Dacă sunteți în căutare de activități afară pentru copii, nu căutați mai departe.
Primăvara este o ocazie excelentă de a-i îndepărta pe cei mici de ecrane și de a-i scoate la aer curat. Indiferent de buget sau de mărimea grădinii sau a curții există o mulțime de modalități de a-i atrage pe copii afară. Fie că este vorba de căutarea de flori, crenguțe și frunze pentru a crea o operă de artă inspirată din natură, de proiectarea unui bârlog în aer liber pentru aventuri în grădină, consturirea unor mini sere sau de cățăratul pe un traseu, puteți fi siguri că activitățile noastre de grădină îi vor face pe copii să fie încântați.
Avem câte ceva pentru toată lumea – de la activități energice, până la idei pentru o joacă mai liniștită. Așadar, pentru ore întregi de distracție pentru copii – și un pic mai mult timp de liniște pentru părinți – continuați să citiți articolul nostru.
1. Construirea de jardiniere prin reciclare creativă
Reutilizarea lucrurilor de pe lângă casă este o modalitate excelentă de a include practici sustenabile în activitățile copiilor. În plus, realizarea de jardiniere din nimicuri poate scoate în evidență latura creativă a copilului. Iată câteva idei care să te ajute să începi:
Trusă de scule. Ai pe lângă casă o trusă de scule veche, pe care vrei să o înlocuiești? După ce ai golit cutia, cu ajutorul unui cui și a ciocanului încurajează copilul să facă găuri pe fundul acesteia înainte de a adăuga pământ. Distrați-vă decorând trusa de scule cu vopsea de exterior pentru a adăuga un plus de culoare grădinii.
Sită de bucătărie. O strecurătoare veche de bucătărie, cu găuri mici, este perfectă pentru a fi transformată într-o jardinieră. Căptușiți partea inferioară a sitei cu filtre de cafea sau hârtie poroasă pentru a menține pământul în recipient, turnați cu grijă pământul și… e gata pentru a fi umplut cu plante!
Coșuri (din răchită, iarbă de mare, ratan etc.). Coșurile sunt ideale ca jardiniere de grădină datorită găurilor mici dintre împletituri, pe unde se poate scurge apa. Se pot utiliza coșuri de toate formele, dimensiunile și culorile pentru a da unicitate.
Oale de gătit. Dacă ai scos din uz o oală din metal, nu o arunca. Poate deveni o jardinieră simpatică. Cu ajutorul unui cui și a ciocanului încurajează copilul să facă găuri pe fundul acesteia (sub supravegherea ta, bineînțeles), umpleți-o apoi cu pământ și… aveți o jardinieră!
2. Faceți mini-sere cu ajutorul sticlelor de plastic
Flacoanele mari de plastic pot deveni mini-sere pentru creșterea răsadurilor în interior. Tăiați sticlele în jumătate pe orizontală și faceți niște găuri pentru scurgere. Umpleți jumătatea inferioară a sticlelor cu pământ și plantați 1 sau 2 semințe în fiecare dintre ele. Puneți jumătatea superioară a sticlelor înapoi pe partea de jos, încercând să le potriviți cât mai bine. Păstrați-le într-un loc cald, nu direct în bataia soarelui, și asigurați-vă că în interior este permanent umed.
3. Ciclul de viață la plante
Copiii sunt fascinați să observe ciclul de viață la plante. Studiul ciclului de viață la plante ajută copiii să conștientizeze cum cresc plantele într-un mod sigur și sustenabil, cum să aleagă fructe și legume curate și sănătoase, și cum să-și creeze propriile grădini. În plus, ajută la conștientizarea și înțelegerea mediului, creșterea respectului față de natură și managementul resurselor naturale, respectiv reducerea risipei alimentare.
Pentru a menține interesul activ, alege plante colorate și mari dacă sunt decorative (lavandă, floarea soarelui, flori de câmp etc.) sau bune la gust și apreciate de copil dacă sunt de mâncat (roșii cherry, castraveți, căpșuni etc.). Începe cu plante care se cresc foarte ușor și care au o evoluție rapidă, pentru a nu da ocazia să se plictisească așteptând.
4. Surse de hrană pentru păsări
La început de primăvară este dificil pentru păsări să găsească suficientă hrană. Le putem ajuta să treacă peste această perioadă prin confecționarea unui sistem simplu și eficient de hrănire. Iată patru idei pe care le puteți încerca:
- Legați niște sfori printre rândurile unui con de pin (sau printr-o rolă de carton de la hârtie igienică, de exemplu). Întindeți unt de arahide pe con, tăvăliți-l prin semințe pentru păsări, apoi atârnați-l.
- Folosind o piuneză, faceți două găuri în părțile opuse de la baza unei sticle de plastic. Strecurați un creion ascuțit sau o lingură de lemn prin găuri, pentru a face baza pe care să stea pasărea. La o distanță rezonabilă în sus, spre gura sticlei, mai faceți două găuri, puțin mai mari, prin care pasărea să poată să își bage ciocul în recipient și să ciugulească semințe. Turnați semințe pentru păsări în sticlă și puneți capacul la loc. Legați niște sfoară în jurul gâtului sticlei, apoi atârnați-l.
