Înconjurat de peisaje montane ce te lasă fără cuvinte, Harghita oferă familiilor cu copii oportunitatea de a trăi experiențe unice alături de cei mici în mijlocul naturii. De la drumeții ghidate prin pădurile din împrejurimi, la descoperirea unor activități meșteșugărești extrem de interesante care îi vor ține pe cei mici antrenați și până la relaxarea în băile termale sau la ski, Harghita este o destinație ce merită explorată. Ești pregătit să îți planifici următoarea vacanță în acest județ? Iată ce obiective și activități nu ar trebui să ratezi!
Această zonă, cu peisajele sale naturale variate și bogate, oferă posibilitatea de a te bucura de aventuri în natură, potrivite pentru orice vârstă sau nivel rezistență. De la zborurile cu balonul cu aer cald sau drumețiile ghidate prin Munții Gurghiului, la peisaje de pădure care îți taie respirația fiecare loc și activitate oferă oportunitatea a de a petrece clipe minunate cu copiii și familia.
1. Pistele de bob
Harghita este recunoscută ca județul cu cele mai multe piste de bob din țară, asa că trebuie sa încerci măcar una din ele, dacă nu pe toate patru. Haideți să vedem care și unde sunt.
Alpine Coaster
Începem cu pista de bob Alpine Coaster din Toplița,care se întinde pe o lungime de aproape doi kilometri, fiind cea mai cea mai lungă pistă de bob din România din România. Viteza maximă pe care o poți atinge este de 46 km/h, iar în primele minute ale cursei vei fi răsfățat cu priveliști uimitoare ale Munților Călimani, Munților Giurgeului și Munților Gurghiului.
Pe parcursul aventurii tale cu bobul, vei trece chiar pe lângă pârtia de schi din Toplița, ceea ce înseamnă că, dacă alegi să vii iarna, vei experimenta o dublă doză de distracție. Domeniul schiabil Pârtia Toplița oferă trei pârtii de schi, dotate cu două instalații de teleschi, o bandă rulantă și o pistă de sanie.
Parcurgerea completă a pistei de bob Alpine Coaster din Harghita durează aproximativ 9 minute. Costul unei ture de bob este de 30 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copiii cu vârste între 3 și 14 ani. Această instalație poate fi utilizată doar de către copiii cu vârsta de peste 3 ani. Copiii cu vârsta sub 8 ani pot folosi instalația doar dacă sunt însoțiți de o persoană mai mare , unul dintre părinți putând coborî pe bob împreună cu copilul în brațe.
SKIGYIMES
O altă pistă de bob se află la 30 de km de Miercurea Ciuc, în Valea Ghimeșului în localitatea Lunca de Sus. Aceasta a fost prima pistă de bob din țară și are o lungime de 1.200 metrii, cu 120 de metri diferență de nivel. Boburile sunt fixate pe patru tevi separate, astfel rularea are loc in conditii de siguranta maxima. Fiecare pasager poate micsora (sau mari) viteza bobului care franeaza automat la atingerea vitezei de 45 km/h, astfel garantând parcurgerea pistei în condiții de siguranță.
În perioada iernii, turișitii sunt așteptați pe domeniul schiabil Ghimeș și pentru schi.
Bob Lacu Roşu
A treia pistă de bob este amplasată în apropierea Lacului Roșu, cu o lungime de 940 de metri. Pista este deschisă pe tot parcursul anului. În cadrul acesteia, una sau două persoane pot urca simultan pe sănii. Locul este extrem de plăcut, fiind amenajat în mijlocul pădurii. Trebuie să te dai de cel puțin două ori pe traseu pentru a te bucura pe deplin de experiență. Pe traseu se fac fotografii, iar mai apoi le poți achiziționa de la baza pârtiei.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani sunt admiși numai însoțiți de un adult. Utilizarea bobului este interzisă pentru copiii sub vârsta de 3 ani.
Pista de bob de la Borsec
Ultima părtie de bob se află la Borsec și funcționează în sezonul cald pe traseul pârtiei de schi, fiind demontată înainte de venirea iernii. În apropiere se găsește un restaurant, o tonetă cu langoși și un mic lac, care în timpul iernii devine un patinoar. Prețul biletului este de 15 lei pentru adulți și copiii peste 14 ani, respectiv 10 lei pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani. Copiii cu vârsta de până la 8 ani pot folosi bobul doar însoțiți de un adult, iar cei sub 3 ani nu plătesc.
