În lumea aglomerată și traficul greoi din București, poate fi dificil să programezi timpul petrecut afară în parc cu copilul tău. De aceea, vrem să venim în ajutorul tău cu acest articol despre parcurile din București, și nu oricare parcuri.
Dacă intr-un alt articol am scris despre cele mai amuzante parcuri de distracție, cu mașinute și jocuri de tot felul acum am pregătit o listă cu parcurile din București care au cele mai populare locuri de joacă. Poți alege în funcție de distanță, de accesul facil cu mijloace de transport sau în funcție de activitățile pe care le aveti la dispoziție acolo.
Descoperiți lista noastră cu cele mai frumoase parcuri din București, ideale pentru momente de relaxare și joacă alături de copii și prieteni.
1. Parcul Regele Mihai I (Herăstrău)
Parcul Herăstrău este cel mai mare parc din București, situat în zona de Nord a Bucureștiului, cu o suprafață mai mare de 100 de hectare, cu un lac imens în centrul lui.
Este un parc foarte vizitat, în special de iubitorii de mișcare, pentru că oferă spațiul potrivit pentru alergat, pedalat, mers pe role și multe alte sporturi.
O tură în jurul lacului are aproape 6 km și, indiferent de oră, vei găsi oameni ce se bucură de plimbare sau alergare pe acest traseu.
Pe lac te poți plimba cu hidrobicicleta sau barca închiriate sau poți merge în plimbare cu vaporașul. Pentru copii, cu siguranță o astfel de aventură ar fi captivantă.
Începând din data de 5 aprilie 2024, s-a redeschis sezonul de agrement pe Lacul Herăstrău. O plimbare cu vaporașul în Parcul Herăstrău costă 18 lei pentru adulți, 12 lei pentru pensionari sau copiii cu vârsta între 7 și 14 ani, iar copiii sub 7 ani călătoresc gratuit. Pentru traversarea lacului Herăstrău cu vaporașul, un adult plătește 12 lei, în timp ce pensionarii sau copiii între 7 și 14 ani plătesc 6 lei.
Parcul are multe zone de joacă pentru copii, cu diverse echipamente tematice, cum ar fi structuri de escaladat, leagăne, tobogane, balansoare și tot felul de alte jocuri distractive.
Pentru copiii puțin mai mari, sunt și terenuri de baschet și mese de ping-pong, precum și aparate fitness pentru copii mai mari și adulți.
Există și o zonă special amenajată pentru spectacole, unde este și un loc de joacă cu acces contra cost. Insula Copiilor se află în incinta Complexului Herăstrău, cu acces auto din Șos. Nordului.
Este o zonă amenajată cu vegetație și copaci, un iaz cu broaște țestoase dar și o scenă unde au loc deseori spectacole pentru copii. Poate fi teatru de păpuși, karaoke, circ sau diverse jocuri și concursuri distractive pentru cei mici.
Copiii pot merge în zona de jocuri gonflabile, unde sunt 10 atracții diferite – tobogane, curse cu obstacole, piscină cu bile.
Adulții au acces la un bar unde pot comanda băuturi răcoritoare și o zonă cu jocuri – biliard, tenis de masă, șah, table sau remi.
2. Parcul IOR (Alexandru Ioan Cuza)
Aflat în sectorul 3, parcul IOR considerat cel mai frumos parc din București este foarte popular atât printre iubitorii de plimbări și mișcare în aer liber, cât și printre familiile cu copii din zonă, care se pot bucura de multiplele moduri de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii.
Un parc foarte bine îngrijit, cu locuri de joacă modernizate și terenuri de sport cu acces liber, unde copiii puțin mai mari pot juca fotbal, baschet sau chiar tenis, handbal sau volei.
Aleile sunt foarte potrivite pentru plimbări cu bicicleta sau rolele, mai ales de când pistele de bicicletă din jurul lacului au fost desființate.
Spațiile de joacă pentru copii sunt înconjurate de gard viu și majoritatea oferă umbră în zilele foarte călduroase. Sunt echipate cu leagăne, tobogane, balansoare, trambuline, structuri de escaladat de diverse mărimi și alte jocuri adecvate pentru diferite grupe de vârstă.
Lacul oferă o priveliște superbă dar și posibilitatea de a închiria hidrobiciclete pentru o plimbare pe apă sau de a face o plimbare cu vaporașul în prima parte a zilei. Plimbările cu vaporașul sunt gratuite, recomandarea noastră este să vă programați în avans : vaporas.primarie3.ro/.
