Bun venit în Târgu Mureș, un oraș situat în inima Transilvaniei, care îmbină armonios istoria bogată a românilor și a maghiarilor, unde vei găsi numeroase atracții turistice, perfecte pentru a fi explorate alături de cei mici.
În acest articol ne-am propus să vă arătăm 15 locuri ce merită vizitate în Târgu Mureș alături de copii, pentru a transforma fiecare moment petrecut în oraș într-o experiență memorabilă.
1. Grădina Zoologică
Grădina Zoologică de la Târgu Mureș s-a înființat în anul 1964 și este cea mai mare din țară ca suprafață, întinzându-se pe 42 de hectare. Grădina găzduiește 800 de animale având specii locale cât și exotice, fiind singura grădină zoologică din România care are elefanți, girafe și giboni.
Pentru o vizită cât mai plăcută la intrarea în grădina zoologică, pe dreapta, veți găsi cărucioare pentru a-i transporta pe copii când obosesc sau pentru a transporta lucrurile personale.
Din când în când în grădină veți găsi pavilioane unde vă puteți relaxa savurând o gustare și admirând animalele.
Grădina zoologică recomandă chiar pe site-ul oficial să aveți la voi alimente și băuturi înainte de a intra în grădină pentru a avea suficientă energie să vedeți toată grădina și pentru că în interiorul ei nu veți găsi niciun magazin. Vara, în apropierea pavilionului cu animale exotice sunt prezenți uneori cei de la Black Cock Coffee de unde puteți să vă procurați o cafea sau o limonadă pentru cei mici.
Recomandarea noastră ar fi să mergeți și la toaletă cu copiii înainte de a vizita grădina deoarece baie se află în clădirea maimuțelor unde nu este cel mai plăcut miros.,
Prețul unui bilet de adult este de 25 lei, copiii între 2-18 ani, studenții și pensionarii vor plăti fiecare 10 lei, iar copii sub 2 ani și persoanele cu dizabilități au intrarea gratuită.
Familiile de 2 adulți și până la 2 copii plătesc doar 50 lei, iar famiile cu până la 5 copii 70 lei. Biletele pot fi cumpărate de la caseria grădinii sau online pe site-ul oficial.
Grădina zoologică pune la dispoziție și achiziționarea unor abonamente pentru cei care ajung să viziteze grădina de mai multe ori pe an. De două ori pe an, toți posesorii de abonamente sunt invitați la evenimentele speciale organizate pentru ei (pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, și pe 29 octombrie, de Ziua Maimuțelor), când se desfășoară programe personalizate.
Fiecare posesor de abonament primește un “pașaport ” unde poate marca vizitele colecționând ștampile și îndeplinind diverse sarcini, făcând fiecare vizită mai distractivă și interactivă.
📍Adresă: Strada Verii 57, Târgu Mureș
🕓Program: Luni -Duminica: 9:00 – 16:00 pe perioada de iarnă (1 noiembrie – 29 februarie) și 9:00 – 18:00 pe perioada de vara (1 martie – 31 octombrie).
2. Platoul Cornești
Platoul Cornești se află în apropierea Grădinii Zoologice și parcul de aici este potrivit pentru copiii de toate vârstele deoarece are locuri de joacă pentru copii mici, dar și locuri de jucat tenis de masă sau basket.
Aici veți găsi multe bănci, iar părinții se pot relaxa privindu-i pe copii eliberându-și energia la joacă. Lângă parc sunt multe tarabe de unde puteți să achiziționați înghețată, popcorn, ciocolată caldă și multe altele.
În apropierea parcului veți găsi și un tren electric cu două vagoane autonome.
Programul de funcționare al trenulețului este între orele 10:00 și 20:00. Trenulețul face mai multe opriri printre care una chiar în dreptul Grădinii Zoologice.
📍Adresă: Strada Verii 57, Târgu Mureș
🕓Program: Luni-Duminică 10:00 – 18:00 pe perioada de vara si 09:00 -16:00 pe perioada de iarna.