Lângă pistă se află o zonă de joacă dotată cu leagăne, trasee pe cățărat și tobogane, spre bucuria copiilor care se pot juca. Accesul este gratuit.
2. Salina Praid
Dacă dorești să îmbini distracția cu vizitarea unor obiective tuistice, vă recomandăm sa nu ratezi salina Praid, aflată la 7 km de Sovata, , 62 km de Tg. Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc.
Aici se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare gemă din țară și chiar din Europa.
Salina este imensă și oferă o gamă largă de activități, în special pentru copii. Printre cele mai interesante atracții pentru cei mici s-au numărat parcursul de aventură, unde se pot cățăra și parcurge trasee pe diferite nivele, în funcție de înălțime, asigurate cu carabinieră și ham (costul a fost de 35 lei pentru 75 de minute), și zona de joacă cu tobogane și zone de cățărat (75 de bani/minut, dar există și posibilitatea de a achiziționa un abonament).
3. Casa Fluturilor Exotici
La Praid se află și Casa Fluturilor Exotici, , un loc de poveste, unde atât cei mici, cât și cei mari se pot bucura de farmecul acestor minunate creaturi și de magia pe care o aduc în jurul lor.
Dacă mai este timp și energie pentru o bălăceală, la cca 200 m de salină se află şi ştrandul Praid, cu 2 bazine cu apă sărată deschis doar în perioada 1 iunie-15 octombrie. Este unul din atracțiile turistice ale orașului Praid.
4. Ivo Parc- Rezervație naturală de animalele sălbatice din Izvoare
Dacă ai în familie un pasionat de animale și de natură, atunci îți recomandăm să faci o vizită la parcul de animale sălbatice din Ivo. Acest parc de animale nu este o grădină zoologică sau o fermă. Dinpotrivă, parcul recrează mediul natural al acestor animale.
În parc aveți ocazia de a zări căprioare mândre, cerbi nobili, și puteți întâlni urmele șiretului mistreț. Parcul de animale sălbatice redă atmosfera unei erei vechi, era în care animalele sălbatice nu erau tulburate de despăduriri și construcțiile rutiere.
📍Adresă: Sat Izvoare, Com. Zetea, Jud. Harghita
Parcul este deschis tot timpul anului cu exceptia zilei de luni. Înainte de a vizita parcul, recomandăm să faci cu 2 zile înainte o rezervare telefonică: +40752961506
5. Karting la Zetea
Nu departe de satul Izvoare, la 11 kilometri de Odorheiu Secuiesc și la 52 kilometri de Miercurea Ciuc se află comuna Zetea.
Vara, iubitorii de apă pot profita de oportunitățile de pescuit, înot și plimbări cu barca pe lacul de acumulare Zetea, dar există și posibilitatea de a călări în Centru de echitație din Izvoare – Ivo Riding Hall, sau dacă doriți mai multă adrenalină, aveți la dispoziție go-karting, rafting, segway, mountain kart și alte aventuri interesante.
Cei care doresc să facă drumeții pot alege între diferite tururi de mers pe jos, călare, căruțe și biciclete electrice. Castelul Zete, traseul natural Zete, Harghita Mădăraș, cu o înălțime de 1801 m, sunt doar câteva dintre numeroasele oportunități de drumeții.
Dar să revenim la karting, care este o atracție pe care nu trebuie să o ratați în zonă.. Pista de karting este situată la periferia localității Sub Cetate, în zona Desag Resort, pe malul Târnavei, în valea Deșag. Copiii peste 100-120 cm pot face karting independent iar cei mici pot experimenta kartingul alături de părinți, în kartul tandem!
6. Parcul Mini Transilvania
Mini Transilvania este situat pe drumul național 13A, la aproximativ 4 km de Odorheiu Secuiesc spre Praid și 95 km de Târgu Mureș.
