Ce poate fi mai frumos decât o zi petrecută în natură, alături de copii și bicicleta dragă. Dacă ești aici, citind acest articol, cel mai probabil ești pasionat de mersul pe bicicletă și ești conștient(ă) de toate beneficiile pe care le aduce.
Dacă în primii ani ai copilului ai găsit cu găsit cu greu timp pentru pasiunea ta pentru pedalat, odată cu creșterea lui lucrurile încep să se schimbe. Trecerea de bicicletă de echilibru sau roți ajutătoare la pedalat îi va spori încrederea în el, precum și pofta de aventură.
De la plimbări în parc puteți trece la mici trasee pe străzi, în condiții de siguranță și, foarte curând vei putea să planifici zile de distracție construite în jurul pasiunii voastre comune pentru mersul pe 2 roți.
Recomandăm tuturor celor care vor să se relaxeze și să stea în natură să încerce să facă o plimbare cu bicicleta pe unul din traseele de biciclete din București și împrejurumi, recomandate în acest articol.
Cum e viața ca și biciclist în București?
Bucureștiul devine tot mai prietenos cu bicicliștii iar traficul tot mai aglomerat îndeamnă din ce în ce mai mulți bucureșteni să lase mașina și să aleagă bicicleta ca și mijloc de transport.
Astfel, economisești timp, îți îngrijești sănătatea și, dacă îți pasă de protejarea mediului înconjurător, poți fi sigur că alegerea ta are un impact pozitiv asupra calității aerului pe care îl respirăm cu toții.
În plus, exemplul tău inspiră oamenii apropiați și poate chiar le dă curaj să facă și ei, la rândul lor, această schimbare benefică. Dar cel mai important este că ești un exemplu pentru copiii tăi, care vor crește în adulți responsabili, care au grijă atât de ei cât și de lumea din jur.
În București au avut loc tot mai multe inițiative pentru a încuraja utilizarea bicicletei, însă traversarea orașului pe bicicletă încă mai vine cu provocări. Poate că ai observat că pistele de biciclete nu sunt prezente peste tot, că traficul haotic poate fi destul de periculos pentru călătorii pe 2 roți sau poate că te deranjează absența parcărilor sigure pentru biciclete.
Cu toate acestea, dacă vrei să te bucuri de o plimbare cu familia, există, în București, câteva trasee dedicate, în parcuri sau pe malurile lacurilor, trasee care îți pot satisface cheful de plimbare și de explorare, chiar și când ai doar o oră sau două disponibile.
Iată doar 3 exemple de locuri unde poți merge, în interiorul orașului București, pentru o plimbare cu bicicleta:
1. Parcul Herăstrău – sector 1
Curat, cu alei late, spații verzi amenajate, Parcul Herăstrău este potrivit pentru plimbări mai lungi sau mai scurte cu bicicleta, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
Încercați să evitați Parcul Herăstrău în zilele de weekend – devine foarte aglomerat, iar principalele alei, în special cea care înconjoară lacul, sunt foarte aglomerate. Recomandăm să explorați zonele mai puțin circulate ale parcului la finalul săptămânii, cum ar fi cele dincolo de podul CFR. Pe partea dreaptă a lacului există alei și locuri de joacă, chiar și un teren de baschet. Fiind o zonă mai „ascunsă”, aveți șansa să vă bucurați de spațiu și liniște aici împreună cu cei mici.
2. Delta Văcărești- sector 4
În parc sunt amenajate două poteci tematice dedicate biodiversității și istoricului locurilor.
Poteca biodiversității urbane măsoară aproximativ 2,5 km și străbate principalele zone naturale ale parcului: zona de zăvoi, zona de lacuri, zona inundabilă de mlaștină, zone de vegetație scundă de câmp, zone de tufăriș. Este un traseu circuit care pornește de la intrarea din Str. Glădiței (Asmita Gardens), continuă până la intersecția cu fosta stradă Lunca Bârzești, unde face dreapta.
