosfera sa captivantă și diversitatea culturală. Pentru cei care călătoresc în Oradea împreună cu copiii, există numeroase activități potrivite pentru a transforma fiecare moment într-o experiență memorabilă.
1. Corso
Întâmplător, apartamentul în care am fost cazați era situat la parterul unei clădiri cu o curte interioară, care dădea direct în Strada Republicii (Corso-ul orădean, sau zona pietonală din inima orașului, cu o bogată arhitectură și care atrage deopotrivă localnici și turiști).
Zona este împânzită de baruri, restaurante pe toate gusturile și bugetele (de la pizza și shaorma până la preparate de lux) și cafenele, chiar și librării am văzut. Și deși este animată de la primele orele ale dimineții, de când muncitorii descarcă marfa și pregătesc localurile pentru evenimentele zilei, Corso-ul orădean se umple de viață și veselie seara și în weekend, când localnicii și turiștii ies la masă, la plimbare sau un pahar de relaxare.
Ni s-a părut deosebit de plăcut că la mese și pe străzi era plin de familii cu copii, chiar cu animale de companie și ne-a mers la suflet atitudinea prietenoasă față de familii, asemenea celei din marile orașe europene.
2. Arhitectura- Obiective turistice de vizitat
Cel mai mare dintre băieții noștri lucrase recent la un referat despre evoluția orașului Cluj Napoca din secolul XIX și până în prezent. Aflase că municipiul s-a dezvoltat mult sub ocupația Imperiului Austro-Ungar, atunci când s-au construit edificii precum sediul Universității Babeș-Bolyai, Biblioteca Central Universitară, Teatrul Național, Gara sau Biserica cu Cocoș.
A putut astfel să observe asemănările arhitecturale dintre Cluj, Oradea, Budapesta și Viena și i le-a explicat cu mândrie și fratelui său. Iar noi am văzut, încă o dată, cum excursiile nu sunt doar pentru deconectare din cotidian, ci și importante experiențe de învățare.
În ce privește clădirile cu arhitecturi impresionante din municipiul bihorean, noi am rămas impresionați de următoarele:
- Palatul Vulturul Negru – cea mai reprezentativă clădire în stilul Art Nouveau din Oradea, cu un pasaj interior acoperit- numai bun pentru explorat de către cei mici, care pot alerga în voie – și cu emblematicul vitraliu al unui vultur negru.
📍Adresă: Strada Piața Unirii 2-4, Oradea
- Palatul Moskovits Adolf și Fii (cunoscut și drept Palatul Moskovits II) – se află lângă Palatul Vulturul Negru, la intersecția străzii Vasile Alecsandri cu Piața Unirii; a fost construit în anii 1910-1011 și reabilitat în 2014, impresionând prin fațada albă netedă, cu puține ornamente care sunt însă bine proporționate.
📍Adresă: Strada Alecsandri Vasile 1, Oradea
- Biserica cu Lună – emblematicul edificiu construit în 1790, ulterior ridicat la rang de catedrală, este recunoscut pentru decorațiile spectaculoase din interior, dar și pentru globul său exterior, jumătate negru și jumătate auriu, care indică fazele lunii.
📍Adresă: Strada Alecsandri Vasile 1, Oradea
- Palatul Episcopal Greco-Catolic – Situat în inima orașului și putând fi admirat din Piața Unirii, Palatul a suferit în urma unui incendiu puternic în 2018, dar a fost, în mare parte, restaurat, putând fi admirat atât din exterior, cât și din interior.
📍Adresă: Strada Piața Unirii 3, Oradea
- Sinagoga Neologă Sion – edificiu impozant pentru 1000 de participanți, replică simplificată și modernizată după Sinagoga din Nűrnberg. Sinagoga a devenit un simbol cultural, găzduind evenimente deschise publicului. Mai multe informații se pot afla aici
📍Adresă: Strada Independenței nr. 22., Oradea
- Sinagoga Ortodoxă Hevra Sas – alt lăcaș de cult evreiesc, simbol cultural și arhitectural din Oradea.
