Bucureștiul oferă multe avantaje și oportunități, motiv pentru care foarte multe familii, chiar iubitoare de natură și liniște, aleg să trăiască aici. Iar weekendurile oferă ocazia perfectă pentru o fugă la munte sau în alte zone cu aer mai curat și cu mai multă vegetație.
Și totuși, dacă nu îți este ușor să evadezi tot timpul din capitala zgomotoasă și aglomerată, ar fi bine să știi că îți poți potoli dorul de pădure și de aer curat, chiar și lângă București și poți avea o ieșire minunată alături de copii.
Astfel, chiar dacă ai doar o zi liberă sau chiar jumătate de zi, deci nu vrei să pierzi foarte mult timp pe drum, iată câteva opțiuni de locuri foarte frumoase, la pădure, unde poți petrece o zi linistita, împreună cu cei mici.
O zi la pădure cu copiii necesită și pregătiri, așa că nu uita să iei cu tine apă de băut, câteva gustări pentru voi și pentru cei mici (biscuiți, fructe uscate, nuci, alune, după preferințe).
În funcție de anotimp, nu uitați de protecție solară, pălării sau poate pelerine de ploaie. Dacă aveți de gând să petreceți mai mult timp în pădure, poate și o loțiune de protecție împotriva țânțarilor.
Încălțămintea să fie adecvată, mai ales dacă a plouat în zilele precedente.
Și, pentru a proteja natura și a nu lăsa mizerie în urmă, ar fi bine să iei și un sac de gunoi sau o pungă cu tine, deoarece nu vei găsi coșuri de gunoi în multe dintre locuri, astfel că e nevoie să păstrezi totul pentru ieșirea din pădure.
Iată, mai jos, pădurile din preajma Bucureștiului, unde poți petrece timp relaxant și plăcut, în natură și aer curat.
1. Pădurea Băneasa
Pădurea Băneasa se află în nordul capitalei, la numai 10 km de București și este foarte populară printre familiile cu copii.
Aici vă puteți plimba pe jos sau cu bicicletele, iar cei mici au ocazia să observe natura și să învețe mai multe despre floră și faună, lucruri pe care nu le vede la tot pasul în oraș.
În apropiere se găsește și Grădina Zoologică, unde puteți admira peste 100 de specii de animale, păsări, insecte, reptile și pești.
Cu alei umbroase, flori sălbatice care înfloresc primăvara și păsări care își cântă serenada, Pădurea Băneasa oferă un refugiu pentru iubitorii naturii și familiile care își caută un loc de joacă în aer liber pentru copiii lor.
Fie că faceți o plimbare relaxantă sau vă bucurați de un picnic în mijlocul naturii, liniștea și aerul curat vă vor încărca pentru încă o săptămână în ritmul agitat al orașului.
2. Pădurea Snagov
Situată în apropierea Drumului Național 1 București Ploiești, la doar 35 de km de București, Pădurea Snagov te așteaptă să te cucerească prin peisajele pitorești și liniștea ce te invită să te relaxezi în mijlocul naturii.
Accesul se face prin localitatea Ciolpani, iar aici poți petrece o zi în preajma lacului, poți face un grătar cu prietenii, te poți plimba sau poți alege diverse activități din zonă.
Pe lacul Snagov poți practica diverse sporturi nautice, te poți plimba cu vaporașul sau poți pescui.
Există și restaurante în zonă pentru cazul în care nu vrei să faci pregătiri pentru grătar sau picnic, iar copiii au la dispoziție și locuri de joacă.
În plus, în zonă sunt terenuri de sport, baza de agreement fiind foarte apreciată în zonă.
Mai poți vizita mănăstirea Snagov, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din județul Ilfov, sau Palatul Snagov, un palat cu arhitectură brâncovenească, mobilat în stil baroc, ce servește ca și gazdă pentru diverse evenimente.
Pădurea Snagov este o arie protejată, iar cei mici pot descoperi aici numeroase specii de floră și faună. Dacă ai noroc să fie și nuferii înfloriți, lacul este de o frumusețe deosebită.
