Când te pregătești să devii părinte, știi câteva lucruri cu siguranță – vei fi obosit, vei avea de hrănit bebelușul de multe ori, vei schimba multe scutece, te vei simți copleșit uneori…
Cu toate acestea, este puțin probabil că, atunci când te gândeai la provocările de neștiut ale parentingului, ai pus pe listă „spălarea pe cap a copilului”. Dar există cu siguranță o fază a vieții în care, atunci când te pregătești să speli părul odraslei tale, ai impresia că te pregătești pentru o bătălie fără menajamente.
Tensiunea arterială începe să crească, începeți să vă țineți discursuri motivaționale, vă stabiliți un termen limită pentru a termina treaba. Cine ar fi putut ști că o sarcină de rutină atât de mică – o sarcină pe care bebelușul tău o iubea cândva – ar fi putut deveni, în anii copilăriei, lucrul care îi face pe toți să plângă?
Ce s-a întâmplat cu momentele fericite de la baie?
În primul rând, merită să știm că toată această ură pentru spălatul pe cap este cu siguranță o fază, care poate începe în jurul vârstei de 2 ani. Tu – și copilul tău – o veți scoate la capăt într-un final și, în cele din urmă, vor fi din nou zile însorite la ora băii.
În timp ce majoritatea copiilor sunt fericiți să se bălăcească în baie până când apa îngheață – de multe ori se opun șamponului/apă pe cap, așa că acest aspect îl vom analiza în acest articol.
Există câteva motive pentru care copiii nu vor să fie spălați pe cap:
1. Teama de a nu le intra lucruri în ochi
Spălatul pe cap când copilul era mic era ușor – doar îl întindeai pe spate pe brațul tău și tot ce mergea pe capul lui se scurgea în mod natural de pe față și ajungea în cadă. Nu este atât de ușor de realizat odată ce micuțul tău stă în picioare în cadă.
2. Teama de a fi răsturnat pe spate
Mulți copii, și nu în mod nejustificat, nu iubesc să fie răsturnați cu forța pe spate atunci când sunt deja pe o suprafață alunecoasă. Pur și simplu nu se simt în siguranță. Bineînțeles, noi, ca adulți, știm că îi ținem bine de mână – dar este un lucru greu de comunicat cu calm atunci când toată lumea țipă la volum maxim.
3. Senzația tactilă
Mulți copii mici dezvoltă o adevărată aversiune față de frecarea capului – unii sunt sensibili la senzațiile de atingere în general și manifestă o preferință pentru anumite tipuri de atingeri. Unii adoră o frecare fermă, în timp ce alții pot tolera doar atingeri delicate. Spălarea părului devine mult mai puțin stresantă odată ce ați aflat ce îi place copilului dumneavoastră.
Marile soluții care pot transforma spălatul pe cap într-o activitate plăcută
A face copilul să se simtă confortabil cu fața scufundată în apă este cea mai mare schimbare atunci când vine vorba de drama spălării părului. De obicei, aceasta este o treabă care nu se face atât de bine în baie, pentru că toată lumea este deja tensionată și își cheltuiește toată energia încercând să NU se stropească cu apă pe față!
1. Reduceți frecvența spălărilor pe cap
Poți reduce frecvența spălărilor pe cap până la o dată pe săptămână. Astfel, copilul va avea mai mult timp să treacă peste amintirile neplăcute și va fi mai deschis să încerce din nou.
Crearea unei rutine regulate pentru spălarea pe cap poate ajuta copilul să se obișnuiască cu procesul și să-l accepte mai ușor. Puteți stabili ca duminică să fie ziua magică a spălatului pe cap.
2. Schimbați baia cu dușul
Atunci când stați în picioare la duș, nu este deloc nevoie să vă înclinați pe spate pentru a vă spăla părul – așa că acest lucru poate fi o soluție. De asemenea, în mod ciudat, copiii par să tolereze mult mai bine apa pe față atunci când stau în picioare la duș. Chiar mai bine dacă sunteți acolo cu ei. Asigurați-vă că îi supravegheați în permanență – la fel cum faceți și atunci când sunt în baie – pentru a evita orice posibil accident.