Traseul Pe Vale pornește de la intrarea dinspre sud a parcului, de pe Str. Săvinești și continuă înspre est, traversând o zonă pe pajiște. Numele ”pe vale” a fost dat tot de aceștia. În prezent, poteca este marcată cu panouri informative colorate care povestesc de un broscodrom, despre lilieci și despre grădina sălbatică dintre bălți, unde este amenajat și un hotel de insecte.
3. Parcul Carol – sector 4
Plimbarea cu bicicleta poate începe de la Biblioteca Națională a României, străbătând Bulevardul Unirii spre Parcul Carol I și se încheie în Piața Unirii, oferind aproximativ 15 kilometri de pedalare ușoară și ocazia de a descoperi locuri interesante în drum. Traseul te va conduce pe malul râului Dâmbovița, pe lângă monumente și clădiri istorice, precum și prin Parcul Carol I, oferind o experiență plăcută și relaxantă în mijlocul naturii urbane.
Dacă, însă, copiii sunt puțin mai mari, se descurcă foarte bine pe bicicletă și au rezistența necesară pentru un traseu mai lung, vei găsi, mai jos, 9 trasee în apropierea Bucureștiului, care se pot transforma ușor într-o zi de weekend petrecută împreună, cu mișcare, explorare și multă distracție.
4. Comana -cu plecare din zona Parcului de Aventură
Este un traseu cu dificultate mica spre medie, amplasat într-o zonă de o frumusețe deosebită, într-un parc natural, cea mai mare parte a drumului fiind în pădurea de tei din apropierea localității Comana.
Astfel, plimbările la începutul verii sunt un adevărat deliciu, atunci când teii înfloresc și ne răsfață cu aroma lor delicată.
Ai ocazia să te oprești și să te bucuri de frumusețea unor obiective turistice, cum ar fi Fântâna cu Nuc, Rezervația de ghimpe sau Mănăstirea Comana.
Comana este situată la aproximativ 40 de km de București. Dacă ai suport de biciclete pe mașină, o variantă foarte bună este să ajungi cu mașina până în Comana și de acolo să te bucuri de pedalarea în aer curat, prin pădure.
La Comana vei găsi și biciclete de închiriat astfel că, mai ales cu copiii, este o variantă foarte bună și sigură pentru a te bucura de cât mai mult timp în natură.
5. Pădurea Comana – Pădurea Călugăreni
Tot cu plecare de la Comana mai poți alege și traseul Pădurea Comana – Pădurea Călugăreni, traseul pe care se organizează și competiția Comana Bike Fest.
Nu este un traseu greu, însă este puțin mai lung. Tura are o lungime de 32 km, iar plecarea se face de la Mănăstirea Comana.
Traseul traversează pădurea Comana pe drumuri înguste de pământ şi poteci, trece pe lângă localitatea Mihai Bravu şi ocoleşte Lunca Neajlovului şi Lacul Comana, întoarcerea fiind în cea mai mare parte pe drum asfaltat (DJ603). Traseul are o diferență de altitudine de 248 de metri pe tot parcursul lui.
Având în vedere că traversezi pădurea, e important să te protejezi de țânțari, să ai grijă la pânzele de păianjen, iar dacă vremea este ploioasă, să te aventurezi doar dacă ai anvelope potrivite.
6. Pădurea Cernica
Pădurea Cernica este foarte cunoscută bucureștenilor ca și destinație pentru o escapadă de o zi și foarte populară în rândurile amatorilor de ciclism.
Traseul este potrivit atât pentru începători cât și pentru cei mai experimentați și fiind vorba de un traseu off-road, bicicletele de trekking sau MTB se descurcă mai bine aici.
Pădurea Cernica găzduiește periodic competiții de MTB, cea mai cunoscută dintre ele fiind Rocket Bike Fest.
Traseul pornește din imediata vecinătate a mănăstirii Cernica (față de București, distanța este de 15 km).
Este un traseu de 27 de km, cu o diferență de altitudine de 206 metri și dificultate redusă.
7. Pădurea Băneasa
Aflată la doar 13 km de centrul Bucureștiului, pădurea Băneasa este una dintre cele mai frumoase zone naturale din apropierea capitalei, oferind o oază de liniște, verdeață și aer curat în mijlocul agitației urbane.
