Maramureșul se transformă într-o poveste magică pentru familiile cu copii, oferind o incursiune fascinantă în frumusețea tradițiilor autentice românești. În acest colț de basm al țării, unde bisericile de lemn din secolele XVI-XVIII și mănăstirile de renume mondial vă transportă în istorie, iar obiectivele turistice, cum ar fi Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Cimitirul Vesel, vă îndeamnă să descoperiți latura unică a acestei regiunii.
Pe lângă toate acestea, ceea ce transformă cu adevărat Maramureșul într-o destinație de neuitat pentru familiile cu copii este ospitalitatea sa inegalabilă. Aici, locuitorii vă întâmpină cu căldură și deschidere, creând o atmosferă de bine rar întâlnită în altă parte.
Dacă simțiți nevoia de a scăpa de agitația cotidiană, de a vă reconecta cu natura, Maramureșul devine destinația perfectă pentru câteva zile de odihnă și liniște. În acest articol, vom explora 11 locuri de cazare în Maramureș pentru întreaga familie în funcție de obiectivele turistice sau de activitățile în aer liber pe care le puteți face în zonă.
1. La conacul vesel din Săpânța
Pensiunea La Conacul Vesel încântă privirile cu arhitectura impunătoare redată de lemnul și piatra brută folosite din cele mai vechi timpuri, iar încăperile îmbină elemente de design modern și tradițional într-un mod plăcut. Pentru bucuria celor mici și un sejur perfect pentru părinți, pensiunea dispune și de un loc de joacă special amenajat pentru copii.
La Conacul Vesel se află în Săpânța, la mai puțin de 200 m de Cimitirul Vesel și de casa memorială a lui Stan Pătraș, creatorul operelor de la Cimitirul Vesel. Totodată se află la 2,1 km de Mănăstirea Săpânța-Peri. Proprietarii vă stau la dispoziție să vă ofere informații turistice pentru a vă bucura la maxim de frumusețile locale.
Pensiunea are WiFi gratuit în întreaga proprietate și parcare privată gratuită pentru oaspeți. Pentru cei care sosesc la gară sau la aeroport, puteți dispune de transport din partea pensiunii. Pentru că în sate greu găsești un bancomat, e bine de știut că aici La conacul vesel există unul.
În perioada iernii, puteți să închiriați o sanie trasă de cai, oferind o experiență autentică a sezonului rece.
Pe site-ul celor de la Booking, pensiunea are un rating de 9,9, iar unul dintre oaspeți a fost foarte încântat de loc, scriind astfel:
„Afacere de familie, de generații. Și asta se simte din plin. Grija pentru oaspete, comunicarea, familiaritatea – toate vin repede și natural. Atenția pentru amănunte, specificul local, impresionante. Calitatea e omniprezentă. Stelele sunt meritate cu prisosință. Cei mai buni păstrăvi în crustă din România! Porții foarte mari, pentru gurmanzi sau oameni înfometați 🙂 În altă ordine de idei, zona foarte puțin poluată și luminoasă. Excelentă pentru pasionații de astronomie. Cel puțin laturile spre nord și est, unde am stat noi. Da, balconul avea o forma de L și lung de vreo 9 metri.”
2. La Româneasa din Săpânța
La Româneasca a pregătit pentru turiști o spectaculoasă întoarcere în istorie. Casa de oaspeți are peste 130 de ani și a fost restaurată și extinsă îmbinând elementele tradiționale cu cele moderne având o capacitate de peste 10 locuri de cazare.
Proprietatea este așezată în centrul satului, la doar un pas de Cimitirul Vesel și la 1.3 km de Mănăstirea Săpânța-Peri. În curte, veți găsi un foișor cu leagăne și hamace care vor fi cu siguranță pe placul copiilor indiferent de vârstă.
Pensiunea are WiFi gratuit în întreaga proprietate și parcare privată gratuită pentru oaspeți. Totodată, seara vă puteți relaxa la ciubarul casei de oaspeți.