3. Cetatea Târgu Mureș
După o plimbare în centrul orașului pe strada Trandafirilor, puteți continua călătoria către vârful dealului, unde se află Cetatea Medievală din Târgu Mureș.
Odată trecut de Bastionul Porții, veți păși într-o oază de liniște și relaxare unde vă puteți plimba pe aleile frumos aranjate luminate delicat noaptea și semnalizate cu obiective interesante.
Veți găsi bănci unde vă puteți relaxa, iar în zilele de vară puteți chiar să vă așezați pe iarbă. Tot aici veți găsi și locuri unde să vă opriți pentru a vă potoli foamea sau setea.
Dacă doriți, puteți să faceți un tur ghidat gratuit al cetății de luni până vineri între orele 8:00 – 15:00 sau dacă doriți să aflați mai multe despre istoria cetății pe cont propriu, puteți face asta chiar de pe telefon descărcând turul cetății interactiv.
📍Adresă: Strada Avram Iancu 2, Târgu Mureș
🕓Program: Luni- Vineri: 08:00-15:00
În cetate puteți vizita Muzeul de Arheologie și Istorie pe care îl puteți vizita de marți până vineri între orele 9:00 – 17:00 sau sâmbătă și duminică între orele 10:00 – 14:00, lunea fiind închis. Biletul de intrare pentru muzeu este de 15 lei pentru adulți, 3 lei pentru elevi și studenți și 7 lei pentru pensionari.
Tot în interiorul cetății puteți admira și vizita bastioanele deoarece în mod obișnuit, acestea găzduiesc săli de spectacole, expoziții și ateliere. Și vorbind de ateliere, merită menționat că aici, în urma unor descoperiri arheologice, s-au dezvăluit primul atelier de prelucrare a bronzului (sec. al XV-lea) din Transilvania și prima fabrică de cărămidă (sec. XVI – XVII) din România.
De menționat că intrarea în cetate este gratuită, iar la cealaltă ieșire se află Bulevardul Cetății cu multe bănci unde vă puteți odihni și tot aici este și un parc mic pentru copii.
📍Adresă: Piața Bernády György 8, Târgu Mureș ( In Cetatea Târgu Mureș )
🕓Program: Marți- Vineri: 9:00 – 17:00; Sâmbătă- Duminică: 10:00 – 14:00
Lângă Cetate se află un parc de joacă pentru copii, cu tematică medievală. Parcul este împărțit în trei zone, fiind potrivit atât pentru copiii mai mici, dar și pentru copiii mai mari și mai energici.
4. Muzeul de știintele naturii
Vedeta expoziției poate fi admirată chiar de la intrare. Este vorba de scheletul rinocerului lânos, vechi de 50.000 de ani, ale cărui oase au fost aduse din Siberia și care îi va lăsa pe copii fără cuvinte.
„În sala 2, exponatele vedetă sunt geodele, apoi cum intrăm în stânga este diorama ‘Viața în râul Mureș’, în dreapta vedem dioramele ‘Primăvară, Vară, Toamnă, Iarnă’, urmează la etaj Sala trofeelor de vânătoare, o peșteră virtuală, sala plantelor protejate de lege, sala unde sunt amenajate expozițiile temporare din 6 în 6 luni, și urmează sălile de expnate terestre și marine”, spune managerul de proiect.
Modernizarea muzeului a făcut ca acesta să fie unul din locurile pe care nu trebuie să le ratezi atunci când vizitezi orașul. Este interesant atât pentru adulți cât și pentru copii.
📍Adresă: Str. Mărăşti 8A
5. Palatul Culturii
Palatul Culturii este o construcție emblematică a orașului, iar în prezent găzduiește tot mai multe evenimente culturale din oraș.
În cadrul palatului puteți vizita Sala mare, holul și scările, Sala Mică, faimoasa Sală a Oglinzilor, Sala Bernady, Sala Dandea, Sala Secession, Galeria Permanentă de Artă Românească Modernă, Galeria Permanentă de Artă Clasică Maghiară, Faleria Ion Vlasiu, Galeria Donați Elisabeta și Gheorghe David și multe alte expoziții temporare.