Vei descoperi aici o expoziție în aer liber deosebită, ce adună peste 80 de machete ale unor clădiri remarcabile din Transilvania, inclusiv monumente istorice și de arhitectură din Patrimoniul UNESCO și Patrimoniul Național, precum mănăstiri, castele și biserici fortificate. În plus, vă puteți bucura de o plimbare unică cu mini mocănița, singura din țară, sau de o călătorie cu căruța trasă de bivoli.
Scopul Parcului Mini Transilvania este de a prezenta diversitatea arhitecturală a Transilvaniei multiculturale, evidențiind cele mai importante clădiri ale tuturor națiunilor din regiune, multe dintre ele fiind parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Expoziția este este inspirată din conceptul parcurilor Mini Europa și Minimundus.
7. Muzeul porților secuiești
Dacă vizitezi Mini Parc Transilvania, o sa treci si pe sub portile secuiești care se afla in imediata apropiere. Muzeul Portilor Secuiesti cuprinde 16 porti, sculptate in stilul specific zonei, cea mai veche datând din 1818.
Intrarea este gratuită, iar înainte de prima poartă este un panou informativ care vă arată date despre anul construcției, sculptor și locația originală a fiecărei porți. Cea mai veche poartă secuiască expusă datează din 1818. Vizita durează 10-15 minute.
8. Lacul Sfânta Ana
Dacă vizitezi Harghita, trebuie să dai o fugă până la Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, situat într-unul dintre craterele vulcanice stinse din Masivul Ciomatu. Se află aproape de Băile Tușnad.
Pentru copiii ar fi foarte distractiv să încercați trenuleţul de vacanţă „Sfânta Ana Express” care circulă pe traseul Băile Tuşnad – Bixad – Lacul Sfânta Ana.
Pe parcursul călătoriei de aproximativ 50 de kilometri dus-întors, care durează aproximativ 4,5 ore, veți avea ocazia să descoperiți un baraj și un lac de acumulare creat de coloniile de castori. Veți avea aproximativ 2,5 ore pentru a admira frumusețea Lacului Sfânta Ana și a Tinovului Mohoș. Deoarece locurile sunt limitate în anumite zile, este recomandată o rezervare prealabilă pentru a vă asigura locul în această experiență de neuitat!
9. Lacul Roșu și Cheile Bicazului
Lacul Roșu este o bijuterie naturală situată în Munții Hășmaș, aproape de Cheile Bicazului, una dintre cele mai ”instagramabile” destinații turistice din România.
În stațiunea Lacul Roșu, ai posibilitatea de a închiria bărci sau caiace pentru a explora frumusețea lacului. Pentru o panoramă completă asupra zonei, poți face o drumeție până pe Vârful Suhardul Mic sau pe Vârful Suhardul Mare, de unde poți admira și Cheile Bicazului și Refugiul Panoramic. În apropierea pontonului de închiriere a bărcilor, se găsesc câteva băncuțe și locuri perfecte pentru un picnic pe malul lacului. De asemenea, în apropiere se află mai multe căsuțe cu suveniruri, de unde se pot achiziționa delicatese locale precum langoși și kurtos colacs, sau puteți savura preparate la grătar.
10. Cheile Vârghișului
Cheile se întind pe o lungime de aproximativ 4,5 kilometri, iar traseul poate fi parcurs în aproximativ 4-5 ore, chiar și de către copii. Poteca principală, cunoscută sub numele de Poteca Cheii, urmează cursul sinuos al pârâului Vârghiș pe o distanță de aproximativ 4 kilometri, până în poiana numită Canton Țiglărie.
Acest traseu este marcat cu o cruce albastră și prezintă o dificultate redusă, fiind plin de podețe care traversează apa și peșteri ce pot fi vizitate. De-a lungul potecii, se întâlnesc numeroase locuri în care poteca trece de pe un mal pe celălalt al râului. Cum se întâmplă acest lucru? Prin intermediul a nu mai puțin de 9 podețe de lemn. Doar 2 sau 3 dintre aceste podețe sunt rigide, majoritatea fiind de tipul celor care se mișcă ușor sub greutatea celor ce trec peste ele. Toate aceste podețe sunt echipate cu bariere de protecție pentru siguranța vizitatorilor.
