Cu puțin timp înainte de naștere, majoritatea viitorilor părinți sunt într-o stare de alertă. La urma urmei, este un eveniment major care trebuie să fie planificat în detaliu. În același timp, însă, trebuie să încercați să vă păstrați calmul pentru a nu stresa bebelușul din burtică.
Este important să vă pregătiți bagajul de maternitate cu ceva timp înainte de naștere. Când intrați în travaliu, tot ce trebuie să faceți este să luați geanta de spital și să plecați.
Am alcătuit pentru dvs. o listă practică pentru bagajul de maternitate, astfel încât să știți ce articole trebuie să conțină acesta.
Deși unele lucruri sunt intuitive, la altele lumea se gândește mai greu. Nu irosi locul din bagaj pe lucruri de care nu aveți nevoie, deoarece iți va fi greu să te miști de la o secție la alta, dacă el este voluminos. Va trebui să îl duci singură și, chiar dacă vei naște natural sau prin cezariană, ți se va părea greu din cauza condiției tale.
Când să îți pregătești bagajul de maternitate?
Unele mămici vor să își pregătească bagajul de maternitate foarte devreme în timpul sarcinii, în timp ce altele așteaptă până în ultimul moment. Cu toate acestea, este recomandabil să ai tot ce ai avea nevoie, atât tu cât și copilul, împachetat și gata de plecare înainte de a 36-a săptămână.
Ca regulă generală, nașterea propriu-zisă nu va avea loc în sala de naștere. Așadar, primul sfat este să pregătești 2 genți de maternitate. O primă geantă mică cu tot ce vei avea nevoie în timpul travaliului. O a doua geantă, mai mare, de tip valiză, pentru zilele pe care le vei petrece apoi în salonul de maternitate, după ce copilul a sosit.
Ce să conțină bagajul de maternitate pentru bebe?
Bagajul de maternitate ar trebui să conțină, în primul rand, scutece și aleze pentru schimbat bebele. Vei schimba copilul o dată la câteva ore, așadar asigură-te că ai cel puțin un pachet de scutece numărul 1 cu tine. Nu trebuie să-ți faci griji, asistentele te vor învăța cum să schimbi scutecul și cum să urmărești cu atenție conținutul acestuia. De asemenea, ele îți vor oferi ajutor dacă întâmpini dificultăți în acest proces.
Este recomandat să ai minim trei body-uri pentru bebelușul tău și o păturică subțire. Deși asistentele vor îngriji bebelușul inițial, îl vor îmbrăca și schimba, la un moment dat va trebui să încerci să faci acest luncru singură. Prin urmare, este util să ai la tine îmbrăcăminte potrivită pentru bebeluș, body-urile petrecute sau salopetele se îmbracă și dezbracă cel mai ușor. Nu îți face griji, daca nu îți iese din prima, în câteva zile vei fi expertă.
Îți va trebui și o cremă pentru fundulețul bebelușului, cu care să îl dai înainte să îi pui scutecul.
Șervețelele umede sunt necesare atât pentru tine, cât și pentru cel mic, pe care îl vei șterge cu el după ce a avut scaun sau a urinat. Asigură-te că ai la tine șervetele fără alcool, pentru a nu irita pielea bebelușului.
Îți va trebui și sticluțe de ser fiziologic, pentru a șterge bebelușul pe față și pe la ochi dimineața sau a-i curăța la nevoie năsucul. Îți vor trebui și comprese sterile, pentru a șterge fața bebelușului cu ser fiziologic. Acestea se găsesc la farmacie și nu sunt scumpe. Asigură-te că după ce începeți pachetul îl închizi bine, pentru ca acestea să nu se contamineze cu microbi.
O pompă de sân ar fi de ajutor femeilor care nasc prin cezariană pentru a porni lactația sau care au sânii cu prea mult lapte. În cazul în care ai achiziționat-o este bine să o ai la tine, pentru cazul în care bebelușul nu va putea apuca sânul sau tu nu vei suporta să alăptezi din cauza durerii. Există femei care abia așteaptă să alăpteze, însă atunci când sunt în fața faptului împlinit, nu pot să o facă. Acestora li se recomandă o pompă de sân în primele zile, până când devin mai comode cu ideea de a alăpta.
Dacă vei naște o fetiță și vei dori să îi puneți cercei, este bine să îi ai la tine, deoarece maternitățile oferă și acest serviciu. Intervenția se va face cu echipament sterilizat și nu va durea decât foarte puțin. Cerceii se pun imediat cum s-a făcut gaura și se poartă până ce aceasta se vindecă.
Pentru bebe, în bagajul de maternitate îți mai trebuie și haine pentru externare. În maternitate nu se primesc vizite, așadar ca să îți aducă cineva hainele după ce te internezi, este nevoie să meargă o asistentă de pe etajul tău după ele. Cel mai bine este să le ai la tine încă de la internare, pentru a evita un stres inutil.