- Înnodați un capăt al unei bucăți de sfoară. Stivuiți pe ea bucăți de cereale, pâine prăjită, fructe uscate. Puteți face noduri între două ingrediente consecutive sau doar să le stivuiți, apoi atârnați sfoara.
- Feliați mere, acoperiți o parte din fiecare felie cu unt de arahide și apoi scufundați zona respectivă în semințe pentru păsări, astfel încât să se lipească. Treceți o sfoară prin felia de măr, apoi atârnați-o.
Nu știți ce să oferiți păsărilor? Iată câteva idei: floricele de popcorn, merișoare hidratate, afine sau alte fructe de pădure proaspete sau decongelate, struguri proaspeți, întregi sau tăiați în jumătate, floricele de porumb nesărate, fără unt, stafide hidratate, jumătăți de prune, caise sau alte fructe uscate, cereale integrale prăjite, fără arome sau îndulcitori, arahide întregi, în coajă, fără sare sau arome, felii de mere sau portocale, pâine veche sau prăjită, din cereale integrale, tăiată în forme etc.
5. Afânarea pământului cu ajutorul râmelor
Copiii sunt fascinați de râme, oricât de dezgustătoare li s-ar putea părea părinților. Dar râmele au o importanță majoră în lanțul trofic și de aceea e important ca cei mici să învețe să le arate respect. Râmele favorizează formarea și stabilizarea structurii solului, aerisirea și circulația mai bună a apei în sol. În cursul hrănirii, ele degradează, amestecă și combină substanțele humice cu componentele anorganice din sol și contribuie astfel la mărirea capacității de absorbție a solului, foarte importantă pentru plante.
Primul pas este să faceți rost de râme. Le găsiți ușor săpând în zone de pământ umed (nu noroi), sub jgheaburile de ploaie sau lângă robinetele de apă. Aceste zone sunt de obicei puțin mai umede decât restul curții. Alte locuri de săpat cu șanse mari de succes sunt lângă gazonul verde, deoarece acesta este de obicei udat des și, prin urmare, constituie o locuință grozavă pentru râme. Dar dacă nu aveți chef să vă murdăriți sau să săpați, puteți căuta sub pietre mai mari, bucăți de lemn sau obiecte ce nu au fost mutate de ceva timp. Această ultimă opțiune nu numai că are cele mai mari șanse de succes, dar există o mulțime de alte creaturi mici care trăiesc în aceste spații ce pot fi explorate și identificate. În ultimă instanță, dacă toate încercările eșuează, întotdeauna există magazinele pentru pescari, unde râmele sunt o momeală apreciată, vândută la recipient.
Umple un ghiveci ceramic cu pământ și pune râmele înăuntru. Așază ghiveciul pe o farfurioară. Taie cu grijă partea de sus și partea de jos a unei sticle de plastic, așază partea din mijloc a sticlei deasupra ghiveciului și umple-o după cum urmează: strat de pietriș, strat de pământ, strat de nisip, strat de resturi vegetale, strat de pământ, strat de resturi vegetale, strat subțire de pământ. Învelește zona de plastic cu hârtie închisă la culoare și lasă-o la aer, într-o zonă fără bătaie directă a soarelui. Asigură-te că este mereu apă în farfurioara de sub ghiveci.
După câteva zile, îndepărtați hârtia. Veți observa că straturile se vor fi amestecat și zări ici colo petice de iarbă și frunze înfipte adânc în sol.
6. Creșterea numărului de insecte polenizatoare
Plantele din grădină au nevoie de polenizare pentru fructificare și înmulțire. Polenizarea este un proces vital pentru plante în urma căruia se produc semințele. Spre deosebire de animale, plantele nu pot porni la drum să-și caute parteneri, au nevoie de ajutor ca să realizeze polenizarea. În școală am învățat că albinele polenizează florile. Însă nu sunt singurele insecte ce ne vizitează plantele și florile din grădină care ajută la polenizare, și bondarii, viespile, fluturii și alte insecte au rol identic cu cel al albinelor.
Ca să atrageți un număr cât mai mare de insecte polenizatoare, puteți să plantați specii de flori, arbori, arbuști cu flori care le asigură resurse de hrană sau puteți să construiți hoteluri pentru insecte, care le oferă adăpost și loc de reproducere.
Ce materiale puteți folosi? Iată câteva idei: plante tubulare precum stuful, butuci din lemn în care au fost făcute găuri cu diametrul 3-10 mm și adâncime de 3-10 cm, conuri, hârtie poroasă reciclată, carton rugos tubular, bucăți de cărămidă, bețe.
Realizați un cadru de lemn sub formă de triunghi având aceeași lungime a laturilor, aproximativ 60 cm lungime și 20 cm adâncime. În această structură amplasați și stivuiți pahare de unică folosință în care în prealabil puneți stuf tăiat pe lungimea potrivită sau tuburi de hârtie. Paharele de plastic pot fi înlocuite și de butuci de lemn în care ați realizat găuri cu diametrul de 8 mm sau puteți combina butucii găuriți cu recipientele de plastic umplute cu stuf sau tuburi de hârtie. Scheletul din scânduri poate fi înlocuit și cu PET-uri mari, de 5 sau 10 litri, tăind o latură și păstrând partea de sus și jos intacte, iar straturile pur și simplu alternate.