Maramureș este o zonă a țării noastre parcă desprinse din basme, o zonă în care timpul pare să mai aibă răbdare cu oamenii. Nu se poate să nu fi trecut măcar o dată prin această zonă, măcar tranzitoriu, și să nu fi rămas fascinați de peisaje, de natură, de dealurile care răsar la fiecare pas și care primăvara sunt împânzite de flori, căpițe de fân și animale domestice.
Dincolo de toate acestea, în Maramureș se găsesc numeroase atracții turistice pe care orice pasionat de călătorie ar trebui să le descopere, să le vadă și să le simtă istoria. Chiar și pentru copii, Maramureșul va fi întotdeauna o zonă care le înfățișează o mare parte din cultura țării în care trăim.
Pentru familiile cărora le plac muzeele, aventurile montane și cărora le place să redescopere tradițiile autentice, Maramureșul este o destinație plină de farmec care împletește natura, tradiția și noul. De la bisericile de lemn ce păstrează secretele trecutului, până la călătorii pline de culoare prin satele autentice și explorarea naturii neatinse, acest colț de țară oferă o varietate de atracții pentru toate vârstele. Vă recomandăm cu toată inima să vă oferiți prilejul de a merge în familie prin aceste locuri, descoperind – chiar la pas – cât de frumoasă este zona, frumusețea și ospitalitatea localnicilor și, bineînțeles, mâncărurile autentice!
Dacă în articolul trecut am povestit despre cele mai bune locuri de cazare în Maramureș pentru familii, acum haideți să vedem spre ce locuri de vizitat ne poartă pașii prin Maramureș și ce povești din bogata moștenire culturală a acestei regiuni vom descoperi.
Locuri de vizitat în Săpânța
1. Cimitirul vesel din Săpânța
Cimitirul Vesel este un loc unic în lume. Asta pentru că nu sunt multe popoare care să ia moartea în râs. În schimb, maramureșenii o fac încă din anul 1935 când au apărut primele cruci vesele în curtea bisericii.
Lemnul folosit pentru construcția crucilor este de stejar, iar prețul lui poate ajunge până la 5.000 de lei. Pentru realizarea unei cruci este nevoie de două-trei săptămâni. Există localnici care strâng bani o viață întreagă pentru un loc în Cimitirul Vesel.
Anaul sunt aproape 50.000 de turiști din toată lumea care vizitează Cimitirul Vesel. De-a lungul anilor, acest loc a fost inclus în topul monumentelor funerare din întreaga lume, iar în Europa, cimitirul maramureșean ocupă primul loc.
💲Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani, iar pentru copiii sub 7 ani este gratuit.
2. Casa memorială Stan Ioan Pătraș
Stan Ioan Pătraș nu era doar meșterul satului, ci și cel care i-a învățat pe oameni să privească moartea cu alți ochi.
Casa meșterului Stan Ioan Pătraș a devenit un muzeu. Totodată aici este și atelierul unde se meșteresc și se restaurează crucile din Cimitirul Vesel. Acum în această casă locuiește ucenicul maestrului, Dumitru Pop Tincu, care duce mai departe meșteșugul.
💲Biletul de intrare costă 12 lei pentru adulți, 6 lei pentru copii, 6 lei pentru pensionari.
3. Mănăstirea Săpânța-Peri
Despre Mănăstirea Săpânța-Peri se spune că ar fi cea mai înaltă biserică de lemn din lume, având o înălțime de 75 m, dar din păcate nu este nici un document oficial care să ateste acest lucru.
Spre deosebire de Mănăstirea Bârsana, această mănăstire este mai retrasă și are o suprafață de 22 de hectare în care te poți plimba și te poți opri pentru o rugăciune.
4. Cascada Covătari din Săpânța
Sătenii o numesc Cascada Runcu. Ea are un debit bogat ce coboară printr-un culoar format în spintecatura stâncii de andezit. Cascada Covatari poate fi admirata atat de sus, cat si de la baza, unde aerul este puternic îmbibat cu vapori de apă.
Această cascadă este un obiectiv turistic important al zonei care nu trebuie ratat mai ales de iubitorii de natură.
Atracții turistice în Vișeu de Sus
5. O călătorie cu Mocănița
Una dintre cele mai semnificative valori culturale și tehnice ale țării se află în Maramureș și este Mocănița de la Vișeu de Sus, ultima cale ferată forestieră cu abur din lume.