Turiștii locului au oferit un rating de 9,2 pe Booking și-au lăsat impresiile plăcute:
„O pensiune de 10 margarete, unde tradiționalul este autentic, conservat cu mare măiestrie. Dotările moderne se îmbina perfect cu aerul rustic de secol XIX. O grădină imensă, foarte îngrijită, iar faptul că e la 50 de metri de Cimitirul vesel, nu aduce cu sine gălăgie și aglomerație pentru ca poziția e ferită de acestea. Am să revin cu siguranță.”
3. Glodeanca din satul Glod
La Glodeanca puteți retrăi farmecul de odinioară, împletit cu confortul modern. Povestea începe din momentul în care treceți pe sub poarta sculptată în lemn masiv și vă întoarceți în timp, la origini.
Povestea locului în care a fost construită pensiunea începe de mai bine de un secol. Aici exista o moară pe apă și o vâltoare, un ansamblu gospodăresc cunoscut sub denumirea de “Moara lui Nichita”. La moară măcinau porumb sătenii din Glod și din satele din vecinătate, iar la vâltoare se spălau zilnic covoare și haine din lână.
Pietrele originale ale morii au fost cioplite de Moșu’ Nichita, strămoșul locului, iar o parte din acestea au fost așezate la temelia casei. Vâltoarea încă este funcțională, ca un punct central al pârâului ce traversează curtea.
Pârâul șerpuiește prin întreaga gospodărie și vă îndrumă să descoperiți pe rând un mic lac și o cascadă pe lângă vâltoare.
Cei care vin pentru răgaz la această pensiune se pot bucura de tot ce oferă cum ar fi preparate străvechi, o cramă unde puteți degusta vinuri și un ciubăr cu apă de munte. Chiar dacă pensiunea nu are spațiu special amenajat pentru copii, are o curte primitoare, organizează focuri de tabără și puteți închiria biciclete pentru a explora satul.
Turiștii au oferit o notă de 9,9 acestei locații spunând:
„Glodeanca este locul unde faci cunoștiință cu poveștile bunicii spuse la gura sobei…este locul unde poienița Lizucăi prinde conturul realității și unde zânele bune din poveste sunt 3 suflete de femei care îți vor face sejurul unul dintre cele mai minunate trăite vreodată. Curățenia, mâncarea, locul încărcat de tradiție și buna dispoziție…te vor face să iubești alegerea acestei minuni de locație. Mie personal mi-a depășit cu mult așteptările și-au meritat fiecare km pe care l-am condus din Germania și pană acolo… Eu mă declar îndrăgostită for ever de aceasta frumoasa pensiune…și cu siguranța voi reveni. Vă mulțumesc din suflet pentru ca mi-ați dăruit un sejur minunat.”
4. La bujda lui moșu din Borșa
Deși semnificația cuvântului „bujdă” este cocioabă, casa este minunată și te poartă în timp. Este restaurată și încântă prin îmbinarea elementelor tradiționale cu cele noi. Pentru cei dornici să fie mai aproape de natură, un loc minunat de petrecut un weekend este aici în zona Borșa la La bujda lui moșu. Proprietatea vă transportă într-un timp în care viața la sat curgea în tihnă.
Casa este perfectă pentru a merge împreună cu familia și prietenii. Copiii se pot bucura de spațiul de joacă special amenajat pentru ei și pentru a descoperi zona puteți închiria cu toții biciclete chiar de la proprietate. Pentru o seară liniștită și relaxantă puteți să vă bucurați de ciubăr.