Biletul de intrare pentru adulți este de 15 lei, pentru elevi și studenți 3 lei, iar pentru pensionari 7 lei.
Programul de vizitare diferă în funcție de sezon. Din 1 septembrie – 30 aprilie palatul se poate vizita de marți până vineri între 9:00 – 16:00 și sâmbătă și duminică între 9:00 – 14:30.
Din mai până în august palatul se poate vizita de marți până vineri între 9:00 – 17:30 și sâmbătă și duminică între 9:00 – 15:30.
📍Adresă: Piața Victoriei nr. 1, Târgu Mureș
🕓Program: Marți- Vineri: 08:00-15:00; Sâmbătă- Duminică între 9:00 – 14:30 (1 septembrie – 30 aprilie) Marți- Vineri: 09:00-17:30; Sâmbătă- Duminică între 9:00 – 15:30 (1 mai – 31 august)
6. Turnul Prefecturii
Pentru a vedea Târgu Mureșul de la înălțime puteți face o vizită la Turnul Prefecturii din Târgu Mureș.
Clădirea Prefecturii are o arhitectură deosebită care amintește de cea a Sălii Cavalerilor din Castelul de la Hunedoara, datorită holului care prezintă un plafon boltit și sprijinit pe coloane realizate din marmură sculptată, decorate cu vitralii în culori pastelate.
Principala atracție a edificiului este turnul care atinge înălţimea de șaizeci de metri. Iniţial a fost construit pe post de foişor de foc al oraşului. Este complet acoperit la fel ca și restul clădirii de o majolică foarte colorată, material din care au fost confecţionate și decoraţiunile care împodobesc palatul.
În cadrul turnului se află un orologiu, cu cadranele pe cele patru laturi ale turnului, de aici auzindu-se bătaia de clopot la fiecare sfert de oră. În interiorul turnului se poate ajunge prin intermediul unei uşi masive și se urcă cele două sute două trepte în spirală pentru a admira o priveliște de ansamblu, absolut mirifică, asupra întregului oraş. În vârful turnului este amenajat un spațiu pentru expoziţii, care prezintă aspectul oraşului la începutul secolului al XX-lea.
Turnul poate fi vizitat din mai până în august de marți până vineri de la ora 9:00 – 15:00, iar sâmbătă și duminică de la ora 9:00 – 14:00.
Din septembrie până în aprilie turnul poate fi vizitat de marți până vineri de la ora 9:00 – 14:00, iar sâmbătă și duminică de la ora 9:00 – 13:00.
Biletele costa 5 lei pentru adulți și pot fi cumpărate de la caseria Palatului Culturii.
📍Adresă: Strada George Enescu 4, Târgu Mureș
🕓Program: Marți- Vineri: 09:00-14:00; Sâmbătă- Duminică între 9:00 – 13:00 (1 septembrie – 30 aprilie) Marți- Vineri: 09:00-15:00; Sâmbătă- Duminică între 9:00 – 14:00 (1 mai – 31 august)
7. Grădina botanică UMF
Grădina botanică din Târgu Mureș este a 6 a cea mai frumoasă grădină botanică din țară și ocupă locul 13 în clasamentul celor mai bine cotate grădini botanice și parcuri dendrologice din România.
Vizita la Grădina Botanică aflată în incinta UMFST poate fi făcută de grupuri organizate iar formularul de înscriere se află AICI.
8. Parcul Diamant
Pentru că știm cât de mult le plac celor mici parcurile, avem un loc perfect pentru copiii de toate vârstele, dar mai ales pentru iubitorii de pirați.
De la echipamente adaptate copiilor mici până la cele potrivite pentru cei mai mari, parcul este locul unde bucuria și distracția se simt în mod special. Aici poți interpreta roluri precum cel al unui pirat sau al unui marinar din flota regală britanică, poți deveni căpitanul Jack Sparrow sau Cristopher Columb. Există o varietate impresionantă de activități pe care le poți experimenta: mergi pe covorul albastru marin, escaladează corabia, alunecă pe tobogane! Închipuie-ți că valurile mării te leagănă pe leagănele parcului și te bucuri de peisajul inspirat din Insulele Caraibe!