Cu o suprafață de aproximativ 900 de hectare, pădurea este o destinație ideală pentru amatorii de plimbări relaxante cu bicicleta. Drumurile forestiere sunt foarte bine întreținute și potecile naturale oferă posibilitatea explorării acestei zone pitorești.
E important să alegi potecile cele mai potrivite nivelului tău de experiență, deoarece sunt și câteva trasee mai dificile, ce sunt traversate doar de cicliștii mai avansați. Sunt destule variante și pentru începători și familii cu copii, așa că Pădurea Băneasa are câte ceva de oferit pentru toți.
E important să vii echipat cu apă și gustări, deoarece unele dintre poteci sunt destul de lungi și e posbibil ca, mai ales dacă cei mici obosesc, să ai nevoie de un popas la umbra copacilor.
Unul dintre traseele populare pentru bicicliști în Pădurea Băneasa este cel care înconjoară Lacul Băneasa. Acest traseu oferă peisaje minunate și posibilitatea de a observa diverse specii de păsări și alte animale sălbatice. De asemenea, există și alte trasee mai lungi și mai aventuroase, care duc către alte zone din pădure și împrejurimile acesteia.
Pentru cei mici, plimbarea prin pădure le oferă și posibilitatea de a învăța mai multe despre flora și fauna din zonă.
8. Pădurea Snagov
Traseul care explorează zona Snagov începe direct din Bucureşti, de la Arcul de Triumf, către Casa Presei Libere şi apoi spre Săftica.
Dacă aveți nevoie de odihnă pe drum, puteți face un popas în localitatea Ghermănești, unde este o zonă verde împrejmuită de pădure și terase, unde puteți servi prânzul sau doar o băutură răcoritoare înainte de a continua drumul spre Snagov.
Lacul Snagov este înconjurat de păduri și oferă un cadru perfect pentru plimbări cu bicicleta, dar și pentru a petrece timp în aer liber, în liniște, bucurându-vă de frumusețea naturii.
Puteți vizita și Mănăstirea Snagov, situată pe o insulă în mijlocul lacului sau puteți să alegeți activități recreative, cum ar fi pescuitul sau o plimbare cu barca, înainte de a pedala înapoi spre București.
Lacul este amenajat pentru a primi biciclişti, fiind un traseu foarte îndrăgit, și de aceea există foarte multe locuri unde poţi să-ţi laşi bicicleta fără grijă.
9. Moara Vlăsiei, Căldăruşani
În pădurile de lângă Moara Vlasiei au loc diverse concursuri de MTB, unde participanți de toate vârstele își etalează îndemânarea pe două roți. Se poate vizita și Mănăstirea Căldărușni, un loc de refugiu al haiducilor de altădată și un important monument de arhitectură bisericească a zonei.
Traseul pornește de la Moara Vlăsiei (aprox. 30 km de București), cu o plimbare relaxantă pe drumuri de țară și poteci înguste, unde poți admira case tradiționale și grădini încântătoare, îngrijite cu grijă de locuitori.
Drumul continua în direcția mănăstirii Căldărușani, cu un mic deal ce urcă după lacul Căldărușani.
Acolo puteți opri pentru a vizita mănăstirea și a vă bucura de liniștea din zonă. Apoi puteți continua traseul către Lipia, Balta Neagră și Sitaru, unde mai este o mănăstire foarte frumoasă, Mănăstirea Sfântul Nicolae Sitaru.
Este un traseu ușor și relaxant, potrivit pentru întreaga familie, oferind un mix ideal de aer curat, mișcare, relaxare și explorarea unor noi obiective turistice din zonă. În apropiere, puteți face un popas și la Ferma Animalelor, pentru a mângâia câteva animăluțe.
10. Parcul Edenland
O destinaţie magnifică pentru copii aflată lângă București, unde puteți petrece o zi perfectă atât pedalând, cât și bucurându-vă de frumusețea locului. Parcul Edenland te așteaptă să îl descoperi fie cu bicicleta personală, fie cu ajutorul unei biciclete închiriate în cadrul complexului.