3. Pădurea Comana
Parcul Național Comana, sau pădurea Comana este un loc ce a căpătat mai multă popularitate în ultimii ani și, odată cu asta, a crescut și numărul activităților pe care le poți face în zonă.
Aflată la jumătatea distanței dintre București și Giurgiu, Comana, a doua deltă a României, este o zonă pitorească ce te va face să te îndrăgostești și te va ajuta să te deconectezi de haosul orașului.
Pentru copii este de-a dreptul fascinant, deoarece Comana adăpostește 141 de specii de păsări, 31 de specii de mamifere, 3 specii de pești și 8 specii de reptile. Vegetația din deltă cuprinde peste 1.250 de specii de plante.
Pădurea este incredibil de liniștită, iar odată ajuns aici poți alege să urmezi o serie de trasee scurte și cu dificultate redusă, pe care cu siguranță le poți face împreună cu cei mici. În zonă nu sunt permise grătarele sau petrecerile gălăgioase, motiv pentru care este printre puținele locuri în care liniștea pădurii a rămas neperturbată.
Ce mai poți vizita în zonă:
- Mănăstirea Comana
- Balta Comana sau Delta Neajlovului
Poți alege să rămâneți peste noapte la hotelul din Comana sau să serviți o masa delicioasă acolo.
4. Pădurea Cernica
Pădurea Cernica este foarte aproape de București, la 30 de km, cu acces foarte ușor, fie pe centura Bucureștiului, fie pe vechiul drum spre mare.
Este o arie naturală protejată dar foarte vizitată de bucureșteni, pentru plimbări sau trasee de bicicletă, grătare sau pentru Mănăstirea Cernica.
În zonă se organizează și competiții sportive, în special de ciclism, cum ar fi Rocket Bike Fest sau Ziua B.
Pădurea Cernica oferă suficient spațiu familiilor cu copii, în care cei mici pot face mișcare, pot descoperi natura și se pot bucura de o zi minunată în aer liber.
Aici poți face un picnic sau chiar un grătar, zona fiind vestită pentru această activitate și, din păcate, și pentru gunoiul lăsat în urmă de petrecăreți.
În zonă se află și un parc de aventură, Extreme Park Cernica, ce poate adăuga puțină adrenalină zilei voastre liniștite în natură.
5. Pădurea Pustnicu
Pădurea Pustnicu se află în estul capitalei, cumva în continuarea Pădurii Cernica, fiind un loc de agrement foarte popular pentru bucureșteni. Aici se găsește un cunoscut popas turistic, Casa Pustnicu, care atrage mulți vizitatori, în special în weekend.
Tot în apropiere se află și Mănăstirea Pasărea, amplasată pe malul lacului cu același nume, oferind o oază de liniște și spiritualitate. În apropierea mănăstirii veți putea admira și stejarii seculari.
Accesul în Pădurea Pustnicu se face cu ușurință de pe DN3, vechiul drum spre litoral, după Pantelimon, cu doar un kilometru înainte de Brănești, fiind semnalizat și traseul către Restaurantul Casa Pustnicu.
Odată ajunși în pădure, veți găsi zone de parcare amenajate, precum și spații special destinate pentru picnic, dotate cu mese și scaune din beton, coșuri de gunoi și alte facilități necesare pentru a petrece o zi plăcută în natură.
Este și zonă de grătare amenajată.
Lacul Pasărea este proprietate privată, așa că scăldatul nu este permis, însă te poți bucura de priveliștea superbă pe care o oferă.
6. Pădurea Bolintin
O pădure superbă, aflată în județul Giurgiu și devenită arie protejată, declarată sit Natura 2000 (arie protejată ce face parte din rețeaua ecologică europeană Natura 2000, cu rol principal de protecție și conservare a speciilor și habitatelor de pe teritoriul Uniunii Europene.)
Este cea mai mare pădure de stejar din România, în care vei găsi și carpen, gorun, salcie sau plop alb.
Ce este important de menționat despre această pădure este faptul că aici este prezentă o faună foarte bogată și diversă.