Parcul „Diamant” se află în cartierul Tudor din Târgu-Mureș, pe strada Cutezanței. Suntem siguri că îl veți vedea. Este prea impresionant, ca să nu îți fure privirea. Dacă prinzi și vreme faină (așa cum ne place nouă, ardelenilor, să zicem), veți zări o grămadă de copii care deja au intrat în rolurile de mai sus. Parcul este dotat cu bănci unde poți savura o înghețată sau o răcoritoare.
9. Complexul Weekend
În incitanta Complexului Weekend veți găsi șase piscine cu adâncimi variate, inclusiv una de doar 1 metru și alta de 120 de metri, special create pentru cei mai mici vizitatori. Trei dintre bazine au tobogane, oferind distracție atât celor mici, cât și celor mari, dornici de provocări mai îndrăznețe. Tot aici veți găsi plaje amenajate cu șezlonguri, balansoare și umbrele, creând un mediu plin de confort și relaxare.
Complexul se mândrește și cu nu mai puțin de șase parcuri destinate copiilor, unde micuții se pot bucura de tobogane, trasee aventuroase, leagăne și gropi de nisip.
Pentru cei dornici de activități sportive, se pun la dispoziție facilități precum mese de ping pong, teren de volei pe nisip, teren de fotbal, teren de teqball și terenuri de tenis, fiecare având tarife adaptate.
Pe aleea principală a complexului, veți găsi diverse localuri primitoare, unde vă puteți opri pentru a vă bucura de o delicioasă porție de mâncare sau pentru a savura o înghețată răcoritoare.
Pentru a încheia ziua petrecută în acest complex, vă recomandăm o plăcută plimbare cu hidrobicicleta sau o călătorie relaxantă cu barca cu vâsle pe lacul de canotaj.
Accesul în zona parcurilor și a restaurantelor este gratuit, iar tarifele de intrare în ștrand sunt de 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii
📍Adresă: Strada Plutelor 2, Târgu Mureș
10. Clubul Le & Le Games
Pentru o mică pauză de joacă vă puteți petrecere câteva ore la Clubul Le & Le Games unde puteți alege să savurați o cafea, o ciocolată caldă sau un suc în timp ce vă jucați un joc în familie.
Localul are la dispoziție câteva mese de joc gata pregătite pentru jocuri de strategie (Warhammer 40000, Warhammer Fantasy, Lord of the Rings etc.), jocuri de socializare (Activity, Monopoly, Colonistii din Catan, Carcassonne, Agricola, Puerto Rico, Descent etc.) și jocuri de cărți (Saboteur, Mamma mia, Uno, Magic The Gathering, Dominion etc).
Clubul este deschis de la ora 14:00 la 20:00 în fiecare zi a săptămânii.
📍Adresă: Str. Artei Nr. 3, Târgu Mureş
🕓Program: Luni- Duminică: 14:00-20:00
11. Locul de joacă Bounce
Pentru aceia dintre voi cărora le plac vizitele în mall pentru a cumpăra cadouri pentru cei dragi, puteți să vă opriți la Bounce în incinta Shopping City din Târgu Mureș.
Bounce este un loc de joacă pentru copiii de toate vârstele. Toate activitățile sunt concepute pentru a stimula imaginația și creativitatea, încurajând în același timp dezvoltarea fizică. La Bounce distracția pentru cei mici este în toi cu 17 trambuline, panouri de cățărat, groapă cu burete și trasee de obstacole.
În timp ce copiii se distrează și își consumă energia, voi puteți să vă relaxați savurând o cafea sau un ceai și povestind despre ce urmează să mai vizitați cât timp sunteți în oraș.
Biletul de intrare pentru copii este de 30 lei pentru jumătate de oră, dar cu siguranță puteți să calculați din start un preț de o oră pentru că cei mici se vor distra de minune.