Inițial construită ca o soluție tehnică mai eficientă pentru transportul materialului lemnos în comparație cu cel pe apă, calea ferată forestieră își menține funcționalitatea și în prezent, îndeplinind atât rolul său inițial, cât și servind drept atracție turistică.
Din anul 2005, vagoanele de persoane circulă conform unui program prestabilit din mai până în octombrie și sunt tractate de locomotive cu abur, oferind vizitatorilor o experiență autentică. Din 2007, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului și beneficiază de protecție europeană.
Biletele pentru Mocănița diferă în funcție de experiență și de vârstă și pe pot achiziționa și online. Din propria experiență, recomand să cumpărați biletele online deoarece poate fi foarte aglomerat mai ales vara sau în weekenduri și nu ați vrea să ajungeți până acolo și să nu puteți profita.
Ce vizităm în Sighetul Marmației
6. Muzeul Memorial de la Sighet
Pentru cei fascinați de istorie, o vizită la Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței este obligatorie.
Acest loc oferă o incursiune profundă în perioada întunecată a regimului comunist, evidențiind sacrificiile și suferințele oamenilor care au luptat pentru libertate și democrație. Memorialul cuprinde o expoziție impresionantă de fotografii, documente și obiecte personale, ilustrând crud realitatea regimului totalitar și rezistența curajoasă a populației.
💲Prețul de intrare în muzeu este de 5 lei pentru elevi, 10 lei pensionari, 20 lei adulți, iar pentru foștii deținuți și deportați politic, persoanele cu dizabilități și ziariști este gratuit.
7. Muzeul Satului Maramureșean
Muzeul satului maramureșean se află la 3 kilometri de centrul Sighetu Marmației și este cuprins în reţelele ICOM şi UNESCO. Vizitatorii sunt invitați să exploreze casele tradiționale, biserici de lemn și ateliere meșteșugărești, oferindu-le o perspectivă detaliată asupra modului de viață maramureșean tradițional.
Expoziția bogată cuprinde obiecte casnice, unelte agricole, costume populare și instalații specifice, evidențiind bogăția culturală și artizanală a regiunii.
💲Prețul unui bilet este de 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi.
Locuri de vizitat în Borșa
8. Cascada Cailor
Cascada Cailor este situată în Munții Rodnei și este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase atracții naturale din țara noastră. Ea se află foarte aproape de stațiunea Borșa, așa că dacă vă aflați în zonă trebuie neapărat să vizitați cascada.
Cascada este formată din mai multe trepte de cădere liberă, aflate la aproximativ 40 de metri una de cealalta, apoi își micșorează distanța la doar 20 de metri. Apa cascadei rezultă din topirea zăpezii și din ploile adunate de peste an care se strâng într-un circ glaciar, iar de acolo cad peste versantul Rezervației Piatra Rea.
Legenda Cascadei Cailor spune că Muntele Piatra Rea a reprezentat dintotdeauna locul preferat al celor ce locuiesc în zona să își țină hergheliile de cai de primăvara până toamna pentru pășunile ei întinse. Povestea spune că hergheliile de cai obișnuiau să fie atacate de un urs înfometat. Fiind loc deschis, ursul nu prea avea izbândă, dar s-a gândit într-o zi să încolțească bieții car deasupra prăpastiei, numită azi Cascada Cailor.
Caii nu aveau de ales decât să cadă pradă ursului sau să se arunce în prăpastie. De aici, a venit și numele cascadei. Chiar și muntele din imediata apropiere a primit numele de Muntele Cailor, circul glaciar e numit și el Podul Cailor, iar pârâul vale se numește Izvorul Cailor.
Accesul la cascadă este gratuit și se poate merge pe jos sau sau cu telescaunul.
9. Telegondola din Borșa
Telegondola din Borșa oferă o imagine spectaculoasă asupra naturii. Diferența de altitudine între stația plecare (847 m), și stația sosire (1633 m) este de 786 m.
Dacă doriți puteți să faceți un popas la stația intermediară situată la cota 1308 m. Aici se poate face o drumeție relaxantă în jurul lacului de acumulare. Stația de sosire se numește Buza Dealului (cota 1633 m), un platou care dezvăluie modul în care munții străjuiesc acest loc.