O plimbare în jurul lacului te poate conduce către zona unui parc de distracții pentru copii, cu carusel, trenuleț și alte atracții, către zona unde poți admira păunii sau una dintre cele 5 insulițe pe lac. Pe Insula Artelor se desfășoară periodic diverse evenimente, dar și fără acestea, este foarte plăcut să te plimbi sau să stai pe iarbă să admiri lacul.
Sunt câteva zone unde poți admira de pe mal rațe, lebede sau broaște țestoase.
În IOR poți face un picnic pe iarbă în perioada caldă și deseori vei vedea oamenii care se relaxează pe hamac sau joacă badminton pe iarbă. Sportul în IOR este ceva normal, vei vedea deseori oameni sau chiar grupuri de oameni care aleargă, urcă scări în ritm alert sau chiar fac yoga și aerobic pe iarbă.
În parcul IOR au loc foarte multe festivaluri, concerte în aer liber sau târguri tematice, care pot fi activități interesante pentru familiile cu copii în timpul weekeend-urilor în București.
Fiind cel mai mare parc (sau singurul parc mare) pe o zonă destul de extinsă, parcul se aglomerează destul de tare uneori, mai ales în weekend-uri sau zile călduroase, așa că, dacă ești în căutarea liniștii, s-ar putea să nu fie întotdeauna cea mai bună variantă. Este totuși un parc foarte mare, așa că, probabil, chiar și în perioadele mai aglomerate, poți găsi un loc să stai pe iarbă, pentru un picnic sau joacă liberă împreună cu cei mici.
Pentru copiii mai mari și amatori de adrenalină, există și un skatepark unde își pot exersa abilitățile, cu echipamentul potrivit. Acesta este amplasat aproape de intrarea în parc dinspre intersecția bd Liviu Rebreanu cu str. Câmpia Libertății.
În parc se pot închiria biciclete.
3. Parcul Tineretului
Situat în Sectorul 4, Parcul Tineretului este un parc foarte bine îngrijit, care oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber, atât pentru adulți cât și pentru cei mici.
În parc se găsesc multe locuri de joacă, unele dintre ele rezistând de foarte mulți ani. Așa că dacă îți e dor de leagănele, caruselele cu căluți și lanțuri și jocurile care erau prezente în parcuri în propria ta copilărie, probabil parcul Tineretului este singurul parc în care la mai poți găsi. Au fost reparate periodic și pot fi folosite de noii vizitatori.
Mai sunt și parcuri amenajate cu echipamente noi, terenuri de baschet și fotbal, dar și o zonă unde copii au acces cu plată la un castel gonflabil sau un carusel, aproape de intrarea din Bd. Gheorghe Șincai.
Aleile generoase oferă suficient spațiu pentru plimbări cu bicicleta sau rolele.
Zonele cu iarbă și vegetație oferă cadrul perfect pentru picnic, joacă sau relaxare, iar pe perioada iernii, dealurile acoperite de zăpadă se transformă în săniuș.
Lacul oferă o super priveliște iar zona din jurul lacului este foarte potrivită pentru plimbare sau sport, dar și pentru relaxare, mai ales dacă vreți să admirați rațele și lebedele care își au casa aici.
4. Parcul Cișmigiu
Un parc cu o istorie îndelungată, situat în zona ultracentrală a Bucureștiului, parcul Cișmigiu primește zilnic adolescenții dornici de plimbare după școală și pensionarii veniți la relaxare în natură și pentru a se bucura de razele calde ale soarelui.
Aleile înguste printre copaci sunt pline de scaune și băncuțe unde te poți așeza și podurile peste apă sunt deja faimoase pentru frumusețea lor.
Puteți alege să faceți o plimbare cu hidrobicicleta sau bărcuța sau să admirați păsările de pe lac.
Locurile de joacă din parc sunt foarte generoase ca și spațiu și dotate cu jocuri și echipamente pentru toate vârstele. O parte dintre acestea au fost complet refăcute anul trecut.
Copiii puțin mai mari ar putea să aprecieze și o vizită la Rotonda Scriitorilor, unde sunt expuse busturile unor mari scriitori români, grădina cu trandafiri și izvorul lui Eminescu.
5. Parcul Carol I
Un alt parc foarte frumos din sectorul 4, situat pe Dealul Filaretului, Parcul Carol este destul de mic, însă poate fi o variantă bună de petrecere a timpului liber.