📍Adresă: Shopping City, Târgu-Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, Nr. 242, lângă KFC
🕓Program: Luni- Duminică: 10:00-22:00
12. Imperial Inn Spa
Când vine vorba de Tg. Mureș și opțiunile de distracție acvatică din oraș, gândul îți zboară la Complexul Weekend, însă mai există și alte opțiuni interesante de vizitat. Una dintre ele este Imperial Inn Spa, un loc unde copiii sunt mereu prezenți la piscinele din complex. Unii la ore de înot, alții la bălăceală alături de părinți și prieteni.
Impreial Inn dispune de o piscină generoasă care este potrivită copiilor care știu să înoate și adulților, și încă alte 3 bazine dedicate copiilor, de adâncime mică. Apa are o temperatură foarte plăcută, ideală pentru câteva ore de joacă și înot.
Spa-ul cuprinde și un restaurant unde puteți comanda diverse preparate culinare și băuturi. Pe scurt, trebuie să faci o o vizită la Imperial Inn Spa alături de cei mici dacă vrei să ai parte de momente distractive și bălăceală!
📍Adresă: Gheorghe Doja, nr. 231
13. Uzina Foto
Dacă în anii 1980 fabrica era un brand de prestigiu al fotografiei în România închisă în 2003 datorită erei digitalizării, în prezent, la Uzina Foto, s-a conturat o comunitate de artiști vizuali din Târgu Mureș, inițiată în 2016, cu un accent deosebit pe promovarea artei fotografice și vizuale atât în cadrul comunității locale, cât și dincolo de aceasta. Membrii acestei comunități includ fotografi, artiști vizuali, designeri și alți profesioniști în domeniul artistic.
Uzina Foto organizează cu regularitate expoziții de artă fotografică și vizuală, ateliere și workshop-uri destinate tinerilor și adulților, alături de diverse evenimente culturale care stimulează interacțiunea și schimbul de idei între artiști și publicul larg.
Comunitatea Uzina Foto a avut un rol semnificativ în promovarea artei vizuale în Târgu Mureș, oferind un suport considerabil tinerilor artiști pentru expunerea operelor lor și participarea la evenimente culturale.
Fabrica de Foto a contribuit la crearea unui mediu artistic vibrant și activ în oraș, atrăgând tot mai mulți spectatori și susținând dezvoltarea artei vizuale în comunitate.
Uzina Foto este deschisă pe timp de vară, așa că dacă aveți în plan să faceți o vizită în Târgu Mureș pe timpul verii, este o locație de neratat mai ales dacă aveți copii pasionați de arte vizuale.
📍Adresă: Strada Plopilor 12 [cartierul Unirii], Târgu Mureș
14. Apollo Wellness Club
Pentru cei care au nevoie de o zi de odihnă, Centrul Spa Apollo Wellness Club e o oază de relaxare și revitalizare. Aici, vă puteți bucura de o gamă variată de facilități, inclusiv piscină cu apă dulce, bazin cu apă sărată, jacuzzi, sauna umedă, sauna uscată, infrasaună, bazin exterior cu apă sărată, zonă de plajă și multe altele.
În acest complex veți găsi și un restaurant cu preparate culinare atât din bucătăria tradițională românească, cât și din cea internațională. Produsele de patiserie și pâinea sunt preparate în bucătăria proprie, utilizând ingrediente proaspete și naturale. Prin preparatele oferite se promovează sănătatea, iar în incinta restaurantului nu se servesc băuturi alcoolice.
În cadrul Ștrandului Apollo veți găsi piscine cu apă dulce (2200 mp), bazin cu apă sărată (750 mp), mini piscină pentru copii, loc de joacă pentru cei mici, plajă cu șezlonguri, terase, zone de relaxare, zonă pentru nudism, teren de beach volei. Complexul are și o bază sportivă care dispune de teren de fotbal, terenuri de tenis și teren de baschet.