O plimbare prin pădure poate veni cu surprize plăcute, pentru că s-ar putea să întâlniți cerbi lopătari, căprioare, vulpi sau pisici sălbatice, dar și animale aparținând unor specii rare și protejate, cum ar fi buhaiul de baltă cu burta roșie, tritonul cu creastă sau vidra de rău.
Este și un lac aici, Lacul Hobaia.
7. Padurea Boldu – Crețuleasca
Se află în Voluntari și este cunoscută pentru Balta Vrăjitoarelor, sau balta blestemată în jurul căreia circulă tot felul de legende.
Sunt povești care spun că aici ar fi fost decapitat Vlad Țepeș. Sau că aici se adună vrăjitoarele să își facă ritualurile, de Sânziene sau de Sfântul Andrei iar animalele nu beau apă de aici. Pentru amatorii de povești misterioase, acest loc poate oferi ocazia perfectă pentru a lăsa imaginația să zboare.
Balta este un ochi de apă de aproximativ 5-6 metri iar oamenii vorbesc despre tot felul de ciudățenii care se întâmplă în privința ei. De exemplu, că balta nu seacă și nu își modifică dimensiunile niciodată, indiferent dacă plouă sau e secetă. Sau că balta nu are fund și orice obiect aruncat acolo dispare fără urmă.
Pădurea este foarte ușor accesibilă din București, chiar și cu mijloacele de transport în comun.
Este o pădure liniștită unde te poți plimba în voie, ascultând cântecul păsărilor. Copacii sunt înalți și subțiri, este un spațiu aerisit și cu aer respirabil.
Nu există locuri amenajate pentru grătar.
8. Pădurea Mogoșoaia
Pădurea Mogoșoaia este o pădure de mici dimensiuni pe care o poți traversa pornind din Chitila și să ajungi în Mogoșoaia. Accesul este foarte facil, chiar și cu mijloacele de transport în comun (autobuz sau chiar cu trenul până în Chitila).
În apropiere se găsește și Lacul Chitila, care oferă o oază de liniște și frumusețe naturală, pentru cei pasionați de plimbări în aer liber.
Mai poți vizita Parcul Dendrologic Chitila, unul dintre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din țară, amenajat cu băncuțe, un mic lac artificial, spații de joacă pentru copii și aparate fitness pentru cei mari și în care poți vedea foarte multe specii de plante, arbori, arbuști, flori minunate specifice fiecărui anotimp.
Vei găsi carpen, magnolii, stejar roșu, arbore magic persan, arțar globular și mai multe soiuri de trandafiri.
Dacă preferi să petreci timpul într-un mediu mai amenajat, în apropiere se află Palatul Mogoşoaia, înconjurat de un parc superb, care oferă o atmosferă deosebită. Aici, în weekenduri, se adună numeroase familii în căutare de relaxare și liniște, bucurându-se de umbra copacilor înalți și de frumusețea peisajului. Primăria Capitalei a amenajat, de asemenea, un spațiu pentru grătare în curtea Palatului Mogoșoaia, oferind ocazia de a savura un picnic în aer liber.
9. Padurea Râioasa
La doar 20 de km de București, pe drumul care duce la Târgoviște și la doar 6 km de Mogoșoaia (în Săbăreni, la marginea orașului Buftea), Pădurea Râioasa este mai puțin cunoscută și, prin urmare, și mai puțin aglomerată, lucru care poate fi un avantaj, mai ales în weekendurile de vară când toată lumea caută umbra copacilor și liniștea naturii.
Este o rezervație forestieră și floristică, unde te poți plimba în voie, pe jos sau cu bicicleta.
Aici nu există locuri amenajate pentru grătar, însă, cu siguranță poți aduce câteva gustări și să organizați un picnic, evident, atâta timp cât lăsați totul curat în urma voastră.
Unele dintre aceste locuri le vei găsi menționate și în articolul referitor la traseele de bicicletă din împrejurimile orașului, așa că, dacă bicicleta este nelipsită din programul tău de weekend, poți face o plimbare plăcută cu ea prin pădure.