Tarifele pentru telegondolă diferă în funcție de ce doriți să faceți deoarece puteți să vă faceți skipass dacă mergeți câteva zile la ski, în perioada de iarnă.
💲Pentru o scurtă vizită dus-întors adulții vor plăti 50 lei, iar copii 40 lei.
10. O vizită la bisericile de lemn
În Maramureș sunt cele mai multe biserici de lemn din România. În secolul al XIX-lea erau peste 120 de astfel de biserici în această zonă, iar acum au mai rămas 45, iar 8 dintre acestea fac parte din patrimoniul UNESCO.
Bisericile au fost construite pe fundații solide din lemn, fără a utiliza piatră, și se evidențiază prin dimensiuni monumentale. Cu o înălțime considerabilă și o lățime restrânsă, acestea păstrează armonia proporțiilor, reprezentând, într-o mică scară, imaginea distinctivă a peisajului muntos din nordul României.
Câteva biserici din lemn din patrimoniul UNESCO sunt următoarele:
● Mănăstirea Bârsana;
● Biserica din Budești Josani;
● Biserica din Ieud-Deal;
● Biserica din Desești;
● Biserica din Șurdești;
● Biserica Rogoz;
● Biserica de la Plopiș.
11. Satul Breb
Satul Breb se află la baza Munților Gutâi fiind situat la 25 kilometru de Sighetu Marmației. Brebul este un sat unde parcă timpul a stat în loc păstrând din bogăția tradițiilor și a obiceiurilor. Multe dintre casele de aici sunt restaurate și păstrează acel farmec autentic.
În Breb puteți vizita Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, un lăcaș de cult din lemn care a fost adus dintr-un sat vecin care nu mai există în prezent. Turnul de lemn acestei biserici a fost construit în anul 1531 și se spune că ar fi cel mai vechi din România.
În interiorul lăcașului există o colecție de picturi murale din 1626. Picturile nu se mai văd în totalitate, dar redau în continuare frumusețea locului. Dacă ajungeți în Breb o să vedeți și porțile acelea uriașe de lemn și puteți găsi cu ușurință un meșter în lemn care să vă spună despre timpul de lucru la o poartă și despre simbolurile întâlnite cum ar fi funia răsucită ce reprezintă legătura dintre cer și pământ, soarele care reprezintă viața și multe alte simboluri.
Ce puteți vizita în Dragomirești
12. Muzeul Țărăncii Române
Despre Muzeul Țăranului Român de la București a auzit toată lumea, dar oare știți de Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești?
Acesta a fost înființat în anul 2001, într-o casă veche din anul 1722, construită din piatră, lemn și chirpici. Această casă a aparținut doamnei Ilenei Chiș care și-a dorit mult ca după moartea ei casa să devină un muzeu.
Muzeul aduce un omagiu femeii, în special celei maramureșene pentru tot ceea ce înseamnă ea în cadrul societății și al familiei.
În cadrul muzeului, sunt expuse numeroase obiecte casnice, unelte, porturi popular și elemente decorative.
💲Biletul de intrare în acest muzeu este de doar 4 lei.
13. Ocna Șugatag
Stațiunea Ocna Șugatag este foarte aproape de satul Breb. Ea este cunoscută pentru izvoarele sale de apă sărată, fiind recunoscută cu cea mai ridicată concentrație de sare din România. Apele de aici sunt folosite pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatice, neurologice periferice și chiar pentru tratarea afecțiuni ginecologice.
În localitate, există trei locații cu izvoare de apă sărată: băile balneoclimaterice tradiționale, Complexul Turistic Holiday și Complexul Turistic Lacul Sărat.
Totodată în Ocna Șugatag se află și singurul lac antropomorfic de pe continent. Văzut de sus acest lac are forma unui cap de om. Dar, dincolo de forma antropomorfă care stârnește curiozitatea turiștilor, Gavril este și cel mai mare lac antroposalin din România, cu o suprafață de aproape 2 hectare și jumătate.
Ce puteți vizita în Săcel
14. Moara lui Magdău
Moara lui Magdău se află satul Săcel, în spatele unei case tradiționale. Moara este încă funcțională și stârnește curiozitatea celor mici. Gazdele vă vor arăta și o cameră cu costume tradiționale și textile lucrate manual.
💲Pentru a vizita moara nu se percepe nicio taxă, dar puteți lăsa o donație gazdelor sau puteți să faceți o ședință foto în costume tradiționale pentru 10 lei.