Oaspeții au fost încântați de această locație oferindu-i un rating de 9,9 pe Booking spunând:
„Totul a fost perfect. Nu mă așteptam să fie atât de curată și frumoasă casa și cu siguranță nu mă așteptam la gazde așa primitoare. Am fost întâmpinați cu gogoși calde, am primit chiar și la plecare pentru drum. Dacă aveam orice întrebare sau solicitare (de ex: uitasem să cumpărăm ceai) ni s-a răspuns în cateva minute. Paturile au fost foarte confortabile, băile modern amenajate, toate obiectele din casă noi, espressor de cafea foarte calitativ, nu ne-a lipsit nimic. Ciubarul, grătarul și locurile de stat afară perfecte, plănuim să ne întoarcem la vară pentru a ne bucura mai mult și de ele. Oricum, nota 10 pentru comunicare și amabilitate, ne bucurăm foarte mult că am ales această locație pentru prima vizită în Maramureș.”
5. Casa Eli din Vișeu de Sus
Un loc potrivit de închiriat împreună cu prietenii de familie este casa de vacanță Casa Eli din Vișeul de sus. Casa Eli este construită în stil autentic maramureșean și dispune de trei spații de cazare cu băi proprii, lounge comun și oferă turiștilor o liniște rar întâlnită.
Dacă sunteți sătui de forfota și de stresul orașului în grădina locuinței vă puteți relaxa citind o carte pe sezlong sau balansoar, puteți face o binemeritată baie de aer și soare, iar seara puteți savura un pahar de vin pe terasă alături de familie sau de prieteni.
Copii se vor simți în lumea lor deoarece se pot bucura de tobogan și balansoar și îi pot îndeamna pe părinți să meargă în drumeții montane. În apropiere sunt Vârful Pietrosul,Vârful Gargălău și Vârful Ineu cu trasee pentru cei experimentați și începători. Iubitorii sporturilor de iarnă sunt așteptați pe cele trei pârtii de schi Borșa Complex, Borșa Pasul Prislop și Cavnic.
Cei care au trecut pragul casei de vacanță au lăsat un rating de 9,8 fiind cu totul mulțumiți:
„Proprietari prietenoși, gata să meargă mai presus și dincolo de a-și oferi sprijinul și asistența. Zona exterioară generoasă, cu zone de grătar și de luat masa, precum și loc de joacă pentru copii, dormitoare mari, băi dotate, zonă bună de zi și bucătărie. Locația este la marginea orașului și se simte ca peisajul rural, se aude râul curgând noaptea în timp ce te bucuri de versiunea românească a unui jacuzzi, „ciubăr”. Casa construită în mod tradițional.”
6. Casa de la pârâu din Vișeu de Sus
Un alt loc minunat din Maramureș care combină stilul rustic cu cel modern este Casa de la pârâu din Vișeu de Sus. Casa este departe de sosea, cu fata spre pădure, într-un peisaj de poveste.
Bineînțeles, gazdele s-au gândit la micii turiști și le-au creat un spațiu de joacă și un loc special amenajat pentru un foc de tabără. Totodată în apropiere vă puteți bucura de schi, iar la întoarcere vă puteți relaxa și încălzi în ciubăr.
Casa de la Pârâu se află în Vișeu de Sus, la 21 km de biserica de lemn din Ieud și la 33 km de biserica de lemn din Poienile Izei, iar la 7 minute cu mașina se află Mocănița.
Turiștii care au petrecut nopțile la Casa de la pârâu au oferit un rating de 9,7 și cuvinte frumoase la adresa gazdei, locului și mâncării.
„Locație excelentă, casă frumos amenajată (în special verandă), gazde generoase ne-au oferit băutura locală gratuit, au fost și foarte receptivi. O mulțime de spațiu comun cu și mai multe facilități în aer liber: jacuzzi, trambulină, zonă de grătar, etc. O mulțime de locuri de parcare.”
7. Casa lu’ Ion din Vișeu de Sus
Dacă sunteți în căutarea unui loc în tihnă mai retras, cel mai potrivit loc pentru o familie cu copii este la Casa lu’ Ion. Este o casă veche restaurată, dar care păstrează multe din specificul tradițional românesc.
Deși nu are spațiu special amenajat pentru copii, spațiul verde dimprejur poate fi explorat de cei mici și cu siguranță vor fi încântați de pârâul din apropiere unde se pot juca aruncând cu pietricele sau „pescuind” cu niște crengi.