Aleile generoase oferă spațiu suficient pentru plimbare sau mers cu bicicleta și rolele, iar parcul are multe locuri de joacă, dotate cu balansoare, leagăne și alte jocuri simpatice pentru cei mici.
Parcul Carol e și un loc inundat de istorie, aici putând să admiri câteva monumente foarte importante, cum ar fi Mausoleul care găzduiește rămășițele ostașilor căzuți în al doilea Război Mondial sau Arenele Romane.
Mai poți vizita și Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida aflat chiar în parc și poți admira Fântâna Zodiac, aflată chiar la intrarea în parc sau Fântâna Cantacuzino.
6. Parcul Drumul Taberei (fost Mohghioroș)
Situat în sector 6, este cel mai mare parc din zonă, cu o suprafață de 30 de hectare, ce a purtat în trecut numele de “Parcul Alexandru Moghioroș”.
A fost construit în jurul unui ștrand cu 3 bazine, cunoscut sub numele de „Trei Ligheane”, zonă în care acum se află Magic Summer Waves.
În centrul parcului este amenajat un lac pentru agrement, cu o peninsulă ce susține faimosul Pod Bengaules, un loc cunoscut în cartier.
Pe lac se pot face plimbări cu hidrobicicleta iar în sezonul cald se organizează diverse evenimente ce atrag mulți oameni din zonă, cum ar fi proiecții de film pe care oamenii le pot viziona din ambarcațiuni.
Printre atracțiile parcului se află și o fântână arteziană care are și jocuri de lumini, precum și serele cu plante tropicale, care vor trezi cu siguranță curiozitatea celor mici.
Copiii se pot bucura de locuri de joacă cu leagăne și balansoare dar și căsuțe, turnuri și labirinturi, precum și de zone foarte largi cu iarbă unde pot alerga sau se pot juca badminton sau cu mingea.
7. Parcul Lumea Copiilor
Așa cum îi spune și numele, acest parc de distracții din București are amenajate mai multe locuri de joacă impresionante, foișoare colorate unde își pot petrece ziua de naștere și mult spațiu verde pentru joacă și alergare. Poate că este parcul cel mai colorat și cel mai bogat în opțiuni pentru cei mici, din București.
Este tot în sectorul 4, cu intrare din Bdul Tineretului, prin dreapta Palatului Național al Copiilor.
În acest parc vei găsi un loc de joacă cu 13 tobogane, unele dintre ele pornind de la înălțimi impresionante, astfel încât este mai degrabă potrivit copiilor mai mari și, desigur, mai curajoși.
Copii dornici la aventură au la dispoziție și o tiroliană sau o pistă de karting.
Mai sunt terenuri de baschet și fotbal, precum și mese de ping-pong sau de șah.
În parc este amenajat și un canal unde te poți plimba cu barca.
Pentru foișoare, în cazul în care vrei să organizezi o petrecere într-unul dintre ele, trebuie să știi că accesul este gratuit dar este nevoie să vii foarte devreme, dimineața, pentru a îți ocupa locul.
8. Parcul Crângași
Situat în sectorul 6, acest parc oferă oportunităţi pentru mişcare, joacă, relaxare dar şi participare la evenimente culturale. Deși redus ca dimensiuni, el reprezintă o oază de liniște și frumusețe în imediata vecinătate a Lacului Morii, care te încântă. Recent, a fost amenajată o scenă în aer liber, gazdă pentru concerte şi piese de teatru.
Cei foarte mici sunt atrași ca un magnet de jocurile mecanice amenajate pe trei alei ale parcului și de chioșcurile cu jucării și dulciuri, deschise mai ales în weekenduri și în zilele de sărbătoare.
Parcul este recent amenajat și are doua locuri de joacă foarte interesante, pentru copii de toate vârstele, terenuri de sport pentru adolescenti. Un loc in care poți ieși la plimbare sau la picnic cu copiii.
9. Parcul Bazilescu
Parcul Bazilescu este o oază minunată în nord-vestul Bucureștiului, situată în cartierul Bucureștii Noi, și reprezintă un loc ideal pentru petrecerea timpului liber alături de familie. Parcul impresionează prin peisajul său încântător, fiind împânzit de arbori seculari, care sunt printre ultimii rămași din Codrii Vlăsiei.
Cu o suprafață de 13,5 hectare, Parcul Bazilescu oferă numeroase facilități pentru vizitatori de toate vârstele. Aici veți găsi nu mai puțin de trei locuri de joacă pentru copii, unde cei mici se pot distra în voie, precum și terenuri de fotbal și baschet pentru activități sportive.