Bagajul de maternitate pentru naștere la stat
Poate spui că tu nu ai nevoie de atât de multe lucruri în bagajul de maternitate, însă sunt câteva care sunt absolut necesare. Desigur, nu vei lua cu tine cosmetice sau alte lucruri care în maternitate ar fi inutile, însă nu renunța la strictul esențial doar de dragul bebelușului. Mai bine iei o geantă încăpătoare, care se transportă ușor, și le așezi astfel încât să încapă toate.
De obicei, maternitățile oferă cămăși de noapte, însă nu strică să ai la tine două – trei. Risti să te pătezi de sânge după naștere și este mai bine să ai de schimb. Dacă le vei accepta pe cele primite de la maternitate, acestea se vor schimba zilnic, însă se poate să nu fie pe măsura ta.
Este necesar să ai și un halat, pentru eventualitatea în care vrei să te plimbi pe hol sau nu suporți să stai doar în cămașă de noapte.
Nu uita de produsele de igienă personală. Ai nevoie de săpun, hârtie igienică, pastă de dinți, deodorant, balsam de buze . Pune în bagaj și o perie de păr și un prosop. Vei fi sfătuită să îți faci igiena zilnic, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a fi curată pentru bebeluș și controalele care vor exista. Din cauza efortului vei simți că ești deshidratată așa că e bine să ai o sticlă de apă cu tine.
Vei avea nevoie de o pereche de șlapi pe care să îi descălți și încălți ușor. Asigură-te că aceștia sunt comozi, deoarece, imediat după naștere, picioarele ți se vor umfla foarte tare. Poți remedia acest lucru stând cu ele în sus. Șlapii ar putea fi chiar cu câteva numere mai mari, astfel încât să nu te deranjeze la mers.
Pentru alăptarea și îngrijirea sanilor, e bine să ai în bagajul de maternitate: sutiene de alăptat confortabile, tampoane de alăptare absorbante și cremă sau unguent pentru sfârcuri cu lanolină.
Cel mai indicat este să ai chiloți de unică folosință, pe care să îi arunci după. Vei sângera mult după naștere, pentru că uterul se va curăța. De aceea, chiloții de unică folosință sunt ideali, deoarece au un preț mai mic.
Tot din cauza sângerării, vei avea nevoie de tampoane absorbante cu 6 picături sau absorbante pentru lehuzie, dar și de vată. Nu te sfii să puni vata peste tampon, deoarece cantitatea de sânge este mult prea mare pentru acesta. Schimba tamponul cât de des simți nevoia.
Nu uita de încărcătorul pentru telefon. Dacă vei dori să faci o poză cu bebelușul nou – născut, o asistentă se va oferi să fie fotograf. Însă, pentru acest lucru, ai nevoie de baterie la telefon. De asemeni, în cele trei zile de internare nu vei face mare lucru, iar bebelușul va dormi aproape non – stop. Cu siguranță, vei sta la discuții cu prietenii și familia și le vei povesti cât de drăgălaș este, fapt care îți va consuma bateria repede.
Dacă naști la un spital de stat, ai nevoie de apă, o cană și tacâmuri. Poți pune apa în sticle de plastic, însă este mai comod și mai practic să folosești o cană.
Bagajul de maternitate pentru nașterea la privat
În cazul mămicilor care vor naște intr-o clinică privată pregătirea bagajului va fi foarte simplă. Clinicle private oferă cămăși de noapte, halat flotir, papuci și chiloți de unică folosință, tampoane, prosoape, cosmetice consumabile (gel de duș, șampon etc.), pompă de sân care vor fi utilizate în timpul spitalizării.
Produsele de igienică personală periuța și pasta de dinți, precum și cosmeticele personale (de exemplu, deodorant, balsmul de buze, cremă de față etc.) trebuie incluse în bagaj. Bateria pentru telefon și o sticlă de apă vor fi de mare folos pe durata spitalizării.
Pentru nou-născuți, se asigură un trusou complet, inclusiv haine, scutece, creme și alte produse de îngrijire, utilizate pe toată durata șederii bebelușului în maternitate. Înainte de externare, trebuie ca bebelușul să aibă propriile haine, deoarece nou-născutul nu va pleca din spital cu hainele furnizate de clinica novogyn pe durata internării.
Bagajul de maternitate pentru cezariană
Operația de cezariană implică adesea o ședere mai lungă în spital decât o naștere vaginală. De accea, e bine să vă asigurați că aveți tot ce vă trebuie pentru a vă face șederea în spital cât mai ușoară și mai lipsită de stres posibil.
Probabil că nu veți avea loc să depozitați totul în micul dulap de lângă patul dvs. din secția postnatală. Luați în considerare posibilitatea de a păstra unele lucruri într-o geantă acasă pentru ca viitorul tătic să le aducă atunci când aveți nevoie de ele.
Chiar dacă plănuiți o naștere vaginală, ar putea merita să aruncați câteva obiecte în plus într-o altă geantă, în cazul în care aveți nevoie de o cezariană neplanificată.