📍Adresă: Strada Mihai Viteazu nr.6, Oradea
- Casa Darvas-La Roche – un alt edific istoric recondiționat, care găzduiește acum Muzeul Art Nouveau și diferite evenimente în grădina sa.
📍Adresă: Strada Iosif Vulcan nr. 11, Oradea
- Șirul Canonicilor – un șir compus din 57 de arcade în stil baroc, care formează un coridor lung de peste 250 m ce unește 10 clădiri și care, precum multe alte obiective din oraș, oferă vizitatorilor posibilitatea de a-și face poze spectaculoase ce vor deveni în timp amintiri dragi.
📍Adresă: Strada Șirul Canonicilor, Oradea
3. Cetatea Oradea – Muzeul Orașului Oradea
Un obiectiv musai de bifat în Oradea este cetatea orașului, în forma sa pentagonală și cu frumoasa ei curte interioară, în care se organizează diferite evenimente de-a lungul anului.
Căci în Oradea europeană se dezvoltă și turismul de evenimente, majoritatea dintre ele fiind prietenoase cu familiile
Când am mers noi acolo, avea loc un exercițiu militar, pe care băieții l-au sorbit din priviri.
Tot în cetate, am mai avut parte de o surpriză neașteptată – Muzeul Orașului Oradea, desfășurat pe un spațiu generos și cuprinzând exponate și decoruri cu manechine care recreează scene din vremurile dacilor, din Evul Mediu și din vremea celor doua Războaie Mondiale.
Iar dacă aveți și voi copiii care vă întreabă cum era copilăria „pe vremea voastră”, la ce desene vă uitați sau cu ce jucării vă jucați, să știți că în Muzeul Orașului Oradea există și o secțiune dedicată perioadei comuniste, cu jucării de lemn, cu televizor cu tub cinescopic, mileu și peștele bibelou deasupra lui. Și încă una dedicată anilor ‘90, cu balonul de disco și albume ale formațiilor precum Abba sau The Bee Gees.
Orar:
Luni – Închis
Marţi – Duminică: 1 aprilie – 31 octombrie: 10.00 – 18.00 1 noiembrie – 31 martie: 9.00 – 17.00
📍Adresă: Aleea Emanuil Gojdu 39-41, Oradea
4. Muzeul Țării Crișurilor
Muzeul Țării Crișurilor este un muzeu de artă și știință, situat în interiorul clădirii restaurate a Palatului Baroc, care conține expoziții permanente și temporare, precum și un vivariu permanent. Exponatele din vivariu – animale mici din peste 40 de specii locale și exotice de pești, păianjeni, insecte, amfibieni, păsări și mamifere vor reprezenta, cu siguranță o atracție pentru copii.
5. Turnul Primăriei (Turnul cu Ceas)
Un obiectiv de neratat este Turnul Primăriei. Chiar dacă are multe scări, copiii mai mari vor aprecia și se vor bucura. Trebuie să știi că această clădire a fost construită la începutul anilor 1900 și are 4 nivele principale, 3 panorame și un ceas. Înălțimea de la care poți observa orașul depășește 40 de metri, așa că merită să vezi acest obiectiv sau nu? În plus, taxa de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, dar dacă întâlnești pe cineva draguț care să te întâmpine, s-ar putea să nu mai plătești nimic.
📍Adresă: Str. Tudor Vladimirescu 2, Oradea
6. Aquapark Nymphaea
De-a lungul existenței sale, Oradea a fost un loc căutat datorită apelor sale termale și a bazinelor în care turiștii se pot relaxa. Orașul a reușit să valorifice această resursă naturală și a deschis recent un parc acvatic ce concurează cu parcurile acvatice din Ungaria și atrage turiștii din mai multe zone ale României – Aquapark Nymphaea.