Fiind în Vișeu de Sus casa se află în apropiere de Mocănița, așa că vă puteți bucura într-o zi de o experiență de neuitat cu aceasta.
Oaspeții locului au oferit un rating de 5 din 5 pe AirBnb.
”Casa lu’ Ion e ca din povești: intimă, autentică, decorată cu foarte mult bun gust, extrem de bine îngrijită, cu grădină și pârâu private. O minunăție cum rar putem intalni într-o lume atât de comercială și plină de kitsch. Angela are o energie bună, este foarte disponibilă și binevoitoare. Nu ezitați să le faceți o vizita, locul este paradiziac.”
8. Cabana Victor din Sighetul Marmației
Dacă doriți să aflați mai multe despre Sighetul Marmației, centrul cultural și economic al Maramureșului istoric, cel mai bine este să găsiți o cazare în apropiere unde seara vă puteți relaxa în liniște și unde să vă bucurați de natură.
Cabana Victor se află la 19 minute cu mașina de Sighet și pune la dispoziție o cabană cu apartamente și mai multe cabane mici unde vă puteți simți ca la bunici deoarece totul este decorat în stil tradițional. Locația aceasta e o alegere bună mai ales dacă aveți copii de vârste diferite deoarece împacă toate gusturile.
Cei mici se pot bucura de animalele de la fermă și se pot distra împreună cu dumneavoastră de râul din apropiere, apoi puteți merge în Sighet pentru o incursiune în istorie și să vizitați Muzeul Satului Maramureșean, Muzeul Etnografic și cu copiii mai mari Închisoarea de la Sighet și Muzeul Culturii Evreiești.
Majoritatea turiștilor cazați au fost străini din Spania, Germania, Olanda și au oferit Cabanei Victor un rating de 9,2 și spun despre loc
„Calm, natură, mâncare! Puțin departe de centru, dar perfect pentru o mică retragere… cu sau fără copii. Este o fermă, așa că copiii sunt încântați. Posibilitate de drumeție și nu departe de Săpânța!”
9. Casa Călina Breb din Breb
Casa Călina din Breb este o casă din lemn de vis veche de peste 100 de ani cu arhitectură tradițională, restaurată și readusă la viață într-un peisaj din țara minunilor. Casa este foarte confortabilă și poate acomoda o familie cu doi copii având o mansardă open space, un pat dublu si doua single, în timp ce la parter se află o bucatarie și un living cu o canapea și o masă.
Casa are o curte generoasă în spatele casei unde copii pot alerga în voie și se pot relaxa apoi în hamace.
În satul Breb puteți să mergeți să savurați o masă tradițională la Casa lu’ Dochia, să vizitați bisericile și să faceți o vizită la sateanul Bud Victor care creează sticle artizanale.
La 15 minute cu mașina se află Ocna Șugatag și la o jumatate de oră distanță cu mașina se află Mănăstirea Bârsana.
Turiștii veniți aici la Casa Călina au oferit un rating de 4,89 din 5 pe AirBnb, spunând
„Am avut un sejur minunat la Casa Călina și ne-a plăcut să explorăm satul și să ne întâlnim cu localnicii. Proprietarii sunt incredibil de prietenoși și ne-au oferit o mulțime de sugestii de lucruri de făcut la nivel local și ne-au ajutat cu o încărcătură de rufe. Copiii noștri au fost încântați să se poată juca cu copiii proprietarilor și mai ales cu pisoiul lor. Recomand o vizita.”
10. Casa din Vale din Breb
Casa din Vale este o minunată casă tradițională din lemn cu 3 dormitoare perfectă pentru a găzdui o familie sau două, fiind o locație excelentă pentru a vă reconecta cu natura și a descoperi fascinanta moștenire a tradițiilor maramureșene.
Și aceasta casă tradițională este veche de 100 de ani, complet restaurată și realizată din grinzi de brad tăiate manual. Gazdele au mobilat-o tradițional pentru a păstra din autenticitate.