Următoarele obiecte vă vor ajuta să vă faceți șederea în secția postnatală cât mai confortabilă posibil:
- Mai multe perechi de chiloți de bumbac cu talie înaltă. Chiloții normali vă pot freca rana. Evitați chiloții cu nailon sau țesătură dantelată, deoarece aceștia se pot agăța sau vă pot irita rana.
- Tampoane sau absorbante pentru lehuzie. Veți avea nevoie de acestea, deoarece veți avea în continuare sângerări din uter (uter), sau lohii, ca la o naștere vaginală. Este posibil să aveți nevoie de până la 24 de tampoane de maternitate, deși este posibil să doriți să cumpărați mai mult decât atât și să păstrați câteva acasă pentru când părăsiți spitalul.
- Șervețele pentru copii sau șervețele pentru față Deoarece nu veți putea ajunge ușor la baie, acestea vă pot ajuta să vă simțiți curată și proaspătă.
- Câteva cămăși de noapte confortabile și largi. Dacă alegeți unele cu mâneci scurte, vă va ajuta să faceți față unei perfuzii și unei secții calde de spital. Iar cămășile de noapte cu nasturi în față vă vor ușura alăptarea.
- Halat de baie. Spitalele pot fi foarte călduroase, așa că o halat ușor poate fi cel mai bine. O culoare închisă sau un model încărcat va ajuta la ascunderea petelor, dacă vă gândiți că acest lucru ar putea fi o preocupare pentru dumneavoastră. Veți avea sângerări după naștere și este perfect normal să faceți puțin pipi în primele zile.
- Paie, deoarece va fi dificil să vă așezați pentru a bea.
- Sutiene de alăptare. Aduceți două sau trei și țineți cont de faptul că sânii dvs. vor crește pe măsură ce vă vine laptele.
- Tampoane pentru sân. Este posibil să aveți nevoie de multe dacă produceți mult lapte.
- Unguent sau cremă cu lanolină pentru sâni, în cazul în care sfârcurile devin dureroase când începeți să alăptați.
- Papuci de casă sau flip-flops, pe care nu trebuie să te apleci pentru a-i încălța, deoarece acest lucru poate fi incomod la început.
- Balsam de buze și cremă hidratantă. Aerul cald din salonul postnatal vă poate usca pielea și buzele.
- Gustări bogate în fibre pentru a ajuta la ameliorarea constipației. Încercați prune uscate sau caise uscate. Dacă vă recuperați bine, ar trebui să puteți mânca și bea imediat ce aveți chef.
- Pliculețe de ceai de mentă. Ceaiul de mentă poate ajuta la calmarea durerii provocate de vânturile reținute, pe care le puteți avea după operație. Mirosul de mentă poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea grețurilor pe care le simțiți după cezariană, așa că poate includeți un pachet de bomboane de mentă.
- Cremă sau tablete de arnică. Deși nu există dovezi concludente că funcționează, unele femei spun că crema de arnică ajută la reducerea vânătăilor și încurajează vindecarea. Totuși, nu aplicați crema direct pe rană.
- Geantă de spălat care să conțină prosoape, periuță de păr, periuță de dinți, pastă de dinți, deodorant, gel de duș și șampon. Poate doriți să alegeți articole de toaletă neparfumate, deoarece nou-născutul dvs. va iubi propriul miros natural. Decantează-le în sticluțe mai mici sau cumpără versiuni de călătorie, pentru a economisi spațiu.
- Telefonul mobil și încărcătorul.
- Încredere! Nu vă fie teamă să cereți ajutor atunci când aveți nevoie de el. Fiți pregătită să apăsați pe sonerie pentru a chema o moașă sau un medic. Aceștia vă pot ajuta cu orice, de la calmarea durerii până la schimbarea scutecelor.
Acte necesare internării
Dincolo de obiectele de care vei avea nevoie pentru tine și pentru bebeluș, nu uita de actele pentru internare și pentru declararea copilului. Iată de ce ai nevoie:
- carte de identitate;
- card de sănătate sau adeverinţă ce dovedeşte calitatea de asigurat sau coasigurat emisă de CNAS;
- dosarul cu toate investigațiile medicale, analizele și ecografiile făcute de-a lungul sarcinii ;
- pentru pacientele care necesită concediu medical (altul decât concediul de lăuzie), trebuie să prezinte Adeverință de la locul de muncă cu specificarea numărului de zile de concediu medical pentru ultimele 12 luni;
- buletinul ambilor părinți, original și copie (pentru declararea copilului);
- certificatele de naștere ale ambilor părinți (original și copie);
- certificat de căsătorie – dacă există (original și copie).
Ne bucurăm mult că ai ajuns în această etapă a vieții tale. Aducerea pe lume a unui copil este un motiv de extremă fericire și știm că aceste momente pot fi încărcate de emoții. Pe măsură ce îți pregătești bagajul pentru maternitate, aminteste-ți că ești puternică și pregătită să faci față oricăror provocări ce pot apărea.