📍Adresă: există două căi de acces către Cheile Vârghișului: una din satul Merești, județul Harghita, și cealaltă din satul Vârghiș, județul Covasna.
11. Zbor cu balonul cu aer cald
Pentru un copil, zborul cu balonul cu aer cald este o experiență magică. Această aventură durează între 3 și 4 ore, timp în care veți descoperi județul Harghita, în special în zona de lângă Ordoheiu Secuiesc.
Din tot acest timp, veți petrece aproximativ o oră zburând la înălțimi care variază de la câțiva metri până la câteva sute de metri deasupra pământului. Contrar multor prejudecăți, zborul cu balonul cu aer cald nu este nici pe departe o experiență care are prea multă adrenalină pentru copilul tău. Aceasta este mai degrabă o călătorie relaxantă, perfectă pentru cei care doresc să se deconecteze și să admire frumuețile naturii.
Zborurile se desfășoară în condiții de maximă siguranță. Acestea sunt efectuate doar în condiții de vânt slab sau deloc, asigurând astfel o experiență lină și plăcută, potrivită chiar și pentru copii. De asemenea, numărul de pasageri este limitat, la 2-4 persoane. Așadar, vei beneficia de o experiență intimă, exclusiv alături de familia ta.
💰 Preț: 850 RON / persoană, cu reduceri de 50% pentru copii.
📍Adresă: 82A, Forteni
🕓Program: Luni – Duminică: 8:00 – 20:00
12. Aventuri cu bicicleta cu BIKKLA
Frumusețile Lacului Roșu și ale zonei Borsec pot fi explorate în drumeție, dar și într-un mod mult mai inedit, cum ar fi plimbarea cu bicicleta electrică BIKKLA. Concepute pentru confort și ușurință, bicicletele BIKKLA transformă orice excursie într-o aventură accesibilă și plină de bucurie, mai ales pentru cei mici. Echipate cu motoare puternice și baterii rezistente, bicicletele BIKKLA sunt ideale pentru a descoperi locații unice fără un efort fizic foarte mare.
Traseele sunt bine organizate și marcate pentru a oferi o experiență captivantă și sigură, cu opțiuni variate de explorare în zonele Lacul Roșu și Borsec, incluzând:
- Lacul Roșu – descoperă legendele și frumusețea naturală a acestei zone
- Suhardu Mic – descoperă unul dintre cele mai pitorești puncte ale acestei zone
- Șaua Cifra – explorează peisajele unice și biodiversitatea zonei
- Pârâul Oii și Cheile Bicaz – intră într-o aventură autentică în inima naturii, unde peisajele spectaculoase vă vor lăsa muți de uimire
- Zona Borsec – cunoscută pentru apele sale minerale curative, Borsec oferă trasee care dezvăluie frumusețea și misterul zonei.
Un tur cu bicicleta BIKKLA este o ocazie excelentă de a petrece timp cu familia în timp ce descoperiți locuri de o frumusețe rare, accesibile mai ușor ca niciodată.
13. Aventuri și drumeții în Munții Gurghiului
Munții Gurghiului și zona Toplița ascund comori ale naturii la care nu te-ai fi gândit vreodată că poți ajunge. Aventurează-te împreună cu copiii într-o aventură cu mașinile 4×4, combinând plăcerea explorării cu bucuria drumețiilor prin natură.
Pornind din inima orașului, aventura începe cu un traseu fascinant spre cascada de apă termală Toplița. Călătoria continuă spre Pârtia de Schi, oferindu-vă o priveliște de vis asupra bazinetului Toplițean, perfectă pentru o pauză de cafea sau gustare.
Aventura nu se oprește aici și continuă spre stâncile cu coloape, cunoscute ca Babele Gurghiului, unde veți fi martorii unor formațiuni geologice impresionante. Momentul culminant al zilei îl reprezintă prânzul servit la stâna familiei Micu Marian, unde veți avea ocazia să gustați cele mai fine brânzeturi locale. Mai mult, pentru copii este o ocazie chiar unică de a descoperi activitățile specifice stânei și a se bucura de oi și mielușei.
Practicabilă în perioada iunie – noiembrie, această aventură este accesibilă tuturor, indiferent de vârstă și promite o zi plină de descoperiri, joc și învățare, într-unul dintre cele mai frumoase colțuri ale Transilvaniei.