📍Adresă: Strada Băilor, nr. 6, Sângeorgiu de Mureş
15. Restaurant Peștișorul de aur-Sâncraiu de Mureș
La aproximativ 5 km de Târgu Mureș, în Sâncraiu de Mureș veți găsi nu doar un simplu restaurant, ci o oază de relaxare în apropierea orașului. Cu un spațiu verde generos și un lac pe care la începutul verii se plimbă mândri boboceii de lebădă și pe malul căruia e o adevărată plăcere să vă aflați. Mare atenție la copii, lebedele nu sunt foarte prietenoase dacă se apropie cei mici de puișorii lor.
Restaurantul dispune de un mic părculeț și o zonă cu un mini zoo, unde aveți ocazia să admirați animăluțe, așa că nici nu veți simți cum trece timpul cât așteptați mâncarea. Meniul este unul divers cu preparate din care pot alege și cei mai pretențioși dintre copii.
📍Adresă: Strada Vale 1, Sâncraiu de Mureș
16. Peppermint Park
Situat la 22 de km de orașul Târgu Mureș, Peppermint Park este un adevărat tărâm al aventurilor și al distracției în inima pădurii.
Parcul recreativ cuprinde activități care implică:
- Ture cu ATV și Buggy – veți fi conduși de un ghid cu experiență pe trasee cu porțiuni de drum de dificultate ușoară
- Un parc de aventură cu 8 trasee de cățărat, cu tiroliane
- Posibilitatea de a închiria biciclete și de a merge pe cele 4 trasee cu diferite grade de dificultate
- Airsoft sau paintball (necesită înscrierea): pe o suprafață de peste 15.000 m cu obstacole din pământ, lemn, crengi ș.a.
- Tir cu arcul.
📍Adresă: Comuna Mica, FN 547402
17. Peppermint Jump
Îmbină exercițiile fizice cu distracția și experimentează săriturile în universul trambulinelor la Peppermint Jump. Un spațiu al jocului care se adresează copiilor și părinților, deopotrivă.
Aici, te așteaptă: trambuline interconectate, un Magic Wall (un perete de care rămâi agățat dacă sari spre el), o piscină cu bureți în care poți sări cât de tare vrei, panouri de baschet, panou de escaladă, mingi de zorbing, zonă de dodgeball, zona de freejump și o zonă de distracție.
Peppermint Jump este locul unde poți petrece alături de întreaga familie o zi plină de energie și mișcare într-un spațiu colorat și primitor cu alți adepți ai săriturilor.
📍Adresă: Principala 1b, Cerghid
18. Sovata și Praid
La o distanță de aproximativ 55 de km de Târgu Mureș găsiți un obiectiv turistic extrem de popular, stațiunea Sovata. Dacă timpul este de partea voatră și petreceți câteva zile în Tg. Mureș, merită să faceți o vizită și la Lacul Ursu. Pe perioada verii puteți înota în lacul heliotermic, iar dacă mergeți în anotimpul rece vă puteți bucura de o plimbare pe aleile care înconjoară lacul, cu părculețe și zone de relaxare.
O altă destinație turistică la care merită să ajungeți și care se află la aproximativ 56 de km de Tg. Mureș este Praid, unde se află vestita salină Praid. Aici, familiile cu copii se bucură de o gamă variată de activități: de la parcul de aventură care interior care implică trasee de cățărat, la locuri de joacă, mese de biliard și de ping-pong, cei mici nu vor fi deloc plictisiți în vizita la salină, în timp ce aerul salin are efecte foarte benefice asupra sistemului respirator.
Pentru mai multe obiective turistice în zona Sovata, consultați articolul nostru dedicat: 15 locuri de vizitat în Sovata și împrejurimi.
Târgu Mureș se dovedește a fi un oraș plin de surprize și activități captivante pentru întreaga familie. De la explorarea faunei exotice din Grădina Zoologică și până la priveliștile orașului oferite de Turnul Prefecturii, orașul impresionează prin diversitatea sa culturală și ofertele de agrement.
Cu atât de multe locuri interesante de vizitat, orașul devine cu siguranță o destinație de neratat pentru familiile care doresc să petreacă momente speciale împreună.