Nymphaea pune la dispoziția vizitatorilor atât bazine cu tobogane interioare, cât și exterioare, fiind astfel o atracție importantă pe toată durata anului. De asemenea, parcul acvatic cuprinde bazine, tobogane și locuri de joacă special amenajate pentru copii.
Parcul este deschis zilnic între orele 10 și 22, iar prețul biletelor pentru o zi întreagă este de 90 de RON pentru un adult și 75 de RON pentru copii și pensionari, existând și posibilitatea achiziționării de bilete pentru trei ore, la tarife mai scăzute.
📍Adresă: Aleea Strandului 13 B , Oradea
7. Zoo Oradea
Alt obiectiv musai de bifat când vizitați Oradea împreună cu copiii este, bineînțeles, grădina zoologică din oraș. Pentru că Murphy nu dormea nici în ziua însorită în care am vizitat noi grădina, băieții noștri s-au jucat mai bine de două ore cu rozătoarele de la intrare și au acordat mai puțină atenție celorlalte animale. Pe noi ne-a surprins însă plăcut dimensiunea mare a grădinii, delimitările naturale pe care le văzusem și în alte țări, precum și posibilitatea de a interacționa cu animalele pașnice.
Grădina zoologică este deschisă zilnic, însă programul variază în funcție de anotimp. În perioada aprilie-august, ora deschiderii este la 9:00, iar închiderea la 18:00 pentru casierie și 19:00 pentru zoo; în septembrie-octombrie, ora deschiderii este tot la 9:00, iar închiderea la 17:00 pentru casierie și 18:00 pentru zoo; în noiembrie-martie, ora deschiderii este la 9:00, iar închiderea la 16:00 pentru casierie și 17:00 pentru zoo.
📍Adresă: Aleea Matei Basarab # 1, Oradea
8. Orășelul Copiilor
Locul preferat al băieților mei din întreaga vacanță la Oradea a fost Orășelul Copiilor. Parcul impresionează cu variate spații de joacă, inclusiv un interior captivant dotat cu un tobogan imens. Accesul este complet gratuit, iar locurile de parcare sunt convenabil situate în fața parcului. În apropiere se află căsuțe de unde poți achiziționa gustări și băuturi.
Cu o gamă diversificată de topogane și casuțe adaptate diferitelor vârste, Orășelul Copiilor oferă o experiență bine gândită, menită să țină copiii activi și captivați pe parcursul întregii zile. Echipamentele de calitate, destinate celor cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani, includ atât zone de joacă în aer liber, cât și spații interioare. Suprafețele sub locurile de joacă sunt sigure, acoperite cu dale de cauciuc sau pietriș fin pentru a preveni accidentările. Mai menționez și că accesul este facil pentru cărucioare, așa că puteți avea în considerarea acest parc si pentru copiii mai mici.
Cu siguranță, o destinație de neratat pentru toate familiile cu copii care vizitează Oradea!
📍Adresă: Strada Corneliu Coposu, Oradea
9. Loc de joacă Kokolos
Locul de joacă Kokolosh este situat în incinta Lotus Center Oradea și reprezintă o atracție pentru copii de toate vârsteșe. Aici sunt disponibile facilități pentru cei mici, o zonă destinată copiilor cu vârsta între 0 și 3 ani, un traseu pentru escaladat, tobogane, trambuline, simulator de realitate virtuală, căsuțe tematice și altele. Părinților le este rezervată o zonă specială pentru relaxare, unde pot citi o revistă și savura o cafea de specialitate sau alte băuturi proaspăt preparate.