Fiind situat în Balotești, la aproximativ 37 de kilometri de București, poți alege să pornești direct cu bicicleta din București, plecând din Pipera, prin Tunari și apoi Balotești, pe un traseu de aproximativ 30 de km de drumuri asfaltate și de țară.
Sau poți merge cu mașina, păstrând energia pentru a pedala prin natură, bucurându-te astfel de mai mult timp petrecut la aer curat.
Fie că alegi să mergi direct cu bicicleta sau începi plimbarea de la Edenland, ai destule variante de a servi un prânz delicios, pe drum sau chiar în parc, astfel că acest traseu se poate transforma ușor într-o zi întreagă petrecută afară, alternând mișcarea cu relaxarea.
11. Traseul Palatul Mogoșoaia şi Pădurea Băneasa
Un traseu puțin mai lung (măsoară circa 37 de km) care începe chiar din București.
Poți porni la drum din parcul Herăstrău de la intrarea Charles de Gaulle, către Chitila pe lângă Arcul de Triumf după care să mergi spre Mogoşoaia pe şoseaua Chitila-Mogoşoaia, intrând în localitate prin parcul Brâncovenesc.
Este combinația perfectă între frumusețea arhitecturală și natura spectaculoasă din apropierea Bucureștiului. Grădinile luxuriante de la Mogoșoaia merită vizitate cel puțin o dată iar pădurea Băneasa îți va oferi liniștea care cu siguranță îți lipsește în agitația vieții de oraș.
Întoarcerea se face prin pădurea Băneasa pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte. Vei continua pe şoseaua Bucureşti- Ploieşti până ajungi la fântâna Mioriţa şi să revii înapoi spre parcul Herăstrău.
Este totuși un traseu lung care, chiar dacă nu este unul dificil, poate fi obositor pentru cei mici. Ideal ar fi să le testezi rezistența pe trasee mai scurte și cu posibilități de a face popasuri și să explorați împreună acest traseu când îi simți pregătiți.
12. Bucla Cornăţelu
Este cel mai îndepărtat traseu prezentat în lista noastră şi unul dintre cele mai lungi din apropierea Bucureştiului.
Traseul Bucla Cornăţelu măsoară în total 58 de km şi punctul de pornire se află la o distanţă de 58 de km de Bucureşti, spre Târgoviște.
Traseul este amplasat în cea mai mare parte la câmpie, cu mici porţiuni de pădure și este marcat cu atenție, lucru care se poate dovedi foarte util, mai ales pentru prima dată când îl parcurgi.
Aproximativ 50% din traseu este pe drum asfaltat, restul fiind pe drumuri forestiere sau de țară. Este un traseu ușor, singurul lucru care ar putea crea dificultate fiind vântul puternic care își face simțită prezența pe tot parcursul Buclei Cornățelu.
Cu echipament potrivit însă poți depăși fără probleme această mică provocare.
O plimbare cu bicicleta poate avea o influență pozitivă asupra sănătății fizice și mentale, dar poate aduce și conexiune autentică în familie.
- Sănătate fizică. Pedalatul este o modalitate excelentă de a face mișcare în aer liber. Mersul pe bicicletă ajută la tonifierea mușchilor, lucrând întregul corp. Contribuie de asemenea la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la menținerea unei greutăți sănătoase, indiferent de vârstă.
- Sănătate mentală. Ciclismul poate fi un mijloc eficient de a reduce stresul și de a îmbunătății starea de spirit. Plimbările în natură și expunerea la soare (nu foarte puternic, desigur) pot avea un impact pozitiv asupra stării mentale.
- Conexiune în familie. Călătoriile cu bicicleta oferă ocazii perfecte pentru a petrece timp de calitate împreună și a crea amintiri speciale. Momentele de explorare, micile competiții, dar și conversațiile de pe traseu pot întări relația dintre părinți și copii.
Padurea Cornetu
Baraj Mihailesti Gr
Eu am am pedalat de la Mihailesti_Comana