Nu departe de această cazare se află un loc de unde puteți închiria biciclete pentru a vă plimba din sat și a descoperi din minunățiile lui. Puteți să vă ghiftuiți la restaurantul tradițional Casa lu’ Dochia sau să povestiți cu sătenii despre tradițiile locului.
Cei care s-au cazat la Casa din Vale au oferit un rating de 4,89 din 5 pe AirBnb, spunând
„Un loc absolut superb, cu un împrejurimi minunat. Breb arată ca un sat de basm românesc, iar Casa din Vale este plină de atingeri gânditoare, după cum au menționat și alți recenzenți. Am avut puțin ghinion și am avut vreme ploioasă, dar gazdele noastre au fost drăguțe și s-au asigurat că ne oferă sugestii de lucruri de făcut și de văzut. Cea mai bună parte a excursiei noastre în Maramureș a fost să ne plimbăm prin sat și să facem cunoștință cu toți diferiți oameni, care au fost cu toții mai mult decât fericiți să ne deschidă porțile și să ne întâmpine pentru o conversație și un pahar de horincă. Vă mulțumesc frumos la amândoi, mi-ar plăcea sa revin într-o zi!”
11. Complex turistic Șuior
Complexul turistic Șuior din Baia Sprie este un loc în care veți dori să vă întoarceți, pentru că aici muntele, apa și pădurea recompun împreună definiția liniștii.
Complexul pune la dispoziție trei cabane Gutâi, Țibleș și Pietrosu – denumite după vestiții munți ai Maramureșului și au fiecare 5 camere pentru oaspeți. Totodată, complexul are ciubare și chiar și un centru de relaxare cu jacuzzi, saună, biliard, solar, tenis de masă și sală de fitness.
Tot aici puteți să faceți o serie întreagă de activități în aer liber cum ar fi trasee mountain-bike, tenis, paintball, zbor cu parapanta sau drumeții. Cei experimentaţi au la dispoziţie traseele directe cu diferenţe mari de nivel, precum: Vf. Mogoşa (1246 m), vârfurile de pe creasta masivului Gutâi, Vf. Secătura (1392 m), Creasta Cocoşului (1394 m), Vf. Gutâi (1443 m), Vf. Gutâiul Mic (1392 m). Aceleaşi obiective pot fi atinse şi de cei mai puţin pregătiţi pentru munte, prin parcurgerea unor trasee pe curbă de nivel, mai lungi ce-i drept, dar mai uşoare şi care reduc treptat din diferenţa de nivel.
Serile aici la Șuior se încheie cu focuri de tabără, preferatele copiilor.
Turiștii locului au oferit un rating de 9,3 pe Booking.
„Camera: spațioasă, decorată tradițional, simplu dar cu mult bun gust și atenție la detalii, cu terasă frumoasă spre lac și munte (am vizitat și camerele care au vedere „pe spate” și peisajul de acolo este de asemenea foarte frumos, spre padure, personal nu aș insista să am vedere spre lac) căldură în camera, apă caldă, tot confortul. Micul dejun a fost foarte gustos, am putut alege din meniu ce ne-am dorit. Painea era făcută în casa, la fel și dulceata de afine. Personalul (nu in ultimul rand!): experiența plăcută a început de la „bază” unde am primit cheia de la o doamna foarte amabilă și drăguță. Apoi pe tot parcursul celor 4 zile toate persoanele cu care am interactionat au fost extrem de prietenoase și profesioniste, fapt ce ne-a făcut să ne simțim bine primiți. Am fost întâmpinați de oameni calzi cu zambete, glumițe și voie bună, așa cum îți dorești în vacanță.”
Decoperiți Maramureșul
Sperăm că ați găsit o cazare potrivită pentru familia dumneavoastră în acest articol și să explorați zona Maramureșului cu tot ceea ce oferă acesta: peisaje încântătoare, obiective turistice unice și o ospitalitate unică a locuitorilor săi.