3. Predați sticla de șampon
Dacă copilul dumneavoastră are probleme cu experiența tactilă a spălării părului, cel mai bun și cel mai rapid mod de a combate acest lucru este să îi încredințați această sarcină. Puneți șamponul în mâinile lor și lăsați-i să încerce. Vor reuși să obțină presiunea și mișcarea de frecare potrivite pentru ei. Și da, nu vor face cea mai bună treabă din toate timpurile, dar le puteți da o mână de ajutor la sfârșit, când îi ajutați să se spele.
4. Folosiți ochelarii de înot pentru protecție
Dacă îi puneți o pereche de ochelari de înot în momentul clătirii, copilul dumneavoastră se va simți mai încrezător în ceea ce privește menținerea ochilor uscați. Da, clătirea părului este un pic mai dificilă, dar bonusul este că este mai puțin probabil să aveți un copil care să se agite în timp ce vă faceți treaba.
5. Folosiți o protecție de spălat pe cap pentru copii
O protecție de baie pentru ochi, se potrivește perfect pe capul copilului, ca o sapca, și previne pătrunderea șamponului și a apei în ochii micuțului. Optați pentru șampoane și săpunuri speciale pentru copii, care sunt mai blânde pentru scalp și ochi. Evitați produsele care conțin substanțe iritante sau chimicale agresive.
6. Aveți la îndemână un prosop uscat
Înainte de a începe temuta spălare a părului, arată-i micuțului tău că ai la îndemână un prosop frumos și uscat pentru a îndepărta orice firicel de apă care este suficient de îndrăzneț să ajungă pe fața lui.
7. Priviți cerul
Învățați-vă copilul să „privească cerul” atunci când trebuie să clătiți șamponul. În acest fel, nu va trebui să îi răsturnați singur pe spate. Treabă făcută!
Lipește pe perete o imagine sau atârnă o jucărie mobila și „cântătoare”, ca sa aibă la ce se uita in timp ce stă cu capul pe spate, la spălat. Cântă-i o melodie specială pentru băiță – ceva foarte gălăgios, la care poate participa, cu dat din mânuțe.
8. Așezați o cârpă de spălat pe ochi
O lavetă călduță și stoarsă, împăturită bine pe ochi, poate avea un efect calmant minunat – și, în plus, dacă apa se apropie de ochi, aceasta va fi absorbită de cârpă fără ca nimeni să știe.
9. Faceți un joc din asta
Să ți se ceară să faci o situație stresantă „distractivă” pare mult prea greu, nu-i așa? Dar trebuie să spun că totul a fost mai calm când am început să ne jucăm de-a „coafeza” la ora spălatului părului, când fiica mea era mică.
Eu mă prefăceam că sunt coafeza și petreceam destul de mult timp făcând coafuri nebunești din părul ei umed și spumos, ceea ce îi plăcea la nebunie. I-am oferit o ceașcă de ceai (ceașcă de apă rece) pe care a sorbit-o în timp ce făceam discuții de coafor. Și înainte ca amândouă să ne dăm seama, părul ei era spălat și curat ca lacrima – fără NICI O LACRIMĂ.
10. Răsplătiți și încurajați
Felicitați copilul pentru cooperare și încurajați-l să-și exprime emoțiile și gândurile în legătură cu spălarea pe cap. Puteți oferi recompense mici sau îl puteți lăuda pentru progresul făcut.
Fiți răbdător: spălarea pe cap poate fi o provocare pentru copii și fiecare copil are propriul ritm de adaptare.
Fiecare copil este unic, așa că încercați să adaptați aceste sfaturi în funcție de nevoile și preferințele copilului dvs. Cu puțină răbdare, creativitate și încurajare, veți reuși să faci din spălarea pe cap o experiență mai plăcută și mai ușoară pentru toată lumea.