15. Moara lui Mecleș
Această moară a fost construită în anul 1850. Nea Dănilă și tanti Titiana Mecleș sunt proprietarii acestei mori de apă din satul maramureșean Săcel.
Dar nu orice moară, ci ultima moară cu apă și cu vâltoare de pe Valea Izei, angrenată de forța apei Izei. Despre ea se spune că a aparținut unui grup de 16 evrei, ai când a venit momentul să vândă moara, deși erau mulți dornici, au decis să o vândă, în semn de recunoștință, omului care i-a slujit toată viața. Acest om era chiar bunicul lui Nea Dănilă.
💲Dacă doriți să faceți o scurtă vizită aici vă va costa 10 lei.
Atracții turistice în Baia Mare
16. Turnul Sfântului Ștefan
Turnul Sfântului Ștefan este un simbol al orașului Baia Mare. Acesta a fost construit în secolul XV, fiind început de Ioan de Hunedoara și dat în folosință în timpul domniei lui Matei Corvin.
Turnul are o înălțime de 50 de metri și este de fapt turnul clopotniță al fostei bisericii „Sfântul Ștefan” care a suferit din cauza repetatelor trăsnete și incendii și care a fost dărâmată în secolul XIX păstrându-se doar turnul.
💲Prețul unui bilet este de 2 lei pentru adulți, 1 leu pentru elevi, studenți și pensionari și 50 de bani pentru preșcolari. Copii sunt 16 ani trebuie să fie însoțiți de un adult.
17. Bastionul Măcelarilor
Bastionul Măcelarilor este unul din cele șapte turnuri care strajuiau zidurile din jurul orașului Baia Mare. Turnul este construit din piatră și are o grosime de un metru.
Turnul Măcelarilor se mai numea şi Turnul Muniţiilor deoarece aici îşi ţineau soldaţii armele şi praful de puşcă. Denumirea bastionului vinde de la bresla măcelarilor care era una din cele mai puternice bresle din oraș și care era obligată să mențină și să apere turnul în cazul unui asediu.
18. Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare
Muzeul se află în clădirea fostului Teatru de vară. Este o clădire impresionantă cu o arhitectură ce amintește de cea a Casei Albe de la Washington.
Muzeul are două expoziții de bază. Una este despre tematica lemnului în comunitățile tradiționale din nordul Transilvaniei și prezintă etapele de lucrare ale lemnului, uneltele folosite, interioare țărănești și porturi populare.
Cea de-a doua expoziție este despre ceramică prezentând unelte folosite de-a lungul timpului de olari (roată de olar, unelte pentru realizarea și decorarea vaselor, sigilii de breaslă) și vase ceramice pe care aceștia le produceau.
Pe lângă aceste două expoziții, mai există două săli unde se organizează expoziții temporare. Puteți afla mai multe despre următoarele expoziții temporare de pe site-ul Muzeului de Etnografie.
💲Prețul biletului pentru vizitarea muzeului este de 15 lei/persoană.
19. Muzeul de Artă
Muzeul cuprinde expoziții permanente cât și expoziții temporare. Expoziția permanentă este intitulată «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiții și inovații» și este constituită din aproape 400 de lucrări realizate exclusiv de artiști care au lucrat și creat începând cu anul 1896 în cadrul Școlii de pictură de la Baia Mare.
💲Biletele au prețuri foarte accesibile, 12 lei pentru adulți, 3 lei pentru copii și studenți și 6 lei pentru pensionari. Dacă doriți ghidaj de specialitate acesta costă 30 lei.
20. Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare
Acest muzeu este un loc perfect de vizitat pentru iubitorii de istorie, natură și arte. Asta deoarece muzeul împacă toate gusturile pentru că are de fapt mai multe secții muzeale printre care istorie și arheologie, artă, etnografie și artă populară, științe naturale și istoria tehnicii.
Cea mai vastă dintre ele fiind secția de istorie și arheologie care momentan deține în inventar peste 75000 de obiecte.
💲Dacă doriți să vizitați muzeul veți plăti pentru toate expozițiile 12 lei ca adult și 3 lei pentru copii, studenți și pensionari.
21. Planetariul din Baia Mare
Planetariul de la Baia Mare este primul planetariu public din România deschis la 1 iulie 1969. Proiectul stelar simulează un cer impresionant înstelat cu peste 7000 de stele într-o cupolă de șase metri. Atât copiii cât și adulți vor fi impresionați de acest planetariu.