💰 Preț: 200 lei / adult, 150 lei / copil (prețul include transportul, prânzul și ghidajul)
📍 Locul desfășurării traseelor: U.A.T Toplița, Munții Călimani, Valea Lomașului, Dealul Alb
14. The CHOCO project: atelierul de ciocolată artizanală
Un astfel de atelier este fascinant pentru orice copil dornic să descopere cum se fac bomboanele și ciocolata delicioase. The CHOCO project invită familiile și copiii să pășească într-o aventură delicioasă, în cadrul căreia vor învăța secretele fabricării pralinelor și bomboanelor.
De la alegerea ingredientelor fina la decorarea artistică a unei bucăți de ciocolată, în cadrul acestui atelier întreaga familie va fi implicată direct, avănd drept misiune să creeze propriile delicii. Activitățile din acest atelier sunt concepute să dezvolte creativitatea celor mici, dar și îndemânarea celor mai mari, transformând fiecare participant într-un artizan al ciocolatei.
💰 Preț: Detaliile despre costul atelierului nu sunt oferite pe website-ul furnizorului, dar cei interesați pot primi o ofertă direct de la acesta
📍Adresă: Siculeni nr. 42, Siculeni
🕓Program: Marți și Joi: 10:30 – 15:00
15. Parcul de mângâiere a animalelor „Babusgató”
O oază de liniște și bucurie, parcul de mângâiere a animalelor „Babusgató” este un spațiu unde vizitatorii de toate vârstele pot interacționa în mod direct cu animale de curte și unele specii exotice.
Acest loc special nu doar că oferă oportunitatea unică pentru cei mici de a se apropia și mângâia animalele, dar aduce și beneficii terapeutice remarcabile.
Pentru copii, această activitate contribuie la o înțelegere mai profundă și o apreciere mai mare a lumii animalelor. Mai ales pentru copiii care nu au oportunitatea de a petrece timp în zona rurală la bunici sau la rude, această experiență poate fi unică, oferindu-le ocazia de a descoperi noi animale și a le observa. Pentru ca aventura să fie completă, poți beneficia de o plimbare călare sau cu trăsura alături de cei mici și să creați amintiri pentru o viață
💰 Preț: Cât costă? 25 RON / adult și 20 RON / copil
📍Adresă: DJ138 118, Sub Cetate
🕓Program: Luni – Vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 19:00
16. Activități de olărit în Corund
Oferă-le copiilor tăi posibilitatea de a explora și învăța prin practică!
În Corund, cunoscut și ca ținutul sării, vei găsi un atelier cu activități experimentale care vă vor duce în inima meșteșugurilor locale. Opțiunile de ateliere sunt variate, de la modelarea argilei, crearea bijuteriilor din Aragonit de Corund până la crearea unor împletituri din iască și la gătirea tradiționalului Kürtőskalács. Fiecare activitate le oferă copiilor tăi o oportunitate de a învăța prin practică sub îndrumarea meșterilor experimentați.
Produsele create vor genera un sentiment de mândrie pentru copiii tăi atunci când vor vedea ce minunății au putut crea. Mai mult, veți putea pleca acasă cu produsele pe care le-ați creat cu maxim entuzisam, cum ar fi o cană, brățară, un Kürtőskalács sau o frumoasă bijuterie din Aragonit.
💰 Preț: Aceste activități se realizează în grupuri mici, de maxim 6 persoane, și se tarifează pentru întregul grup: 350 RON / grup, indiferent de numărul total de participanți.
Harghita este o regiune plină de frumusețea naturii și bogăție culturală. De la aventurile în aer liber care îi vor încânta pe cei mici și până la atelierele meșteșugărești, județul Harghita este extrem de ofertant, promițând o escapată memorabilă pentru toate vârstele. Nu în ultimul rând, experiențele culinare autentice pe care le poți savura alături de familie, de la gustările tradiționale până la delicatesele moderne din restaurantele din zonă, contribuie la bogăția călătoriei. Harghita vă așteaptă împreună cu cei mici pentru a-i descoperi frumusețea și a vă bucura de toate comorile pe care această zonă le are de oferit.