În timpul sezonului cald, fântâna arteziană din centrul parcului răcorește trecătorii, iar aleile umbroase invită la plimbări relaxante în mijlocul naturii. Parcul este foarte bine întreținut, iar curățenia și ordinea sunt aspecte deosebit de apreciate.
De asemenea, în incinta parcului găsiți și facilități suplimentare, cum ar fi un foișor, un loc destinat iubitorilor de șah, aparate pentru exerciții fizice în aer liber, o bibliotecă și un club pentru diverse activități recreative.
Parcul Bazilescu este accesibil cu ușurință, fiind situat în proximitatea stației de metrou „Parc Bazilescu”, și reprezintă un loc perfect pentru o ieșire cu copiii.
10. Parcul Izvor
Parcul Izvor se găsește în vecinătatea Palatului Parlamentului, fiind înconjurat de strada B.P. Hasdeu și de bulevardele Splaiul Independenței, Națiunile Unite și Libertății. Este un parc relativ nou, dar o opțiune foarte bună pentru cei care lcouiesc aproape de centrul orașului.
Parcul dispune de un teren de joacă generos, dotat cu un castel “Miniparlamentul Copiilor” , care invită copiii la aventuri nenumărate. Locul de joacă este excelent și potrivit pentru copii de toate vârstele, inclusiv adolescenți și copii mici.
În timpul verii, natura din parcul Izvor devine locul ideal pentru picnicuri, cu iarbă verde și spații special amenajate pentru relaxare. Parcul, deși relativ mic și liniștit, încântă ochiul cu arbori frumoși și zone cu flori colorate. În plus, parcul oferă o atmosferă liniștită, iar din unele zone se poate admira o vedere panoramică a Parlamentului.
Jocul în aer liber în parc este benefic pentru copii dincolo de activitatea fizică pe care o oferă. Îi ajută să socializeze, să își înțeleagă mai bine anumite limite fizice, să se angajeze în jocuri imaginative și să se bucure de natură.
În medie, copiii din ziua de azi petrec câteva ore pe zi cu ochii în fața aparatelor electronice, înlocuind activitățile recreative active în aer liber cu activități mai sedentare, adesea în detrimentul sănătății și al calității vieții lor.
În calitate de părinte, vă doriți pentru copiii dvs. să crească și să devină indivizi sănătoși, bine conturați, cu un puternic simț al independenței și compasiune. Cel mai bun mod de a le preda aceste calități copiilor dvs. este să îi scoateți afară, la aer liber într-un parc. Dacă în parc găsiți și un loc de joacă atractiv pentru ei, distracția va fi garantată.
De ce este important jocul în aer liber
- Activitatea fizică îmbunătățește sănătatea copilului tău. Reduce probabilitatea obezității și a problemelor de sănătate legate de greutate, care devin probleme tot mai mari pentru familiile de astăzi. Jocul în aer liber îmbunătățește și sănătatea mentală ca rezultat al activității fizice.
- Ieșirea afară oferă o pauză de la dispozitive. Ecranele și timpul pe care copilul tău îl petrece interacționând cu un dispozitiv sunt un motiv principal pentru care timpul petrecut în aer liber ar trebui să fie o activitate programată. Programarea timpului pentru a juca activ în aer liber impune o limită naturală timpului pe care copilul tău îl poate petrece cu un dispozitiv (cum ar fi televizorul, smartphone-ul sau jocurile video. Înlocuirea unei părți din timpul recreativ petrecut în fața ecranelor cu jocul în aer liber ajută, de asemenea, la reducerea riscurilor unui stil de viață sedentar.
- Activitatea fizică pe parcursul zilei îi ajută pe copii să doarmă mai bine noaptea. Poate crește concentrarea și îmbunătăți starea de spirit a doua zi.
- Poate cel mai mare beneficiu pentru sănătate constă în capacitatea unui copil de a învăța să interacționeze cu alții în timp ce se distrează. Jocul în aer liber îi ajută pe copii să crească social, ajutându-i să dezvolte modalități sănătoase de a-și forma prietenii, de a răspunde la interacțiunea fizică și de a-și folosi imaginația pentru a se distra unii pe alții. Îi ajută să rezolve probleme, să construiască relații în cadrul grupului lor de vârstă și să câștige respect pentru natură.
Pentru și mai multe locuri de distracție și aventură pentru copii vă recomandăm articolul nostru: 8 parcuri de distracții în Bucureşti, pentru copii şi adolescenți