💲Spectacolele din cadrul planetariului se țin în fiecare ora, în intervalul 09:00-15:00. Prețul biletului pentru adulți este de 20 lei, iar pentru copii, studenți și pensionari este de 10 lei.
Locuri de vizitat lângă Baia Mare
Ne-am gândit să mai adăugăm pe listă câteva locuri în aer liber pentru cei cărora le plac excursiile în aer liber sau chiar drumețiile.
22. Cavnic
Cavnic se află în centrul județului Maramureș, la o distanța de 30 km de municipiul Baia Mare, așezat pe o vale îngustă la poalele muntilor Gutai (1445m) și Mogoșa (1249).
Dacă vă plac traseele montane, trebuie să urcați și pe Creasta Cocoșului. I se spune așa pentru că seamănă cu o creastă gigantică de cocoș (200 m). Ce este interesant de reținut este că această creasta din Munții Gutâi are o însemnătate aparte deoarece e ultima rămășiță a unui crater vulcanic care a erupt acum 9 milioane de ani. Traseul până la Creasta Cocoșului durează undeva la 4-5 ore dus-întors (12 km) și pornește din Pasul Gutâi de lângă Hanul lui Pintea. Traseul este relativ ușor, dar solicitant în ultima parte probabil și din cauza oboselii mai resimțite.
În zonă puteți să vizitați și Biserica romano-catolică ”Sfânta Barbara” construită în 1812. Tot în apropiere se află și “„”Stâlpul tătarilor” pe care se află următoarea inscripție latină: „Anno 1717 usque hic fuerunt tartaris”. În traducere, ”În anul 1717 până aici au ajuns tătarii”. și este un monument istoric care marchează invazia Cavnicului de către tătari care a fost oprită cu ajutorul țăranilor din Surdești.
23. Lacul Albastru din Baia Sprie
Lacul Albastru din Baia Sprie se remarcă prin faptul că își schimbă culoarea în funcție de anotimp, ceea ce îl face unicul lac de acest fel din Europa.
Primăvara are o culoare de un albastru turcoaz intens, vara culoarea este asemenea smaraldului, iar toamna capătă nuanțe de verde închis și uneori chiar maro. Oamenii de știință încă nu au găsit o explicație pentru acest fenomen, dar este atât de spectaculos încât lacul merită o vizită.
24. Lacul Firiza – Clubul Nautic Simared
În localitatea Firiza se află Lacul de acumulare Firiza. Aici, Clubul Nautic Simared a renovat și modernizat baza sportivă în anul 2019, iar acum la baza lacului Firiza este amenajată o terasă ponton, un restaurant, și este ancorat un vaporaș electric cu care te poți plimba pe lac.
Odată ce ajungeți la Simared primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să deveniți membru pe baza unui card făcut pe loc, iar apoi accesul în locul de agrement se va face pe baza lui.
💲Prețul cardului este de 10 lei/persoană, iar dacă doriți să vă plimbați cu hidrobicicleta, cu SUP-ul sau caiacul vă va costa 30 lei, iar pentru o plimbare cu vaporașul 40 lei.
25. Lacul Știol
Lacul Știol este un lac glaciar format în urma încălzirii climei și topirii ghețarilor din văile masivelor muntoase și oferă un peisaj deosebit de frumos. Lacul se află în apropierea Cascadei Cailor așa că puteți să-i faceți o scurtă vizită dacă doriți o plimbare.
Traseul poate fi străbătut pe jos în jur de 4 ore dus-întors, dar cel mai bine să aveți îmbrăcăminte de drumeție deoarece veți străbate un drum forestier.
Maramureșul se dovedește a fi un tărâm fermecător, perfect pentru familiile dornice de aventuri autentice și descoperiri culturale. De la biserici străvechi la tradițiile vii ale satelor și peisajele muntoase, această regiune păstrează o armonie între trecut și prezent. Indiferent de vârstă, în Maramureș veți găsi o sursă inepuizabilă de bucurie și vă veți crea amintiri de neuitat.
În cazul în care aveți și alte recomandări de atracții turistice în Maramureș pentru familii cu copii, chiar am aprecia să ni le spuneți în secțiunea de comentarii. Până atunci, vacanță plăcută și să aveți parte de momente superbe în familie!