📍Adresă: Lotus Center Oradea, Stada Nufărului 30, Oradea
10. Restaurante kids-friendly în Oradea
Piața 9
Piața 9 reprezintă un restaurant pe care trebuie să-l incluzi cu siguranță în lista ta de vizite gastronomice. Indiferent dacă alegi atmosfera primitoare a locației din zona Cetate sau pe cea din zona Decebal, vei experimenta bucuria unui ambient plăcut și ospitalier. Aici, poți savura o cafea delicioasă însoțită de o prăjitură rafinată, dar și preparate sănătoase potrivite pentru copii. Dacă preferi mâncarea gătită și vrei să menții standardul înalt de calitate, Piața 9 este alegerea potrivită. Beneficiezi de o parcare generoasă chiar în fața restaurantului, făcând experiența ta culinară și mai comodă. Deci, trebuie să spui DA acestui local.
📍Adresă: Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu 41, Oradea
📍Adresă: Bulevardul Decebal 61A, Oradea
Restaurant Ciupercă
Restaurantul Ciuperca este o destinație de neuitat, situată într-un loc privilegiat de pe Dealul Viilor, unde poți admira frumusețea orașului în orice moment al zilei. Recunoscut și sub numele de „Dealul Oradei”, Dealul Viilor este unul dintre simbolurile orașului Oradea. Aici, atât părinții cât și copiii se pot relaxa, cei mici au un amfiteatru în aer liber, o cafenea și cinci puncte de belvedere interconectate printr-o alee frumoasă, toate înconjurate de mult spațiu verde.
Dacă dorești să ajungi aici, ai două opțiuni convenabile: poți veni cu mașina sau cu un taxi, sau poți alege să faci o plimbare plăcută pe jos. Drumul până la restaurant este plăcut și relaxant, iar pe traseu poți să te oprești și să te odihnești pe băncile amenajate de-a lungul drumului.
Meniul diversificat al restaurantului Ciuperca îți oferă o gamă largă de opțiuni culinare, de la preparate tradiționale românești până la pizza și paste delicioase.
12. Pentru plimbări
După cum spuneam la început, noi am ales o cazare centrală ca să putem descoperi orașul la pas.
Astfel, putem să recomandăm câteva spații pietonale pentru plimbări:
- Calea Republicii – zonă pietonală, artera principală a orașului, între gară și centru.
- Pietonala Vasile Alecsandri – ca și Calea Republicii, împânzită de terase și localuri, numai bune pentru relaxare la o cafea sau o înghețată.
- Faleza Crișului – Crișul Rece străbate orașul de la un capăt la altul iar faleze există pe aproape toată lungimea râului și sunt un spațiu perfect pentru plimbare după o masă copioasă, pentru jogging, sau chiar pentru explorare pe trotinetă sau bicicletă. Noi ne-am uitat de multe ori pe google maps pentru a vedea unde se află următoarea locație de interes și dacă putem străbate, măcar o parte din drum, pe faleză.
Cazare în Oradea
Orașul de pe Crișul Repede dispune de posibilități de cazare pentru toate buzunarele.
O căutare pe Booking, de exemplu, ne arată peste 150 de opțiuni de cazare, cu prețuri între 148 RON pe noapte în apartament, până la 800 RON pe noapte în hoteluri precum Ramada by Wyndham sau Double Tree by Hilton.
Noi am ales să ne cazăm într-un apartament în centru, aproape de Corso. Am considerat că așa vom simți cel mai bine pulsul orașului, vom avea ocazia de a ne plimba mult către locurile de interes și nu vom avea stresul de a ne pregăti contra timp dimineața ca să ajungem la micul dejun din restaurantul hotelului.
Una peste alta, e frumos la Oradea. E frumos orașul și e frumoasă arhitectura sa. Sunt frumoși bihorenii și sunt prietenoși cu turiștii. Cu familiile. Cu copiii. Cu animalele de companie. E frumos că îmbină istoria îngrijită cu modernitatea, cu bunul simț și că oferă multe, multe opțiuni de petrecere a timpului liber. Ce mai? Mi s-a făcut iar poftă să merg la Oradea. Poate ne vedem la o cafea pe Corso.